domowe wina - 985 przepisów (strona:50/66)

nalewka z czarnego bzu i mirabelek 153

                  nalewka z czarnego bzu i mirabelek Czarny bez, podobnie zresztą jak dzika śliwa, są na stałe wplecione

Miód i pieprz
Kurczak, szalwia i roladki. 189

pelni szczescia brodzilo w kaluzach, ja zas z trudem pokonywalam wodne rozlewiska na chodniku. I powoli wyjscie z domu zaczelam traktowac jako zlo konieczne. Najchetniej zaszylabym sie w domowych pieleszach, w cieplym i suchym miejscu.O tym, ze mamy wiosne przypomina mi jedynie przywieziony z ogrodu bez, ktory za kilka dni skonczy swoj zywot.Ta szaruga obiera mi energie i checi(...)kazdym kawalku miesa ulozyc po plasterku szynki i po dwa listki szalwi. Mieso zrolowac i spiac wykalaczka.Roladki mozna ugrillowac - to pierwszy wariant.Drugi wariant to dusic roladki w sosie z wina i bulionu. Na oliwie z oliwek podsmazamy mieso z kazdej strony. Nastepnie dodajemy cebule i podsmazamy ja do miekkosci. Dolewamy bulion i wino i dusimy mieso okolo

Przysmaki Karolki
Nebula Salmon Teriyaki – Final Fantasy XV – grillowany łosoś w marynacie teriyaki 134

zrobienia wg przepisu potrzeba zdobyć dwa składniki: Nebula Salmon Fillet i Hulldagh Nutmeg. Powiedzmy, że w realu zastąpimy je zwykłym łososiem norweskim i gałką muszkatołową. Do tego domowej roboty marynata w stylu teriyaki o słodko-kwaśnym posmaku, która nabiera dymnego aromatu po zgrillowaniu. No cuda na kiju, dosłownie! Polecam nawet tym, którzy na ryby patrzą z awersją – może(...)sezamowy – 1 łyżka 0,30 zł cukier trzcinowy – 1 łyżka 0,20zł miód – 1 łyżka 0,60 zł gałka muszkatołowa – szczypta 0,10 zł [opcjonalnie]wino ryżowe lub sake – 1 łyżka 0,90 zł Razem 13 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min) W rondelku mieszamy wszystkie składniki marynaty (imbir i czosnek obieramy

Nerds Kitchen
Kurczak w kremowym sosie z cukinią 154

Kurczak w kremowym sosie z cukinią Kurczak w kremowym sosie , to jedno z bardziej lubianych dań ,mojego starszego syna . On kocha sosy , najlepiej śmietankowo- maślane , aromatyczne

Ogrodnik w podróży
ŚWIĄTECZNY BIGOS 3-DNIOWY 885

wieprzowe, 3 szt. średnie ćwiartek z kurczaka boczek surowy wędzony 300 g.  liście laurowe 5 szt. ziele angielskie 5 szt.  suszone grzyby 1 duża garść powidła śliwkowe domowej roboty 3 łyżki  śliwki suszone 5 szt.  kostka rosołowa 2 szt. przyprawa do bigosu do smaku  przecier pomidorowy 2 łyżki  woda ok. 1 i 1/2 szkl(...)Gotować ok. 1 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, aby bigos nie przypalił się. Jeżeli ktoś chce, może dodać do bigosu 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina w trzecim dniu gotowania

Kuchnia Paulettes
Likier truskawkowo-śmietankowy 735

Opowiem Wam taką historię... Mieszkałem kiedyś na warszawskiej Pradze (dla wyjaśnienia dodam, że rodowity warszawia nin mianem "Praga" określa jedynie Pragę Północ, w odróżnieniu

Marder&Marder Manufacture
Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron 226

Uwielbiam tworzyć makarony, nadawać im nowy smak, wygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło

