Zakąska do wódeczki, czyli pyszny chlebek wg Aleex 259wina dla mnie lub piwa dla Ciebie. - No pewnie, że możesz – powiedział mój mąż wyraźnie zaciekawiony. No to zrobiłam. Skorzystałam z pomysłu nomada79, trochę go zmodyfikowałam. Zakąska wyszła przepyszna. Świetnie smakuje na gorąco, chrupiąca, prosto z piekarnika, ale także na zimno. Nawet jeśli nie przepadacie za alkoholem, tak przygotowany chlebek znakomicie się sprawdzi się na każdej imprezie domowej(...)powtykać w nacięcia kawałeczki boczku. 10. Nafaszerowany chlebek owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z termoobiegiem na 20 minut. 11. Podawać z lampką wina. Smacznego
W mojej kuchni
Ciasteczka rozmarynowe z rodzynkami, orzeszkami piniowymi i parmezanem 140kupowała krakersów, lecz sama stworzę przepis na domowe, wytrawne ciasteczka. Urodziła się wytrawna receptura. Rodzynki, rozmaryn, parmezan i różne rodzaje orzechów. Użyłam takich, jakie akurat miałam na stanie w szufladzie „cukierniczej”. Przepis dopracowałam, gdyz za pierwszym razem ciasteczka wyszły mi zbyt kruche i łatwo sie łamały. Smakują wybornie do wina, piwa. Z deską serów wystarczają za przekąskę
Raj dla Podniebienia
Pizza z krewetkami 225Pizza z krewetkami na cienki cieście z dodatkiem sera mozzarella i rukoli. Było to moje drugie podejście do krewetek i
KuchniaWeDwoje.pl
karnawałowe chruścikowe serduszka 512składniki: 250 g mąki 2 łyżki cukru pudru 50 g masła 80 ml wytrawnego wina, białego 2 żółtka dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder
Domowy Smak Jedzenia
Kurczak słodko-kwaśny 220100 g ryżu pół cebuli 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki
Świat Domowej Kuchni
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 221mięsie, wędlinach, kiełbasach... Ale również przepisy na domowy wyrób mięsiwa i sklep, w którym kupicie wszystko, czego wam potrzeba. Ale o tym wiecie doskonale, już tyle razy wspominałem o tym :) Więc tym razem do spółki z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy wytrawną karkówkę. Wytrawną, bo przez kilka dni marynowaną w czerwonym winie z dodatkiem rozmarynu. A do tego, jak zawsze, kilka
Marder&Marder Manufacture
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa 252chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu. Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa Składniki: Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska) 200 g wody lub białego wina 2 ząbki czosnku pieprz jelita wieprzowe
Kulinarne przygody Gatity
Ravioli z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorkiem cielęcym i żółtkiem sous vide, z sałatką z nasturcji, szczawiu i wędzonego 229wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały rok gromadzę i przetwarzam dziko rosnące rośliny więc jak najczęściej dodaje je do przygotowywanych potraw. W tym przepisie znajdziecie domowy ocet z kwiatów czarnego(...)żółtko dokładnie oczyszczone z białka, przykryj mniejszym płatem galaretki. Sałatka z nasturcji, szczawiu krwistego i wędzonego majonezu ½ l nasturcji (małe listki, kwiaty, pączki) ½ pęczka szczawiu krwistego 140 ml wina Marsala 120 ml wody 4 łyżeczki soku z limonki ½ łyżeczki agaru Wędzony majonez Agar wymieszaj z winem, wodą i sokiem z limonki, zagotuj, wylej do kwadratowej formy, odstaw
SzczyptaSmaQ
Sery z francuskich Alp 250przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon lub arbois. Białe wytrawne chardonnay, np. chablis albo pouilly-fuissé. Do serów bardzo dojrzałych dobry będzie biały burgund lub pełne beczkowe chardonnay(...)miesięcy w domowych serowarniach gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników. Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów. Proponowane wina W degustacji
gutfut
Kompot jabłkowy na zimę 328lubią zimą poczuć smak lata dla lubiących domowe przetwory Składniki: 2 kg jabłek (waga po usunięciu gniazd nasiennych) 0,5kg cukru 2 litry wody cynamon (4 szczypty) goździki (10-12szt.) Wykonanie: 2 kg jabłek 50 dkg cukru 2 L wody 10 szt goździków SKŁADNIKI Kup brakujące składniki Chcesz dobrać wino do tej potrawy? Znajdź wino Chcesz zapisać
Mania Wypiekania
Karpatka 492sięgają. Przypomniałam sobie o niej odwiedzając blog Wino i oliwki. W przepisie zmieniłam tylko jedną rzecz… mianowicie przygotowałam krem z podwójnej porcji, żeby nie było później szukania kawałka Karpatki z największą ilością kremu A tak kremu było wystarczająco na każdym kawałku i nie było powodów do narzekania Zapraszam na pyszną domową karpatkę KarpatkaSkładniki:Ciasto ptysiowe:14 dag masła
UgotujmyTo.pl
KOTLECIKI SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM 240można zastąpić winem czerwonym - malaga, porto, madera. Aby sos był bardziej gładki i aksamitny, można go zblendować - pamiętać należy jednak, aby wcześniej nie dodawać ziarenek pieprzu - nic z nich nie zostanie :) , a nie oto przecież chodzi, powinny być w całości :) Ziarenka, razem z kotlecikami dodajemy po zblendowaniu sosu i dalej postępujemy jak w przepisie. Jak zrobić domowe kotleciki schabowe(...)podczas smażenia mięso) - zagotowujemy cały czas mieszając. Krok 4. Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone wcześniej kotleciki schabowe. Jeżeli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody, wywaru lub wina czerwonego. Całość delikatnie mieszamy, dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, około 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec w sosie rozprowadzamy 1-2 łyżki gęstej, spienionej śmietany
Moja Książka Kucharska
Tikil gomen i trendy kulinarne 2016 202przyszłości pokażę jak przygotować taką w zaciszu domowego ogniska, bez specjalistycznego sprzętu. Ogień to nie jedyne narządzie do przetworzenia jedzenia. W tym sezonie będą królowały przetwory octow e, ale nie chodzi o taki ocet jaki, starsi czytelnicy pamiętają ze sklepowych półek. Ocet będziemy przygotowywać samodzielnie. Nie ma nić prostszego wystarczy zepsuć wino :) Fast food znowu wróci do łask
Kryzysowa Książka Kucharska
Bezy 251ciąży oznajmiła, że ma wielką ochotę na domowe beziki. Długo nie myśląc postanowiłam, że w domu je przygotuję. Bardzo chciałam zrobić niebieskie beziki- w związku z tym dodałam odrobinkę barwnika w żelu- jednak bezy nie wyszły. Masa bezowa zrobiła się strasznie rzadka i podczas wyciskania wzorek się rozlewał. Myślę, że to wina barwnika- no nic może jeszcze kiedyś spróbuję
Krakowskie smaki Ani
Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola 224dodaje sił na kolejny, z ulubionym winem smakuje wybornie! Jeśli macie ochotę na więcej zapraszam zajrzeć do kategorii Makarony Do przygotowania dzisiejszego dania użyłam Kurczaka Zagrodowego z Podlasia . Cechuje go wyjątkowe zdrowie i wygląd - jest w 100% naturalny, bez konserwantów i sztucznych dodatków, bez GMO. Zagrodowy zaspokoi podniebienia kochających tradycyjny, domowy rosół oraz kruche, aromatyczne mięso. Idealny dla całej
Moja smaczna kuchnia