kawałki mięsa nadziewano na szpikulce, żeby szybciej je upiec (co było ważne na terenach generalnie pozbawionych drewna) i nie zatłuścić pucharu z winem :-). Kebab serwowany był jako przekąska do wina, którą wygodnie można było jeść rękami. Ten sposób pieczenia mięsa przyjął się wzdłuż całego Jedwabnego Szlaku. Na Bliskim Wschodzie znany jest jako shish , od słowa miecz, szpikulec. Na Kaukazie(...)blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu. Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem. Smacznego! Jeśli cenisz domowe jedzenie musisz spróbować naszego przepisu na domowy kebab – doner kebab dodajmy, bo opiekany ze wszystkich stron. Domowy doner kebab Artykuł Niedziela: Shish kebab z kurczaka i warzywne szaszłyki pochodzi
Niedzielny kucharzłyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 3 łyżki kremowego serka Arla Apetina o smaku pesto i rukoli 3 łyżki domowego pesto bazyliowego* *Domowe pesto bazyliowe (c ałość ucieram w moździerzu na gładką, jednolitą pastę): dwie garście świeżej bazylii 3 łyżki startego parmezanu 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku(...)robię risotto. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i łyżkę masła. Dodaję posiekaną bardzo drobno szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję ryż. Całość smażę przez kilka chwil i wlewam wino. Płyn redukuję o połowę i porcjami (po 100 ml) wlewam bulion, Kiedy ryż wchłonie jedną porcję wówczas dolewam kolejną. Postępuję tak do momentu aż ryż wchłonie cały bulion
Mango Papajamięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy Jasiel. Wódka zbożowa naturalna z manufaktury Old Polish Vodka . Po kolacji czas spać po długim i pełnym atrakcji dniu, tym bardziej że następny dzień również zapowiada się(...)inne posiłki przygotowywane są z taką dokładnością i z takich produktów, to warto zatrzymać się w Polanie Żubra podczas wędrówek pieszych czy rowerowych, a i zabrać ze sobą słoiczek domowych przetworów. Po śniadaniu udaliśmy się do Rezerwatu Pokazowego Żubrów BPR oraz Muzeum Przyrodniczo-Leśnego BPN, ale o tym później. Na chwilę wpadliśmy na stację Białowieża Pałac – jeszcze nie tak dawno
królestwo garówesencjami zapachowymi. Szczerze, odkąd zaczęłam korzystać z domowych ekstraktów, nie wyobrażam sobie wykorzystywania tych sklepowych esencji. Sama chemia, a smak - ma niewiele wspólnego z prawdziwym. Do przygotowania domowego ekstraktu potrzebujemy składnika kluczowego z którego chcemy później korzystać. Ten najpopularniejszy - waniliowy - przygotowany z lasek wanilii, lub pomarańczowy z wyparzonej skórki pomarańczowej. Ale czy to wszystko? Oczywiście, że nie!Można(...)otrzymamy z dnia na dzień. Do tego potrzebujemy czasu. Przez pierwszy tydzień ekstrakt nabiera koloru i smaku, jednak im dłużej jest przetrzymywany tym staje się jeszcze lepszy. Coś jak wino :) W trakcie zużywania ekstraktów można je systematycznie uzupełniać składnikiem wiodącym i alkoholem. Czas spożycia ekstraktu - bez wymiany składników
Słodkie PrzyjemnościJednym z moich hobby jest miejskie ogrodnictwo. Mam rośliny na parapecie i na balkonie, gdy tylko robi się ciepło. Kiedy jest jeszcze zimno mam domową szklarnię hydroponiczną Green Farm – moje pierwsze zbiory ziół opisałam tutaj . Latem jestem działkowcem na mojej podwarszawskiej działkowej farmie. Ponieważ jednak rośliny nie rosną mi same – trzeba je podlewać i dbać o nie, staram(...)fiołkowy do sałatek jaśmin – uwielbiam herbatę jaśminową lawenda – zobacz przepis na ciasteczka z cukrem lawendowym , lemoniadę o smaku lawendy i ocet do sałatek. mniszek – można z niego zrobić wino mniszkowe ogórecznik – pięknie dekoruje nasze sałatki i dania róża – woda różana nadaje wyjątkowego smaku deserom a konfitura to najlepszy dodatek do pączków rumianek – moja ulubiona herbatka Dekorowanie dań kwiatami
