domowe wina - 985 przepisów (strona:27/66)

18 najlepszych dodatków do makaronów 187

niż dzisiejszy Dzień Makaronu, do zaprezentowania najsmaczniejszych dodatków do pasty. Marynowane oliwki, domowej roboty ziołowe oliwy i sosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie pasujące do jesiennej aury, mieszanka aromatycznych dodatków ukrytych pod nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca

Moja smaczna kuchnia
Talerz zdrowego kibica. Warzywne przekąski z trzema dipami 315

jaki ma ochotę. Taka przekąska sprawdza się bardzo dobrze na najróżniejszych spotkaniach domowych czy działkowych. Można użyć takich warzyw jakie lubicie a pominąć te, za którymi nie przepadacie i zestaw dowolnie modyfikować. Prawdziwy kibic piłkarki nie pogardzi też ciasteczkami cebulowymi bo do piwa czy z kieliszkiem wina pasują świetnie. Talerz warzywnych przekąsek z trzema dipami czas przygotowania: 30 minut

Smaczna Pyza
Tapas Party. Menu na imprezę. 140

pomarańczy. Wieczór z winem i przekąskami to także dobry pomysł na spotkanie tylko we dwoje (tak a propos zbliżających się Walentynek ;) ). To kto z Was wpada do mnie na Tapas Party? :) Tapas Party Menu Na szybko: oliwki marynowane w oliwie z czosnkiem, chilli, natką i koprem włoskim   suszone pomidory (kupne lub domowe ) deska ulubionych serów, np. camembert, ser Manchego(...)feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino Sangria, np. sangria na białym piwie   *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 193

Henrietta to flamiche jest idealnym wyborem. Do tego lampka wina, nastrojowa muzyka i można poczuć się jak w samym sercu Toussaint. UWAGA! Crème fraîche to francuska, lekko ukwaszona śmietana, która nadaje ciekawego smaku flamiche. Dość ciężko dostać ją w sklepach i jest stosunkowo droga, ale można zrobić jej domową wersję. W pierwszym punkcie przepisu wyjaśniamy, jak to zrobić. Oczywiście(...)leniwców. Zobacz, jak flamiche wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 571 kcal | 18 g białka | 49 g węglowodanów | 34 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. DOMOWE CRÈME FRAÎCHE (5 min + 2 dni) Jeśli nie uda Wam się kupić crème fraîche w sklepie, możecie sobie zrobić tę francuską śmietankę w domu. Jak nie chce Wam się czekać

Nerds Kitchen
Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 158

wszystkie "wymyślne" urządzenia pozwalają na wspaniałe wspólne spędzanie czasu przy stole ... wino się leje , najlepiej czerwone, wytrawne, rozmowy się toczę , a na środku stołu dochodzi danie główne wieczoru ... i apetyty rosną i każdy może mieć swój mały udział w tym wspólnym przygotowaniu kolacji . Jest to  taka domowa wersja siedzenia przy ognisku :):) I TO JEST PRAWDZIWY DUCH BIESIADOWANIA.Ale

Kulinarny karnet Christophera
Lembas w winie 153

Goście wpadają wieczorem i potrzebujesz zrobić coś na szybko? Dodatkowo twoi znajomi to abstynenci? Nic prostszego! Przechytrz ich i upiecz lembasa w winie! Pomnij tylko

Karczma Honorietty
Przebudzenie Barbary 116

obudziła się z zimowego letargu i spojrzała na to, co najlepsze na Dolnym Śląsku. To zawsze ogromnie cieszy, gdy smaki są inspirowane regionem i lokalnymi produktami. Powrót do korzeni, domowych smaków i historii, ale odczytanej z już odkurzonej książki kucharskiej (bo w nowoczesnym wydaniu) jest zdecydowanie czymś wyczekiwanym. Na początku nasz apetyt rozbudziła deska serów z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka(...)pierwszy stwierdziłem, że możemy być tak samo dumni z polskiego serowarstwa, jak Szwajcarzy czy Francuzi. Sery były pyszne, kremowe i wyraziste w smaku. Popijając je cydrem Japko i winami z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy byłem prawdziwie ukontentowany i nic więcej do szczęścia nie było mi potrzebne. Pozostałe produkty, z których wyczarowano kolejne potrawy, pochodziły od lokalnych dostawców

