Przyrządzenie domowej musztardy jest banalne proste i wbrew pozorom tańsze, niż kupienie gotowej. Za słoiczek dobrej musztardy np. z suszonymi pomidorami lub chili płaciłam około 10-13 zł. Robiąc ją sama zapłaciłam około 12 zł za 2 słoiczki, a octu i pasty z suszonych pomidorów wystarczy mi jeszcze na kolejne 4-5 słoiczków. Do tego musztarda wychodzi naprawdę pyszna(...)lubię :) Dodam, że musztarda najlepiej smakuje po kilku dniach, gdy smaki dobrze się przegryzą. na 2 słoiczki ok. 200 ml 9 łyżek białej gorczycy 8 łyżek octu z białego wina 6 łyżek wody (przegotowanej) na następny dzień: ok. 8 łyżek wody kopiasta łyżeczka miodu szczypta soli łyżka pasty z suszonych pomidorów Gorczycę zalewamy octem i wodą i odstawiamy
Mienta blogSkładniki na 2 porcje Czas przygotowania: 60 min Domowy makaron 200 g mąki pszennej najlepiej 00 2 żółtka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy ok 1/4 wody Masło estragonowe 100 g masła 1-2 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 2 łyżki białego wina 2 łyżeczki soku z cytryny 1 filiżanka listków estragonu sól
Słodki KompromisZagnieciony, wywałkowany, wysuszony, pokrojony i .... własny, domowy. 2 szklanki mąki graham 2 jajka 1 łyżeczka soli woda Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wysuszyć. Pokroić na 1 cm paski. Ugotować w osolonej wodzie. 300 gram kurek biała cebula ząbek czosnku sól pieprz 0,5 szklanki wytrawnego białego wina i śmietanki kremówki 1 łyżka masła koperek Cebulę pokrojoną
AZgotuj!mieć dobrą bazę. Tym razem tą bazą był dla nas domowy makaron. Czego nam potrzeba? -makaron tagliatelle -puszka tuńczyka w sosie własnym, lub wodzie -pół puszki kukurydzy -cebula -puszka pomidorów krojonych -parmezan -oliwa -sól, pieprz -tymianek -muscat biały półsłodki Cebulę posiekaną szklimy na oleju, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem (pół szklanki). Gdy płyn się zredukuje dorzucamy pomidory i kukurydzę. Dodajemy
BaRepaspanna cottę z rabarbarem. Trochę dostosowałam przepis do moich domowych warunków i tak powstał ten smaczny śmietanowy deser z kwaśnym rabarbarem. Składniki 12g żelatyny 4 łyżki ciepłej wody 330ml śmietany 30% 330ml mleka 60g drobnego białego cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego 300g rabarbaru 125 ml czerwonego wina skórka starta z 1 sparzonej wrzątkiem pomarańczy 1 łyżka soku pomarańczowego
W kuchni wieczoremWczoraj cały dzień spędziłam w kuchni piekąc ciasteczka. Zapełniłam większość domowych puszek, więc sądzę, że niczego nie zabraknie. Powiem więcej, mam jeszcze parę pomysłów które chcę zrealizować przed świętami. W tym roku będzie słodko! i może zrobię susz :) ? Jeszcze nad tym punktem pomyśle, zamiast suszu pomyślałam nad grzanym winem, nie wiem co wygra. Wiem za to co będę pić
Słodkie PrzyjemnościObok kładziemy plastry mięsa i rumienimy z obu stron Zalewamy szklanką wina i dodajemy ( po około 10 min,) pokrojoną paprykę oraz ostrą papryczkę chili bez pestek Gotujemy na słabym ogniu do miękkości mięsa, przewracając je na obie strony Pyrkające mięso przykrywamy pokrywką i podlewamy co jakiś czas winem, aby mięso było cały czas w nim zanurzone Pod koniec duszenia(...)solą i pieprzem Danie to jest bardzo syte, smaczne i naprawdę proste do zrobienia :) Inspiracja - biblioteczka Poradnika Domowego (listopad
Proste PotrawyTo moja prywatna, Madziowa wariacja na temat gruszki w słoiku. Będę się nią zajadała całą zimę. Z wędlinami, z pasztetami, a nawet dodam ją do ciasta
Marder&Marder Manufacturerumie, nalewka wiśniowa i wiśniówka są jak dobre wino - im dłużej leżakują tym lepsze. Wiśniak na rumie - składniki 2 kg ciemnych wiśni sokowych 1 litr spirytusu 0,5 litra ciemnego rumu 0,5 litra wody 500 g cukru lub 400 g miodu 1 laska wanilii Uwaga: w domowych warunkach nalewki z dodatkiem miodu jest znacznie trudniej przefiltrować, niż
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapróbowaliście to najwyższa pora. Warto włączyć królika do domowego menu a z tego co obserwuję nie jest zbyt popularny. Kiedyś króliki jedli Ci, którzy je sobie najpierw wyhodowali, ale na szczęście w wielu sklepach pojawiają się już tusze królicze bardzo dobrej jakości. Najczęściej królika się dusi w winie lub śmietanie, ale w sosie pomidorowym czy grzybowym będzie równie dobry
Smaczna PyzaRyba to bardzo wdzięczny produkt. Bardzo lubię robić coś z niej na obiad, a że wszyscy w domu też lubią ryby, więc tylko korzystać. Składniki: 450
Kuchnia domowa AniWiaderko twarogu...ale co z nim zrobić? mam już wiele wypróbowanych i pysznych serników, ale nie lubię piec ponownie takiego samemu i wyszukuję nowych pomysłów..no
Moje domowe kucharzeniesłodzone napoje, soki i alkohole. Warto więc zastąpić je domową lemoniadą, czyli wodą z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy, kawałkami owoców i listkami mięty, kompotem z suszonych owoców, który delikatnie oczyszcza organizm czy zieloną herbatą. Jeśli już pijemy alkohol, to lepiej sięgnąć po kieliszek czerwonego wina niż słodkiego likieru. Nie zapomnij o ruchu W Święta, kiedy
Szybko Tanio Smacznie1 kg karczku z dzika 5-6 ziaren jałowca 5-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku kilka świeżych leśnych grzybów (mogą
Świat Domowej Kuchnizalać gorącą kawą, wymieszać. Mleko spienić - specjalnym urządzeniem lub domowym sposobem: podgrzać mleko do 60 st. C. Przelać do wysokiego naczynia, miksować kilka minut aż do otrzymania piany.Mleko wlać do kawy, wierzch posypać przyprawą do piernika.Podawać natychmiast.Smacznego!My dzisiaj jedziemy do Rodziców C. Będzie przedświąteczny podwieczorek - grzane wino i æbleskiver, którym nie potrafię się oprzeć, a które
Pożeraczka, czyli raz adobrze