domowe wina - 985 przepisów (strona:54/66)

Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 156

Tym wpisem otwieramy nową kategorię na naszym blogu, czyli kociołkowanie. Będą w niej głównie potrawy kuchni węgierskiej. Co najmniej z dwóch powodów: lubimy kuchnię węgierską i

Marder&Marder Manufacture
Wino truskawkowe ( półsłodkie ) 120

Składniki : 4 kg dorodnych zdrowych dojrzałych truskawek 1 kg cukru 2 duże cytryny 6 i 3/5 l wody źródlanej 1 opakowanie drożdży winiarskich uniwersalnych 5 g

Przepisy i porady kulinarne
Konoba MAX w Biograd na moru (Chorwacja) 122

Nowych postów nie było baaaaaardzo długo, ale nie bez powodu. Ilość domowych i zawodowych obowiązków bywa czasami przytłaczająca, a zaraz potem nadchodzi magiczny czas urlopu. Jedno mogę Wam zagwarantować - mam ogrom materiałów do publikacji. Pierwszym tematem będzie Konoba MAX w Biograd na moru na Chorwacji. Fantastyczne miejsce, które jak się okazuje nie ma nawet własnej strony internetowej. Trzeba trochę zapłacić(...)zadbał, dopytywał czy wszystko w porządku i czy w czymś pomóc, ale nie był nachalny. Trzymał się na uboczu i czekał na odpowiedni moment, aby podejść. Doradził nam znakomite wino do obiadu. Reszta załogi po kryjomu obserwowała czy jedzenie nam smakuje i cieszyła się, kiedy widziała zadowolone miny. Bardzo przytulne i eleganckie miejsce. To nie lada sztuka połączyć obie

Karola gotuje
Gęsi pasztet z żurawiną 127

nasz blog również z okazji 11 listopada, w dniu imienin Marcina i Święta Niepodległości. Na stole króluje u nas gęsina pod postacią pasztetu z gęsi z żurawiną. Lubicie domowy pasztet? My bardzo, przygotowujemy pasztety regularnie na różne sposoby, to już kolejny pasztet, który został zrobiony, tym razem z gęsi, pasztet jest kremowy, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem Inne przepisy(...)temperaturę i pieczemy pasztet 40 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy w rondelku 1 łyżkę miodu, wlewamy ok. 100 ml wina i wsypujemy suszoną żurawinę, gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje, tzn. płyn się zredukuje. Pokrojony w plastry pasztet z gęsi podajemy z sosem żurawinowym. Smacznego! The post Gęsi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 264

skórą i w środku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki z ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania(...)gorąca para. Mięso kurczaka jest niesłychanie delikatne i soczyste, pachnie ziołami i cytryną i najważniejsze – ma delikatny smak dymu z ogniska. Prawdziwa uczta do której świetnie pasuje wytrawne wino. Smacznego

OstryKęs
Kurczak po seczuańsku 262

Soczyste, marynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka.Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka;1 mała cukinia(...)syczuańskim do smaku.Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych - np. olejem rzepakowym czy słonecznikowym.Można użyć zarówno sosu sojowego ciemnego czy jasnego, przy czy w przypadku użycia ciemnego danie będzie miało znacznie ciemniejszy

Gospodyni Miejska
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 267

skórą i w środku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki z ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl. To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania(...)gorąca para. Mięso kurczaka jest niesłychanie delikatne i soczyste, pachnie ziołami i cytryną i najważniejsze – ma delikatny smak dymu z ogniska. Prawdziwa uczta do której świetnie pasuje wytrawne wino. Smacznego