Ugotowane pozamiatanepopularna potrawa kuchni greckiej typu fast food.To opiekane mieso na wielkim obrotowym roznie,po upieczeniu odcinane na kilkucentymetrowe "wiorki".Podawane najczesciej z tzatzikami,frytkami lub zawiniete w pite.Moj domowy gyros laczy z typowo greckim fast foodem jedynie smak i niezastapiony dodatek w postaci jogurtowego sosu.Smak uzyskalam dzieki dodatkowi ziol: oregano suszonego i swiezego oraz rozmarynu i innych przypraw(...)mielonej kolendry1/4 lyzeczki chili1/2 lyzeczki pieprzu2 cebuleswieze ziola oregano i rozmarynu Skladniki na tzatziki:500 g jogutru greckiego 10%1 maly dlugi ogorek 2 zabki czosnkuocet winny bialy lub wino-1 lyzkaoliwa 1-2 lyzkisol,pieprzkoperek lub szczypiorek Wykonanie:karkowke umyc osuszyc pokroic w plastry,nastepnie w cienkie paseczki.Wymieszac dokladnie z olejem i przyprawami.Odstawic na 2-3 godziny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!surowo z powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia.Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura(...)sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować w malakserze razem z chili, na bardzo drobną kostkę. (Skórek i gniazd nasiennych jabłek nie trzeba wyrzucać, można z nich przygotować zdrowy, domowy ocet jabłkowy). Rozdrobnienie owoców skraca czas gotowania i straty witamin.Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na oliwie.W sokowirówce wycisnąć sok z czarnego bzu, przelać do rondla, dodać zmiksowane jabłka, cebulę
SzczyptaSmaQwielkiej brytfannie, powolutku przez 3 lub 4 godziny. Stają się mięciutkie, uwalniając minuta po minucie wspaniały aromat. Smak wołowiny miesza się ze smakiem kiszonego, domowego ogórka, wędzonego (również domowego) boczku, cebuli wyrwanej prosto z ziemi obok naszego domu i musztardy - koniecznie z Czech. A do tego sos wzbogacony gęstą, prawdziwą śmietaną. Składniki na 4 rolady: 4 plastry mięsa wołowego(...)rolady zrobią się mięciutkie - około 3 lub 4 godzin. Na koniec redukujemy ilość sosu i dodajemy śmietanę. Rolada najlepiej smakuje z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i lampką czerwonego wina. Obiecuję, że się nie zawiedziecie
Kuchnia Pani Wiosnydanie jednogarnkowe. Przygotowane z delikatnego ryżu arborio, świeżych leśnych grzybów zebranych podczas spaceru oraz z cebulą i czosnkiem. Danie idealne na sobotni obiad lub kolację z przyjaciółmi przy dobrym winie. Wegetarianie na pewno skorzystają, wszak grzyby są bardzo zdrowe. Grzyby jadalne to źródło smaku i aromatu. Są niskokaloryczne, ponieważ składają się w większości z wody. To sprawia, że polecane(...)zbiory. Risotto z grzybami leśnymi Składniki: 1 szklanka ryżu arborio 400 g grzybów leśnych (dokładnie oczyszczonych) ok. 1 litr bulionu (ja przygotowałam z mojej kostki domowej bulionowej ) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła olej rzepakowy tłoczony na zimno sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki sproszkowanych suszonych grzybów (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku) pęczek posiekanej zielonej natki
