ogromną radość częstowanie innych, możliwość podzielenia się tym, co właśnie ugotowałam lub upiekłam. Przekonałam się wielokrotnie, że to zbliża ludzi. Wspólne rozmowy przy nakrytym, choćby najmniejszym stole, z dobrym, domowym jedzeniem, to wspaniałe chwile, a poczucie gości, że są dla nas ważni jest niczym ta wisienka na torcie. Też tak macie? A może wolicie być tymi karmionymi(...)gotowanie, ale z drugiej nie chciałabym, aby przez to danie ucierpiało na jakości i smaku. I wtedy wymyślam nowy typ risotto. Najczęściej królują w nim grzyby z białym winem, ale dziś przedstawiam Wam nieco inny jego charakter. Są w nim kurki i kiełbaska (kabanos) pepperoni. Dla koloru dorzuciłam czerwoną paprykę i zielony groszek. Takie letnie, prawda? Wyszło zaskakująco ciekawe
Raj dla PodniebieniaTartaletki "na winie", czyli co się nawinie to do tartaletek! Resztkowe gotowanie to według mnie wybitnie dopingujący wyobraźnię sposób na kucharzenie :) Gdy lodówka świeci pustkami, a leń patentowany sprzeciwia się wypadowi do pobliskiego sklepu na zakupy, gotowanie na bazie resztek jest często jedynym ratunkiem wypracowania sensownego obiadu. Ponadto jaka to frajda i ogromna satysfakcja, przygotować z kilku kompletnie odmiennych(...)składników, idealnie skomponowany w smaku posiłek. Ja tym razem przy moim kulinarnym eksperymentowaniu posiłkowałam się resztkami zamrożonego domowego ciasta półkruchego , parą cudem ocalałych w lodówce przed żarłocznym Panem Mężem jaj , kilkoma plastrami nie pierwszej już świeżości boczku oraz smętną, zwiędłą cebulą i resztkami sera feta . Lekko karkołomne zestawienie produktów w efekcie przerodziło się w całkiem smaczne i dające się szybko
Grunt to przepis!rękę. Myślę, że risotto to dobry pomysł na szybki obiad. U mnie akurat w lodówce były pieczarki i szynka, nie było niestety wina ( risotto bardzo lubi białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy ryż chłonie płyn inaczej. Sami musicie sprawdzić ile Wasz ryż będzie(...)szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki
Kulinarne przygody GatityDługi weekend zbliża się wielkimi krokami ... na pewno wiele osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę(...)szklanka pikantnego ketchupu (ja użyłam włocławskiego, ale można wciąć jakikolwiek gęsty ketchup) 190 g koncentratu pomidorowego (tj. 1 słoiczek) 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki octu z czerwonego wina 2 łyżki miodu 1 i 1/2 łyżki masła 2 łyżki sosu terijaki 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki suszonej cebuli 3-4 łyżeczki chili (pieprzu cayenne) 1 łyżeczka słodkiej
IMPRESJA SMAKUZrobienie takich kalmarów w cieście w domowych warunkach jest naprawdę proste. Wystarczy kilka składników i spora ilość oleju aby mogły się one usmażyć w głębokim tłuszczu. Sam proces ich przygotowania jest już dość krótki. Jakie sosy podać do kalmarów? Możecie podać je ze słodkim sosem chilli lub sosem aioli z czosnkiem. Te sosy według mnie najbardziej pasują do tych smażonych(...)kalmarowych krążków. Szukasz podobnych przepisów, zajrzyj też do: – kalmary ze szpinakiem – chorwackie kalmary w czosnku – przepis na ośmiornicę – małże w białym winie – żabie udka – zupa rybna z owocami morza Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: – 3 duże kalmary (możesz użyć mrożonych) – 2 jajka – 2 łyżki mleka – pół szklanki
