domowe wina - 985 przepisów (strona:35/66)

Ciasto maślankowe 171

Parę dni temu dostałam kilka produktów ze sklepu Naturo ..i od razu wykorzystałam dwa produkty do jednego ciasta, a mianowicie suszone owoce czarnej morwy i cukier

Moje domowe kucharzenie
Nalewka ziołowa na czerwonym winie ( na kaszel ). 116

Składniki : po 15 g suszonych sypkich ziół : kwiatu lipy, kwiatu słonecznika, kwiatu bzu czarnego, liścia podbiału, ziela szałwii, ziela szanty, korzenia arcydzięgla, korzenia lukrecji, korzenia lubczyku

Przepisy i porady kulinarne
Lasagne bolognese 140

wiecie co zrobić na romantyczną kolację we dwoje? Mamy dla Was przepis na domową LASAGNE BOLOGNESE , którą na pewno zachwycicie swoją drugą połowę! Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 200 g parmezanu sos boloński sos beszamelowy Sos boloński: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego(...)surowego boczku 400 przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Cebulę i marchew dokładnie myjemy, obieramy. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy

Menmagazine
Kapusta kiszona w domowym zaciszu 373

traktowaniu tego nieatrakcyjnie „wonnego” warzywa, tak jak traktuje się winogrona, zanim staną się dobrym winem. Ale tak właśnie być powinno, bowiem proces fermentacji kapusty, tak samo jak i wina, wymaga cierpliwości, uwagi i pasji. W czasach kiedy skandynawski kulinarny ruch „odrodzenia” wynosi na piedestał warzywa „ubogich”, kapusta po raz pierwszy wydaje się być traktowana poważnie. A nawet(...)podtrzymałam starą, polską tradycję. Teraz nie tylko mam w lodówce galon najświeższej, naturalnie ukiszonej kapusty, którą mogę wykorzystać go do innych potraw, ale mogę nią również obdarować innych. Domowa kapusta kiszona z kminkiem Składniki (na 1 litrowy słoik): 1 kg zielonej (białej) kapusty 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżki sóli morskiej woda destylowana Dokładnie umyć kapustę. Kapustę posztakować na cienkie

Jem więc Jestem
Orzeszki 148

Mam już swoje sprawdzone przepisy na orzeszki, ale lubię próbować nowych przepisów..ale ten przepis był wypróbowany dwa razy..za pierwszym razem upiekłam pierwszą porcję w

Moje domowe kucharzenie
Rozpływająca karkówka, duszona w kapuście kwaszonej z aromatycznym sosem myśliwskim. 327

odpowiedniego sosu napędza cały smak. Kiedy zrobiłam to danie pierwszy raz, to czegoś mi brakowało. Długo szukałam odpowiednich przypraw podnoszących smak całej potrawy, aż do momentu, w którym przygotowałam domowy sos myśliwski. To był strzał w 10.  Jak smakuje danie? Szczerze? Lubicie bigos? - To coś bardzo podobnego, ale... Dużo łatwiejszego. Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg kapusta kwaszona(...)szklanki rosołu garść suszonych grzybków pół czerwonej papryki 1 tarty ogórek kwaszony ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę nieduża cebula posiekana w kostkę puszka pomidorów krojonych 100 ml czerwonego wina sól, pieprz, słodka papryka czerwona w proszku jako przyprawy Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, należy ją opłukać pod bieżącą wodą do pożądanej kwasowości. Następnie wstawić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Czekoladowy tort urodzinowy 124

urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki(...)czerwonego wina/soku owocowego (jeżeli pieczemy dla dzieci) – 2 szklanki mąki – 4 całe jajka – 3 łyżeczki proszku do pieczenia W garnku gotujemy masło, cukier, cukier waniliowy i wino. Wszytko podgrzać aż konsystencja będzie jednolita, zmniejszyć ogień i gotować dalej. Alkohol powinien odparować. W przypadku, gdy zamiast wina dajemy sok owocowy, gotować krócej. Oczywiście zrezygnować

Szybko Tanio Smacznie
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA 145

Warto pokusić się o zrobienie domowej, doskonale skomponowanej przyprawy do piernika. Pachnie przepięknie, jest ciemniejsza i o wiele bardziej aromatyczna i wydajna od sklepowej przyprawy z torebki. Ponadto nie zawiera mąki pszennej, cukru i kakao. W jej skład wchodzą cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, kardamon i anyż.  Ta korzenna mieszanka przypraw podkreśli smak wielu wypieków, np. ciast z dynią(...)szarlotki, piernika, a także gorących napojów ( grzanego wina, piwa, kawy, herbaty). Warto mieć taki wyjątkowy i aromatyczny słoiczek... Tym bardziej, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna. SKŁADNIKI  6 łyżek mielonego cynamonu (30-40 g) 4-6 ziaren czarnego lub różowego pieprzu 2 łyżki mielonego imbiru (12 g) 2 łyżki całych goździków (10 g) 1 starta na tarce gałka muszkatołowa

