domowe wina - 985 przepisów (strona:17/66)

Niskokaloryczne risotto kurkowe (wegańskie) 189

jest jedyny mankament tego dania. Zapraszam do wypróbowania! Z przepisu wychodzą 3 porcje. Składniki: - 500ml bulionu warzywnego (u mnie woda z łyżką domowej bulionetki warzywnej) - 200g kurek - 150g ryżu Arborio (ryżu do risotto) - 125ml wytrawnego białego wina - 2 cebule - 2 łyżki oleju kokosowego - ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan do posypania Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi

Be Fit Be Strong
Krem ze smażonych pomidorów i porów na muscacie z domowym makaronem. 172

użyłem? -bulion wołowo - indyczy 1,5l -pomidory z puszki -świeże pomidory starte -duży por -szklanka muscatu białego półwytrawnego -oliwa -sól, pieprz -makaron domowy; jak zrobić tutaj Por siekamy, szklimy z solą i pieprzem na oliwie. Dolewamy wina. Gdy alkohol odparuje dodajemy pomidory i smażymy ok 10 minut. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy doń pomidory i gotujemy jeszcze kilka minut

BaRepas
Kremowa zupa cebulowa na białym winie- obiad w 30 minut 115

białego, wytrawnego wina 50 gr masła tarty ser żółty o zdecydowanym smaku sól, świeżo mielony pieprz do smaku Kremowa zupa cebulowa na białym winie- sposób wykonania Cebule obieramy i kroimy na kawałki – ich kształt nie ma znaczenia. Uwaga: jeśli zastosujemy cebulę czerwoną, zupa po zmiksowaniu może mieć kolor nieco bury(...)można dopuścić do tego, aby cebula zbrązowiała – jej smak stanie się wtedy lekko gorzki. Podduszoną cebulę zalewamy winem i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Następnie, dolewamy bulion. Jeżeli nie mam akurat zamrożonej domowej bazy do zupy korzystam z  bulionu Krakus . Widniejąca na zdjęciu buteleczka to koncentrat, który mieszam

Patchwork
Dżem z domowych winogron 138

mieć własne owoce i warzywa, doglądać jak dojrzewają, smakować, cieszyć się nimi;D Robią z nich wino, zajadają się na codzień. W tym roku jest ich znów tyle, że postanowiłam zabrać im co nieco (2,5 kg) ciemnych winogron i zrobić domowy dżem. Wyszedł bardzo pyszny. Dodałam do niego miód, trochę soku z cytryny i mielony imbir do smaku

Zasmakuj Kuchni
Bogaty w smaki wieczór z bakaliami HELIO 129

wieczór z deską serów i bakaliami HELIO , które wzbogaciły nasz stół podczas jednej z domowych posiadówek w gronie bliskich nam osób. Deska serów z bakaliami komponuje się wręcz idealnie! Suszone owoce HELIO podkręcają smak ostrzejszych serów, łagodzą je, współgrają, tworzą duet, który popijany dobrym czerwonym winem tworzy cudny, rodzinny i ciepły nastrój. Smak imprezy jest wspaniały! Wspólne biesiadowanie, celebrowanie każdej(...)domowego mini bufetu, coś na raz, kawałek tego i tamtego i pierwszy głód zaspokojony. Do tego jak się prezentuje DESKA SERÓW POLECA SIĘ NA KAŻDĄ IMPREZĘ, sięgasz po to co chcesz, sam wybierasz dodatki, łączysz je, komponujesz swój talerz. Deska serów z suszonymi owocami HELIO wzbogacą każdą deskę i imprezę! Deska serów wspaniale smakuje z czerwonym półwytrawnym lub wytrawnym winem

Zasmakuj Kuchni
Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową 181

Ostatnio wrzuciłam przepis na pasztet z suszonymi grzybami , a ponieważ został on zjedzony bardzo szybko i wszystkim smakował, postanowiłam przygotować jeszcze jeden. Tym razem jednak chciałam

PatiGotuje
30 przepisów do przygotowania w grudniu 153

korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane wino z bakaliami Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana

Moja smaczna kuchnia
Sos żurawinowy w słoiku 124

Żurawina w postaci zmiksowaneo musu na bazie czerwonego wina to idealne rozwiązanie smakowe. Taki mus pasuje do pieczonego łososia, pieczonego schabu

To co kocham
KARCZEK PIECZONY W WINIE 229

Karczek pieczony w ciemnym, wytrawnym winie jest wyjątkowo smaczny, kruchy i delikatny. Wino zmiękcza mięso podczas pieczenia przez co pieczeń staje się wyjątkowo krucha

Kulinarne Fantazje Marioli
DOMOWY BIGOS 194

normalny bigos jak w każdym polskim domu-mianowicie:kapusta kiszona,kapusta słodka,jakieś mięso,boczek i kiełbasa , nieodzownie smalec.Ja odbiegłam od domowej tradycji ,choć przyznam niezupełnie,jedynie może wzbogaciłam go o kilka szczegółów jak np.białe wino wytrawne czy suszone śliwki.Mama by powiedziała ,że jestem rozrzutna w kwestii dodatków,a jakby wiedziała,że dodawałam przyprawy do bigosu,chybaby

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasteczka owsiane z powidłami śliwkowymi 136

pozytywny post, dlatego może przejdę do dnia wczorajszego kiedy na pożegnanie zajadałam się z moją mamą pysznymi ciastkami owsianymi i popijałam wino, tak to było bardzo przyjemne ;) Składniki (około 20 ciastek): 1 małe jabłko 2 łyżki domowych powideł śliwkowych 15 łyżek płatków owsianych  łyżka otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia łyżka fruktozy lub innego słodzidła łyżka miodu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Schab inaczej 252

mega starego poradnika domowego, podaję go w oryginale, choć przyznam, że teraz nie robiłabym sosu, jedynie mięso podlałam winem, a ser potarłam i przykryłam nim całość, bowiem z tym rozpuszczaniem sera bywa ciężko.  Składniki  75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku  25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz mielona papryka

Kuchenne aromaty
Przepisy kuchni Bałkańskiej 149

pomidorów, czosnku i soli. Zredukować o uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wino z brzoskwiniami Tym zajmuje się Wojtek. Pokroił brzoskwinie w ćwiartki, zalał winem, wrzucił laskę cynamonu i pozostawił w lodówce na noc. A wszystko to popijamy gruszkowicą domowej roboty:D Na zdrave

MarciochaKucharzy
Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym 279

prawda, że krótko? ;) Może zasmakuje Wam moja wersja na słodko-kwaśno z malinami - uwielbiam ją!Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym Receptura na dwie porcjeSos malinowy:- cukier kryształ biały  - 250g mrożonych malin- 100ml wina półsłodkiego czerwonego  - 50ml octu balsamicznego- 100 ml oliwy z oliwek - sól-pieprzMięso: - 2 kawałki steku wołowego z krzyżowej

Sajkofanka smaku