Kilka dni temu miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu blogerów i dziennikarzy kulinarnych zorganizowanym przez angelo Hotel w Katowicach. Tematem głównym spotkania były steaki - Szef Kuchni Rafał
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukier 15g masło 40g jajka 2 sztuki drożdże 45g domowa masa makowa: mak (może być zmielony) 260g masło 40g miód 85g rodzynki 105g orzechy włoskie 55g migdały 30g suszone morele 45g suszone owoce miechunki 45g skórka pomarańczy (pokrojona w kostkę, po obraniu sparzonej wrzątkiem pomarańczy) sok z 1/2 pomarańczy wino białe 2 łyżki Wykonanie: Mleko podgrzewamy z masłem
rabarbarowoAromatyczne i wykwintne. Składniki kapusta kwaszona z marchewką, taka domowa najlepiej cebula i czosnek 2 cm kłącza świeżego imbiru pół łyżeczki curry olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek mocno mięsne żeberka łazanki suszona śliwka pieprz i sól świeża z młynka świeży lubczyk żółta papryka, kawałeczek trochę czerwonego wytrawnego wina kuchennego dymka z pióropuszem do dekoracji Żeberka płuczemy , nacieramy
Z Kuchni Do Kuchnijest ono twarde po upieczeniu. Polecam przygotowywać domowe marynaty, ale jeśli grill był spontaniczną decyzją, warto zaopatrzyć się w gotowe, zamarynowane mięso, które znajdziecie w sklepach Lidl (bardzo smaczne i przede wszystkim skład jest OK!!!). Marynaty przygotowuję z różnych ziół, które łączę z płynem np. sosem sojowym, winem, olejem lub ketchupem. 2. Grillowanie owoców morza - owoce morza najlepiej grillowań
Kuchnia Bon Appetitwhisky - ulubiony Jim Beam Red Stag, rum i czerwone wino. Przy okazji ostatnich zakupów natknęliśmy się na promocyjny zestaw likierów - kokosowego i advocaatu, a ponieważ Dominik nie może oprzeć się kupieniu kolejnego kufla/kieliszka/szklanki, tak zestaw wylądował w koszyku. A w mojej głowie wylądował pomysł na stworzenie takich likierów w domowym zaciszu. Zachęcona świetnymi wynikami takich eksperymentów u mojej siostry
Cooking MonsterTrudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez zapachu i smaku bakalii, ale na co dzień też warto mieś je pod ręką. Krótka charakterystyka wybranych bakali
Ciastka - domowe słodkościskładniki: 400 g cukinii, obranej bez pestek 1000 ml bulionu lub wywaru z warzyw 1 mała cebula 200 ml słodkiej śmietany ok. 40 g masła 4
Domowy Smak Jedzeniakiełbasy – odpada. Mielimy najpierw schłodzony tłuszcz, następnie schłodzone mięso (oba na średnim sitku ok. 5-6mm). Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista(...)pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g mięsa od szynki (waga po oczyszczeniu) 500g mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 300g słoniny (waga bez skórki) jelita wieprzowe ( zużyłam dokładnie 2,5m) 100ml wody + 4 łyżki octu winnego z czerwonego wina (lub taka sama ilość czerwonego
Karo in the Kitchenokoło 280 g makaronu tagiatelle ( kupny lub domowy orkiszowy – przepis kilka postów wcześniej) 3 piersi kurczaka 2 cebule 250 g pieczarek 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki estragonu (może być świeży bądź suszony) 1/2 łyżeczki tymianku 2 – 3 łyżki musztardy francuskiej 300 ml bulionu warzywnego 150 – 200 ml wina białego, wytrawnego sól, pieprz olej do smażenia
JaglusiaOczywiście musiałam wykorzystać moje wspaniałe domowe suszone pomidory w zalewie :) Powstał więc kurczak... Składniki: 4 połówki piersi kurczaka 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 2 pokrojone szalotki 3 rozgniecione ząbki czosnku 1 czerwona papryka pokrojona w paski 1 szklanka suszonych pomidorów 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżeczka
Szczęśliwa kuchniapomyliłam się; to prawdziwy, doskonały pasztet. I choć domowy, jest bardzo wykwintny. Dlatego postanowiłam nie ulepszać tego, co i tak jest perfekcyjne zbędnymi dodatkami. Zamieniłam jedynie składniki na podobne z tej samej rodziny - zamiast kołderki z masła użyłam sera topionego, zamiast szalotki dałam zieloną cebulkę, a zamiast koniaku - białego wina. Jestem jednak przekonana, że w pierwotnej wersji jest równie
Kuchnia PrezydentowejOczywiście musiałam wykorzystać moje wspaniałe domowe suszone pomidory w zalewie :) Powstał więc kurczak... Składniki: 4 połówki piersi kurczaka 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 2 pokrojone szalotki 3 rozgniecione ząbki czosnku 1 czerwona papryka pokrojona w paski 1 szklanka suszonych pomidorów 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżeczka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwina dla mnie lub piwa dla Ciebie. - No pewnie, że możesz – powiedział mój mąż wyraźnie zaciekawiony. No to zrobiłam. Skorzystałam z pomysłu nomada79, trochę go zmodyfikowałam. Zakąska wyszła przepyszna. Świetnie smakuje na gorąco, chrupiąca, prosto z piekarnika, ale także na zimno. Nawet jeśli nie przepadacie za alkoholem, tak przygotowany chlebek znakomicie się sprawdzi się na każdej imprezie domowej(...)powtykać w nacięcia kawałeczki boczku. 10. Nafaszerowany chlebek owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z termoobiegiem na 20 minut. 11. Podawać z lampką wina. Smacznego
W mojej kuchnikupowała krakersów, lecz sama stworzę przepis na domowe, wytrawne ciasteczka. Urodziła się wytrawna receptura. Rodzynki, rozmaryn, parmezan i różne rodzaje orzechów. Użyłam takich, jakie akurat miałam na stanie w szufladzie „cukierniczej”. Przepis dopracowałam, gdyz za pierwszym razem ciasteczka wyszły mi zbyt kruche i łatwo sie łamały. Smakują wybornie do wina, piwa. Z deską serów wystarczają za przekąskę
Raj dla PodniebieniaPizza z krewetkami na cienki cieście z dodatkiem sera mozzarella i rukoli. Było to moje drugie podejście do krewetek i
KuchniaWeDwoje.plserów. Jako dodatek do krakersów, podanych z kieliszkiem wina jest po prostu świetna! Przepis zmodyfikowany ze starego numeru gazetki "Przyślij Przepis" składniki: 1/3 szkl suszonych pomidorów w oliwie 1/3 szkl czarnych oliwek bez pestek 100 g ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżka koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu) 1/2 pęczka natki pietruszki ew sól, pieprz
6nieboskładniki: 250 g mąki 2 łyżki cukru pudru 50 g masła 80 ml wytrawnego wina, białego 2 żółtka dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder
Domowy Smak Jedzenia100 g ryżu pół cebuli 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki
Świat Domowej Kuchnimięsie, wędlinach, kiełbasach... Ale również przepisy na domowy wyrób mięsiwa i sklep, w którym kupicie wszystko, czego wam potrzeba. Ale o tym wiecie doskonale, już tyle razy wspominałem o tym :) Więc tym razem do spółki z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy wytrawną karkówkę. Wytrawną, bo przez kilka dni marynowaną w czerwonym winie z dodatkiem rozmarynu. A do tego, jak zawsze, kilka
Marder&Marder Manufacture