cool and minty
Pączki hiszpańskie 219

Pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie, gniazdka to jeden i ten sam wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą – do kawy, herbaty… i nie tylko. Kto ma ochotę może zajrzeć na chrusty na winie , faworki robione mikserem , churros z masą migdałową , czy pączki z budyniem , które już są na blogu. Przy tego typu wypiekach nie opuszcza mnie jedna maksyma – „Jednym „złym” posiłkiem(...)jednym „dobrym” nie schudniemy”. Przytaczając te słowa chcę uprzedzedzić wszelkie protesty o kaloryczności pączków hiszpańskich. Dodam tylko tradycyjnie – gorąco polecam i życzę smacznego . Skorzystałam z przepisu Joasi z bloga Domowe – Wypieki . W wydarzeniu Ciasto na niedzielę (smażone w głębokim oleju ) wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Moje domowe kucharzenie - Moje Małe Czarowanie - Szóste Niebo - Mozaika życia - Kulinarna

mojewypiekiinietylko
W kuchni emigranta... 186

Słodka  Choroba    Oprócz gotowania najwi ę kszą pasją Magdy są książki. Na temat tych przeczytanych również prowadzi bloga zatytułowanego Mały  Azyl Przetwory do domowej spiżarni pomoże Wam przygotować mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil, o której już wielokrotnie tutaj wspominaliśmy. Ingalil jest prawdziwą mistrzynią w odtworzeniu polskich smaków, bez dostępu do polskich produktów.  Was zapraszamy(...)kraju,  który  nie istnieje ,   a Autorkę gorąco prosimy o stworzenie na blogu działu "Kulinaria", bo trudno znaleźć przepisy Na dobranoc proponujemy lampkę dobrego wina lub koniaku (dla mnie bezalkoholowego, bo tutaj za alkohol grozi deportacja) i lekturę bloga, o tym jak się żyje i pracuje w Arabii Saudyjskiej czyli  W  pustyni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Risotto con prosciutto + warsztaty fotograficzne 176

Wspaniali ludzie których tu poznałam dają mi motywację do działania. Każdego dnia zgłębiam tajniki tutejszej kuchni, w zdrowszej, pełnej smaku i ekologicznej wersji. Dotychczas poznałam duszę prawdziwego chleba na domowym zakwasie, kompozycji warzyw otulonych w puszystym cieście frittaty oraz ogrom przepisów na ciasta z wykorzystaniem ogródkowych owoców.  Co jeszcze?  Razem z Greczynką   produkującą miody i włoską fotografką(...)ryżu Arborio -1l wywaru warzywnego -40g masła -cebula -50g prosciutto   -4 łyżki startego parmezanu -2 łyżki miodu Melixir -oliwa z oliwek extra virgin -kieliszek białego wina -sól i pieprz do smaku Wykonanie: Po pierwsze spokój i lenistwo! We włoskiej kuchni nie może być pośpiechu! A więc... Gotujemy bulion. W rondelku podsmażamy posiekaną cebulkę na oliwie

Gawron w rosole
zupa z soczewicą na winie 89

Cześć :D Niedzielny poranek troszkę obiecał poprawę pogody, ale jednak znów zaczęło padać. Jednego tylko mi szkoda i to nie jest grill majowy. Ogród. Jak na

Pieprzyć z Fantazją
Sos żurawinowy do mięs i pasztetów 190

Idealnie komponuje się z kaczką, czy gęsiną. Jeśli zauważycie w sklepie świeżą żurawinę, kupcie ją bez wahania (a kupić ją jest coraz łatwiej – szczególnie w okresie świątecznym)! Taka domowo przyrządzona żurawina jest znacznie lepsza niż sklepowa, a przygotujemy ją w zaledwie 15 minut. W smaku jest słodko-kwaśna, o przyjemnym, korzennym aromacie. Smak i aromat Świąt. Sos żurawinowy(...)pasztetów: ok. 300-400 g świeżej żurawiny 1 mała laska cynamonu skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki porto (czerwone, słodkie wino) 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub więcej) 1/3 łyżeczki mielonego imbiru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do rondelka wsypujemy umytą żurawinę i cukier trzcinowy. Dodajemy skórkę

Poezja smaku
Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto 179

sakiewkach z szynki  na liściach świeżego czosnku niedźwiedziego, który jest dostępny tylko wiosną. Na stanowiskach naturalnych pod ścisłą ochroną ale do kupienia w sklepach ogrodniczych. Polecam także domową uprawę w ogródku lub na tarasie, naprawdę warto.  Polędwiczki podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu.     Czas(...)polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm, 8-10 plastrów szynki prosciutto lub innej długo dojrzewającej,  6 listków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego), 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde), sok z połowy limonki, pieprz, 2 łyżki oliwy. Sałatka: 1 cukinia, garść umytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy

SzczyptaSmaQ
Mrożone winogrona, czyli kostki lodu inaczej 113

Mrożone winogrona, czyli kostki lodu inaczej Kupiłam ostatnio trzy kilogramy winogron w bardzo atrakcyjnej cenie. Mrożone winogrona, czyli kostki lodu inaczej     Wracając z zakupów

Kuchnia na wzgórzu