łyżka cukru 2 łyżeczki tradycyjnego kakao 60 ml czerwonego octu winnego (użyłam białego) 3 łyżki (45 ml) wina Marsala (nie miałam, więc użyłam Porto) 2 łyżki (ok. 30 g) masła Nadzienie: 900 g świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru (użyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)wykonać własne np. z folii aluminiowej, kija, czy makaronu cannelloni) Przygotowanie: Rurki: 1. W misce wymieszać mąkę z cukrem i kakao. Zrobić na środku wgłębienie i wlać ocet winny, wino, a także rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli jest za bardzo zwarte można dodać kilka kropel wina. Powinno mieć konsystencję ciasta na makaron. Ciasto uformować
Domowa Cookierenka Agiłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli na sos: 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki chińskiego wina Shaoxing lub jasnego wina sherry 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki drobiowego niskosolonego (low sodium) bulionu - domowego lub kupnego 4 łyżki cienego cukru 1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki oleju (zwykły(...)pasty chili lub kilka małych suszonych dodatkowo: olej do głębokiego smażenia biały ryż jako dodatek Wykonanie: Na marynatę: roztrzepać białko w dużej misce do lekkiego spienienia. Dodać sos sojowy, wino, wódkę i wymieszać. Połowę z tego odstawić w innej miseczce. Do pozostałej połowy w dużej misce dodać proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Wymieszać na gładka masę. Do masy
Sztuka gotowania w/g Samirykiełbasę. My również robimy to od kilku lat. W niedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie powtórka i wam też ją polecam . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj polecam domową nalewkę cynamonową. Za ojca nalewek uznaje się słynnego greckiego lekarza Hipokratesa. Stworzył on napój z wina, miodu i przypraw korzennych. W XIII wieku odkryto, iż alkohol wzmacnia lecznicze działanie ziół, dlatego chorym jako lekarstwo przepisywano nalewki. Do Polski moda na nalewki przywędrowała wraz z królem Henrykiem Walezym. Wówczas zaczęto produkować znany do dzisiaj krupnik(...)niedawna moda na domowe nalewki powraca, podobnie u mnie w tym roku pojawiło się wiele różnych nalewek i likierów. Nalewka cynamonowa jest intensywna w smaku, świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój. Idealna na zimne, jesiennie i zimowe wieczory. Nalewka cynamonowa Składniki: laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu 160g brązowego cukru 1l wódki Wykonanie: Cynamon i cukier umieszczamy
Smak mojej kuchniśmietany kremówki 1 filiżanka cukru 1 łyżka masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki curry w proszku 1 -2 łyżki kandyzowanej pigwy 1 łyżka konfitury z malin (użyłam domowej z dodatkiem tonki) niecała łyżeczka grubo mielonego różowego pieprzu Potrzebne Wam też będą specjalne foremki do czekoladek. Ja część pralinek robiłam w specjalnie(...)lodówce słoiczka tylko czekającego na to, żeby go skrycie wyjadać. Nadzienie czekoladowe z czerwonym winem - w kąpieli wodnej stopić tabliczkę gorzkiej czekolady razem z resztą śmietany kremówki (ok. 100-125 ml) mieszając, by powstała gładka masa. Pod koniec dolać wino i dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie będzie za wytrawne w smaku, można je dosłodzić - np. odrobiną sosu karmelowego (patrz
KUCHARNIAPorwaliśmy się na dziczyznę. W przepisie jest galaretka porzeczkowa. Takiej nie mieliśmy, więc wykorzystaliśmy czarne porzeczki w syropie i zrobiliśmy domowym sposobem. Składniki Marynata : 1 cytryna 50 ml wody 50 ml czeronego wina 1 cebula marchewka pietruszka seler 2 liście laurowe 20 ziaren pieprzu 750 g udźca sarny marynata jarzlarety ynowa 150 g masła 30 g masła
