się je degustować (choć mój pierwszy pupil, pies Rudi za nimi przepadał, do tego stopnia, że potrafił gotowe aniołki ściągać z choinki). W natłoku codziennego życia, pracy i obowiązków domowych dobrze jest zaplanować jeden wieczór, w którym skupimy się na wyrabianiu ciasta, wykrawaniu foremek, pieczeniu i dekorowaniu gotowych pierniczków. Wiem, że ciasto powinno przeleżeć określony okres czasu zanim weźmiemy(...)piernika (ważne, żeby były to przyprawy bez mąki i cukru, albo przygotowane własnoręcznie). Całość odkładam do ostudzenia. W tym czasie zazwyczaj mój pomocnik, przygotowuje swoje popisowe grzane wino z mnóstwem owoców i aromatycznych przypraw. :) Następnie mieszam w misce 400 g mąki orkiszowej i 200 g mąki pszennej ( w tym roku stosowałam mąkę pszenną razową, która sprawiła, że nasze
Moja Mama GotujeKonfitura z czerwonej cebuli. Lekko słodka, a tak naprawdę słodko-kwaśna, z nutką pikantności. Taka konfitura idealnie sprawdza się jako dodatek do burgerów. A wiadomo- domowe burgery najlepsze. Świetna również jako dodatek do innych mięs, sera, tarty, czy na pizzę. Za pierwszym razem przygotowałam z połowy porcji, nie do końca ufając czy smak będzie nam odpowiadał. Nasza poprzednia konfitura wylądowała(...)burgerów z grilla schodzi u nas zdecydowanie więcej. Przepis znaleziony tutaj Składniki: - 400g czerwonej cebuli (ok.3 cebul) - 40g brązowego cukru (u mnie trzcinowy) - 80ml octu balsamicznego - 80ml czerwonego wytrawnego wina - 3 łyżki miodu - po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu (u mnie kolorowy) Do garnka wsypać cukier i podgrzewać, nie mieszając, aż się rozpuści i zrobi się karmel
Smaczne Zdroweschować na noc w lodówce. Przed pieczeniem mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Nogi ułożyć skórą do dołu w żaroodpornym naczyniu, dodać główkę czosnku, gałązkę tymianku, podlać kieliszkiem wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok 3 - 3,5 godziny. Naszykować ziemniaki - obrać , umyć , osuszyć, jeżeli są duże - przekroić na pół, mniejsze zostawić(...)przełożyć ziemniaki, tak aby się nieco bardziej podrumieniły.15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada. Podawałam z surówką z domowej kiszonej, czerwonej kapusty. Gęś piekła się u mnie 3 godziny, myślę, że do dodatkowe 30 min w piekarniku mogłaby jeszcze spędzić, a i ziemniaki przypieczone bardziej by były
Stare GaryN alewka ta ma ciekawy smak i aromat, ale co najważniejsze ma ona właściwości zdrowotne ! Doskonale nadaje się na zimowe wieczory, aby nas rozgrzać i
Przepisy i porady kulinarneMoje eksperymentowania z makaronem ciąg dalszy. W poprzednim poście pokazywałam jak zrobić makaron cytrynowy (klik) dziś pokaże jak ja go podaję. Zazwyczaj łącze go z rybami
Basia w kuchniSuper. Nie no trochę się zdenerwowałam. A jak na złość wyszły mi całkiem dobrze. No, ale cóż. Bywa. Tak więc dziś bez zdjęć. pomarańczowe tosty francuskie z domowego chleba z żurawiną podane z ricottą i miodemŚwięta, święta.... .. i po świętach. Ale tylko teoretycznie. Dla mnie trwają one nadal. Choinka nadal stoi, lampki wciąż oplatają łóżko(...)składu i logiki w tym poście, ale zdenerwowałam się tymi zdjęciami, tym, że mi przepadły i tym, że mi się nie chcą normalnie zgrywać, nie wiem, czy to wina aparatu czy komputera. A, że straszenie przeżywam takie banalnie wręcz rzeczy, mam ochotę się jeszcze za to trafić
More food, love and dreamswidać, tracę Marcela z oczu, a tu nagle "ARDŻENTINNO!!! FRANCZESKO!!! :):):)" Ale blog kulinarny więc o jedzeniu. Hmm, spodziewałam się cudownej kuchni włoskiej, jednak widać słabo odrobiłam pracę domową przed wyjazdem i zdaje się, że kuchnia rzymska nie jest równoznaczna z kuchnią włoską. Na pewno bardzo prosta z użyciem małej ilości składników. Smakowo mnie nie powaliła, jednak sam styl lekkiego gotowania(...)sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć w rękę i zjeść na Schodach Hiszpańskie albo zanieść do parku i popić winem nalanym z ogromnego tanku w plastikową butelkę. :) Kolejna pozycja - makarony bo czego innego się spodziewać. Najbardziej słynna chyba carbonara ale bez śmietanki tak jak u nas, czy spaghetti arrabiata
