oraz kawy , także w zestawach prezentowych alkohole - wino i koniak można również traktować jako prezenty uniwersalne, jednak w przypadku tych pierwszych unikałabym win stołowych. Wybierając wino warto zwrócić uwagę czy na etykiecie podany region z którego pochodzi (tzw. apelacja kontrolowanego pochodzenia - więcej informacji na ten temat znajdziecie w Wikipedii ). Jeśli nie jesteście znawcami alkoholi, lepiej poprosić(...)minimalnych nakładów finansowych, ale będziemy musieli w ich przygotowanie włożyć nieco własnej pracy. Tego typu upominki często dajemy naszym Przyjaciołom i Rodzinie. Doskonale sprawdzają się w roli prezentu domowe nalewki i przetwory. Estetycznie zapakowane stanowią miłą odmianę w świecie pełnym komercji. O ile nalewek już nie zdążycie raczej przygotować, o tyle np. zrobienie wykwintnej konfitury z żurawiny zajmie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGulasz...klasyczne danie większości Polaków, choć pochodzi z Węgier. Sposobów na jego przyrządzenie jest mnóstwo, każdy kucharz i gospodyni domowa ma własną metodę. postanowiłem jednak dzisiaj z tym przyrządzaniem gulaszu nieco pokombinować- byle tak, by nie PRZEkombinować...:) Efekt okazał się być więcej niż zadowalający, zatem przepis za pamięci zapisuję, i na blogu czym prędzej się nim dzielę, mam nadzieję(...)500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili, lub pół niewielkiej papryczki chili 4 ząbki czosnku
Aromatyczne PodróżeTruskawki - są to pierwsze owoce sezonowe, pojawiają się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Owoce te są źródłem wielu witamin i
Ciastka - domowe słodkościPrzeczytałam kilka lat temu przepis na szampana z soku brzozowego. Ale zwykle przegapiałam termin. W tym roku zapisałam w kalendarzu. Ten termin nadchodzi. W książce Zofii Zawistowskiej "Napoje domowe" znalazłam przepis: " Z końcem marca lub początkiem kwietnia, kiedy brzozy zaczynają pączkować, wywiercić w pniu małym wiertełkiem dziurkę na ok 6 cm głębokości. Włożyć w otwór zagięte piórko gęsie, ściągnąć(...)kostek cukru. Przykryć naczynie organtyną. Pozostawić na 3 miesiące do sfermentowania. Gdy płyn się oczyści i przestanie fermentować, zlać do butelek, zakorkować i wstawić do piwnicy. We flaszkach będzie wino ponownie fermentować - nalane do szklaneczki musuje jak szampan. W zimnej piwnicy da się długi czas przechowywać" Myślę, że uda się w tym roku poprosić o sok moje brzozy
AZgotuj!Ogórki ” Studenckie koreczki ” przetwory Nadszedł ten piękny czas , kiedy można ,zacząć ,zamykać lato w słoiczkach , dla mnie to czarodziejski okres. Uwielbiam robić przetwory , zapasy
Ogrodnik w podróżySkładniki butelka ,resztka szampana słoik gaza gumka recepturka Wykonanie Jeśli masz szampana, który jest już otwarty .Wlać go wyparzonego słoika ,przykryć kilkoma warstwami gazy .Przechowywać go
w mojej kuchnikómory, - zadek po pańsku, - parówki cielęce (cysorskie paluszki cielęce), - pierogi swojskie. Wędliny i garmażerka produkowane są we własnej masarni Bacówki , w miejscowości Rajbot w Małopolsce. Wędliny z tradycyjnej wędzarni, domowe, ręcznie robione pierogi, krokiety, naleśniki i przetwory prosto ze spiżarni, to znak rozpoznawczy Bacówki . Wszystkie produkty, przygotowywane są według starych, dobrze sprawdzonych receptur. Smak i aromat wędlin z Bacówki(...)rarytasy dla najmłodszych. Teraz kilka słów o otrzymanych produktach: * pasztet z dziczyzny - bardzo smaczny pasztet, te sklepowe się nie umywają. W smaku wyrazisty, doskonale komponuje się z czerwonym, wytrawnym winem. Pasztet został doprawiony świeżymi ziołami i suszonymi grzybami i można to wyczuć w smaku. * pasztet odświętny z żurawiną - coś pysznego, dla miłośników słodkich pasztetów. Aromatyczne połączenie kawałków mięsa z żurawiną
CookYourselfskładniki na maskaron szpinakowy: 300 g mąki pszennej 1-2 jajka 70 g świeżych liści szpinaku 1 łyżeczka oleju wykonanie: Mąkę miksujemy ze szpinakiem, dodajemy jajko
Domowy Smak JedzeniaWarstwy biszkoptu przełożonego owocami skąpanymi w sherry (w wersji dla dzieci zamieniamy na sok owocowy) , kremem angielskim (tzw. custard) i bitą śmietaną. Pyszności! Od razu zaznaczę
