 Smorodinówka (nalewka z czarnej porzeczki) wg Aleex 263
Smorodinówka (nalewka z czarnej porzeczki) wg Aleex 263robi się, zalewając owoce spirytusem o mocy 70 % i zasypując cukrem. Moja jest trochę inna, przygotowałam ją na podstawie przepisu z książki Małgorzaty Caprari pt. „Nalewki, likiery i wina domowe”. Smorodinówka nie jest zwyczajną nalewką, ma dużo właściwości leczniczych: stosuje się ją w zaburzeniach trawienia, przy nieżycie górnych dróg oddechowych, podczas przeziębienia i bólu gardła. No i jest idealna
W mojej kuchni Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 171
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 171Zeszły weekend spędziliśmy u mojej mamy na wsi. Co oznacza min. siedzenie przy kominku, popijanie domowego wina, chodzenie na spacery, zabawy z psem oraz gotowanie. U mojej mamy zwykle jest zimniej o kilka stopni niż w Warszawie, mróz szczypał w policzki, a dym z kominów opalanych węglem – w nosy. Zrobiliśmy sobie spacer do lasu, pochodziliśmy też trochę
Cooking for Emily Riz en Couronne i Concombres au Beurre Julii Child 208
Riz en Couronne i Concombres au Beurre Julii Child 208lada odwagi. Do tego jeszcze w jej książce kucharskiej każdy może znaleźć coś dla siebie, dlatego i ja coś znalazłem :) Składniki: - ryż - cebula - natka pietruszki - sól - białe domowe wino - ja dostałem od kolegi Michała, ale najprostsze można zrobić w 3 tygodnie, jak ktoś chce podam przepis :) - ogórki gruntowe - przyprawa do zup w płynie - musztarda Cebulę kroimy drobno
Kryzysowa Książka Kucharska Tort czekoladowy z wiśniami (tort szwarcwaldzki lub fantazja czarnoleska) 174
Tort czekoladowy z wiśniami (tort szwarcwaldzki lub fantazja czarnoleska) 174mają termin przydatności, ale najczęściej jest on wyjątkowo długi) ** można przełożyć też zwykłą "Śnieżką" - sprawdza się równie dobrze, jak ubita śmietana *** użyłam wiśni, które zostały mi po robieniu domowego wina - spisały się bardzo dobrze! :-) Roztapiam na wolnym ogniu czekoladę i margarynę, dodaję wodę. Studzę. Kiedy masa jest już chłodna, dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i 2 łyżki
Wielopokoleniowo PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 257
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 257odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości Świeżutki post PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchen Warsztaty z Kikkoman i Tabasco - Smaczny orzech do zgryzienia 208
Warsztaty z Kikkoman i Tabasco - Smaczny orzech do zgryzienia 208włoskich - pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi - śledzie w grzybach i ziołach do tego orzechowy wafelek - karpia w maku i kokosie, jabłko i gruszkę z pęczakiem na domowym winie - karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem I powiem szczerze, że mimo iż moja grupa przygotowała przepyszną zupę świąteczną na bazie orzechów włoskich to deser skradł moje
Niezły Młynek Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 177
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 177Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania z orzechami, gdyż warsztaty odbyły się pod hasłem „smaczny orzech do zgryzienia”. Warsztaty odbyły się w grudniu, w okresie mikołakowym
królestwo garów Domowe wino z fioletowych winogron 177
Domowe wino z fioletowych winogron 177wrześniu pokazywałam Wam zbiór winogron i co z nich zrobię :) Dzisiaj już delektujemy się pysznym, domowym winem z owoców z własnego zbioru... wino ma piękną barwę, jest półwytrawne i bardzo smaczne ;) Koszt takiego wina to ok. 15 zł - przy założeniu, że mamy swoje owoce, a za tą kwotę mamy 25 litrów wina. Składniki: ok. 13 kg fioletowego
Aga w kuchni Grzane wino 189
Grzane wino 189function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('85432faa7779d03a750b912821543876').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: grzane różowe wino grzane wino różowe domowe grzane wino różowe grzane wino The post Grzane wino appeared first
dom-agi.pl Ot tak... 181
