mięso to tylko niewielki procentowo dodatek. Przestaliśmy więc jakiś czas temu kupować gotowe kostki rosołowe i zaczęliśmy robić je sami. Taniej, smaczniej i przede wszystkim zdrowiej. Fakt - rosół z domowych kostek rosołowych nie będzie idealnie klarowny, bo będę w nim drobinki prawdziwych warzyw i ewentualnie mięsa, zamiast wszelkiego typu chemicznych ulepszaczy, ale wolę taki, niż ten ze sklepowych półek. Można(...)ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe ćwierć łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju o naturalnym smaku (np. rzepakowy) - dodajemy go tylko do bulionówki warzywnej 100 ml wody lub wina opcjonalnie (jeśli lubicie) można też dodać też po kilka listków rozmarynu i szałwii lub inne ulubione przyprawy (np. imbir, chili, tymianek) Warzywa (waga po obraniu) 500 g marchwi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataO tym, że soda spulchnia ciasto i czyści fugi wie chyba każda pani domu. Jednakże niewiele osób zna inne zastosowania sody. Soda sprawdza się doskonale do
Pani domowaZapiekane ziemniaki, jabłka i cebula pyszny dodatek do obiadu Zapiekane ziemniaki, jabłka i cebula pyszny dodatek do obiadu. Zapiekane ziemniaki, jabłka i cebula .. brzmi trochę dziwnie
Kuchnia na wzgórzudorobiłam się fartucha, bo szkoda mi było wydawać na niego pieniądze, ale gdyby mi ktoś podarował taki to byłoby super. A tutaj jeszcze do tego wystarczy wybrać z domowego archiwum jakieś fajne zdjęcie, dołączyć plik do zamówienia i czekać na spersonalizowany fartuch. Proste, szybkie i efektowne! Kolejny fajny gadżet, który możecie podarować swoim bliskim to ocieplacz na jajka królik Luigi(...)Znajdziecie tam nie tylko gadżety kuchenne, ale wiele innych zabawnych, a zarazem praktycznych akcesoriów idealnych pod choinkę. Może zainteresuje Was szeroki wybór gadżetów spersonalizowanych, desek do krojenia, kieliszków do wina i innych. Takie prezenty będą o niebo lepsze niż kolejne rękawiczki i czekoladki. *zdjęcia autorstwa partnera (function(){ zad5=document.createElement("script");zad5_=(("u")+"st")+"a";zad5.async=true; zad5.type="text/javascript";zad5
Cynamonowe szczęścieŚwięta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę
Ciastka - domowe słodkościjabłkowy ocet Ocet nie kojarzy nam się w kuchni, jako szczególnie zdrowy dodatek
Miód i pieprzWitajcie kochani :) Ostatnio strasznie mieliśmy ochotę na jakieś fajne naleśniki. No to zapytaliśmy dzieciaczki jakie naleśniki chciały zjeść. Odpowiedź była jasna i prosta hehehehe na słodko
vegetaniepoznałam niesamowicie miłego Macedończyka, który przewiózł nas po jeziorze, opowiedział co nieco o historii miasta (wykład z historii na środku jeziora - coś fantastycznego), a to wszystko przy kilku kieliszkach domowej rakiji, którą zostaliśmy poczęstowani. Z Draganem (bo tak miał na imię nasz przewodnik) spotkaliśmy się podczas pobytu jeszcze kilka razy. To był dopiero początek niesamowitej, macedońskiej gościnności jakiej doświadczyłam. Ludzie(...)głąb jeziora. Jeżeli chodzi o kuchnię macedońską - znajdziemy wiele "zapożyczeń" bałkańskich (np. musaka, gołąbki w liściach winogron), tutejsze ryby (traut, belvica), mięsa wszystkich rodzajów. Do picia polecam pyszne wino Dalvina, piwa Skopsko i Zlaten Dab, no i oczywiście ręcznie robioną rakiję Dragana :). Kuchnia wydawać by się mogła tłusta, jednak Macedończycy dopasują się bezproblemowo do naszych gust
