domowe wina - 985 przepisów (strona:7/66)

Domowy syrop z czosnku 2413

bardzo popularnego w kuchniach Wschodu i krajów śródziemnomorskich, może być dla wielu z nas nieprzyjemny, to dla własnego zdrowia warto go jednak stosować. Zanim jednak podam Wam przepis na domowy syrop z czosnku (czy jak kto woli nalewkę czosnkową) opiszę w wielkim skrócie tę nadal nie docenianą roślinę - niecierpliwi mogą ten fragment pominąć :) Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych(...)kawy, albo pijąc mleko. Podobny efekt uzyskamy poprzez ssanie cukierków mentolowych lub goździkowych. W Prowansji (Francja) jako skuteczne antidotum na zapach czosnku poleca się picie czerwonego wina i jedzenie sera. Domowy syrop z czosnku   Domowy syrop z czosnku - naturalny antybiotyk, który każdy może przygotować.  W 1971 roku w jednym ze zburzonych klasztorów tybetańskich znaleziono gliniane tablice

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciociosan 91

Domowy wermuth! Jasne, klarowne wino z ryżu na drożdżach z dodatkiem przypraw. Nie do odróżnienia od sklepowego wermuthu, moi goście byli pod ogromnym wrażeniem smaku, aromatu i wyglądu. Potrzeba tylko trochę cierpliwości, najpierw 10 tygodni, a póżniej to już leżakowanie i degustacja. Składniki: • 1 kg ryżu białego • 6 litrów wody

To co kocham
Schab w pomarańczach 161

pewno macie już plany na tegorocznego Sylwestra. Ja miałam spędzać go w domowym zaciszu, z lampką wina, z ukochanym u boku, ale plany się pozmieniały i jedziemy na domówkę pod Warszawę, właściwie Bal Maskowy - 3 godziny robiłam Maski - Hand Made. Przynajmniej będę mogła pochwalić się blogiem, nowo poznanym osobom :) Co roku zanim cała rodzina rozjedzie się po mieście, naszą

Słodkie Przyjemności
duszone śliwki i jabłka jak "grzane wino"... 188

Składniki: 3/4 kg śliwki węgierki, 1,5 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat, - ile

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na kolację, gdy nie mamy pomysłu ;) 199

Przepis na kolację, gdy nie mamy pomysłu ;) Przepis na pyszna kolację, gdy nie mamy pomysłu co zjeść, co podać rodzinie czy znajomym.   Przepis na 

Kuchnia na wzgórzu
Zupa cebulowa 134

Zupa cebulowa na białym winie, podana z grzankami i serem to moja propozycja obiadowa, na taki mroźny dzień, jak dzisiaj. Zupa świetnie rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna. Dodatek wina uszlachetnia tą zupę i nadaje wyrazisty smak. Nie obawiajcie się o procenty, wyparują podczas obróbki i zostanie tylko aromat. Chrupiące grzanki przyjemnie miękną w zupie a ser się topi(...)szkl białego wytrawnego wina sól, pieprz młotkowany Dodatkowo bagietka czosnek starty żółty ser Cebulę pokroić w cienie piórka i podsmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą na złoto-brązowy kolor. Często mieszać, żeby się nie przypaliło. Cały proces karmelizowania będzie trwał około 30 minut. Podlać winem i zagotować. Po kilku minutach dodać wodę i domową kostkę rosołową albo bulion

Pieguskowa Kuchnia
Risotto ze szparagami 228

pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 niepełna szklanka mrożonego groszku 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (np. arborio) 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 100 ml białego, wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki tartego parmezanu + do posypania 1 łyżka zimnego masła sól morska świeżo mielony pieprz kilka listów rukoli lub rukwi wodnej

Poezja smaku
torcik z białym winem 112

Wypieki z białym winem to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza te w których dodatkowo jest nuta porzeczki. Robiąc ten inspirowałam się tortem Malakoff, z tym że

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową 167

Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową.   Camembert marynowany w winie robi się

