domowe wina - 985 przepisów (strona:46/66)

Delikatnie miętowe wodne lody z dodatkiem czereśni 104

tylko. Napary z mięty, melisy czy smakowe herbaty też się sprawdzą. Wystarczy zaopatrzyć się w pojemniczki do lodów na patyku, które są w większości sklepów z artykułami gospodarstwa domowego. Kosztują grosze, a posłużą wiele lat. Można tez wykorzystać najmniejsze opakowania po jogurtach, a patykiem może być łyżeczka.  Składniki: 2 szklanki wody 3 średnie gałązki świeżej mięty 2 łyżki cukru(...)możecie dobrać sami, według własnego smaku. I jak podobają się Wam takie lody? Nie są chyba ani trudne, ani pracochłonne?  p.s. a dla dorosłych mam lody wodne... z wina  Przepis dołączam do akcji "Błyskawiczne piątki

Codzienna kuchnia niecodzienna
zapiekane bakłażany po katalońsku 144

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 3 bakłażany 1/2 pęczka natki pietruszki ok. 800 g boczku 3 ząbki czosnku 1/2 czerstwej bułki mleko do namoczenia bułki sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 99

Wszystkie produkty, z których kucharze tworzą potrawy, można kupić na miejscu, a dostawcami są rzemieślnicy z wielopokoleniową tradycją.  Ta koncepcja bardzo przypadła mi do gustu. Cenię sobie nieskomplikowaną domową kuchnię, którą można się najeść. Wyszukane potrawy kuchni molekularnej nigdy nie robiły na mnie wrażenia. Myśląc o Mercato, od razu przypomniałam sobie lekcję gotowania w Toskanii , która miała miejsce(...)delikatesy wybór jest oszałamiający. Wspaniałe makarony powstające przy użyciu specjalnych narzędzi z brązu zajmują całą półkę. Mozzarella z mleka bawolic podobno przylatuje specjalnie samolotem z okolic Neaopolu i Pulii. Wina, oliwy i octy basamiczne z Modeny zajmują cały regał pomiędzy częścią barową i restauracyjną. Wnętrze restauracji było bardzo widne. Ogromne okna przyozdobione napisami jak z włoskiej kafejki wpuszczały

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśnikowa lasagne 154

Naleśniki i kuchnię włoską kocham najbardziej na świecie, a w tym przepisie udało mi się połączyć jedno i drugie. Co z tego wyszło? Pyszna lasagne! :)  

Cooking Monster
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 218

Potrawy świąteczne powinny być wyjątkowe, przygotowane z uwagą i starannością.  Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to

Codziennik Kuchenny
Kurczak na dziko 118

Kurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną

Marder&Marder Manufacture
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 131

był zadowalający i piana ubita blenderem (nie bamiksem) dość szybko kończyła żywot zmieniając się w sos jagurtowo-chrzanowy. Nie wiem, czy to z powodu braku urządzenia czy z winy składników. Trochę poeksperymentuję z tą pianą i może w kolejnych przepisach będzie już prawdziwą pianą :) .   Golonki przygotowałam w dwóch wersjach: małe, degustacyjne porcje oraz tradycyjna wersja obiadowa z kością(...)naskórek, leczy nerwy, usprawnia funkcjonowanie mózgu oraz przyczynia się do eliminowania z organizmu złego cholesterolu i tłuszczu; śluzy i olejki eteryczne poprawiające trawienie. Napar z lipy to znakomity domowy środek uspakajający i relaksujący.   Lipa już kwitnie więc zaczynamy od zebrania i ususzenia kwiatów potrzebnych do przygotowania pudru. Suszone kwiaty przechowywane w szczelnym pojemniku długo zachowają aromat i swoje właściwości

SzczyptaSmaQ
Wyniki konkursu! 160

butelki, zakorkuj i porządnie wstrząśnij. Odstaw w chłodne ciemne miejsce. Codziennie wstrząśnij. Po 7 dniach przecedź. Przechowuj w lodówce. Kuracja: Pij 1–2 razy dziennie po pół kieliszka od wina, po posiłku. Kurację możesz prowadzić 3–4 tygodnie, potem zrób 2-miesięczną przerwę. II miejsce: Kasia S. i jej przepis na Surówkę z kiszonego ogórka Surówka z kiszonego ogórka(...)oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić. III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz , która przesłała zdjęcia domowych mikstur takich, jak: Sok z pędów sosny, wodę z miodem z mniszka lekarskiego, sok z pigwy oraz na Pyszną ryżowo-otrębową pokusę   Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka

