domowe wina - 985 przepisów (strona:58/66)

Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 200

ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie doskonały. Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu jest wiele, jedni dodają do niego wino, inni piwo, jeszcze inni w ogólnie nie używają alkoholu. Nasze spojrzenie na zapiekankę pasterską, ba nasze kulinarne życie, zmieniło się, gdy sos podlaliśmy szklanką piwa stout . Patent znaleźliśmy(...)temperaturze. Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Ostatnie danie z naszego tygodniowego menu było szybkie jak fast food, ale bardzo zdrowe, niskokaloryczne i odświeżające. Amerykańskie gospodynie i gospodarze domowi (housewives i housebands) uwielbiają jedzenie w stylu comfort food – łatwe do zdobienia, szybkie i pożywne. Fast food – tylko zdrowy. W Polsce jakoś nie ma jeszcze mody na takie gotowanie

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 178

ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie doskonały. Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu jest wiele, jedni dodają do niego wino, inni piwo, jeszcze inni w ogólnie nie używają alkoholu. Nasze spojrzenie na zapiekankę pasterską, ba nasze kulinarne życie, zmieniło się, gdy sos podlaliśmy szklanką piwa stout . Patent znaleźliśmy(...)Stir fry z krewetkami i pomidorami Ostatnie danie z naszego menu na cały tydzień było szybkie jak fast food, ale bardzo zdrowe, niskokaloryczne i odświeżające. Amerykańskie gospodynie i gospodarze domowi (housewives i housebands) uwielbiają jedzenie w stylu comfort food – łatwe do zdobienia, szybkie i pożywne. Fast food – tylko zdrowy. W Polsce jakoś nie ma jeszcze mody na takie gotowanie

Niedzielny kucharz
Chleboteka - z miłości do glutenu 145

pieczywo prosto z pieca wypiekane przez samego Piotra Kucharskiego i Prosecco (ach jak cudownie być bloggerem!). W sumie nie wiem, co bardziej mnie zachęciło — wizja glutenowej rozpusty, czy lampka wina musującego przed południem? Ale to nieistotne! Bo do Chleboteki warto wstać nawet i z pianiem koguta (o ile tak wcześnie ją otwierają). Ups! Chyba to stwierdzenie powinienem był zostawić(...)tych, co glutenu się jednak boją Chleboteka jednak nie tylko pieczywem stoi. W ofercie znajdziemy również: desery z nasionami chia, świeżo wyciskane soki, koktajle, naturalne jogurty z domowymi przetworami, masło krowie i kozie, pasztet z dzika, czy lokalne sery.  To co, chyba warto wstać i pomaszerować do Chleboteki po bochen na niedzielne śniadanie? Jak coś, to adres znajdziecie

Food Square
Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku) 202

serem lub przygotować zupełnie inne nadzienie. Np.: ricotta wymieszana z parmezanem i świeżą bazylią ricotta wymieszana z parmezanem, gałką muszkatołową i szczypiorkiem zamiast ricotty możesz dać serek kozi lub domowy labneh (ser z jogurtu) kozi ser wymieszany z miętą i natką pietruszki lub koperkiem mozzarella w małych kulkach, po kawałku anchois i listku świeżej bazylii (typowe włoskie nadzienie) ryż(...)tłuszczu. Podawaj od razu. Możesz posypać je z wierzchu szczyptą soli i ewentualnie szczypiorkiem. Świetnie smakują ze szklaneczką schłodzonego piwa (najlepiej tego samego, jakie jest w cieście) lub białego wina. Smacznego! *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU 119

Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU Jabłek w tym roku wszędzie pod dostatkiem. Jest ich pełno w każdym sadzie, jak i na straganach. Przepisy na

Kuchnia na wzgórzu
Nocleg w Toskanii? Tylko w agroturystyce! 182

podróżniczy, w którym prowadzący zatrzymali się w toskańskiej agroturystyce. Bardzo spodobał mi się panujący tam sielski klimat - stary dom otoczony winnicą i gajem oliwnym, własne warzywa i zwierzęta gospodarskie, domowa kuchnia, ale przede wszystkim panująca tam cisza i spokój. Od tamtej pory wiedziałam, że noclegu w Toskanii będę szukać właśnie w agroturystyce i powiem Wam, że nie zawiodłam się. Dziś(...)niezależność. Dodatkowo w pierwszym tygodniu mieliśmy do dyspozycji taras, a w drugim duży balkon. Oto widok z naszego balkonu. Bardzo lubiliśmy jadać tu posiłki, a także spędzać wieczory przy winie i grappie. Nasze apartamenty znajdowały się w starych domach toskańskich zbudowanych z kamienia, odrestaurowanych z zachowaniem oryginalnego charakteru (czasem budynki dla gości tworzone są w starych budynkach gospodarskich). Charakterystyczne

Chilli Czosnek i Oliwa
Sok (syrop) malinowy – jak u babci 158

Kilka osób pytało mnie już jak powstają moje soki malinowe i stąd dzisiejszy wpis. Co prawda ja zatowarowałam swoją spiżarkę już w lipcu, ale teraz przepis