Food Square
Domowa pizza – przepis na najlepszą pizze 154

niż 10 minut. Warto również przygotować prawdziwy sos pomidorowy, chociaż powiem Wam szczerze, że mi najbardziej odpowiada ta szybka wersja. Wypróbujcie oba i dajcie znać, który Wam bardziej odpowiada. Domowa pizza Składniki Ilość porcji: 2 Składniki pizzy: Ser mozzarella Szynka Pieczarki Papryka różne kolory Salami Czerwona cebula Ciasto do pizzy: Drożdże – 30 g Mąka(...)Bazylia Sól i pieprz Sos pomidorowy: Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czerwona cebula – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut

ale Pysznie
Risotto z zielonych warzyw i awokado 206

bulionu czy rosołu. Podpowiem Wam jak je wykorzystać na pyszny domowy pasztet. Przepis wkrótce na blogu Składniki na 4 porcje risotta: 200 g ryżu arborio 90 g cebuli 100 g kopru włoskiego 100 g selera naciowego 100 g awokado 50 g parmezanu 125 ml białego wytrawnego wina łyżka masła olej rzepakowy/ masło klarowane litr bulionu warzywnego pieprz sól kolendra

Kierunekuchnia
Domowa karpatka. Przepis na ciasto i krem 637

karpatkę więc może w tym tygodniu zrobicie właśnie ją? Taką prawdziwą, domową a nie z kartonika i gotowców. Ciasto parzone , takie jakie piecze się właśnie do karpatki, wcale nie jest takim prostym ciastem jakby się mogło wydawać. Jest dość kapryśne i rośnie sobie jak chce. Może to wina mąki, może piekarnika bo ja robię je zawsze

Smaczna Pyza
Co zrobić z nadmiarem brzoskwiń? 103

odcinków Dwóch Łakomych Włochów. Po wczorajszych zapiekanych owocach w różowym winie   pozostało mi kilka truskawek i gruszka, a dzisiaj dostałam soczyste brzoskwinie, polskie.  Przygotowałam pyszny koktajl, bezalkoholowy, ale obiecałam sobie, że następnym razem sięgając po brzoskwinię będzie włoskie Bellini. Na blogu znajdziecie wiele pomyslów na owocowe, domowe napoje, na zdrowie! Koktajl bananowy z kiwi Koktajl jagodowy

Moja smaczna kuchnia
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 222

się nazywa śniadanie! Domowe english muffins, czyli puchate, mięciutkie bułeczki z patelni, po prostu boskie, burgery z soczewicy i suszonych pomidodów, chips z szynki parmeńskiej, blanszowany jarmuż, plasterek śmietanowego sera i sprawca niepowtarzalnego smaku, czyli chutey z szalotek, czerwonego wina i dżemu z czarnego bzu. Po prostu eksplozja smaków! Trochę pracy trzeba włożyć w takie śniadanie, ale gwarantuję

DefinicjaSmaku
Jak czyścić sprzęt kuchenny cz. 2 – Czyszczenie i odkamienianie ekspresu do kawy 143

Chcesz łatwym, domowym sposobem przeczyścić mechanizm przepływowego ekspresu do kawy bez wydawania pieniędzy na specjalne odkamieniacze, pastylki itp.? Oto szybki i łatwy sposób: Wypełnij pojemnik na wodę w ekspresie mieszaniną pół na pół wody i octu z białego wina i włącz ekspres na pół cyklu parzenia kawy, nie dodając jednak kawy do ekspresu. Pozostaw ekspres na w spokoju

WojnaNaSmaki.pl
ciasto mleczne z porzeczkową galaretką 191

Delikatny i soczysty biszkopt, przełożony mleczną masą, której słodycz przełamałam kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasztet z indyka (z żurawiną) 166

wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 gałązki

Obiad gotowy
Dietetyczny chleb bez mąki 163

zezwolił na spożywanie 1-2 kromeczek dziennie. Upiekłam więc domowe pieczywo, gdyż chlebem to raczej nie można nazwać, jest bez mąki, bez jajek, bez spulchniaczy , na kefirze, z otrębami, różnymi płatkami, słonecznikiem i mielonym lnem, coś jak chleb dukana . Chleb jest trochę za płaski (ale to wina zbyt szerokiej keksówki) jest zwarty, nie kruszy się i najważniejsze jest smaczny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię