domowe wina - 985 przepisów (strona:52/66)

Wspaniałe łazanki babuni :) #wegetariańskie 208

Hej wszystkim :) Okres jesienny i zimowy to wzmożona konsumpcja kapusty kiszonej, przynajmniej u nas. Też tak macie ? Jak u większości u nas też królują łazanki. Pewnie

vegetanie
Cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem 219

ogóle to dzwonię, żeby zapytać czy chcesz żebym kupił wino po drodze z pracy - Pan Mąż w końcu przeszedł do konkretów. Wino? Po kiego grzyba teściowi wino potrzebne??? Przecież z trunków preferuje piwo ... - wewnętrznie debatuję. - No bo do tego Twojego cannelloni to bym z chęcią toast wzniósł lampką czerwonego - dyplomatycznie chwali moje kulinarne wyczyny wiecznie głodny(...)oddały rurkowaty skarb w moje ręce. Czego mi tu jeszcze brakuje... Hmmm... A groszek ? Gdzie jest groszek??? Kto wziął groszek [orzeszku!!!]??? - zaczynam w panice rzucać kalumnie na pozostałych członków domowego ogniska [czytaj: kogo?co? - Pana Męża] . Ah... Jest i groszek . Schował się za kukurydzą . Nieśmiały jakiś. A przecież on nasz rodzimy, z Polskich Kujaw pochodzący , tupetu nie powinno mu brakować

Grunt to przepis!
NOMINACJA LIEBSTER 103

długie zimowe wieczory lubię... Lubię siedzieć pod kocykiem, pić herbatę z miodem i oglądać "Pępek Świata". 2. Pies, kot, a może rybki? Jakie stworzenia zasilają szeregi Twojego domowego zwierzyńca? W domu mam kota i psa, bardzo się kochają i nie wyobrażam sobie by ich nie było. 3. Czego nie lubisz w blogosferze? Hm... tego czego nie rozumiem :) 4. Co najchętniej(...)jest Twój typ miejsca, które relaksuje Cię najbardziej? Wrzosowiska brzmią ciekawie, ale bardziej tajemniczy las a zwłaszcza podczas grzybobrania, wtedy można odpocząć od zgiełku i hałasu. 11. Lampka dobrego wina, szklaneczka whisky a może piwo z gęsta pianką? Jaki jest Twój ulubiony trunek? Zdecydowanie wino czerwone a najlepiej słodkie. Piwo czasami i to smakowe. BLOGI, KTÓRE NOMINOWAŁAM

Kuchnia Paulettes
Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem 146

zostawiam wam co zawierała w sobie paczuszka: Zawartość zestawu: 1 szt. Dobry Smak Kuchta a 40 g - Kompozycja przypraw grubo zmielonych do różnych pieczeni, mielonek, pierogów, faszerowanych mięs, "prasowanek", pasztetów, domowych smalczyków i past mięsnych. Zawiera suszone grzyby (grube kawałki)  i smażoną cebulę. 1 szt. Dobry Smak Jager Mix a 40g - Bardzo kolorowa a także smaczna kompozycja naturalnych przypraw bardzo(...)łagodzą bóle reumatyczne. 1 szt. Jałowiec ziarno a 120 g - Suszone szyszkojagody, zwane owocami jałowca. Doskonała przyprawa do dziczyzny oraz dań i wyrobów ciężkostrawnych. Z jałowca sporządza także nalewki, wino i piwo jałowcowe a nawet … gin! 1 szt. Szczypiorek - susz a 120 g - Cienkie, igiełkowate puste wewnątrz liście, drobno pokrojone i ususzone. Pobudza apetyt, ułatwia trawienie. Znany już