Naturalna Kuchniagotowanie zmieni kolor żółtka, nie przekraczajcie tego czasu – dlaczego, napisałam już o tym TUTAJ) . Zalewamy lodowato zimną wodą po ugotowaniu. Studzimy, obieramy ze skorupek. Do tej sałatki nie używam domowych ogórków kiszonych – dużo bardziej pasują te z beczki, kupowane w warzywniaku – pierwszorzędnie kwaśne i równie słone. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy obraną cebulę – dodatkowo warto wrzucić(...)zewnątrz. Na śledzie wykładamy musztardę Dijon, czubatą łyżeczkę albo dwie łyżki, w zależności od tego w jak dużej salaterce składacie sałatkę – odpowiednio słoną i kwaśną, robioną na białym winie (nieodmiennie polecam musztardę Maille). Musztardę dokładnie rozsmarowujemy po śledziach. Pieprzymy. Pokrywamy warstwę musztardy posiekaną cebulą. Na tą warstwę ścieramy ¼ ziemniaków i lekko przyklepujemy. Na ziemniaki wysypujemy kiszone ogórki
Karo in the Kitchenpizzę. Powstały proste i rewelacyjne podpłomyki, a właściwie pizza na podpłomykach z pesto z rukoli. Efekt zaskoczył moje podniebienie, to było przepyszne! Chrupiący podpłomyk, gorący, posmarowany grubą warstwą domowego pesto z rukoli, z serem provolone dolce, czarnuszką, ostrą papryką i świeżą rukolą. Takiego przepisu nie znajdziesz w żadnej książce kulinarnej! To moja własna propozycja dla Ciebie na nie tylko karnawałowe(...)oprószamy ostrą papryką i czarnuszką i suszonym oregano. Gdy ser roztopi się, przekładamy z patelni na talerz. Na wierzchu układamy listki rukoli. Podajemy zaraz po przygotowaniu, najlepiej z ulubionymi winem
Moja smaczna kuchniaKolejna moją propozycja dla zakochanych i nie tylko. Jakiś czas temu zdobyłam foremki silikonowe do pralinek. Takie słodkie serduszka. Ile razy już robiłam
Malinowe Pocałunkiwłochów, ale i ludzi na całym świecie. Pełnoziarnisty makaron z soczystymi pomidorami, mozzarellą oraz świeżymi ziołami jest zawsze udaną kompozycją. Te kilka składników wystarczy. No dobra, może jeszcze lampkę wina do tego nalejmy ;) I tyle! Smacznego! SKŁADNIKI: * makaron pełnoziarnisty Farfalle Primo Gusto – ok. 250 g * pomidory w kawałkach z czosnkiem Primo Gusto(...)ofercie Primo Gusto znajdziemy nie tylko świetnej jakości makarony i przetwory pomidorowe, ale i doskonałe oliwy, kremy balsamiczne, oliwki i wiele wiele innych produktów, dzięki którym w domowym zaciszu stworzymy danie, jak z prawdziwej, włoskiej restauracji! Zainspiruj się i stwórz coś pysznego! #sekretykuchni #primogusto
Ostra na Słodkobył on mniej słodki od tradycyjnego, zrównoważyłam to drobinkami zdrowej słodkości znajdującymi się w nadzieniu. Zobacz! - pomysły na jadalne prezenty: biscotti piernikowe domowa oliwa aromatyzowana domowy ocet aromatyzowany domowa sól ziołowa Część osób sądzi, że tradycyjna baklawa polewana jest właśnie miodem, ale to nieprawda. Klasyczną baklawę polewa się dużą ilością syropu zrobionego z wody i cukru, przez co jest przepyszna(...)miodowy syrop: 150 g miodu, 100 ml wody, sok i skórka z 1/2 cytryny posiekane orzechy do dekoracji Przygotowanie baklawy w syropie miodowym: Suszone owoce zalej wrzątkiem (lub np. winem, brandy) i odstaw na 10 minut do namoczenia. Następnie odsącz je w wody i drobno posiekaj. Orzechy włóż do malaksera i rozdrobnij na bardzo drobne kawałeczki (ewentualnie możesz posiekać
Chilli Czosnek i Oliwapieca, gdzieś w połowie pieczenia kurczaka. Kurczaka polej odrobiną oliwy, posól, popierz i posyp łyżeczką papryki w proszku. Następnie rozsmaruj dokładnie. Na dno dużej blachy do pieczenia wylej wino oraz mniej więcej 200 ml wody. Dodaj gałązki tymianku, z których obrywane były listki do farszu. Wymieszaj i połóż kurczaka. Zakryj go szczelnie folią i wstaw do nagrzanego pieca(...)podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Top Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje „Kurczaka pieczonego nadziewanego chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami”: The post Kurczak
Moja Delicja