Kuchnia na wzgórzu
Kardynał z ananasem 116

koniec XIX wieku. W Praktycznym Kucharzu Warszawskim z 1890 roku, kardynał polecany jest z winem reńskim lub szampańskim, natomiast w  Nowoczesnej Kuchni Domowej , opracowanej przez Antoninę i Jana Piętków, poleca się do niego wino szampańskie. Troszkę przepis odcukrzyłam i nie gotowałam skóry ananasa „ skórki ananasowe pokrajać, wygotować w 1/4 l wody, odcedzić i gdy woda ostygnie, wlać

królestwo garów
Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem z wolnowaru 264

Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem z wolnowaru Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem.     Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem, danie

Kuchnia na wzgórzu
Risotto z groszkiem i warzywami 169

ryżu arborio 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 30 dag bobu 1 puszka  groszku Bonduelle 1 papryka podłużna Ramiro 1 cukinia 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr bulionu domowego najlepiej warzywnego 4 łyżki startego parmezanu 3 łyżki masła Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Bób wrzucam na osolony wrzątek, gotuję(...)rondla, dodaję 2 łyżki masła  i przesmażam aż się zeszkli, wtedy wsypuję ryż, smażę 2,3 minuty aż stanie się szklisty, podlewam ostrożnie białym winem i duszę aż wino odparuje.  Lekko solę do smaku, dodaję pokrojoną paprykę, oraz cukinię, wlewam chochlę bulionu i gotuję aż niemal cały płyn zostanie wchłonięty, znowu wlewam porcję bulionu, dodaję ugotowany

Wanilia i Kardamon
C - Zupa grzybowa na białym winie 157

białym winie? Przepis podpatrzyłam w którymś z amerykańskich programów kulinarnych, tradycyjnie wprowadziłam swoją korektę i mogę polecić ją jako pyszną i elegancką propozycję na  domowe przyjęcie:) Zupa grzybowa na białym winie Składniki: 0,5 kg podgrzybków świeżych/mrożonych, 0,5 kg pieczarek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
BIGOS 114

surowego, 70 dag łopatki wieprzowej) - mięsa powinno być minimum tyle, co kapusty, 150 g suszonych grzybów - może być ich więcej, 15 śliwek suszonych, 250 ml wytrawnego wina, łyżka sosu sojowego, smalec domowej roboty - 5 łyżek do smażenia mięsa i 2 do posmarowania garnka, 2 duże cebule, 1-2 płaskie łyżki miodu, łyżeczka brązowego cukru, kminek, majeranek, 6 ziaren jałowca(...)odciskałam. Gotuję z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca, majeranku i kminku około 1,5 h. Grzyby namaczam wcześniej (kilka godzin) w 250 ml wody, śliwki w winie. W międzyczasie mięso kroję w większą kostkę, kiełbasę w półplasterki, cebulę siekam. Każdy rodzaj mięsa podsmażam osobno na łyżce smalcu, na koniec kiełbasę razem z cebulą. Wszystko (oprócz kiełbasy) przekładam

JejKuchnia
Warzywna potrawka z królika 172

okolic całego kręgosłupa po jego wcześniejszym obgotowaniu, by było łatwiej oderwać mięso od kości) spora cebula 5 ząbków czosnku czerwona papryka lampka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina pół łyżeczki cząbru łyżka domowej magi łyżeczka soli pomidor kilka listków rozmarynu łodyga selera naciowego olej do smażenia Królicze mięso pokroić w małą kostkę. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, a potem przełożyć(...)cebulę i czosnek. Warzywa mogą się odrobinę tylko przyrumienić. Dodać je do garnka z królikiem. Na patelnię wrzucić paprykę, podsmażyć ją lekko i dodać do potrawki. Patelnię zdeglasować winem, by zebrać z niej cenny smak ze smażenia królika i warzyw. Przelać je do potrawki. Na patelnię wlać ok. pół szklanki wody. Zagotować i przelać do garnka z duszącą się potrawką

Weekendy w domu i ogrodzie