Brzuszki ŁakomczuszkiStadium twisters, to z i emniaczane spiralki polane wyśmienitym sosem serowym z dodatkiem mielonej wołowiny, posypane chrupiącym bekonem, papryczkami jalapeño, pico de gallo i pietruszką. Całość udekorowana domowym ketchupem z mieszanką przypraw oraz kwaśną śmietaną. Veggie quesadillas, to p s zenna tortilla wypełniona cebulką karmelizowaną, serami Colby oraz Monterey Jack. Serwowana z sałatą lodową,śmietaną, pico(...)Strawberry rum smash - Rum premium biały, świeża mięta i cytryna, świeże truskawki, sok z cytryny, syrop z agawy. Firecracker sangria- c ynamonowa whiskey, rum kokosowy, wino Moscato, świeży sok z limonki i cytryny, sok ananasowy. Barbados rum punch - Rum premium , purée z mango, owoców marakui oraz truskawek, świeży sok z limonki i cytryny, 7 Up, Angostura
Kulinarne przygody GatityZdarza się, że przygotowujesz przyjęcie i brakuje Ci pomysłów na przystawki. Wszystko zależy od Twojej kreatywności i zaangażowania. Pokażę Ci kilka szybkich i prostych przystawek. Mozzarella
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piekarni, gdy dzielę się wypiekiem z moimi Rodzicami, Tata wspomina swoje i chleb, który piekła babcia w prawdziwym chlebowym piecu. Dla takich wspomnień warto się starać. A smaku domowego chleba nie da się z niczym porównać... Zakwas pszenny Potrzebne nam będą: mąka pszenna woda gliniany garnek lub duży słoik dzień I 100g mąki mieszamy w naczyniu ze 100g wody. Odstawiamy(...)tygodniu, nie spowalniajmy fermentacji i prowadźmy kulturę w temperaturze pokojowej dokarmiając wg schematu dnia II-V. Wówczas w każdej chwili będziemy mogli z niego skorzystać. Zakwas jest jak wino, im starszy tym lepszy
Zapiski Młodej Żony1,2 kg schabu bez kości500 g cebuli350 g pieczarekokoło 400 ml białego winaokoło 400 ml wody2 małe przeciery pomidorowemąka (do obtoczenia mięsa)1 kostka bulionu
Świat Domowej KuchniZnajomość elementarnych zasad savoir-vivru może uchronić przed towarzyską wpadką, pomoże także czuć się swobodniej w towarzystwie, zwłaszcza podczas oficjalnych spotkań. Każde z nich rozpoczyna się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaAjvar pochodzi z kuchni serbskiej. Jest produktem spożywczym popularnym głównie na Bałkanach. Oryginalny, domowy ajvar wykonywany jest z pieczonej papryki, bakłażanów, czosnku.... Robiłam go i jadłam pierwszy raz w życiu i się zakochałam! Nie tylko ja, ale cała moja rodzina. Jest dość pracochłonny, ale warty jest poświęcenia mu każdej minuty. Jest boski nawet z samą zrumienioną grzanką. Idealny do mięsa(...)bakłażany 2-3 cebule czosnek do smaku ok główki 3 ostre papryczki lub papryka ostra w płatkach. Ja dodałam 1 chili i było ok. 6 łyżek octu z białego wina 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej. sól do smaku 60 ml oleju lub oliwy cukier do smaku 4 łyżki octu balsamicznego Wykonanie
Malinowe Pocałunkitylko. Napary z mięty, melisy czy smakowe herbaty też się sprawdzą. Wystarczy zaopatrzyć się w pojemniczki do lodów na patyku, które są w większości sklepów z artykułami gospodarstwa domowego. Kosztują grosze, a posłużą wiele lat. Można tez wykorzystać najmniejsze opakowania po jogurtach, a patykiem może być łyżeczka. Składniki: 2 szklanki wody 3 średnie gałązki świeżej mięty 2 łyżki cukru(...)możecie dobrać sami, według własnego smaku. I jak podobają się Wam takie lody? Nie są chyba ani trudne, ani pracochłonne? p.s. a dla dorosłych mam lody wodne... z wina Przepis dołączam do akcji "Błyskawiczne piątki
Codzienna kuchnia niecodzienna