OstryKęs
Sezon ogórkowy #2. OGÓRKI MIODOWE. 147

Witam, witam! Ostatnio moja pisanina na blogu prezentuje się bardzo chaotycznie. To wina wielu zajęć, czyli kursów językowych codziennie do południa, pracy po południu i do tego wszystkiego zaprawy. Ach, urwanie głowy! Słoiki pukają w bawełnianej torbie, jeden odbija się od drugiego. Woda na zalewę bulgocze w garnku, słoiki już przygotowane. Uf, pot cieknie po skroniach, ale już, jeszcze(...)sposób. Kiedy będą całkowicie zimne, dostawiamy normalnie w chłodne miejsce. *  w oryginale: "Ogórki w miodzie Helenki"; ** źródło: „ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012) Pozdrawiam i życzę przyjemnych doznań ogórkowych! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Bulion warzywny - podstawa domowych zup. 130

Bulion warzywny stanowi bazę większości zup, które gotuję. Kiedyś gotowałam zupy głównie na bulionie drobiowym, ale z powodów zdrowotnych zmieniłam ten zwyczaj. W moim

Codziennik Kuchenny
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 155

motywuję do gotowania mam swoją carbonare. Jest wiele szkół gotowania tego, ale ja w 100% polecam ten.*przepis w całości podaję za jego autorką plus mój sposób jak wykonać domowe taglioliniSKŁADNIKI :- 250 gram świeżego makaronu-  ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty(użyłam parzonego)- 2 żółtka- 50g śmietany kremówki 36%-  50g świeżo startego parmezanu- sól do gotowania makoronu(...)pieprzem( gotowy zmielony pieprz nie da nam tego cudownego aromatu i świeżości pieprzu)ja jestem zakochana w tym daniu a tak zapamiętałam to danie cudowny makaron i dobre czerone wino :)smacznego

Basia w kuchni
Sos ciemny pieczeniowy domowy 185

Moja rodzinka uwielbia sosy a zwłaszcza ciemny do ziemniaków lub kaszy. Z mięsa z obiadu nie zawsze dużo zostaję, aby sobie po porcjować na kolejne obiady

Basia w kuchni
Antica Pasta i sos Bolognese 177

zdarza się, że osoby z nietolerancją glutenu dobrze reagują na semolinę ze względu na wyższą zawartość białka. Więc jeśli robimy swój makaron, kupujmy semolinę. Jeśli nie mamy cierpliwości do domowej produkcji to wybierajmy makarony z pszenicy durum. Przemiły Pan Gabriel nauczył nas kilku zasad przy gotowaniu makaronu. Przede wszystkim makaron potrzebuje dużo wody podczas gotowania, średnio 1l na 100g makaronu(...)parmezan – jeśli wasz kawałek ma skórkę, odetnijcie i nie wyrzucajcie, przyda się sól, pieprz szczypta cukru i cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk jeśli lubicie to ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina – u nas się pomija Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa i lekko rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia. Dokładamy passatę, koncentrat

ladykitchen
Bigos polski-najlepszy 158

domu w karnawale,w czasie bali i wielkich kuligow.U mnie natomiast nie moze zabraknac go w Sylwestra.Nic tak nie smakuje w te jedyna noc w roku jak miseczka goracego domowego bigosu i to niezaleznie od tego,gdzie spedzamy ten czas.Ile domow ,tyle przepisow na najlepszy bigos.Ja tez twierdze,ze to wlasnie moj jest tym najlepszym.Czym sie rozni od innych?Miesa(...)swiezy.Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym.Uwagi:Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina.                                            ZYCZE SMACZNEGO I DO SIEGO ROKU

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pocztątek historii :) 99

Witajcie ! Początek jest taki :) Lubimy kolory, lubimy inność, nieszablonowość. Blog to nasza reakcja na to, że wszechobecne szybkie i niezdrowe jedzenie nas zalewa

vegetanie
Fine Dining Week – Restauracja Włoska – Kraków 213

Fine Dining Week – Restauracja Włoska – Kraków Fine Dining Week trwa ! a my opowiemy Wam o naszych odwiedzinach w restauracji Włoska.      Fine

Kuchnia na wzgórzu
Kolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków 167

Kolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków Kolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków.  A dzisiaj zapraszam Was do przeczytania wspomnień z pysznej

Kuchnia na wzgórzu