nietylkopasta.plentuzjazmu, gdy przyrządzałam podobny obiad. Dlatego zawsze staram się podawać zupę cebulową z dodatkami, które odczarują niezbyt lubianą potawę. Tym razem misja została zakończona sukcesem. Oboje uwielbiamy cheddar i domowe pesto, a z cebulą komponują sie naprawdę wyśmienicie. Tym bardziej, że to pesto dodałam nasze ulubione orzechy czyli pistacje. Wytrawna zupa z lekko pikantnymi grzankami i aromatycznym ziołowym pesto świetnie(...)cukrowe 1 cebula czerwona 1,5 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu warzywnego (zazwyczaj dzień wcześniej gotuję bulion z marchewek, pietruszki, selera, pora, cebuli i czosnku) szklanka wytrawnego białego wina ok. 60 g pikantego w smaku cheddara sól i sporo pieprzu do smaku pesto: natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy cytryny ząbek czosnku garść pistacji
Mienta blogdzieciństwa. Dla mnie na czele takich stoi wspólne domowe lepienie pierogów z moją Babcią. I choć z perspektywy dziecka momentami wydawało mi się to strasznie męczące, ponieważ to domowe lepienie przypominające bardziej przemysłową produkcję na wielką skalę trwało blisko pół dnia, a spod zgrabnych dłoni mojej babci i mniej zgrabnych moich wychodziło ponad pół tysiąca pierogów. Tak czy inaczej(...)wrócą. Dziś, kiedy lepię te pożywne pierogi z soczewicą, staram się, aby wszystkie czynności miały w sobie tę podobną magię. Tak więc wraz z mężem nalewamy sobie po lampce wina, włączamy ulubioną muzykę i na spokojnie, bez pośpiechu lepimy pierogi – również większą ilość na kilka dni. Składniki na około 80 sztuk: Ciasto: 600 g zwykłej pszennej mąki ½ łyżeczki
Roślinna - blog wegańskiPomarańcza jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym świata, uprawiana jest w ponad 100 krajach. Owoce pomarańczy są skarbnicą witamin i minerałów, a także bogatym źródłem błonnika, kwasu
mojewypiekiinietylkosłonecznikiem co tworzy niepowtarzalny krajobraz. Na drzewach dojrzewają aromatyczne pigwy, a pobocza dróg porośnięte są krzewami tarniny. Malowniczy Tokaj kusi wąskimi uliczkami, a każdy zakątek zachęca do smakowania miejscowego wina. Góry Zemplińskie w których paśmie miałam okazje wędrować są dzikie i piękne, ubarwione o tej porze kolorami jesieni, obfitość grzybów w lasach wzbudza mój nie ukrywany zachwyt. Ciekawostki kulinarne(...)grubości 8-10 cm. Kulinarnie czyli tarnina z której powstaje nalewka... Pigwa... Gruba wędzona słonina... Aromatyczna kiełbasa z papryką... Tokaj..... Sarospatak... Koszyce... Polecam wspaniałą klimatyczną knajpkę z pysznym domowym jedzeniem
Apetyczna babeczkaskosztować tego, co wychodzi spod mojej łyżki, bo przecież nie mogę wydać czegoś, co może okazać się absolutnie niejadalne. Zasada ta obowiązuje nawet, jeżeli podaję coś tylko w warunkach domowych. Dziś mały eksperyment z topinamburem. Ostatnio bardzo modne bulwy, wiele się o nich słyszy. Poczytałem trochę o tym jak rosną, skąd się biorą i przede wszystkim jakie właściwości zdrowotne posiadają(...)gotujemy w osolonej wodzie do miękkości -filet z dorsza -por, część biała przechodząca w zieloną -mleko 1/2 kubka -mała szczypta szafranu -śmietana 18%, łyżka -sól, pieprz, pieprz biały -wino różowe półsłodkie Ugotowany topinambur podlewamy mlekiem, dodajemy śmietany, pieprzu białego i szczyptę szafranu. Blenderem miksujemy na gładkie puree. Filet z łososia, oj z dorsza (miał być z łososia, ale dorsz
BaRepasmożliwość uczestniczenia w ciekawych wydarzeniach, w których mam szansę doskonalenia swoich możliwości i rozwoju swojej pasji. Dziś jednak miałam dzień wolniejszy od wszelkich zwariowanych akcji i zaszyłam się w domowym kąciku, by znów coś upichcić ;) Po piątkowych podrobach postanowiłam, że znów przygotuję coś o podobnej tematyce. Udało mi się dostać rano świeżutką wątróbkę cielęcą, której spory kawałek przyrządziłam według ulubionych(...)żurawiną i cebulką 100g masła 2 jabłka kwaśne najlepiej szara reneta 3 cebule Garść suszonej żurawiny Sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu Pieprz, sól 200ml półwytrawnego czerwonego wina Łyżka octu balsamicznego Wątróbkę opłukać, oczyścić, pokroić na paseczki, po czym wymoczyć w mleku około pół godziny. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w piórka, jabłka oczyścić