R'n'G Kitchenzatem zrobić wegańską wersję. Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto cukiniowe posypałam domową granolą z sezamem i pestkami dyni . Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc białej mąki i cukru) :) Jeśli jesteście na diecie wegańskiej i chcecie
Moja Delicjajuż miałam z nią do czynienia, ale była to masa gotowa, kupiona w sklepie, nieco twardsza i jednak troszkę inna w obróbce niż domowa. Wydaje mi się, że tamta była sztywniejsza - ale może to moja wina, bo dałam za mało cukru...? Nie jestem pewna.Przepis znalazłam u Rynn. Skorzystałam akurat z tego, gdyż był opatrzony bardzo długim i szczegółowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiri piri (ja użyłam takiej z zalewy) 1/2 pęczka natki pietruszki 6 łyżek mleczka kokosowego 3-4 łyżki soku z ananasa 300 ml domowego bulionu drobiowego (najlepiej byłoby 150 ml bulionu i 150 ml białego wina, ale sam bulion też może być) 2 łyżki oleju do smażenia ok. 10 dag żółtego sera lub parmezanu Kurczaka i cebulkę kroimy
Ratunku obiadpełnym korzennych smaków naparem imbirowym, który jest tu przygotowywany z podpalanych korzennych przypraw. W lokalu jest też serwowane wino z polskich winnic, między innymi z winnicy Płochockich i Turnau. W Polocie możecie też skosztować pysznych domowych nalewek, między innymi kawowej, śliwkowej i pigwowej. Polot nieustająco zaskakuje pozytywnym smakami i połączeniami produktów na talerzu. Zawsze jest tu pysznie
Kulinarne przygody Gatityadres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: Grillowany kurczak: 250 g piersi z kurczaka 1/2 łyżki curry szczypta soli Sos: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 czerwonej cebuli 1,5 łyżki curry 125 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki dżemu 100% Rokitnik Łowicz 1 łyżka
Domowa cukiernia Ewykiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1,5 lub 2 słoiczki przecieru pomidorowego np: Pudliszki 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku 3 łyżki czerwonej papryki 1,5 szklanki oleju domowa vegeta do smaku 2 łyżki ziół prowansalskich Wykonanie : Grzyby zalewamy woda i odstawiamy(...)rumiano. Następnie przekładamy wszystko do garnka z kapustą i dobrze mieszamy, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wino, mieszamy i gotujemy na malutki ogniu około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub domową vegetą. Słoiki dobrze wyparzamy i wycieramy do sucha, przekładamy bigos i zakręcamy. Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką wkładamy słoiki
Sama słodycz i szczypta chilijesienną pogodę. Kurczak w porach przygotowany na oleju rzepakowym, a do tego puree z pieczonego selera i ziemniaków oraz domowy sos żurawinowy. Genialny obiad! Składniki: podwójny filet z kurczaka ok. 500 g porów pęczek szczypiorku kieliszek białego wina wytrawnego przyprawa do kurczaka sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Puree: 1 seler 2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżka jogurtu
Kuchnia MagdaLenyryż włoszczyzna krewetki – w zależności do wielkości 8 dużych / kilkanaście małych 100 ml wina białego oliwa, sól, pieprz czosnek Korzystając ze wskazówek zawartych we wpisie Jak przygotować najlepsze risotto w bulionie gotujemy ryż. Aby uzyskać domowy bulion obraną i przepłukaną włoszczyznę kroimy na kawałki po czym wrzucamy do polanego krztyną oliwy rondla. Dodajemy czosnku, doprawiamy solą i pieprzem(...)krewetki po czym odkładamy je do wolnego naczynia. Do rondla wsypujemy ryż. Smażymy go przez 5 minut, z powrotem dodajemy cebulę. 5. Całość zalewamy połową szklanki podgrzanego wcześniej wina (zimne zahartuje ryż). 6. Jak tylko wino nieco odparuje całość zalewamy stopniowo bulionem. Cały czas mieszamy aby ryż go wchłoną i dolewamy kolejną łyżkę wazową. Nie można użyć zbyt
Bon Ton ItaliaKoktajl krewetkowy z zielonym groszkiem i kukurydz ą na domowym majonezie Pomysł na krewetki w święta? Nic prostszego! Niewielka ilość składników i jest smaczna sałatka
Wino Francja Kuchnia