Z miłości do słodkości
Piersi z kaczki z dyniowymi kopytkami i zasmażaną czerwoną kapustą z truskawkami 142

klasycznie, ale z drobnym sezonowym twistem. W ogóle pomysł na zasmażaną kapustę z truskawkami zaczerpnąłem z jednej z wrocławskich restauracji i od tego czasu na stałe zagościła ona w domowym menu. Kapusta kapitalnie karmelizuje się w konfiturze, która nadaje jej fajnego aromatu i słodyczy. A i ważna uwaga: do dyniowych kopytek najlepiej wykorzystać mączne odmiany dyni o intensywnie pomarańczowym miąższu(...)Zasmażana czerwona kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 200 g konfitury truskawkowej 2 łyżki octu z jabłek 100 ml białego wina 50 g słoniny 1-2 łyżki mąki sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę nakrój na krzyż. Mięso posól i popieprz

Food Square
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 146

pozbawić głów – chociaż nie jest to konieczne. Każdą z nich solimy, wkładamy do środka ząbek czosnku i kilka gałązek pietruszki, układamy w wysmarowanej oliwą formie, polewamy kieliszkiem białego wina i wstawiamy do gorącego pieca na ok. 20 minut. Podajemy z pieczywem. Po takim obiedzie nie mam już siły na DOLCE- czyli deser. Chociaż Giovanni kusi mnie tiramisu według(...)się domyślić przecież ;) Nasz gospodarz szybko mi jednak wybaczył i na naszym stole, wraz z rachunkiem – napisanym ołówkiem na kartce w kratkę, nie żartuję! – pojawiają się wspaniałe, domowe limoncello i grappa. DIGESTIVO, to ostatni element układanki – codziennej kolacji w typowej włoskiej restauracji. Wychodzę pełna wrażeń i pysznego jedzenia. I do dziś nie wierzę: oni naprawdę dają

Patchwork
Bolognese z pieczarkami 114

Dziś Światowy Dzień Makaronu, więc musi pojawić się przepis, który odpowiednio uczci to mączne cudo! Inspiracją było sycące bolognese z książki "Kudłaci Kucharze na diecie". Na

Cooking Monster
Gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa według Doroty Wellman 120

Dzisiaj coś co bardzo lubimy, a nawet dwie rzeczy, które bardzo lubimy: zupa i ryby. Jeżeli o mnie chodzi, to mógłbym jeść zupy i ryby na

Marder&Marder Manufacture
Ekologiczne produkty Danival. 140

zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni(...)świetne rozwiązanie dla wegetarian. Połączenie ryżu, fasolki i tofu smakuje całkiem nieźle. Plus za porządne doprawienie potrawy. * Śmietankowy krem ze szpinaku - z dodatkiem śmietanki i groszku, smakuje jak domowy! Plus za opakowanie pozbawione bisfenolu, aluminium i ftalanów. * Śmietankowy krem z pieczarek - rozgrzewający, świetne na deszczowe, chłodne dni. Jako że jestem ogromną fanką pieczarek i wszelkich dań z ich dodatkiem

Poranek na słodko
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 155

makaronem. Toskański stek z suszonymi pomidorami Ten toskański stek to fantastyczna uczta dla każdego miłośnika wołowiny. Składniki: 2 ulubione steki o grubości około 2 cm ½ szklanki czerwonego wina ½ szklanki suszonych pomidorów pakowanych w oleju, odsączone ¼ szklanki świeżych liści bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Przygotowanie(...)popularny sos pomidorowy pochodzący z Włoch. Grillowanie pomidorów umożliwia łatwe usuwanie skóry i napełnia każdy kawałek pomidora lekkim dymnym smakiem. Metoda ta jest idealna dla tych, którzy chcą przygotować domowe posiłki o niskiej zawartości cukrów. Sos ten jest często używany do makaronów, ryżu oraz jak sos do pizzy. Składniki: 14 średniej wielkości jędrnych pomidorów ½ szklanki posiekanej cebuli ¼ szklanki oliwy

naRuszcie
Bigos staropolski 126

Tradycyjna Polska potrawa jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki:1 kg kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego(...)kostkę i razem podsmażyć.Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem

wyzwania kuchenne