Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę
Ciastka - domowe słodkościjabłkowy ocet Ocet nie kojarzy nam się w kuchni, jako szczególnie zdrowy dodatek
Miód i pieprzWitajcie kochani :) Ostatnio strasznie mieliśmy ochotę na jakieś fajne naleśniki. No to zapytaliśmy dzieciaczki jakie naleśniki chciały zjeść. Odpowiedź była jasna i prosta hehehehe na słodko
vegetaniepoznałam niesamowicie miłego Macedończyka, który przewiózł nas po jeziorze, opowiedział co nieco o historii miasta (wykład z historii na środku jeziora - coś fantastycznego), a to wszystko przy kilku kieliszkach domowej rakiji, którą zostaliśmy poczęstowani. Z Draganem (bo tak miał na imię nasz przewodnik) spotkaliśmy się podczas pobytu jeszcze kilka razy. To był dopiero początek niesamowitej, macedońskiej gościnności jakiej doświadczyłam. Ludzie(...)głąb jeziora. Jeżeli chodzi o kuchnię macedońską - znajdziemy wiele "zapożyczeń" bałkańskich (np. musaka, gołąbki w liściach winogron), tutejsze ryby (traut, belvica), mięsa wszystkich rodzajów. Do picia polecam pyszne wino Dalvina, piwa Skopsko i Zlaten Dab, no i oczywiście ręcznie robioną rakiję Dragana :). Kuchnia wydawać by się mogła tłusta, jednak Macedończycy dopasują się bezproblemowo do naszych gust
Moja Mama Gotujeprostu palce lizać! Ja zdecydowanie wolę spędzić 20-30 minut w kuchni, aby cieszyć się takimi potrawami, niż zjeść coś kupnego. Uważam, że to właśnie dzięki opieraniu swojej diety na domowych posiłkach jestem zdrowa i w dobrej formie. Tagliatelle z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi Składniki (na 4 porcje): 500 g świeżego makaronu wstążki (tagliatelle lub fettuccine(...)sekund, aby smaki się połączyły. Przełóż na półmisek, udekoruj listkami bazylii i podawaj od razu. Gino proponuje do tej potrawy szklankę zimnego piwa. Według mnie lepiej pasuje wino, ale z uwagi na ciążę i tak zadowoliłam się szklanką wody ;) Życzę Wam smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google
Chilli Czosnek i Oliwastołach można znaleźć potrawy z makaronami. Często nawet wolimy chodzić do włoskiej restauracji niż do „Swojskiego Jadła”. Makaron włoski jest sycący, a także szybki w przygotowaniu, dlatego wiele gospodyń domowych preferuje go zamiast tradycyjnych, polskich potraw. Makaron pysznie smakuje z różnymi składnikami, dlatego jest wyśmienitą bazą do wielu dań. Dla urozmaicenia potraw z makaronem, producenci i kucharze barwią pastę(...)około 1 szkl. śmietany kremówki torebka mrożonej mieszanki krewetek kalmarów gałka muszkatołowa do smaku -około pół łyzeczki wino białe od 1/2-do 3/4 szkl 2-3szalotki kawałek dyni
w mojej kuchninajlepiej poszukać takiej z rynku/warzywniaka – prosto z beczki, niż kupować w supermarkecie. Ja użyłam takiej domowo ukiszonej – jest najlepsza.Postna kapusta wigilijna:2 kg kapusty kiszonej (najlepiej tej domowej, nie może pachnieć octem!)2 duże cebule lub 3 średnie50 g suszonych grzybów (najlepiej połowa borowików)2 łyżki masła2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych(...)godziny, co jakiś czas warto zamieszać, ewentualnie dolać wody. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.Na drugi dzień (lub po kilku godzinach jeśli nam się śpieszy) dodajemy wino oraz posiekane drobno śliwki. Ponownie dusimy ok. godzinę czasu – jeśli płyn zbyt szybko wyparuje dodajemy wodę (jeśli lubimy kwaśną to tę z kapusty), a jeśli jest go za dużo – dusimy
Poezja smakuTakie są moje Zalipianki." - tak opisuje swój lokal jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka ze śmietanką (19 zł) - zupa jest(...)środku są też gruszki, maliny i truskawki, płatki migdałów i cholernie ostra czerwona cebula, której się nie da zjeść. Straszny misz masz... sałatka robi wrażenie dania zrobionego "na winie", czyli co mi się nawinie pod rękę, to wrzucam na talerz, sernik krakowski z sosem wiśniowym (18 zł) - sernik jest bardzo dobry, delikatny i kremowy, zastanowiło nas tylko jakim cudem
Kulinarne przygody GatityWitajcie :) Jak zawsze w piątek szybie danie i dzisiaj mega klasyczny kapuśniaczek :) Zima u nas jest okresem wzmożonej konsumpcji wszelkiej maści zup. Gotujemy często i na