Basia w kuchni
Zbiorowy błogostan w szczelinie dnia i stół. A na nim brzoskwinie. Poached peaches with raspberries. 132

się swoim własnym gościem, a takie właśnie powinno być lato.  W rozkosznym odurzeniu, kiedy już ostatnia gruszka została przepołowiona, ostatnia skórka chleba zgarnęła ostatnie okruchy gorgonzoli, ostatnia kropla wina spadła do kieliszka, można przeżuwać w myśli, jeżeli ma się skłonności do tego, swoje uczestnictwo w wielkim zbiorowym błogostanie.  Bo zapada się w błogostan jak wszyscy inni(...)Błogostan.  W duszy i na stole.  A na nim obowiązkowo brzoskwinie.  Dojrzałe, soczyste, kuszące, z tym budzącym lekkie zakłopotanie meszkiem.  Ugotowane w syropie z białym winem, wanilią, cynamonem, skórką limonki i czarnym pieprzem, dopieszczone malinami, muśnięte chmurką lekkiego kremu. Doskonałe. Rozkosz, której trzeba się poddać.  Najlepiej zaraz po wyjściu ze szczeliny dnia. BRZOSKIWNIE W SYROPIE

KUCHARNIA
Magdalenki zwane Ufinkami 154

Przepis na te przepyszne ciasteczka znalazłam w Poradniku Domowym i pierwszy raz zrobiłam je na Boże Narodzenie 2009. Odkąd zaczęłam gotować i piec na każde święta robię ciasto dla każdego z moich domowników - a raczej dla tych którzy kiedyś domownikami byli a teraz są świątecznymi i urlopowymi domownikami :-). Mówię tutaj głównie o moich siostrach. Te ciasteczka zostały pierwszy raz upieczone(...)doznań smakowych głównego bohatera powieści Marcela Prousta, W poszukiwaniu straconego czasu tom I, W stronę Swanna. Maczał on te ciasteczka w herbacie. Ja maczałam je w herbacie, kawie oraz winie i zawsze smakowały cudownie. Dodatkowe informacje na ich temat ale inny przepis można znaleźć tutaj . Magdalenki troszkę czasu trzeba im poświęcić: przygotowanie ok 30 minut pieczenie ok 20 minut

sierotka maRysia w kuchni
Lasagne 203

marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda(...)layers). We put in the oven (175 degrees) for 25 minutes. 5 minutes before end of cooking sprinkle with parmesan cheese and we bake further. Done :)!. Przepis na domowy makaron / Recipe for homemade pasta

Projekty ze smakiem
Włoska uczta w 5 minut! 158

Kuchnia włoska znana jest ze swojej prostoty oraz szybkości przyrządzanych potraw, przy czym składniki są idealnie i gustownie dobrane- dlatego też jest ona jedną z najpopularniejszych

Kraina Miodem Płynąca
Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną 192

Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną.  Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną podana

Kuchnia na wzgórzu
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 148

pojawiły się na pikniku, to podejmę wyzwanie i spróbuję.Dominika przygotowała: mięso w marynacie, które zostało upieczone na grillu i sałatkę z fetą, Karolina przyniosła Kuskus z domowymi pomidorkami,  Ewelina raczyła nas wytrawnymi biscotti z 3 różnymi dodatkami - był kawior z bakłażana, pasta z suszonych pomidorów i relish z cukini. , Hania podała sałatkę(...)blogerów miał okazję spróbowania na pikniku parzonej z liści Gyokuro zielonej herbaty, którymi mogliśmy popijać nasze przygotowane potrawy. A na koniec spotkania każdy pełnoletni bloger mógł sobie wybrać wino od Poznaj Smak Gruzjii jakże popularny Cydr Lubelski :)Muszę przyznać, że nasze spotkanie jak zwykle wyszło wspaniałe. Jestem zachwycona, że nasza warszawska blogosfera rośnie w siłę i możemy się

Słodkie Przyjemności
Sernik truskawkowy na zimno 177

Pyszny, delikatny , truskawkowy sernik. Zmieniłam nieco składniki spodu, głównie ze względu na domowe zapasy. Używałam  żelatyny w płatkach a nie sypkiej. W przepisie podaję jednak żelatynę zwykłą tak jak w oryginale, gdyż jest ona bardziej popularna. Przepis ze strony Moje WypiekiSkładniki na spód:140 g herbatników70 g masłana masę:500 g świeżych truskawek2 łyżki soku(...)Uwagi: Po wymieszaniu składników, masy wyszło ok 1 l. I dla takiej ilości można przyjąć ilość żelatyny. Używałam żelatyny w listkach, po namoczeniu, rozpuściłam ją w 1/4 szklanki podgrzanego wina. Zgodnie z opisem na opakowaniu, ilość listków żelatyny których użyłam to 6 szt na 500 ml płynu

Stare Gary