Większość osób, które znam zazwyczaj jada grzyby w śmietanie. Ja uwielbiam je w sosie pomidorowym. W towarzystwie białego wina i czosnku smakują znakomicie. Gulasz ma gładką, aksamitną konsystencję. Jest gęsty i aromatyczny. Zazwyczaj wybieram do niego same kapelusze takie o średnicy około 3-4cm i nie kroję ich, tylko używam w całości. Najpierw obsmażam je na oleju(...)następnie duszę z pozostałymi dodatkami około dwóch godzin bo u mnie w domu grzyby zawsze się długo gotowało. Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja podałam go z domowym chlebem słonecznikowym. Sezon grzybowy w pełni, zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu. Przygotowałam go w ramach konkursu " „Pudliszki-pomidorowy zawrót głowy”.” Czytaj więcej
Wiem co jemskładniki: 750 g mięsa cielęcego (łopatka) 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki
Domowy Smak JedzeniaSezon malinowy trwa...więc jest kolejne ciasto z malinami...przepis na to ciasto podpatrzyłam tutaj..no i jak to u mnie czasem bywa ..muszę coś "sknocić
Moje domowe kucharzeniewykonanie.Sałatka jest naprawdę szybka, łatwa, a przede wszystkim rewelacyjna. Idealna dla wegan i wegetarian, z samych dobrej jakości produktów. Pasuje do niej idealnie białe półsłodkie lub półwytrawne wino. Dobra pozycja na lekki, wakacyjny lunch lub kolację we dwoje, jako przystawka.Złaziłam cały mój "zaścianek", a tofu ani śladu. W końcu dostałam... w mieście czterdzieści kilometrów ode mnie(...)SAŁATKA Z TOFU. /własny;/ na 1-2 porcje 1 kostka tofu Winiary Pomysł na... Papirus (zioła prowansalskie) 2-3 dojrzałe pomidory 1/2 białej części pora 2 łyżki domowych kaparów (przepis DOMOWE KAPARY)* sól, pieprz Tofu osączam z zalewy, kroję w niezbyt grube plastry i smażę w papirusie, z obu stron, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pomidory kroję
W kuchni Karmel-itkizapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani(...)wersja, gdzie dodatkowo znajdowała się posiekana czerwona bazylia i estragon.Gdy nie było sałatki gruzińskiej (na zdjęciu z serami) dostawaliśmy po prostu pomidora z ogórkiem A co do picia? (oprócz wina oczywiście)À propos estragonu – Gruzini go kochają! W tym kraju pije się mnóstwo lemoniady. Najpopularniejszy smak to lemoniada… estragonowa. Jest wścieklezielona, a w smaku słodko-ziołowo-chemiczna
Poezja smakuSmak całkiem nas zaskoczył. Burgery były bardzo fajne, delikatne w smaku i doskonale pasowały do ciemnej bułki i warzywnych dodatków. Danie niezwłocznie powtórzyłyśmy w domu testując na dzieciakach. Z domowych ketchupem zajadały z wielką chęcią :) Wersja dla nas zawiera konfiturę z czerwonej cebuli. Całość wyszła niezwykle smacznie i może konkurować z niejednym mięsnym burgerem. Polecamy burgery, jak i zachęcanie dzieci(...)słonecznika (lub orzechy nerkowce) Jajko Około 40g bułki tartej Olej Przyprawy: sół, pieprz Na konfiturę z cebuli:* 4 czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 100ml czerwonego wina Przyprawy: tymianek (najlepiej świeży) Dodatki: 4 bułki pełnoziarniste (mogą być specjalne do burgerów lub zwykłe bułki) Liście sałaty, pomidor, ogórek, żółty ser (to co najbardziej lubimy w hamburgerach