vegetaniePyszne , mięciutkie , pachnące bułeczki [ przepis z internetu] z dodatkiem smacznych suszonych rodzynek..ja lubię różnego rodzaju ciasta z takim dodatkiem...zostało mi jeszcze opakowanie tych pyszności
Moje domowe kucharzeniePrzygotowałam już swoją część potraw wigilijnych na wspólną, rodzinną Wieczerzę (część robi Bratowa, część Mama), dziś jeszcze robię masę makową (pierwszą domową od wielu lat), jutro jeszcze makowiec i sernik. Poza tym już wszystko wyprałam i wyprasowałam i zostaje jeszcze sprzątanie... To ostatnie jakoś najmniej lubię. :) Cieszę się na święta i lubię tę gorączkę przedświątecznego wiru przygotowań(...)pokrojone dość grubo 1 posiekana czerwona papryka (u mnie zielona) 1 szczypta szafranu 150 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) lub bulion pół na pół z białym, wytrawnym winem 400 g pomidorów z puszki (całych lub krojonych) 4 suszone pomidory (najlepiej takich w oliwie) odsączone i posiekane 220 g ciemnych pieczarek, pokrojonych w plasterki 120 g czarnych oliwek
Kuchnia Prezydentowejkilka pomysłów na rewelacyjne sosy do grillowanych ryb. Lekkie sosy domowej roboty. Do większości grillowanych ryb pasują rzadkie sosy na bazie oliwy, z sokiem z cytryny i ziołami. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo proste. Wystarczy połączyć 1/3 filiżanki dobrej jakości oliwy z oliwek z łyżką soku z cytryny oraz dodać zioła takie jak: estragon, pietruszka, koperek i tymianek do smaku(...)sosy do grillowanych ryb. Najlepiej jest rozpocząć od łagodnego sosu na bazie pomidorów, który nie jest zbyt słodki. Powoli przechodząc do słodkich sosów na bazie owoców cytrusowych czy białego wina wytrawnego. Takie eksperymentowanie pozwoli znaleźć idealny sos do następnej ryby z grilla. Sosy do grillowanych ryb – kilka pomysłów is a post from: naRuszcie.pl The post Sosy do grillowanych
naRuszcieosób, wchodzi zupa z owocami morza lub czosnkowa, talerz degustacyjny ( krokieciki z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmary po andaluzyjsku, krewetki, kiełbaski chorizo, tortilla hiszpańska, marynowane oliwki), deser i lampka wina lub napój bezalkoholowy. Drugi zestaw zamiast talerza degustacyjnego zawiera paellę, jedno z typowych dań kuchni hiszpańskiej.Po wejściu do restauracji od razu pojawił się przy nas kelner, który wskazał(...)smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik na zimno, polany sosem malinowym, a także jeden z bardziej typowych deserów hiszpańskich, crema catalana. Jest to coś w rodzaju naszego budyniu, z tym, że przygotowany on jest
Kulinarne przygody GatityAtrakcyjna dekoracja i nie tylko... bo jest smaczna i może stanowić oryginalny składnik dania czy deseru. Robimy domowe żelki. Żelki są delikatne, nie gumiaste, a smak zależy od nas i zastosowania.Żelki owocowe na bazie soku np. malinowego.Żelki kawowe na bazie kawy.Żelki wytrawne na bazie wina.Ciekawe smakowo są na bazie Aceto balsamiko czy słodko-pikantnego sosu(...)15min. Następnie przelewamy przez sitko. Oleju nie wylewamy ,można go dalej wykorzystać.Odcedzone żelki ,takie otłuszczone możemy przechowywać kilka dni, nie skleją się.Przed podaniem żelki przelać wodą albo winem. Zastosowanie żelek zależy od naszej twórczej inwencji.PS. kawę można osłodzić, żelki będą smaczniejsze. Życzę miłej zabawy
Kulinarny karnet Christopheramiejsce zamieszkania jak nie na Australię, to na jeden z krajów śródziemnomorskich. Poza Christiano Ronaldo Portugalia ma jeszcze inną dumę narodową – sardynki. O ile połowy dorsza, który pozostaje królem domowych portugalskich stołów zostały przez unijne przepisy i przerzedzone stada mocno ograniczone, o tyle sardynki są wszędzie i w każdej możliwej formie. Najbardziej znane w dwóch postaciach – świeżej, podane prosto(...)szykowanych ryb i węgla drzewnego sunie między wąskimi uliczkami. Grillowane, osypane morską solą sardynki podaje się z pajdą chleba, słodkimi ziemniakami, grillowaną papryką… Wśród tapas – przekąsek do piwa, wina i sangrii – królują błyszczące sardynki wyłowione z pięknie zaprojektowanych, utrzymanych w stylistyce retro puszek – w całości, albo w formie pasty. Udało mi się dopaść portugalskie sardynki – puszka ogromna
Karo in the Kitchen