rusztem, postawić na gazie, i wlać do niego 1/2 kieliszka wina, zeskrobać wszystkie smaki które osiadły na dnie. To samo zrobić z patelnią na której obsmażaliśmy mięso. Wino z naczynia dolać do patelni. Całość zagotować, dolać 1/2 szklanki dobrego bulionu (najlepszy byłby wołowy) , gotować aż sos odparuje i nieco zgęstnieje . Rozprowadzić w sosie łyżeczkę masła wymieszaną z łyżeczką(...)podawać z obsmażonymi ziemniakami , frytkami lub puree ziemniaczanym. Zimny rostbef , pokrojony w cienkie plastry jest znakomitą przystawką Można go wtedy podać z sosem zrobionym na bazie majonezu (najlepiej domowego), ziół i kaparów lub korniszonów np z takim. Smacznego
Stare Garybazylią, podawana z ziemniakami smażonymi na maśle oraz szpinakiemDESERY:JA : Tarta czekoladowa z węgierkamiCONRAD: Gorące wiśnie z chili i lodami waniliowymi______________________________________________________________________________________________________NASZA OFERTA :Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem o wartości 164 zł za 109,99 zł.Tutaj dostępna:http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp______________________________________________________________________________________________________Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki!Wątróbka: niesamowicie delikatna , rozpływająca się w ustach , świetnie doprawiona(...)smaku … z fantastycznymi chrupiącymi migdałami i grzankami.Również polecamy!Po chwili dania główne.Zrobiłam WOW, gdyż przyznaję bez bicia spodziewałam się porcji nowoczesno/restauracyjnych … a otrzymaliśmy porcje „domowe” ( co jest oczywiście na plus! + )...Miętus: Pierwszy raz miałam okazję spróbować miętusa – delikatna , a zarazem nie rozpadająca się ryba … fantastycznie doprawiona … o wyrazistym aromacie ziół
Ostra na SłodkoCześć :D Pamiętam jak zaczynałam przygodę z garami i wszystko wydawało się takie jakieś trudne. W miarę upływu lat i zwiększającej się ilości siwych włosów na
Pieprzyć z Fantazjąoprócz przygód młodej dziennikarki, która wyjeżdża do Australii jako korespondentka, znaleźć można ponad 20 przepisów na dania kuchni francuskiej. Marie, podczas zderzenia z zupełnie obcą kulturą, pociesza się domowymi potrawami z przepisów swojej mamy.W bardzo przystępny sposób podaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie(...)zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek. Otrzymamy wtedy tzw. salade composée. Idealnie smakuje podana z bagietką i różowym winem :) Składniki: (na zdjęciach widoczna mniejsza porcja) 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 6 pomidorów 1 papryka 2 brązowe szalotki (zmielone) lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku 200 g tuńczyka
bistro mamaZaczynam zauważać że w niedziele mam zawsze ochotę na jakiś typowo domowy obiad. Tym razem padło na karkówkę która miała być przerobiona na wędlinę domową lecz jak padło hasło "a może na obiad coś w sosie grzybowym" to już nie było odwrotu i została spałaszowana w innej postaci. I to jeszcze wyszło wydanie z ziemniakami i z makaronem Tagliatelle czyli(...)marchewki z dodatkiem kukurydzy z tego przepisu. Składniki 1-1,3 kg karkówki 2 cebule 2 papryczki chilli (dość duże) 3 duże ząbki czosnku 1,5 szklanki czerwonego wina 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 kostki sosu pieczeniowego 2 łyżki oleju
Piekielna Kuchnia Patizamrozić, albo zawekować w małych słoiczkach. Do przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty.Na blogu znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową.Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowaProporcje na 9 słoiczków 180 gCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:800 g filetów z udźca kurczaka2000 ml wody lub białego wina350 g marchewki200(...)czarnego1/4 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka kurkumy200 soli morskiejWykonanie:Mięso kroimy w kostkę i mielimy lub blendujemy. Wkładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą lub winem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce lub kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Cebulę kroimy na ćwiartki i przypalamy na patelni
Kulinarne przygody GatityPasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek. A smak drobiowych wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam nadziać je suszoną żurawiną lub
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsera Bursztyn. Następny punkt wieczoru - wykwintna kolacja, gdzie szef kuchni hotelu, Maciej Kopczyński, który w dniu konkursu zasiadał również w jury, uraczył nas wspaniałymi daniami, połączonych z podkarpackim winem. Menu było zachwycające, a deser powalił mnie na kolana, zupełnie jak i barwena. fot.: Karmel-itka / łosoś zamiast polędwiczki wieprzowej (nie spożywam mięsa od jakiegoś czasu), pozycja 1. z menu(...)było złośliwe aż tak bardzo, dawało cenne porady i wskazówki, co zrobić, aby nasze dania ulepszyć. Pozwala to rozwinąć skrzydła w późniejszym czasie i dodatkowo ułatwia naszą pracę w domowym zaciszu. Za to uwielbiam ten konkurs - można z niego wynieść naprawdę wiele.Poza tym, szef kuchni hotelu - Maciej Kopczyński, dał się poznać jako nie tylko znakomity kucharz i cukierni (te desery
