O tej porze roku można jeszcze zbierać głóg, jeśli ptaki lub ktoś inny nas nie ubiegł. "Wino" z niego jest nie tylko napitkiem smacznym, ale
Weekendy w domu i ogrodzieDziś piję tylko rozgrzewające napoje. Na jesienną chandrę polecam smaczne domowe herbaty, cudownie pachnące kawy, oraz % grzańce (nie tylko z czerwonego wina :) Zapraszam na moje zestawienie przepisów z bloga: Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś piję tylko rozgrzewające napoje. Na jesienną chandrę polecam smaczne domowe herbaty, cudownie pachnące kawy, oraz % grzańce (nie tylko z czerwonego wina :) Zapraszam na moje zestawienie przepisów z bloga: Czytaj więcej
Ana Mari's worldszybko zostały tylko po niej okruszki :-). Wypiek jest na cieście kruchym, na to warstwa startych jabłek, wymieszanych z kardamonem i budyń ugotowany na soku jabłkowym i białym wytrawnym winie i znów warstwa ciasta kruchego. Cudownie smakuje na ciepło z lodami, ale także jest wyśmienita po całkowitym ostudzeniu. To jest ta szarlotka, którą piekłam jakiś czas temu razem z Sylwią(...)gorąco upiec ją na nadchodzący weekend. SZARLOTKA Z BIAŁYM WINEM. Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 150 g cukru 225 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 450 ml soku z jabłek 250 ml białego wina 150 g cukru Ponadto: 1 kg jabłek około
Zakątek rozkoszy kulinarnychMoja Książka Kucharska ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą. Przepis na soczyste żeberka z piekarnika. Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Zwłaszcza, gdy serwowane są pyszne żeberka pieczone w winnym sosie z cebulą. Sekretem wyśmienitego smaku tych żeberek jest marynata z czerwonego wina, miodu, suszonych śliwek, czosnku i aromatycznych przypraw. Mięso powinno macerować
Moja Książka Kucharskaradość, gdy zostają na dnie szklanki po już wypitym trunku. W mojej wersji przepisu zachęcam do przygotowania glöggu na słodkim winie, dzięki temu unikniemy zbędnego dodatku cukru, a odrobina miodu będzie wystarczająca. A jeśli już rozsmakujecie się w domowym grzańcu to koniecznie wypróbujcie wersję z Porto — nie ma ona sobie równych! * SKŁADNIKI na 4 szklanki butelka słodkiego czerwonego wina
Food Squaredanie wymagające, ale rewanżujące się niesamowitą głębią smaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim sposób jego duszenia – powolny, bez pośpiechu. Ważne są też składniki: bulion, wino i panchetta, którą my zastępujemy szynką parmeńską. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby(...)opakowania passaty pomidorowej (0,5 l) 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula Ząbek czosnku Szklanka rosołu drobiowego lub wołowego, najlepiej domowego. Jeśli nie masz bulionu, podlej sos wodą Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo otartej, ale może też być sproszkowana) Parmezan tarty 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj w drobną
Niedzielny kucharzporcje/ ok.180 g ryżu Carnaroli mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki orzeszków pistacjowych/bez skorupki/+do dekoracji ok. 800 ml domowego bulionu warzywnego sól, pieprz/do smaku oraz 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła Wykonanie: -Pistacje podgotować ok. 5-6 minut , przestudzić, obrać(...)dodać drobno posiekane szalotki i podsmażyć kilka minut. -Wsypać ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie cały tłuszcz. -Wsypać posiekane orzeszki , chwilę podsmażyć. -Wlać wino i gotować moment do odparowania alkoholu . -Stopniowo dodawać chochelką gorący bulion mieszając tylko od czasu do czasu. -Kiedy ryż będzie ugotowany /al dente/ garnek zdjąć
Zakamarki mojej kuchnilniany z pierwszego tłoczenia do polania majeranek Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać kapustę i przyprawy. Ponieważ maja domowa kapusta jest drobniutko pocięta - nie musiałam jej siekać. Dusić od czasu do czasu mieszając, wlać wino, odparować chwilę, dodać suszone owoce żurawiny i wiśni. Dodać łyżeczkę miodu. Dusić aż kapusta będzie miękka. Mnie zajęło
