cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions): 450 g pumpkin (half of a small one) 1 medium onion 150 g risotto(...)oleju do smażenia. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię, smaż razem przez 10 minut mieszając co chwila. Dodaj ryż i smaż mieszając 5-10 minut. Zalej całość winem, duś na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie
Martyna Cookscebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions): 450 g pumpkin (half of a small one) 1 medium onion 150 g risotto(...)oleju do smażenia. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię, smaż razem przez 10 minut mieszając co chwila. Dodaj ryż i smaż mieszając 5-10 minut. Zalej całość winem, duś na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie
Martyna Cooksosób): 2 spore, dojrzałe figi 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy) 2 łyżeczki konfitury z malin (najsmaczniejsza byłaby domowa) 2 łyżeczki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki śmietanki 30% Odrobina cukru z prawdziwą wanilią Kilka listków tymianku - opcjonalnie Sos: ¼ szklanki śmietanki 2 łyżeczki posiekanej mięty Pół łyżeczki miodu lub aromatu waniliowego
Symfonia Smakówśrednie cebule 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca ½ łyżeczki kminku sól i pieprz cukier lub 1 łyżeczkę miodu 200 ml czerwonego wina słoiczek przetartych pomidorów (najlepsze domowe) lub 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie: Grzyby namoczyłam (najlepiej na noc). Potem wstawiłam do gotowania. Kiedy były miękkie (po około 30minutach) zdjęłam z gazu. Gotowałam krótko(...)Dodałam boczek i kiełbasę. Kiedy kiełbasa się przyrumieniła, wszystko przełożyłam do kapusty. Gotowałam około 1 godzinę. Wymieszałam nie przerywając gotowania. Pozostało jeszcze dodać pomidory ze słoika i wino. Wymieszałam i po zagotowaniu wyniosłam w chłodne miejsce. Zostawiłam do następnego dnia. Bigos im dłużej stoi, tym jest smaczniejszy. Następnego dnia ponownie zagotowałam (około
Kuchnia u KrysiFasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym Są takie dania, które gdzieś tam widziałam i ciągle mi chodzą po głowie by je zrobić, tak było i z
Kuchnia na wzgórzupesto. Wczoraj byłam zaproszona do włoskiej restauracji. Zostałam mocno zainspirowana i dzisiaj nabrałam ochoty na crostini posmarowane z pesto z karczochów. Crostini to idealna przekąska do wina na sobotni wieczór. Lubicie domowe crostini? Najlepsze są te z bagietki na zakwasie . Pesto z karczochów zmiksowałam z karczochów w zalewie z oliwy wraz z orzechami makadamia i bazylią. Dodałam również tajską
codojedzeniaprodukt eksportowy. Ciekawostką mojego drinka jest to, że powstał w całości z domowych produktów. Przepis na sok jabłkowy pasteryzowany znajdziecie na tym blogu. Wódka – to produkt domowy uzyskany z destylacji nieudanego wina jabłkowego. Na jej bazie powstała żubrówka – co jest sprawą niezwykle prostą, bo wymaga to jedynie włożenia kilku trawek do butelki. Jeśli więc ktoś z Was szarlotki
Smaki EwyWino .. makaron .. czyli spotkanie Malma Wino, makaron czyli spotkanie Malma .. o tak, takie zaproszenie dostałam na spotkanie które już jakiś czas temu odbyło się
Kuchnia na wzgórzuDomowy sorbet na bazie białego wina, jest tani i zdrowy,naturalnie wersja dla dorosłych jest na bazie białego wina nadając wytrawności sorbetowi, na dole znajduje się również bezalkoholowy zamiennik dla dzieci :) Składniki: (na 2-4 małe porcje) Sok z 2 cytryn małych bądź średnich- bardzo dobrze schłodzonych 500 ml wody łyżka białego wina- w wersji
KreatywnePinyzostaje bulion, który można świetnie wykorzystać. Do przygotowania zupy cebulowej potrzebowałem: 4 średnich cebul, 1 litra bulionu drobiowo - wołowego (może być z kostki, choć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu, 1 łyżki
Wyprawy kulinarneszczególny sposób... Składniki:500g schabu wieprzowego bez kości, 2 marchewki, 200g selera naciowego, 3 cebule, łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 850ml domowego bulionu drobiowego, 50ml białego wina (u mnie z ryżu), 50ml czerwonego wytrawnego wina, ząbek czosnku, 1/4 pęczka natki pietruszki, 200g ryżu długoziarnistego Halina, sól, pieprz
Z miłości do słodkościsosu beszamelowego z dodatkiem białego wytrawnego wina to doskonały dodatek do rożnego rodzaju mięs. U nas w domu jest najchętniej jadany z ozorkami lub domową białą kiełbasą . Sos musztardowy na białym winie Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3/4 szklanki mleka 3,5 łyżki musztardy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 dkg cytryny (plasterek) 50 ml wermutu 50 ml wody gazowanej 2 dkg lodu konsumpcyjnego Sposób przygotowania: Do wysokiego kieliszka wlać porcję wina, włożyć
Przepisy kulinarne babci Antoninyselera i kaszy jaglanej pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez
Smaczne Zdroweszczypta świeżo mielonego pieprzu 5-10 g masła 82% szczypta soli świeża mała papryczka chilli pokrojona w plasterki- u mnie zielona jalapeno 10-15 ml czerwonego wina- u mnie czerwone, porzeczkowe-domowe :)- pół wytrawne Dodatkowo: po 3 plasterki makaronu do lasagne po kleksie śmietany na każdą porcję po szczypcie świeżo mielonego pieprzu na każdą śmietanę blaszka/naczynie żaroodporne(...)sekund dymki i czosnek pokrojony w duże plasterki, dodać kolendrę, bazylię, oraz musztardę- 3 łyżeczki, sól, pieprz do smaku, 4. Gdy dymki się zezłocą dodać papryczki i podlać winem, czekać aż troszkę odparuje, 5. Zalać wywarem pomidory w naczyniu. 6. Położyć po łyżeczce musztardy na wierzch pomidorów. 7. Posypać wierzch pomidorów odrobinką pieprzu i solą Piec: Około
KreatywnePiny