Sajkofanka smakuDzisiaj prosty i szybki sposób na domowe sushi bez zawijania. Nie należę do osób, które przepadają za glonami, czy surowymi rybami, ale lubię ryż i tuńczyka, dlatego kiedy wpadłam na pomysł tego "oszukanego" sushi pomyślała, że jest idealny dla mnie. Wystarczy kilka prostych składników: ryż (koniecznie jaśminowy), tuńczyk w sosie własnym np. Princes, zielony ogórek, por i nasz(...)polski akcent drobno starta słodka marchewka. #MasterTuńczyk OSZUKANE SUSHI BEZ ZAWIJANIA Składniki: (na 4 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 4 łyżki mirin-u (wino ryżowe) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 1/3 pora (zielona część) 1 mała marchewka 1/2 ogórka sos: 2 łyżki śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka sosu sojowego opcjonalnie czarny sezam
Bon appetit mon amieodcienia wrzucamy cebulę i czosnek - smażymy ok 3 minuty i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Mięso równomiernie posypujemy mąką i prażymy (nie mieszamy) ok 3 minuty. Teraz mieszamy i wlewamy wino. Całość mieszamy, delikatnie podgrzewamy i wtedy dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dolewamy 200 ml wody i całość gotujemy na wolnym ogniu około godziny co jakiś(...)ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę. Mieszamy, posypujemy drobno posiekaną pietruszką i gotowe! Pascal jako dodatek proponuje świeży chleb lub ryż - według mnie ryż zupełnie odpada więc podałam go z domowymi kopytkami lekko podsmażonymi, choć smak tego gulaszu ze świeżo upieczonym chlebem przebiłby wszystko Smacznego
sierotka maRysia w kuchnirusztem, postawić na gazie, i wlać do niego 1/2 kieliszka wina, zeskrobać wszystkie smaki które osiadły na dnie. To samo zrobić z patelnią na której obsmażaliśmy mięso. Wino z naczynia dolać do patelni. Całość zagotować, dolać 1/2 szklanki dobrego bulionu (najlepszy byłby wołowy) , gotować aż sos odparuje i nieco zgęstnieje . Rozprowadzić w sosie łyżeczkę masła wymieszaną z łyżeczką(...)podawać z obsmażonymi ziemniakami , frytkami lub puree ziemniaczanym. Zimny rostbef , pokrojony w cienkie plastry jest znakomitą przystawką Można go wtedy podać z sosem zrobionym na bazie majonezu (najlepiej domowego), ziół i kaparów lub korniszonów np z takim. Smacznego
Stare Garybazylią, podawana z ziemniakami smażonymi na maśle oraz szpinakiemDESERY:JA : Tarta czekoladowa z węgierkamiCONRAD: Gorące wiśnie z chili i lodami waniliowymi______________________________________________________________________________________________________NASZA OFERTA :Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem o wartości 164 zł za 109,99 zł.Tutaj dostępna:http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp______________________________________________________________________________________________________Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki!Wątróbka: niesamowicie delikatna , rozpływająca się w ustach , świetnie doprawiona(...)smaku … z fantastycznymi chrupiącymi migdałami i grzankami.Również polecamy!Po chwili dania główne.Zrobiłam WOW, gdyż przyznaję bez bicia spodziewałam się porcji nowoczesno/restauracyjnych … a otrzymaliśmy porcje „domowe” ( co jest oczywiście na plus! + )...Miętus: Pierwszy raz miałam okazję spróbować miętusa – delikatna , a zarazem nie rozpadająca się ryba … fantastycznie doprawiona … o wyrazistym aromacie ziół
Ostra na Słodko