Sałatka jarzynowa z kaparami w sosie tuńczykowo-majonezowym na przystawkę Składniki: 1 garść groszku mrożonego 1 garść kukurydzy mrożonej 2 łyżki kaparów z zalewy
Wino Francja Kuchnia300 g kurek, 1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 g, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 cebuli, 50 ml białego wytrawnego wina, 125 ml śmietanki kremówki 30
Świat Domowej Kuchnipieprz Cebulę drobno pokroić. W garnku połączyć porzeczki, cebulę, cukier, ocet, wino i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować do zagęszczenia sosu. Chutney przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10min. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Idealny dodatek do grillowanego sera camembert, pasztetów, mięs, domowych wędlin, serów. Zastępuje żurawinę do mięs
Atlas Smakówsmakują. :) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 8 kostek gorzkiej czekolady 5 łyżek mocnego naparu z kawy 150 ml wina czerwonego wytrawnego łyżeczka cynamonu 3-4 gałązki rozmarynu 1/2 kostki masła 3 szalotki, umyte i nieobrane 2 łyżki powideł śliwkowych - najlepiej domowych :) pieprz w kulkach rozbity na dość grube kawałki lub świeżo mielony pieprz (młynek) niewielka ilość oleju Wykonanie: Szalotki(...)pokojowej. Przed samym podaniem wkładamy je na około 2 minuty do piekarnika w celu ich podgrzania. W garnku podsmażamy powidła śliwkowe. Dodajemy rozmaryn . Następnie dodajemy wino i redukujemy sos o 2/3 objętości. Następnie dodajemy napar z kawy i cynamon. Wyciągamy rozmaryn. Dodajemy pół kostki masła i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut
Garniec Magaliemarchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
Poezja smakuserowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić posiekaną chili), dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży
SzczyptaSmaQkapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna
Tradycyjna KuchniaSkładniki : 0,5 kg mocno dojrzałych wiśni 1 l dobrego czerwonego wina 25 dkg cukru ( może być trzcinowy ) 0,25 l ( 1 szklanka ) spirytusu 70
Przepisy i porady kulinarnePrzekąska idealna na imprezę, bądz na wieczór przy lampce wina oraz przy filmie:) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka, olej
Kuchnia Pełna Pasjijest po prostu wyborny! Ciemny, naturalnie gęsty (bez grama mąki!) – wytrawny od wina, kwaskowy od musztardy i słodki od śliwek. Wiele osób boi się przyrządzania wołowiny – tak przyrządzona uda Wam się na pewno. To świetny przepis na wszelkie domowe przyjęcia, gdy mamy tylko czas na odgrzanie obiadu. Wołowinę w sosie śliwkowym możecie podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami(...)sosie śliwkowym: 1 kg ligawy wołowej (tzw. polędwicy cygańskiej) 1 duża cebula 1 czubata łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 łyżka oleju 4 liście laurowe 200 ml czerwonego, pół-/wytrawnego wina 300-400 ml bulionu drobiowego lub wołowego 10 dużych, suszonych śliwek 5 suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych) sól morska Marynata: 200 g musztardy delikatesowej lub sarepskiej 3 duże, wyciśnięte ząbki
Poezja smakumnie 500g) - 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 400g pomidorów z puszki ( u mnie domowa passata) - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 2 szklanki (0,5l) bulionu - 2/3 łyżeczki suszonego oregano - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina - 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub masła klarowanego - kawałek ostrej papryczki (u mnie chilli z młynka, do smaku) - wędzona, suszona
Smaczne ZdrowePrzepis na nalewkę bardzo prosty, znalazłam go w swoim starym zeszycie i postanowiłam zrobić. Podobno im wino czy nalewka starsza, tym lepsza. Ja robię co roku z różnych owoców i wszystko trzymam w piwnicy. Na różne domowe uroczystości jak znalazł. TRUDNOŚĆ: średnie
Gotuję Testujębiżuterią! Na stoiskach królowały m.in. – świeże ostrygi, owoce morza i ryby z Morza Śródziemnego – wina ekologiczne – lokalny browar – kuchnia wegetariańska – słodycze wegańskie – hummus/ falafel i arabskie przekąski – rozgrzewające zupy i ręcznie lepione pierogi z domowym farszem i wiele innych propozycji Nie sposób było wszystkiego spróbować na miejscu, ale można było kupić
Ostra na Słodkozakup degustacja gratis! Produkty mogą być pięknie spakowane jako prezent, w urocze drewniane skrzyneczki np. po winie. Uroczysta kolacja w restauracji Colmar. Cudowna kuchnia śródziemnomorska i nie tylko! Wspaniała obsługa, która z łatwością wymówi słowo "żeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami, marchewką... konfitura z cebuli, grillowane papryki z cytrynami w oliwie
Moja smaczna kuchnia