miałam okazję przygotować sobie posiłek na granitowej patelni grillowej. Poniżej przepis na bardzo smaczną dynię oraz moja recenzja patelni. Składniki:1 mała dynia (1 kg)50 g tartego parmezanu4 łyżki octu balsamicznego6 łyżek oliwy z oliweksól, pieprz4 gałązki świeżego tymianku1/2 papryczki chiliDynię obieramy ze skórki i z nasion. Bejcujemy ją przez 10 minut roztworze(...)octu balsamicznego i oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu strona na rozgrzanej patelni grillowej wraz z drobno posiekaną papryczką chili. Na sam koniec dynię posypujemy tymiankiem oraz tartym parmezanem. Smacznego!Grillowa patelnia granitowa mile mnie zaskoczyła, głównie dlatego, że wbrew mojej wyobraźni na temat granitu, jest lekka. Na takie podejrzenie naprowadził mnie mój stary
Bon Appetit Małgorzatydyni, cukru, wody, goździków, cynamonu i anyżu. Dynię kroisz na kawałki, zalewasz wodą z cukrem i przyprawami, a następnie gotujesz, aż dynia zmięknie. Nowatorskie pomysły na przetwory z dyni: pikle, chutney i sosy Jeśli szukasz pomysłów na bardziej oryginalne przetwory z dyni, możesz spróbować przygotować pikle, chutney czy sosy. Oto kilka propozycji: Pikle z dyni – składniki to dynia, ocet(...)smaku słodko-kwaśnym, możesz spróbować przygotować dynię w syropie czy octowej zalewie. Oto dwa przykłady: Dynia w syropie – składniki to dynia, cukier, woda, sok z cytryny, cynamon i goździki. Dynię kroisz na kawałki, zalewasz syropem przygotowanym z pozostałych składników i gotujesz, aż dynia zmięknie. Dynia w octowej zalewie – potrzebujesz dyni, octu, cukru, soli, pieprzu, czosnku, cebuli, liści laurowych
Ugotowane pozamiatanePamiętam z dzieciństwa jedyne danie z dynią czyli dynię w occie i muszę przyznać, że nie należało ono do moich ulubionych. Mnóstwo lat upłynęło za nim dynia weszła na stałe do mojego domowego menu. Dynia w occie i nie tylko stała się jednym z przysmaków. Dzisiaj proponuję dynię w zalewie octowej według mojego smaku. W tym przepisie z dyni użyłam(...)pieczonej dyni, którą doprawiłam nieco egzotycznie. Bardzo lubię dynię i chyba dlatego, że zawsze piekę ją w piekarniku. Smak dyni jest wtedy ewidentny. Dynia w occie to idealny dodatek do mięsa na gorąco jak i na zimno. Jeden słoiczek schowałam oczywiście na święta. Pieczona dynia z occie Składniki: 1 kg dyni, Crown prince ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki kolendry 2 łyżki
codojedzeniaPrzepis na dynię do słoików na zimę Wrzesień to czas kiedy dynia jest najsmaczniejsza, dynia z pomarańczą, dynia w occie i zupa z dyni. Dlatego teraz to idealna pora aby robić przetwory z dyni, a później cieszyć się jej smakiem. Dynia bez octu na słodko z pomarańczą to jedna z wielu propozycji na to olbrzymie(...)warzywo. I teraz dobre pytanie, czy dynia to warzywo czy też owoc? Potocznie uważana za warzywo, jednak botanika mówi, że to owoc. Dlatego moje przetwory z dyni i pomarańczy będą zdecydowanie owocowe. 😉 Na Blogu Dieta Moja Pasja znajdziesz przepis na sernik z dynią. Dynia na zimę na słodko Najpopularniejsza jest dynia marynowana w occie na kwaśno, ale równie dobrze sprawdza
Dieta moja pasjaPyszna i bardzo szybka do zrobienia dynia w occie . To przepis, który trzeba poznać. Zalewę szykujesz błyskawicznie. Najwięcej czasu zajmuje samo obranie i pokrojenie dyni. Dynia w occie na słodko jest świetna! - bez pasteryzowania - zalewa gotowa w kilka minut - idealna dynia w occie na zimę
AniaGotuje.plczasie dodajemy skórkę pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem.Zupę nalewamy do misek, skrapiamy octem balsamicznym, dodajemy pleśniowy ser, tymianek oraz możemy dodać prażone pestki z dyni. Zupa ma specyficzny smak. Czuć aromat pomarańczy oraz ostrość gałki. moja maleńka dynia - jeszcze nie zerwana :)dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku
Bon Appetit Małgorzatykażdego roku. To już klasyka można by rzec. No i chyba jest to na każdym blogu, więc i ja nie mogę być gorsza, skoro tyle dyni u mnie ;-). DYNIA W OCCIE Składniki: - 1 średnia dynia - 2 szklanki octu - 1 kilogram cukru Przygotowanie: Dynię obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, zalewamy octem i zostawiamy na noc. Następnego dnia całość gotujemy przez
Życie zamknięte w smakuświetny dodatek do mięsnych potraw. 🎃 1 kg obranej dyni 360 g cukru 750 ml wody 250 ml octu Po dwa goździki do każdego słoiczka Obraną oraz wydrążoną dynię w kostkę. Wodę, ocet, cukier zagotowujemy. Do gotującej się zalewy wrzucamy pokrojoną dynię i gotujmy do około 10 minut aż dynia delikatnie miękka. Dynie przekładamy do słoików. Zalewamy gorącą zalewą dynię. Zakręcamy
RAROSSAKolejny przepis inspirowany kuchnią styryjską - sałatka z soczewicy z olejem z pestek dyni, octem, papryką i cebulą. Polecamy spojrzeć również na tofucznicę(...)olejem z pestek dyni, pieczone sznycle z dyni czy sałatkę ziemniaczaną . Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku . Składniki (6-8 porcji): - 2 szklanki suszonej zielonej lub brązowej soczewicy (po ugotowaniu 750 g) - 4 szklanki wody - 1 łyżeczka soli - 7-8 łyżek octu jabłkowego
Roślinożerni urlopowiczesuszonych pomidorów 6 pełnych łyżek purée z dyni (lub więcej, według uznania) 1 łyżka oliwy extra virgin lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych pestek dyni 2 garście młodego szpinaku (lub rukoli, roszponki, rukwi wodnej) szczypiorek, dymka lub natka pietruszki do podania nierafinowana sól i czarny pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki kurkumy(...)minut). W międzyczasie pokroić suszone pomidory na mniejsze kawałki i wrzucić je do garnka w połowie gotowania komosy (nadal nie mieszać zawartości). Do ugotowanej komosy dodać purée z dyni, ocet i oliwę/olej, wymieszać, doprawić pieprzem, gałką i solą do smaku. Przełożyć do miseczek, dodać szpinak, posypać pestkami dyni i posiekanymi ziołami, na wierzchu ułożyć po jednym ugotowanym jajku. Smacznego
Even Better FoodDynia marynowana w słodko-kwaśnej zalewie sprawdzi się w zimie zarówno do sałatek jak i na deser. DYNIA W OCCIE Składniki: 1 mała dynia 4 szkl wody 1 szkl octu 1 szkl cukru kilka ziaren ziela angielskiego kilka goździków szczypta cynamonu Przygotowanie: zalewa octowa: Wodę gotujemy z cukrem, octem i przyprawami. Dynię obieramy, wycinamy nasiona i kroimy
Bon appetit mon amiebulionu warzywnego 50 g startego żółtego sera 3 ząbki czosnku oliwa 1 łyżka mała 1 łyżeczka suszonego tymianku plus odrobina do pieczonych pomidorów (ja użyłam świeżego) 1 garść pestek dyni ocet balsamiczny sól, pieprz Pomidorki przekroić na pół, dynię pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Skropić octem balsamicznym, oliwą. Posypać tymiankiem i 2 ząbkami startego
Moja Galeria Smakuunieść. To są dynie znane mi z dzieciństwa. Wielkie, pomarańczowe, poukładane jedna na drugiej, gdzie popadnie, gdzie jest tylko wolne miejsce. Moja babcia wykorzystywała dynię olbrzymią do zaprawy w occie. Dynia ta zwana jest też halloween. Wyciąć lampiony z dyni to dopiero sztuka. Inna nazwa tej dyni to bambino…Baaardzo wyrośnięte “dziecię” Znacie dynię, która nazywa się
codojedzeniaDynia w occie jest doskonała do mięs i kanapek. W związku z tym, że trwa na nią sezon, warto to wykorzystać i zrobić przetwory na zimę. Swoją drogą wiedzieliście, że jest aż 20 gatunków dyni? Wśród nich są gatunki ozdobne. Pestki dyni są źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Składniki : dynia- w sumie dowolna ilość Zalewa : 1 szklanka octu 10% garść goździków
Oka w rosole czyli KaFka gotuje