Różowa kuchnia
Syrop z pigwy robiony na zimno 219

Zbliża się własnie najlepsza pora na zbieranie pigwy. Dopiero po pierwszych przymrozkach pigwa jest najlepsza na robienie z niej przetworów. Bez przetwarzania nie da się chyba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 126

nimi wiele wspólnego – jeden z nas skończył polonistykę, drugi – konserwację papieru. Kiedy jeden pozagina prawie wszystkie rogi, żeby zaznaczyć ulubione przepisy, ubrudzi kartki ciastem, masłem albo winem, kiedy dopisze na wszystkich marginesach swoje notatki, które mają obu uchronić przed kulinarną katastrofą w przyszłości, wtedy drugi bierze taką książkę na warsztat i przywraca jej dawny blask, naprawia, oczyszcza(...)stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo na Bliski Wschód czy żydowską Lubelszczyznę. Znajdziemy tu informacje o mące, o drożdżach i zakwasie, o niezbędnym wyposażeniu naszej małej domowej piekarni i o wyrabianiu ciasta. I tu się na chwilę zatrzymajmy, by przyjrzeć się tym silnym męskim ramionom lekko przyprószonym mąką, które rzeczone ciasto wyrabiają. Czar! W ogóle wszystkie zdjęcia

GRUBY WAŁEK
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 209

dodać posiekane kasztany.Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp. 180 o C - 90 minut.Po upieczeniu z rękawa zlać do rondelka wytworzoną ciecz, wlać wino, dołożyć całe kasztany i żurawinę. Gotować parę minut, zagęścić mąką. Dodać majeranku wg uznania.Gęsi - wpis trochę refleksyjny .  Gęś symbolizuje partnerstwo, zew natury i podróże do miejsc(...)wierności małżeńskiej i przez stulecia podawano ją jako danie  „na szczęście”.  W Niemczech w średniowieczu gęś była potrawą  postną.  Wierzono, że gęś kędzierzawa, rasa gęsi domowej, nie wylęga się z jaj, ale wyrasta jako gałązki drzew rosnących nad wodami. Gałązki przemieniają się w gęsi i opadają na wodę. Sprytni (a może głupi )ludzie wymyślili, że gęś

Kulinarny karnet Christophera
Poszukujesz więcej smaku – spróbuj tego sosu czekoladowego z chili do grillowanych mięs 177

Można uznać, że sos ten ma klasyczny profil smakowy jaki wyczuwamy przy innych sosach barbecue. Będzie on trochę słodki, kwaśny, lekko pikantny ale dodatkowo z wyczuwalnym

naRuszcie
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 307

Jako ciekawostka – właśnie w Touraine rilettes zostało nazwane „brązowym dżemem ze świni”. Balzac pisze o nim w „Lilii w dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie(...)folią spożywczą i wkładamy do lodówki – marynujemy mięso z dodatkami przez 12 do 24 godzin. Na drugi dzień (albo późnym wieczorem) przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wlewamy wino i dodajemy dodatkowy smalec (jeśli mięso było mało przerośnięte tłuszczem będzie potrzeba go więcej – ja użyłam 1 kostki smalcu). Wstawiamy naczynie do piekarnika i rozgrzewamy

Karo in the Kitchen
Kuchnia francuska jest prosta :) 167

jedzenia. Pięknie wydana, niemalże albumowa książka z przepięknymi zdjęciami i smakowitymi przepisami na dania kuchni francuskiej i…. chińskiej stanowi swoisty pamiętnik Autorki. Jest to zarazem doskonałe kompendium wiedzy o domowej kuchni, pełnej sezonowych potraw przygotowanych z myślą o najbliższych. Pomimo, że książka zawiera wiele przydatnych porad,  nie jest jedynie poradnikiem kulinarnym. To także pełna ciepła, inspirująca opowieść o życiu(...)chociaż czasami będziemy musieli korzystać z produktów mrożonych. Wiosenna zupa z bobu cioci Francine urzeka prostotą i przypomina mi potrawy gotowane przez moją Babcię. Proponowane na lato truskawki w winie będą stanowiły wspaniałe alternatywę dla naszych tradycyjnych deserów z truskawkami, a jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gęsta pikantna zupa grzybowa 133