W kuchni Karmel-itki, ostry sos chili i sałatki z ogórków. Czyli wszystko to, co latem możemy zebrać z ogródka, bądź kupić na targu i przetworzyć, by wykorzystać zimą. 1. Przepis na wino z jeżyn Niekwestionowany lider na naszym blogu. Nie dziwimy się. Jeżeli macie tylko możliwość zebrać wystarczająco jeżyn – polecamy taki trunek. 2. Klasyczna sałatka z ogórków To tylko potwierdzenie(...)bardzo stary. Autorski. Testowany przez nas i udoskonalany wielokrotnie. Najlepiej smakuje robiony z papryczek z własnej uprawy. 4. Sos miodowo-musztardowy Jego popularność niezmiennie nas zaskakuje 5. Przepis na domową wędzoną kiełbasę Kto raz zrobił i spróbował własnej kiełbasy przepadł na dobre
Jakugotujesz.plDzisiaj przygotowałam dla Was nietypow ą wersj ą domowego pieczywa. Ma ł e, okrągłe taralli, pochodzące z południowej części Włoch, dokładnie z Apulii, s ą częstym zamiennikiem pieczywa na włoskich sto ł ach. Istnieje wiele rodzajów taralli, np. w Basilicata bardzo popularne sa słodkie taralli udekorowane lukrem, w Toskanii taralli(...)dzisiejsza wersja taralli jest moj ą ulubion ą a przepis pochodzi od babci mojego męża, rodowitej Włoszki z Apulii. Smak taralli wzbogaci łam białym, wytrawnym winem, oliw ą extravergine d'oliva i niesamowicie aromatycznymi nasionami kopru włoskiego. Przyznaj ę , że przygotowanie taralli nie jest proste, ponieważ wymagają pracy i czasu, ale naprawdę
La grande e la piccola cuocaWłaściwie paszteciki bardziej wpisują się w klimat i tradycję świąt Bożego Narodzenia. Jednak nie ma zakazu ich spożywania w pozostałym okresie, prawda? ;) A jeżeli są zrobione z domowego ciasta francuskiego? Ich obecność powinna być już całkiem usprawiedliwiona ;) Namawiam do podjęcia próby samodzielnego przygotowania ciasta. Wiem jest to dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia :) Do nadzienia użyłam ekologicznej(...)Wierzch posypałam czarnuszką. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 500 g kapusty kiszonej 15 g grzybów suszonych (lub więcej według uznania) 100 g żurawiny suszonej 1/2 szkl. wina białego wytrawnego 1 cebula 1 nieduże jabłko pieprz sól (opcjonalnie) kminek oliwa jajko (do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Kapustę przepłukać dwukrotnie na sitku, posiekać. Cebulę
zadanie-gotowaniedeseru dodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach, ale wciąż szukam), na rzecz słodkiego wina oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. Tort przyrządziłam na pewną uroczystość rodzinną i wiecie co? Mój starszy brat dawno mnie tak nie tulił, kiedy dowiedział się, że jako jedyny dostanie kawałek(...)panettone sama, ale uważam że mój tok myślenia jest słuszny. Panettone nie jest tradycyjnym polskim plackiem drożdżowym. Do jego wykonania niezbędna jest specjalna mąka i dużo czasu. Poza tym domowe Panettone jest tak pyszne, że szkoda by mi było poświęcić je na tort, a nie zjeść póki świeże. Chyba mnie rozumiecie. Minusem tego tortu jest koszt. Sam placek drożdżowy kosztuje
Wypieki i RumieńceBigos w moim domu zawsze tworzy się przez dwa dni, a na następne dwa lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej!Składniki
Apetyczna babeczkadzisiejszy Dzień Babci postanowiłam przygotować domowe trufle. Przepis znalazłam w internecie i przez cały proces wytwórczy trzymałam kciuki, żeby moje trufelki okazały się smaczne. Wyszły bajeczne - delikatne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim nie przesłodzone. I ten zapach, który znam, ale nie potrafię sobie przypomnieć skąd... Te trufelki są świetnym pomysłem na prezent, zwłaszcza ułożone w pięknym pudełeczku i podarowane(...)ukochanej osobie. Mogą się okazać miłym akcentem po romantycznej Walentynkowej kolacji... Bo czy jest coś bardziej romantycznego od pary karmiącej się nawzajem słodyczami po pysznej kolacji zakrapianej winem? Potrzebne nam (na 18 dużych lub 20 mniejszych trufli): - 2 szklanki fasoli piękny jaś - 2 tabliczki mlecznej czekolady dobrej jakości - 2 aromaty rumowe - 2 łyżki kakao - 8 łyżek cukru pudru - kakao
W poszukiwaniu inspiracjizimnego masła 3 i 1/2 łyżki bułki tartej sól, czarny pieprz Przygotowanie cebulę opiecz, jak do rosołu - na grillu, w piekarniku lub na patelni (ja opiekam zawsze na domowym grillu). Uważaj, aby nie przesuszyć, bo słodycz zaniknie, a w jej miejsce pojawi się gorycz opieczoną cebulę utłucz w moździerzu lub zetrzyj na tarce przełóż do robota kuchennego(...)Składniki ok. 700 g wołowiny zrazowej 60 ml zimnej wody sól, czarny pieprz bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko olej słonecznikowy lub inny do obsmażenia wytrawne, czerwone wino - opcjonalnie Przygotowanie mięso wołowe zmiel dwukrotnie, aby kotlety było bardziej kruche i delikatne po ugotowaniu zmieloną wołowinę połącz z zimną wodą, dodaj sól i pieprz uformuj jeden
Szybko Szybkowarudkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo różnorodna. Każdy region ma swoje specjały, którymi może się pochwalić. Znane na całym świecie wina, sery, croissanty, desery jak np. crème brûlèe, różnego rodzaju tarty i wiele, wiele… innych. Kuchnia francuska to nie tylko eleganckie potrawy, to także bardzo proste i smaczne dania(...)śniadanie (dzieci na pewno się ucieszą ) lub podwieczorek z gałką lodów waniliowych. Skusicie się? Składniki: 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego około 3 łyżek masła klarowanego Dodatkowo: maliny borówki bita śmietana cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem. Następnie namoczyć w nich kromki
Oryginalny smak