Relaxtime
Bułki pieczone i podane z sosem serowym i owocami morza 167

Bardzo efektowne i pyszne danie, zrobi wrażenie na gościach i domownikach. Jest to duża porcja, można zrobić z połowy. Użyć formy o średnicy 35 cm. Bułki

Kuchnia Pokoleń
Współpraca z firmą Skworcu 179

rozpoczęłam współpracę. Byłam wielce zaskoczona ilością nadesłanych produktów : Dzięki firmie Skworcu , możemy zaopatrzyć się poprzez stronę internetową http://www.skworcu.com.pl/ w różnego rodzaju świetne przyprawy , mieszanki przypraw , które wzbogacą nasze domowe dania o niezwykłe smaki .W mojej paczce znalazłam :1. Tajine ras el hanout - marokańskie TAJINE (Tadżin) jest nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się(...)idealnie sprawdzą się jako składnik musli, dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami używa się OWOCÓW MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 .Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również

Słodkości i nie tylko
Negroni – mocny włoski drink 224

Negroni to zaraz po Aperol Spritz drugi co do popularności włoski drink. Wywodzi się ona z Florencji i jest robiony na bazie ginu oraz wermutu. Dzięki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 171

owego pamiętnego dnia udało mu się niemal zbliżyć do ideału. Zastawa i dekoracja stołu idealnie harmonizowały z wnętrzem, dania były jakby stworzone do tej właśnie zastawy, wina - do kielichów.  Były to kielichy nietypowe, z grubego kryształu, w którym załamywało się światło świec.  Zgodnie z sugestią wspomnianego maitre d'hotel , kucharz zrezygnował z gęsich wątróbek, zastępując je kawałkami(...)odpowiedniej chwili. Nie wiem jeszcze z kim wtedy zasiądziemy do stołu i z czym będziemy je jeść. Ale na pewno o tym pomyślę. W stosownym czasie.  Lubię moją domową rolę maitre d'hotel . A Wy? MIRABELKI W SYROPIE Z AMARETTO /składniki na 4 litrowe słoje/ 4 kg mirabelek 2 kg cukru amaretto (minimum 12-16 łyżek) Z dwóch

KUCHARNIA
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 192

default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Krótki wypad na weekend do Ostródy skończył się dla mnie przymusowym aresztem domowym i przeziębieniem... Ale powoli wracam do siebie i staram się nadrobić zaległości. Dziś zatem krótki raport ;) Trattoria La Riva to restauracja, która znajduje się w hotelu Willa Port, położonym(...)było. Burger wysmażony bardzo dobrze, to znaczy krwisty, jak być powinien, ale całość tak słona, że w zasadzie nie do zjedzenia; koszt: 39 zł   Kotleciki jagnięce smażone w winie i z czosnkiem, podawane z czerwoną soczewicą - kolejne danie, którego nie próbowałam... ale ponoć trzymało poziom. Mogę dodać, że osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
#Smaki świata - Bułgaria 202

Ufff... to był ciężki tydzień! Ale w końcu na bloga wjeżdża nowy cykl - #Smaki świata i już dziś podzielę się z Wami moimi kulinarnymi doznaniami z

Cooking Monster
Restauracja Kryształowa - Katowice 132

Kryształowa. Niepowtarzalne piękno bijące z   wielkiego kryształowego żyrandola   wiszącego na środku jak i wielkie lustra zwracają uwagę. Ciepło drewna i piękny bar z gablotą rozmaitych słodkości i win przyciąga bliżej. Sala Kryształowa Uwagę przyciągają również lampy z talerzami, które w pierwszej chwili wydają się być wielkimi paterami na słodkości. Z sali tej możemy udać się do Sali(...)malinowym granita w cenie 22 zł, paschę z lodami czekoladowymi  za 20 zł i Copa melba za 18 zł. Tu Konczi skusiła się na polecaną przez Magdę Gessler domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sushi: Maki z pieczonym łososiem 317

słodkim sosem a’la kabayaki, za którym przepadam i który świetnie się komponuje właśnie z rybami pieczonymi (choć w Japonii podano by go raczej do węgorza). Zrobienie domowego sushi wcale nie jest trudne – musimy tylko odpowiednio nauczyć się przygotowywać ryż. A samo składanie i rolowanie to świetna zabawa i fajny sposób na spędzenie czasu z drugą osobą. Przepis(...)sosem sojowym do maczania. Jeśli lubimy warto podać też obok marynowany imbir i ostrą wasabi. Jak zrobić sos a’la kabayaki? Potrzebujemy trzech składników: 1/2 szklanki mirinu (wina japońskiego, można ewentualnie zastąpić sake), 1/2 szklanki sosu sojowego i 1/3 szklanki cukru trzcinowego – należy je gotować w rondelku, aż sos zredukuje się do 1/3 objętości. Studzimy i gotowe

Poezja smaku