Kolizje SmakówBigos przygotowywany w warunkach domowych smakuje zawsze najlepiej. Długo gotowany, z ulubionymi dodatkami, aromatyczny i w moim przypadku niekoniecznie tłusty (tak właśnie lubię). Dodatek suszonych grzybów sprawia, że okres grudniowy zbliża się do mnie wielkimi krokami. Spróbujcie :) Składniki: główka kapusty 30dag kiszonej kapusty 1kg chudego schabu bez kości (lub na kościach) słoiczek suszonych pomidorów żurawina (ilość według uznania(...)suszonych grzybków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe ziele angielskie 100ml czerwonego wytrawnego wina gałązka lubczyku 2 marchewki 3 łyżki suszonego majeranku sól/pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorąca wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc do zmięknięcia. Kapustę drobno siekamy. Mięso myjemy i wykładamy do dużego garnka, przykrywając je kapustą i zalewając wodą. Dodajemy
ChilliJemyWchodzę... Po prawej kilka osób przy stoliku... Obok na kanapie leży dziecko - patrząc na minę dziecka można wyczytać z twarzy: "czy to moje łóżko?!" No właśnie, hm, trochę domowo - kolory mocno stonowane - i dobrze. Dodatki - z klasą, bez przesady - ktoś to nie działał w pojedynkę, tylko spytał po prostu kogoś o zdanie i wyciągnął odpowiednie wnioski. Idę dalej(...)ludzku - miło, przyjemnie, z uśmiechem, elegancja. Kelner obsługujący nasz stolik - patrząc przez pryzmat obsługi w Lublinie - bardzo dobrze. Profesjonalna obsługa klienta: podsumowanie zamówienia zebranego od klientów, wie jak podać wino - nie mam na myśli tylko wlanie wina do kieliszka ale cały ceremoniał przed. Ponadto być dopieszczonym przez kelnera - bezcenne. Trafiam do pomieszczenia gdzie czekają na mnie znajomi
Right Behind The KitchenAperol Spritz to włoski drink zrobiony na bazie wina musującego Prosecco i aperitifu Aperol. Jest to jeden z najpopularniejszych drinków. Można go kupić praktycznie w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam owoce morza odkąd tylko pamiętam i w swojej - tej łódzkiej, i w domowej mazurskiej zamrażarce zawsze ukrywają się jakieś małe pyszności ;) Mama poprosiła mnie o wyczarowanie czegoś z makaronem - bo zrobiła takie zapasy, że wystar-czyłoby do wykarmienia połowy garnizonu ;) Tak też powstał pomysł n a: Tagiatelle w pomidorach z krewetkami. Składniki (2 porcje): 4-5 gniazdek(...)makaronu tagliatelle - Lubella ma świetny z pełnego ziarna 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 150 ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu 100 ml wytrawnego białego wina 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo jako przekąska: pieczone krewetki tygrysie
Spektrum Smakujakieś tam koreczki czy inne filety w sałatce. Nie, nie. Nam się zamarzyły niezwykłe-zwykłe śledzie w cebulce, solone, podawane w prymitywnym słoiku (który zresztą stłukłyśmy na koniec zwalając winę na mężczyzn). Takie, które im dłużej postoją, tym są lepsze. O ile postoją... A do nich nic nadzwyczajnego a jednak wspaniałego - łatwiutka, szybciutka sałatka paprykowa z ogromną ilością czosnku. Teraz(...)wyszły wyśmienicie. ŚLEDZIE: - 1 kg śledzi solonych (płaty bez skóry) - 2 kg cebuli (biała i czerwona pół na pół) - pół szklanki oleju - 3-4 łyżki majonezu - łyżeczka domowej przyprawy typu vegeta. płaty śledziowe moczymy całą noc, zmieniając kilka razy wodę, następnie dokładnie osuszamy. Cebulą kroimy w pióra, wygniatamy z przyprawą i olejem, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy
Wypisz Wymalujbardzo mnie on ciekawi. Przepis zaczerpnięty od niezawodnego Krakowskiego Makaroniarza , które poznałam dzięki Kukbukowi. To nieprawda, że nalewki kojarzą się z damskimi popitkami. Mój mąż ceni nalewki, szczególnie te domowe. Wiemy co w nich pijemy, tak naprawdę również sami decydujemy o ich smaku i mocy. Jedni lubią mocniejsze, ja preferuję słabsze. Dodając przyprawy takie jak laski cynamonu czy wanilii, każdorazowy(...)lubi. U nas czeka na degustację nalewka z 18 owoców Butelka ze zdjęcia również ma ciekawą historię. Przyjechała z nami z San Marino. Wieźliśmy w niej pyszne wino na bazie rodzynek – łzy Chrystusa. Niesamowicie delikatne. A to wersja po spożyciu ;P Mogę już powiedzieć również o smaku nalewki. Jest mocno truskawkowa, ale nie za słodka. Nie czuć również
Mieszam w GarnkuPieczona ryba haddock podana z soczewicą Haddock , w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi
Wino Francja Kuchnianiezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy(...)4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego,150 ml białego wytrawnego wina,100 ml cydru lubelskiego,100 ml płynnej śmietany 18%,4 łyżki miodu akacjowego,Soki i skórka otarta z połowy cytryny,2 łyżki masła,20 g żelatyny w listkach,Gałązki
SzczyptaSmaQAfryki przez Bliski Wschód, jest szczególnie popularny w Tajlandii i Indiach, poza Azją – w Meksyku. W Europie jest jednym ze składników sosu Worcestershire. Mirin to bardzo słodkie wino, używane tylko do gotowania (nie znajdziemy go więc w sklepach monopolowych a na półkach marketów z żywnością). Zazwyczaj zawiera 13 – 14% alkoholu, który wyparowuje podczas gotowania. Dostępne są także(...)japońska cieszy bogactwem egzotycznych smaków, których nie sposób spróbować gdzie indziej na świecie, co jednak wcale nie oznacza, że aby tego doświadczyć trzeba udać się do Japonii. W zaciszu domowej kuchni, po zaopatrzeniu się w oryginalne japońskie produkty oraz akcesoria , można przez chwilę poczuć namiastkę japońskiej tradycji oraz sztuki połączonej z harmonią i głębią smaków. Negimaki z shiitake zaserwowałam
mojewypiekiinietylkojeszcze poczekać? - oto jest pytanie! A czy w Maroku też znają śnieg? Oczywiście! W sieci można znaleźć naprawdę piękne obrazki białych gór Atlas. Rożnica jest taka, że w domowym zaciszu przyrządzają tam zupełnie inne dania, którymi nasycony człowiek może potem wyjść i sycić oczy z kolei wspaniałymi widokami. Pójdźmy za ich przykładem. Kurczak, suszone owoce, oliwki, kapary - ten zestaw bardzo(...)potrawki ze śladową ilością sosu winnego. Krzepiące, pachnące, słoneczne danie - smacznego! :) Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka 1 szklanka mieszanych suszonych owoców (morele, śliwki, figi...) 200 ml białego wina 1 cebula 1 ząbek czosnku 20 zielonych oliwek 1 łyżka kaparów 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła
zadanie-gotowanieZapiekanka z mięsa mielonego to jedna z najpopularniejszych domowych potraw w angielskich i irlandzkich domach. Cottage Pie – czyli dosłownie „wiejska zapiekanka” powstała, jak to wiele dań – z biedy. Ścinki mięsa mielono i zapiekano pod pierzynką z sycących, kremowych ziemniaków. Ja wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe uwielbiam – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna(...)chłodniejsze dni lub gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie – zapiekanka jest bowiem świetna do odgrzania na drugi dzień. Cottage Pie wzbogacona o różnorodne warzywa, wino oraz przyprawy jest niezwykle aromatyczna i jest to danie, do którego chce się wracać. Można łatwo eksperymentować z jego smakiem – np. przemycając inne dodatki (mrożony groszek, fasolka szparagowa, kalafior, seler
Poezja smaku