2 pojedyncze piersi z kurczaka (250-300 g), 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżeczką oleju arachidowego, 2 ząbki czosnku, 1/3 łodygi pora, 1/2 czerwonej papryki, 1/2
Świat Domowej Kuchnipastę) bulionową przechowuję w zamrażalniku w foremkach do lodu. Pastę warzywną mocno soloną przechowuję w lodówce bez pasteryzowania, a lekko soloną pasteryzuję w niewielkich słoiczkach i zostawiam w spiżarni. Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa Składniki Przyprawy i zioła - proporcje możecie dostosować do własnych upodobań. Jeśli nie zamierzacie pasteryzować słoiczków z pastą to proponuję nie zmniejszać ilości(...)pasteryzujemy. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, sól i przyprawy, rozdrobnić miksując przez 40 sekund, z prędkością 6–7. Dodać wodę lub wino i gotować przez 45 minut w temperaturze 100°C, z prędkością 3, ze zdjętą MK. Odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu wszystko jeszcze raz zmiksować przez 1 minutę z prędkością
Cztery Fajerymleka i owoców. Lody znano też w starożytnej Grecji i Rzymie, ale dostępne były dla najbogatszych – cesarzy i królów. Na rozkaz władców bryły lodu sprowadzano z gór, skrapiano je winem, polewano miodem i przechowywano głęboko pod ziemią. Historyczne przekazy wskazują, że w średniowieczu, że do Europy, a ściślej do włoskiej Wenecji lody trafiły za sprawą weneckiego kupca i podróżnika Marco(...)jednak to nie włoscy kucharze czy cukiernicy wpadli na pomysł mrożenia słodkich mlecznych konsystencji, a ówcześni uczeni i stało się to dopiero w czasach renesansu. Przyznam, że do lodów domowych zawsze podchodzę dosyć sceptycznie. Ten przepis też potraktowałam raczej jako kolejne doświadczenie kulinarne. Jaki był jego efekt? Możecie ocenić jedynie wizualnie. Co do smaku i konsystencji, co jest bardzo ważne
mojewypiekiinietylkomleka i owoców. Lody znano też w starożytnej Grecji i Rzymie, ale dostępne były dla najbogatszych – cesarzy i królów. Na rozkaz władców bryły lodu sprowadzano z gór, skrapiano je winem, polewano miodem i przechowywano głęboko pod ziemią. Historyczne przekazy wskazują, że w średniowieczu, że do Europy, a ściślej do włoskiej Wenecji lody trafiły za sprawą weneckiego kupca i podróżnika Marco(...)jednak to nie włoscy kucharze czy cukiernicy wpadli na pomysł mrożenia słodkich mlecznych konsystencji, a ówcześni uczeni i stało się to dopiero w czasach renesansu. Przyznam, że do lodów domowych zawsze podchodzę dosyć sceptycznie. Ten przepis też potraktowałam raczej jako kolejne doświadczenie kulinarne. Jaki był jego efekt? Możecie ocenić jedynie wizualnie. Co do smaku i konsystencji, co jest bardzo ważne
mojewypiekiinietylkoPyszne, zapraszam po przepis. Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami ( dla 4 osób ) 6 udek z kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu rzepakowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz cukinia kilka szparagów zielonych patyczki do szaszłyków gałązki rozmarynu ( nie koniecznie ) Patyczki(...)wodą. Namaczamy patyczki żeby nam się nie spaliły w czasie grillowania. Udka z kurczak kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. W kubku / słoiku mieszamy ocet balsamiczny z winem i miodem wraz z obranym i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Marynatą zalewamy udka i odstawiamy na minimum 30 minut. Szparagi przygotowujemy – odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy szparagi
Kuchnia na wzgórzublogu pojawia się przepis na domowe alkohole. W tej kwestii zdecydowanie lepszy ode mnie jest Piotrek, bo to on odpowiedzialny jest za wszelkie tego typu specyfiki. Jeśli chodzi jednak o likiery i nalewki to zdecydowanie temat ten należy do mnie. Robię je dość rzadko ze względu na to, ze preferuje wino. Najczęściej takie likiery przygotowuję w okresie jesiennym