dosłownie. Domowa, gęsta i wyjątkowo sycąca, o mocnym grzybowym aromacie w towarzystwie słodyczy papryki. Dodam też, że prosta w wykonaniu. Jeżeli nie masz czasu lub ochoty na przygotowanie domowego bulionu, równie dobrze możesz w gorącej wodzie rozpuścić ekologiczną kostkę lub mieszankę warzywną. Dodatek kilku suszonych grzybów dodatkowo zintensyfikuje smak zupy, jednak jeżeli nie masz ich pod ręką, nie musisz zaraz(...)papryki 1 kopiasta łyżeczka suszonego kopru 2 łyżeczki kminku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pełnoziarnistej mąki 2 szkl. mleka sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki czerwonego wina pieprz i sól morska do smaku Do podania: posiekana natka pietruszki, sos tabasco (opcjonalnie) oraz pieczywo Wszystkie warzywa do bulionu umyj, obierz wrzuć do garnka. Dodaj też opłukane grzyby

Roślinna - blog wegański
Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka 164

Czy wiedzieliście, że szaszłyk to też kebab, tyle że na patyku? A więc dziś mamy dla Was aromatyczne i delikatne szaszłyki, czyli kebaby z mięsa i

Niedzielny kucharz
Wegański sos serowy z warzyw (jak w kinach) 204

jest identyczny. Serio! Przypuszczam, że to głownie zasługa wędzonej papryki słodkiej, dlatego nie możecie jej pominąć. Tak samo konieczne są płatki drożdżowe. Sos ma genialną gęstość, nie spływającą. Do domowych nachosów jest jak znalazł! Dlaczego warto? Płatki drożdżowe  to nieaktywna forma drożdży, dlatego możemy spożywać je na surowo, bo nie fermentują w naszym układzie pokarmowym. Posiadają wiele cennych wartości(...)lekko ciepło. Przechowuj w lodówce pod przykryciem do 2 dni.Smacznego! Jestem ciekawa Waszych opinii i odczuć smakowych o tym sosie (serze?). Głównie tego, czy mało wyczuwalny serowy smak był winą moich płatków drożdżowych (bo tak też słyszałam), czy po prostu mojego smaku. Z tego powodu nie nazwę go serem, tylko przepysznym sosem serowym, bo ma super konsystencję. Być może Wasze

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zdrowotna nalewka borówkowa. 121

Składniki : 1 kg dojrzałych zdrowych borówek leśnych 1 kg cukru 1 i 1/2 l wody 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego 0,5 l spirytusu 95 % kora cynamonu ( około 5 cm ) 3 goździki kilka cienkich plasterków kłącza imbiru Sposób wykonania :   O woce borówki dokładnie umyj pod bieżącą wodą na sicie lub cedzaku, osusz z nadmiaru wody, usuń(...)wszelkie za nieczyszczenia ( liście, łodygi ). Wsyp do trzylitrowego ( może być większy ) garnka lub rondla. Dodaj korę cynamonu, goździki, plastry imbiru. Zalej to wszystko białym winem, postaw na ogniu i gotuj, aż owoce zmiękną ( około 8-10 minut ). Następnie wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do chłodnego miejsca na 12 godzin. Po tym czasie przefiltruj nalewkę

Przepisy i porady kulinarne
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 176

Tydzień temu miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w warsztatach o tematyce świątecznej, które poprowadziła rewelacyjna Agata Wojda. Przygotowaliśmy wiele przepysznych dań, którymi raczyliśmy się później wraz z pysznymi niemieckimi winami. Atmosfera była bardzo świąteczna, świetnie się bawiłam, ale i też wiele nauczyłam. Muszę przyznać, że nie były to tradycyjne dania świąteczne jednak niektóre na pewno pojawią się na moim świątecznym(...)piekarniku. Krem z buraków i soczewicy z musem chrzanowym 1,5kg ugotowanych i obranych podłużnych buraków 150g soczewicy pomarańczowej 2 litr soku z jabłek 200ml soku z buraków lub domowego buraczanego zakwasu 1 płaska łyżeczka czarnuszki ½ łyżeczki kuminu 5 łyżek octu jabłkowego Sól, pieprz, cukier Garść mrożonych malin Olej lniany 1kg sera naturalnego 3 łyżeczki żelatyny Około 200ml śmietany tłustej

karmelowy

Proponowane wyszukiwania