Ot tak... 181roku świętowałam po cichu. Zamiast hucznego sylwestra był spokojny kameralny wieczór, z lampką domowego wina, dobrym filmem i wyśmienitym towarzystwem. I wiecie co, wcale nie zamieniłabym tego wieczoru na żadną inną wielką imprezę. Starzeję się? Nie... Od zawsze cenię spokój ponad wszystko:). Jest kilka rzeczy, na które czekam i kilka marzeń, które chciałabym spełnić w tym roku. Uda się
Zapiski Młodej Żony Czy warto jechać do Gruzji? cz. II – Adżaria 329
Czy warto jechać do Gruzji? cz. II – Adżaria 329przerabia się kilkaset ton tych owoców dziennie!Adżarska wieśKlimat Gruzji, niesamowitą gościnność Adżarów i ich pyszną kuchnię najlepiej poznaje się w ich domach. Tutaj chyba każdy ma zapas domowego wina i czaczy. Niezwykle miło wspominam wizytę w Gobroneti - wiosce położonej wysoko w górach, daleko od cywilizacji. Została rozsławiona w książce Marcina Mellera, dlatego jest chętnie odwiedzana przez Polaków. Zamieszkuje
Poezja smaku Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 196
Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 196Gruzja to kraj kontrastów. Są tam miejsca biedne, lecz niezwykłe – prości ludzie, których tam poznaliśmy otwierali przed nami całe serca i gościli przy suto zastawionych stołach i domowym winie. Są też miejsca bardzo bogate – drogie hotele, kasyna i mnóstwo atrakcji turystycznych, dzięki którym nikt w Gruzji nie będzie się nudził. Codziennie możecie poświęcić czas na inne aktywności
Poezja smaku Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 355
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 355choć na chwilke uda mi się przenieśc do tego baru na skraju drogi, gdzie siwa i krucha staruszka Gina raczyła wszystkich swoim specjałem z duszą i porcją wyśmienitego domowego wina! Ps. Na razie zapakowałam sałatkę nr 1, bo sałatka nr 2 jeszcze siedzi w zalewie. Więc zdjęcia gotowej sałatki pojawią się jak będzie gotowa i kolorowa zamknieta w słoikach
Z Kuchni Do Kuchni Granita miętowa 362
Granita miętowa 362przygotowania miętowej granity wykorzystałam herbatę miętową, syrop miętowy i likier miętowy. Polecam moje przepisy na sorbety i lody miętowe: sorbet z melona Sorbet jagodowy z jogurtem Sorbet truskawkowy z winem Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe i przepis na deser z miętą: Mini serniczki miętowe 300 ml mocnego naparu herbaty miętowej z cytryną kilka świeżych listków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Ziołowe wino z ryżu 260
Ziołowe wino z ryżu 260przepadam za alkoholem, ale lubię domowe nalewki i wina:) Oczywiście o ile są słabe i słodkie;) Mój mąż zawsze raz w roku przyrządza takie domowe, ziołowe wino na bazie ryżu i obdarowujemy wszystkich buteleczką tego trunku... Wino nie jest mocne, ziołowe, z cytrusową nutką. Dla mnie pycha! Składniki:8 litrów wody, 1kg ryżu, 3 kg cukru
Z miłości do słodkości domowe wino z ciemnych winogron 187
domowe wino z ciemnych winogron 187wino z ciemnych winogron Pierwsze przymrozki już za nami, więc pora wybrać się do ogrodu i zebrać kiście winogron. Ktoś może się zdziwić, że ze zbiorem tak długo czekałem i skrzywi się teraz z pobłażaniem, ponieważ winne grona, trzymane na krzewie do dziś, wiele straciły na urodzie. Lecz ja celowo trzymałem owoce na krzewach tak długo(...)zawarta w gronie ( rzecz ma szczególne znaczenie dla ciemnych odmian). Co prawda część owoców spada i zbiory są mniejsze, ale przecież nie o ilość nam idzie, a o jakość domowego wyrobu. składniki dowolna ilość kiści winogron ewentualnie cukier sposób przygotowania Przebrane owoce winogron (owoców nie myjemy), miażdżymy w prasie, lub jeżeli nie posiadamy prasy, ubijamy je ciężkim tłuczkiem. Przed
Miód i pieprz domowe grzane wino vel grzaniec 193
domowe grzane wino vel grzaniec 193*składniki: 1000 ml czerwonego wina 100 g cukru 10-15 goździków 1 laska cynamonu lub w proszku ok. 1/2 łyżeczki ok. 5 cm świeżego imbiru
Domowy Smak Jedzenia Grzane wino z przyprawami. 136
Grzane wino z przyprawami. 136Grzane wino podajemy w wygrzanych filiżankach, kamionkowych lub ceramicznych kokilkach. Wino to wybornie smakuje i pachnie przyprawami. R ada : Do grzania nadaje się każde czerwone wino, także domowej roboty. Do grzania nie nadają się wina białe