Domowa Cookierenka Agiponieważ użyłam domowego makaronu który wysuszyłam kilka dni wcześniej. Wystarczyło tylko go ugotować. A jeśli i Tobie zależy na pysznym smaku, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron . Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne(...)pierś z kurczaka – 5 ząbków czosnku – 2 garści świeżych liści szpinaku (najlepsze będą małe listki baby) – 6 łyżek śmietany 18% – 50 ml białego wina – 10-12 oliwek bez pestek (zielone lub czarne, obydwa rodzaje będą pyszne) – parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania – 1 łyżka oliwy do smażenia – sól, pieprz Makaron
nietylkopasta.plporcję, uzupełniamy zupą i warzywami . Całość posypujemy świeżo startym twardym serem i świeżymi ziołami – natką pietruszki i świeżą bazylią. SKŁADNIKI 4 duże lub 5 mniejszych porcji 1 litr domowego rosołu 1 puszka 400g pomidorów w passacie pomidorowej 5 białych kiełbas surowych (ok. 500g) 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 średnia cebula 120g 1 duży ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego(...)gwiazdka anyżu ½ łyżeczki soli (lub mniej, jeśli rosół bardzo słony) ½ łyżeczki płatków chili 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki lodowato zimnej wody 1 łyżka octu z czerwonego wina DO PODANIA drobny makaron „koraliki” lub orzo natka pietruszki, świeża bazylia starty parmezan albo Pecorino Romano
Karo in the KitchenCukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread(...)Frittata z pomidorami i ziołami Gęsta jarzynowa z brukselką Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka
Moja smaczna kuchniałatwe do wykonania. Kiedy już opanujecie jego podstawy będzie jak z jazdą na rowerze- tego się nigdy nie zapomina. Potrawa popularna na całym świecie- od skromnych kuchni domowych, do tych z trzema gwiazdkami Michelin. Historia powstania risotto jest ściśle powiązana ze sprowadzeniem w średniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch i początkami jego uprawy- klimat basenu Morza Śródziemnego okazał się idealny(...)okolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna i dużą warstwę skrobi- podczas powolnego, kontrolowanego gotowania uwalniają ją, nadając posiłkowi kremowej konsystencji. Odpowiedni ryż, masło, bulion, wytrawne białe wino, cebula, parmezan- to podstawy każdego risotto. A reszta to już inwencja kucharza, sezonowe produkty, własny dobór smaków i przypraw. Do risotto może być użyty bulion mięsny, rybny lub warzywny
Karo in the Kitchenpiękny majowy weekend, a tu niespodzianka. Nie ma się jednak co przejmować. Czasem po pędzie zawodowego życia dobrze jest nie wpadać w pęd wyjazdu i urlopu tylko odpocząć w domowym zaciszu. Pograć w scrabble z rodziną, pogadać, wypić herbatę i zjeść ciasto. Wreszcie jest chwila, żeby sięgnąć po odkładaną na później książkę lub nadrobić zaległości filmowe. Jeśli(...)żółtka lemon curd 3 jajka 130g drobnego cukru sok z 2 cytryn 100g miękkiego masła skórka otarta z jednej cytryny beza 2 białka mała szczypta soli 50ml białego wina 100g drobnego cukru Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta oprócz jajek siekamy lub miksujemy w malakserze do konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka, siekamy dalej i zagniatamy gładką kulę. Wkładamy do lodówki
W kuchni wieczoremO leczniczych właściwościach czosnku nie trzeba wspominać. Jest dobry na wszystko. Moja mama mawiała, że jest dobry na wszelkie bolanie i kuśki stawanie. Zapewne miała rację
Marder&Marder ManufactureBifana to bardzo proste danie portugalskie, na które składa się chrupiąca bułka, wieprzowina oraz musztarda. W kraju swego pochodzenia chętnie spożywana wieczorową porą, jako przerywnik pomiędzy
zadanie-gotowaniePrzepis na te buraczki dostałam od siostry, która znowu wygrzebała przepis na nie w słynnych gazetkach przyślij przepis. Sama robiłam je pierwszy raz, ale jadłam wielokrotnie
Życie zaczyna się w kuchniDynia marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz jako samodzielna przystawka. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Polecam wszystkim którzy lubią smak
Atlas Smaków