AZgotuj!Ostatnio pokazywałem Wam jak przygotować domowego burgera. Tym razem będzie podobnie, tylko część dodatków zastąpimy konfiturą z cebuli. Konfitura będzie słodka i delikatna w smaku. Nie musicie się również obawiać „przykrego zapachu z ust” :) Konfiturę z cebuli możecie również wykorzystać np. do kanapki z wołowiną albo kurczakiem. Z całą pewnością posłuży jako smaczny dodatek. Składniki na burgera 200g(...)wina Przepis na konfiturę z cebuli Cebulę kroimy w cienkie piórka, a następnie szklimy je na odrobinie oleju. Dodajemy cukier, miód i wino. Całość dusimy przez ok. 15 minut aż cebula będzie miękka. Domowy burger z konfiturą z cebuli – przepis Mięso wyrabiamy razem z żółtkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy okrągłe burgery o grubości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!można też było delektować się tym przysmakiem w sezonie zimowym. Deser niezwykle prosty, bez użycia maszyny do lodów i praktycznie przygotowany „na winie”. Miałam zamrożone dojrzałe banany, które czekały na swoje wykorzystanie. Postanowiłam zrobić domowe lody. Mówicie, że zima i nie bardzo? Nic bardziej mylnego. Właśnie zimą powinno się jadać lody. Lody bananowo orzechowe z polewą czekoladową. Składniki
mojewypiekiinietylkoKREWETKAMI SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM MAKARON PENNE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ DANIA GŁÓWNE SZAKSZUKA Z KURKAMI BOEUF STROGONOW NAJLEPSZY DOMOWY CHEESEBURGER KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ PIZZA Z PATELNI MAŁŻE W BIAŁYM WINIE KANAPKA ZE STEKIEM PODSTAWOWY PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ (SHAKSHUKĘ) TARTA Z CUKINIĄ DORSZ Z WARZYWAMI W PAPILOTAC DESERY RUSTYKALNA TARTA Z JABŁKAMI PIECZONE(...)GRUSZKI W MIODZIE TIRAMISU PROSTA SZARLOTKA RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO SERNIK TRADYCYJNY DOMOWA CHAŁWA TRUSKAWKI Z KRUSZONKĄ Artykuł Przepisy na kolację walentynkową pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plmożna też było delektować się tym przysmakiem w sezonie zimowym. Deser niezwykle prosty, bez użycia maszyny do lodów i praktycznie przygotowany „na winie”. Miałam zamrożone dojrzałe banany, które czekały na swoje wykorzystanie. Postanowiłam zrobić domowe lody. Mówicie, że zima i nie bardzo? Nic bardziej mylnego. Właśnie zimą powinno się jadać lody. Lody bananowo orzechowe z polewą czekoladową. Składniki
mojewypiekiinietylkoNajsmaczniejsze lasagne powstaje z domowego makaronu, z beszamelem i sosem pomidorowym z dodatkiem czerwonego wina. Uwielbiam to danie, bo daje dużo energii w tak pochmurne jesienne dni. Składniki na makaron: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 jaja 2 łyżki wody mąka do posypywania SHAPE \* MERGEFORMAT Składniki na farsz: 70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
Słodki Zakątekchorobach serca, migrenie, zaparciach i zmęczeniu. Jeśli tylko macie swoje własne winogrona i trochę chęci to zabierzcie się do pracy! Dla kogo: dla ceniących domowe przetwory dla mających ochotę zrobić z winogron coś poza winem dla chcących podnieść poziom żelaza we krwi Składniki: 60g cukru lub ksylitolu 500g/ml wody 1kg jasnych winogron (waga samych kuleczek) Wykonanie tradycyjne: Do garnka wlewamy
Mania WypiekaniaNależę do miłośników włoskich smaków. Uwielbiam włoskie desery, dobrą kawę i wino. Makarony, sery i oliwki staram się zawsze mieć w domowej szafce. Dzisiejszy deser to połączenie dwóch prodktów: przepyszna ricotta i pachnąca, rozpuszczalna kawa. To zdecydowanie jeden z najlepszych i najprostszych deserów, jakie kiedykolwiek przygotowałam! I dealny na każdą porę roku, gdy tylko zatęsknimy za słoneczną Italią, zróbmy
Moja smaczna kuchniaWspomniana książka na podstawie kilku przykładów przypomina, jak fajnie jest zwolnić. Spotkać się z bliskimi, z przyjaciółmi. Spędzić czas tak po prostu, przy ciepłych domowych bułeczkach lub po prostu przy samej herbacie. Pić razem wino lub czytać na głos. Być razem, a nie obok siebie. Zatrzymaj się! Nie biegnij! Rozejrzyj się i bądź szczęśliwy! Wasza Blondynka
Blondynka GotujeBABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI SZYBKA ROSYJSKA SAŁATKA GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA KOŁACZ MAKOWY PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM CIASTO Z MARCEPANEM DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK DROŻDŻÓWKI Z BAKALIAMI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibardzo pyszne. Najczęściej przygotowuję coś podobnego będąc na wyjeździe i wykorzystując to co czym akurat dysponuję. W domu też bywają dania "na winie", ale to już nie to samo bo przecież w domowych szafkach zawsze mam większy wybór składników, choćby przypraw. Do doprawienia wykorzystałam zebrany na łące bluszczyk kurdybanek - to doskonała przyprawa do wszelkich zup np. kartoflanki
Smaczna Pyza