Przepisy i porady kulinarne Grzaniec, czyli grzane wino 179
Grzaniec, czyli grzane wino 179Zima to najlepszy czas na przygotowanie sobie pysznego domowego grzańca. U nas taki grzaniec, czyli grzane wino zawsze pojawia się na stole w czasie świąt. Możemy go również przygotować na Sylwestra czy na noworoczne spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Najlepiej oczywiście smakuje na ciepło, ale są też zwolennicy jego zimnej wersji. Tak czy siak serdecznie(...)pachnie. I oczywiście wprowadza w doskonały nastrój 😃. Na blogu znajdziecie również inne pyszne domowe napoje alkoholowe: Likier korzenny Nalewka farmaceutów (aptekarska) Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Grzane wino Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 700 ml czerwonego półsłodkiego kilka goździków laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu
Kulinarne przygody Gatity Likier kawowy z nutą wanilii 291
Likier kawowy z nutą wanilii 291świątecznego ciasta idealnie pasuje kieliszeczek dobrego wina lub domowego likieru. Dobrze dobrane potrafią podkreślić smak deseru. O ile na wino czasami skuszą się i panowie, to jeśli chodzi o likiery, są one raczej lubiane przez panie. Rzadko który mężczyzna lubi słodkie alkohole. Własnoręcznie przygotowany likier, przelany do ozdobnej butelki i pięknie opakowany, może też być oryginalnym prezentem(...)mocno słodki. Idealnie będzie pasował do świątecznego ciasta. Nie jest to alkohol, którego można sporo wypić,a le na pewno można się nim delektować. Wielbicielom domowych alkoholi polecam również likier kajmakowy lub nalewkę z mrożonych malin
Codzienna kuchnia niecodzienna PRZYPRAWA DO GRZANEGO WINA. 203
PRZYPRAWA DO GRZANEGO WINA. 203prawda, za oknem zamiast śniegu deszcz, a o siarczystym mrozie na obecną chwilę można pomarzyć, czasem warto umilić sobie wieczór ciepłym, rozgrzewającym trunkiem. Najlepsze rozwiązanie - grzane wino! Koniecznie w domowej wersji.PRZYPRAWA DO GRZANEGO WINA./własna kompozycja;/na 1l wina1 laska cynamonu2 gwiazdki anyżu1 pomarańcza2 ziarna kardamonu4-6 goździków1 laska waniliiszczypta gałki muszkatołowejszczypta (lub kawałek) imbiru2-3 ziarenka
W kuchni Karmel-itki Kapusta z grzybami i jałowcem 263
Kapusta z grzybami i jałowcem 263dodatkowo podkręciło aromat dania. Składniki: - 1 litr kiszonej kapusty, najlepiej domowej - 2 duże cebule - 1 szklanka grzybów suszonych, mogą być mieszane - kozaki, prawdziwki, podgrzybki - 1 szklanka czerwonego wina, polecam domowe porzeczkowe - 6 łyżek oleju rydzowego - 3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej - 3 wędzone śliwki z pestką - 10 ziaren jałowca - 10 ziaren pieprz - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyżki cukru
Apetyczna babeczka Wino z ryżu i rodzynek 265
Wino z ryżu i rodzynek 265dziś na blogu nowa zakładka z przepisami na domowe alkohole - wina i nalewki. Jej pomysłodawcą i autorem jest Mój Mężczyzna :) ja tylko czasem dołożę od siebie 3 grosze ;) Pierwszy przepis to wino z ryżu i rodzynek. Jest to białe wino charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ja szczególnie lubię pić je schłodzone w letnie wieczory
Cynamonowe szczęście PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 241
PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 241tego wieczoru rozglądamy się raczej za wykwintnymi daniami lub (co łatwiejsze) wybieramy się do restauracji. Jednak osobiście wolę spędzać ten czas w domu, przy świecach, kadzidle, z lampką domowego czerwonego wina i czymś smakowitym na talerzu. Cenię sobie prostotę. Nie ukrywam, że wizyty w drogich restauracjach są przyjemne i dowartościowujące, niemniej jednak w domowych pieleszach "idę
W kuchni Karmel-itki Wołowina po Burgundzku 232
Wołowina po Burgundzku 232Fantastyczne, wykwintne danie!. Do tego kieliszek czerwonego wina i domowy chleb, uczta smaków dla podniebienia. Składniki na naszą wołowinę; 1 kg wołowiny, (może być antrykot, łopatka, rozbratel lub gicz) 30 dag boczku 1/2 litra czerwonego wina(najlepiej z własnej piwniczki, ja pomieszałam pół na pół malinowe i porzeczkowe) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej
Apetyczna babeczka