domowe wina - 985 przepisów (strona:3/66)

Lubię...ŚWIĄTECZNĄ KARKÓWKĘ W WINOGRONACH Z WINEM. 189

innych uśmiechem zarażać.Każdą porę roku, na swój indywidualny sposób.Zapach kwiatów, promienie słońca i gonić motyle. Czule troszczyć się o innych. I spełniać ich marzenia.Rozmowy przy lampce domowego wina.  Dawać, nie brać.I.. gotować. Spędzać w kuchni przyjemne chwile, otoczonaaromatami, smakami.. A potem dobrze zjeść.Na przykład taką świąteczną pieczeń... wymyśloną na prędko!Lubię wymyślać

W kuchni Karmel-itki
Wołowina w sosie z czerwonego wina i grzybów 193

razu na 2-3 dni. Składniki na 6-8 porcji: 800 g wołowiny 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia mięsa 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina domowy bulion  lub gorąca woda z 2-3 łyżkami sosu sojowego jasnego 2 garści suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziarenek jałowca gałązka rozmarynu sól, pieprz do smaku Wołowinę(...)szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy razem. Następnie na patelnię z cebulą i czosnkiem wlewamy wino i czekamy, aż się zagotuje. Wrzące wino z cebulą i czosnkiem przelewamy do garnka z wołowiną. (wszystkie przyrumienione kawałki z patelni powinny rozpuścić się w winie i trafić

Zawsze głodna!
Niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym z ... 199

zielony pieprz w zalewie (ze względu na innych domowników użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet 100 g) 100 ml czerwonego wina (użyłam wina domowej roboty) 200 ml śmietanki 30% 200 ml wody około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr na zasmażkę: 2 łyżki masła 2 łyzki mąki Pieczone ziemniaki : ziemnianki ilość jest kwestią(...)użyty zostanie do sosu   Sos pieprzowy : na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę dodać zielony pieprz z zalewą a po chwili wlać wino. Całość gotować około 5 minut aż wino odparuje wlać śmietankę oraz wodę dodać bulion oraz sos z pieczonej polędwiczki i gotować około 5 minut przygotować na osobnej patelni

cucinare
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 161

sceną, gdzie od czwartku do niedzieli gościli szefowie kuchni, znane osobowości kulinarne, a wieczorami grano i śpiewano na żywo. Na stoiskach każdy mógł znaleźć coś dla siebie... ... domowe wina i nalewki (rewelacyjne :) ... sery zagrodowe ... ulubiony ser koryciński :) ...świeże zioła Była także specjalność z polskich gór - redykołka, czyli serek z niepasteryzowanego mleka owczego Polskiej Owcy Górskiej. Cały cykl produkcyjny odbywa(...)porą udaliśmy się jeszcze na małe spotkanie pod hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia, które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym smakiem i aromatem. A najpiękniejsze w tym wszystkim było to, iż każda

Sajkofanka smaku
Smorodinówka (nalewka z czarnej porzeczki) wg Aleex 197

robi się, zalewając owoce spirytusem o mocy 70 % i zasypując cukrem. Moja jest trochę inna, przygotowałam ją na podstawie przepisu z książki Małgorzaty Caprari pt. „Nalewki, likiery i wina domowe”. Smorodinówka nie jest zwyczajną nalewką, ma dużo właściwości leczniczych: stosuje się ją w zaburzeniach trawienia, przy nieżycie górnych dróg oddechowych, podczas przeziębienia i bólu gardła. No i jest idealna

W mojej kuchni
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 116

Zeszły weekend spędziliśmy u mojej mamy na wsi. Co oznacza min. siedzenie przy kominku, popijanie domowego wina, chodzenie na spacery, zabawy z psem oraz gotowanie. U mojej mamy zwykle jest zimniej o kilka stopni niż w Warszawie, mróz szczypał w policzki, a dym z kominów opalanych węglem – w nosy. Zrobiliśmy sobie spacer do lasu, pochodziliśmy też trochę

Cooking for Emily
Riz en Couronne i Concombres au Beurre Julii Child 147

lada odwagi.  Do tego jeszcze w jej książce kucharskiej każdy może znaleźć coś dla siebie, dlatego i ja coś znalazłem :) Składniki: - ryż - cebula - natka pietruszki - sól - białe domowe wino - ja dostałem od kolegi Michała, ale najprostsze można zrobić w 3 tygodnie, jak ktoś chce podam przepis :) - ogórki gruntowe - przyprawa do zup w płynie - musztarda Cebulę kroimy drobno

Kryzysowa Książka Kucharska
Tort czekoladowy z wiśniami (tort szwarcwaldzki lub fantazja czarnoleska) 116

mają termin przydatności, ale najczęściej jest on wyjątkowo długi) ** można przełożyć też zwykłą "Śnieżką" - sprawdza się równie dobrze, jak ubita śmietana *** użyłam wiśni, które zostały mi po robieniu domowego wina - spisały się bardzo dobrze! :-) Roztapiam na wolnym ogniu czekoladę i margarynę, dodaję wodę. Studzę. Kiedy masa jest już chłodna, dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i 2 łyżki

Wielopokoleniowo
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 190

odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości Świeżutki post PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINOdomowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym na blogu NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Warsztaty z Kikkoman i Tabasco - Smaczny orzech do zgryzienia 153

włoskich - pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi - śledzie w grzybach i ziołach do tego orzechowy wafelek - karpia w maku i kokosie, jabłko i gruszkę z pęczakiem na domowym winie - karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem I powiem szczerze, że mimo iż moja grupa przygotowała przepyszną zupę świąteczną na bazie orzechów włoskich to deser skradł moje

Niezły Młynek
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 130

Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania z orzechami, gdyż warsztaty odbyły się pod hasłem „smaczny orzech do zgryzienia”. Warsztaty odbyły się w grudniu, w okresie mikołakowym

królestwo garów
Domowe wino z fioletowych winogron 133

wrześniu pokazywałam Wam zbiór winogron i co z nich zrobię :) Dzisiaj już delektujemy się pysznym, domowym winem z owoców z własnego zbioru... wino ma piękną barwę, jest półwytrawne i bardzo smaczne ;) Koszt takiego wina to ok. 15 zł - przy założeniu, że mamy swoje owoce, a za tą kwotę mamy 25 litrów wina. Składniki: ok. 13 kg fioletowego

Aga w kuchni
Grzane wino 148

function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('85432faa7779d03a750b912821543876').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: grzane różowe wino grzane wino różowe domowe grzane wino różowe grzane wino The post Grzane wino appeared first

dom-agi.pl