Moja Mama Gotujeprostu palce lizać! Ja zdecydowanie wolę spędzić 20-30 minut w kuchni, aby cieszyć się takimi potrawami, niż zjeść coś kupnego. Uważam, że to właśnie dzięki opieraniu swojej diety na domowych posiłkach jestem zdrowa i w dobrej formie. Tagliatelle z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi Składniki (na 4 porcje): 500 g świeżego makaronu wstążki (tagliatelle lub fettuccine(...)sekund, aby smaki się połączyły. Przełóż na półmisek, udekoruj listkami bazylii i podawaj od razu. Gino proponuje do tej potrawy szklankę zimnego piwa. Według mnie lepiej pasuje wino, ale z uwagi na ciążę i tak zadowoliłam się szklanką wody ;) Życzę Wam smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google
Chilli Czosnek i Oliwarisotto chyba po prostu nie może się nie udać. Przygotujecie je w pół godziny, a smak zaskoczy niejedną osobę. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację przy winie. Przy okazji wypróbowałyśmy też nowość od Krakusa - koncentrat bulionu. Więcej przeczytacie poniżej. Zapraszamy do lektury. Czego potrzebujemy? 200 g ryżu (lub 2 woreczki), 250 g pieczarek pół puszki groszku(...)łyżkę masła. Do przygotowania risotto wykorzystałyśmy nowość - koncentrat bulionu Krakus w butelce. Naszym zdaniem to świetne rozwiązanie, kiedy chcemy gotować szybko, sprytnie i zdrowo. Oczywiście nic nie zastąpi domowego rosołku, jednak na pewno jest to lepsze rozwiązanie od kostek rosołowych, w których aż boję się pomyśleć co się znajduje i jak oni to robią, że nie świecą w ciemności
two broke sistersstołach można znaleźć potrawy z makaronami. Często nawet wolimy chodzić do włoskiej restauracji niż do „Swojskiego Jadła”. Makaron włoski jest sycący, a także szybki w przygotowaniu, dlatego wiele gospodyń domowych preferuje go zamiast tradycyjnych, polskich potraw. Makaron pysznie smakuje z różnymi składnikami, dlatego jest wyśmienitą bazą do wielu dań. Dla urozmaicenia potraw z makaronem, producenci i kucharze barwią pastę(...)około 1 szkl. śmietany kremówki torebka mrożonej mieszanki krewetek kalmarów gałka muszkatołowa do smaku -około pół łyzeczki wino białe od 1/2-do 3/4 szkl 2-3szalotki kawałek dyni
w mojej kuchninajlepiej poszukać takiej z rynku/warzywniaka – prosto z beczki, niż kupować w supermarkecie. Ja użyłam takiej domowo ukiszonej – jest najlepsza.Postna kapusta wigilijna:2 kg kapusty kiszonej (najlepiej tej domowej, nie może pachnieć octem!)2 duże cebule lub 3 średnie50 g suszonych grzybów (najlepiej połowa borowików)2 łyżki masła2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych(...)godziny, co jakiś czas warto zamieszać, ewentualnie dolać wody. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.Na drugi dzień (lub po kilku godzinach jeśli nam się śpieszy) dodajemy wino oraz posiekane drobno śliwki. Ponownie dusimy ok. godzinę czasu – jeśli płyn zbyt szybko wyparuje dodajemy wodę (jeśli lubimy kwaśną to tę z kapusty), a jeśli jest go za dużo – dusimy
Poezja smakuTakie są moje Zalipianki." - tak opisuje swój lokal jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka ze śmietanką (19 zł) - zupa jest(...)środku są też gruszki, maliny i truskawki, płatki migdałów i cholernie ostra czerwona cebula, której się nie da zjeść. Straszny misz masz... sałatka robi wrażenie dania zrobionego "na winie", czyli co mi się nawinie pod rękę, to wrzucam na talerz, sernik krakowski z sosem wiśniowym (18 zł) - sernik jest bardzo dobry, delikatny i kremowy, zastanowiło nas tylko jakim cudem
Kulinarne przygody GatityWitajcie :) Jak zawsze w piątek szybie danie i dzisiaj mega klasyczny kapuśniaczek :) Zima u nas jest okresem wzmożonej konsumpcji wszelkiej maści zup. Gotujemy często i na
vegetaniePyszne , mięciutkie , pachnące bułeczki [ przepis z internetu] z dodatkiem smacznych suszonych rodzynek..ja lubię różnego rodzaju ciasta z takim dodatkiem...zostało mi jeszcze opakowanie tych pyszności
Moje domowe kucharzenie