Życie ze smakiempodałam z domowym pomidorowym – przepis poniżej :) Domowy sos pomidorowy Składniki: 1 duża cebula ząbek czosnku łyżka masła sklarowanego 0,5-1 kostka bulionu warzywnego puszka 800 g pomidorów pelati bez skóry w soku pomidorowym (krojonych lub w całości) pieprz cukier słodka lub ostra papryka mielona opcjonalnie 50-100 ml wytrawnego białego wina Wykonanie: Cebulę pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam
Kuchenne zapiski EdytySangria kojarzy mi się zawsze z latem... urlopem, plażą... przystojnymi Hiszpanami (pięknymi Hiszpankami również), słońcem czyli ze wszystkim tym, co miłe i przyjemne. Bo taka właśnie
Walijskie PichceniePomidory z mozzarellą to przystawka znana i wydawać by się mogło, że trochę oklepana. My ją uwielbiamy, zwłaszcza kiedy robię ją ze swojskich słodkich pomidorów. Dodaję
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszprotką, a do tego zimne białe wino. Próbowałam risotto z mięsem kraba i obchodziłam urodziny. :) A po powrocie zrobiłam trochę przetworów: paprykę, ostre papryczki, suszone pomidory od których pachniało w całym domu prze kilka dni, mamowe "różności z Dąbrowy", które wygrały publikację w Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną
Brzuszki Łakomczuszkiciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego (np. mięso od szynki, łopatka, karczek(...)zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy kilka minut, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy- odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą i zaczynamy właściwy proces gotowania. Korzystałam z domowej, o tej porze roku już mocno ukiśniętej i kwaśnej kapusty, stąd cały ten proces jej "płukania". Jeśli Wasza nie jest bardzo kwaśna możecie pominąć pierwszy etap. Następnie na rozgrzanym smalcu
PichceniomaniaW sadach i na bazarkach królują owoce, grzech więc nie wykorzystać och do ciast. Latem najbardziej lubimy proste wypieki z dodatkiem soczystych owoców i takie ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagruboziarnista najczęściej solimy gotową już potrawę, kanapki itp. Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa – właściwie używamy ją wszędzie – w zupach, w sosach, daniach mięsnych(...)żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane
WojnaNaSmaki.plrzetelnej wiedzy kulinarnej serwuje nam także prawdziwą ucztę dla ducha, wprowadzając nas w klimat małego francuskiego miasteczka. Zajrzyjmy więc do kuchni Susan i jej przyjaciół i poznajmy tajniki domowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. na francuskie specjały. Recenzję książki znajdziecie tutaj Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem Cervelle de canut, concombre en puree en verrine Ta rozkoszna(...)bogatym bukiecie. Składniki - na 8 porcji 2 długie ogórki szklarniowe, obrane, wypestkowane i pokrojone na kawałki 1¾ szklanki (435 ml) świeżego twarożku, najlepiej śmietankowego łyżka octu z białego wina sól morska i świeżo zmielony pieprz pęczek świeżego szczypiorku Przygotowanie Rozdrabniamy ogórki na purée w robocie kuchennym. Przekładamy pulpę ogórkową na sitko, które kładziemy na misie. Schładzamy przez co najmniej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiernik jest mega aromatyczny! Oprócz domowej przyprawy korzennej smak zawdzięcza duszonym jabłkom z cynamonem i grzańcowi, który choć wydaje się niecodziennym składnikiem piernika robi tutaj najważniejszą robotę. Podczas pieczenia zapach unosi się w całym domu i jakoś tak świętami mi już zapachniało... *foremka 25*34 cm Składniki: 6 jajek 6 dużych łyżek czerwonego wina półsłodkiego (ok 1/3 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia