Sernik z polewą toffi 404twarogowego mielonego 6 jajek1 szklanka cukru1/2 szklanki śmietanki 30%5 łyżek mąki pszennej2 łyżki cukru waniliowego domowej robotyPolewa toffi:200 g krówek mlecznych kruchych1 łyżka masła4 łyżki mlekaPrzepis na spód:Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "mąkę". Następnie masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do formy
Emcia Pichci
Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 456prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem lub domowym sosem pomidorowym. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 20 cm grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego 350 g 1 jajko 2 łyżki mleka(...)Sposób przygotowania: Filety umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić masło i kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego w cienkie półplasterki pora, sól, pieprz i oregano. Dusić jeszcze 5 minut. Zdjać z ognia i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce i dodać do wystudzonego farszu, wymieszać. W międzyczasie z zamrazarki wyjać ciasto i podzielić
Gosia gotuje
Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3928pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki herbatników (u mnie w 1 paczce 36 sztuk) 1 puszka masy toffi (kajmakowej) ewentualnie polewa czekoladowa (na przykład z przepisu na domową polewę idealną ), wiórka czekoladowe lub 10 pokruszonych herbatników Ciasto herbatnik Dwa biszkopty przygotowujemy i pieczemy osobno(...)blaty oddzielamy od papieru do pieczenia i studzimy. Budyń gotujemy na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy, przykrywając go folią spożywczą, żeby na wierzchu nie powstała sucha warstwa. Masło miksujemy w misce, dodajemy cukier puder i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu aż masa będzie gładka i puszysta. Budyń dzielimy na 3 części – jedna mniejsza do posmarowania wierzchu ciasta (powiedzmy
Trzeci talerz
Mini karmelowe jabłeczniki w gościnie 224łyżka skórki cytrynowej1 łyżka cynamonu1/2 do 1 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki goździków, zmielonych4 łyżki domowego karmeluKRUSZONKA:3 łyżki mąki z pełnego przemiału3 łyżki cukru trzcinowego1/4 łyżeczki cynamonu2 łyżki masła2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie:Zrób kruszonkę: w miseczce wymieszaj mąkę, cukier i cynamon, dodaj miękkie masło i widelcem posiekaj tak, by suche składniki przykleiły się dobrze do masła i utworzyły się(...)Dodaj ok. 1 łyżeczkę jabłek z karmelem(w zależności jak duże chcesz mieć muffiny) i posyp kruszonką. Piecz ok. 18-20 minut.Odstaw do ostygnięcia.Możesz również podawać polane domowym sosem karmelowym. Smacznego!Paulina P.S. Już niebawem podzielę się z Wami pomysłem na domowy prezent w słoiczku! Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza
Gotowanie to kochanie
Ryba po grecku 284rodzinny obiad ale także na domowe uroczystości. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejszy postny obiad, możecie wykorzystać ten;) Serdecznie polecam ;) Składniki: 4 marchewki 1 duża pietruszka bądź dwie małe 2 cebule ćwiartka selera woda 150 g przecieru pomidorowego 5 filetów z mintaja sól pieprz cukier mąka masło Wykonanie: Rybę dokładnie osuszyć i oprószyć
Krakowskie smaki Ani
Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową 1622oraz jogurtową świeżość pianki powstałej z połączenia jogurtu i śmietanki 30%. Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakowąSkładniki:masa grysikowa0,5l mleka5 łyżek cukruopakowanie cukru wanilinowego6 łyżek grysiku0,5 łyżeczki cynamonu 200g masłamasa kajmakowa I120 ml śmietanki 30% 30 ml mleka1 szklanka cukru50g masła jogurtowa pianka350g jogurtu naturalnego250g śmietanki 30%3 łyżeczki żelatyny3 łyżki zimnej wody2 łyżki gorącej wodymasa(...)mleko i śmietankę; cukier może zamienić się w stały karmel, lecz podczas gotowania ponownie się rozpuści - gotować, aż płyny trochę odparują tworząc kremową konsystencję, na koniec dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać- jogurt przełożyć do miski, dodać ostudzony kajmak i wymieszać/zmiksować- kremówkę ubić na sztywno- do jogurtu dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać do uzyskania jednolitej lejącej konsystencji
Smakołyki Bereniki
Rurki z masą budyniową 308Rurki zrobione jakis czas temu przy pomocy własnoręcznie zrobionych foremek ..Takie rurki można nadziewać czym się chce...u mnie masa karpatkowa.. Ciasto: 50 dkg mąki
Moje domowe kucharzenie
Cytrynowe pancakes na mące orkiszowej 254Pyszne, puszyste placuszki pachnące cytryną, do tego domowy dżem truskawkowy i przepis na cudowne śniadanie gotowy :) Dzięki cytrynie placuszki są cudownie orzeźwiające i lekkie. Nie sposób im się oprzeć :) SKŁADNIKI (ok 10-12 sztuk) 1 szklanka mąki orkiszowej 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego 1 jajko 30g roztopionego masła lub oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu(...)skórka otarta z jednej cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło roztopić lekko wystudzić i połączyć, z mlekiem oraz roztrzepanym jajkiem. Mąkę połączyć z ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Cytrynę sparzyć zetrzeć skórkę i dodać do suchych składników. Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny. Odstawić masę na kilka minut. Na nieprzywierającej patelni smażyć placuszki
DefinicjaSmaku
Drożdżówki z dżemem 178Drożdżowe puchate bułeczki z dżemem w środku posypane cukrem pudrem. Wspaniały domowy deser Najlepsze są jeszcze ciepłe! Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 250 ml mleka 1 jajko 80 g masła, roztopionego 60 g cukru pudru 1 roztrzepane jajko dżem wiśniowy lub truskawkowy (zamiennie powidła, marmolada) Przygotowanie: Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz
Zasmakuj Kuchni
Ciasto "Kubuś" 226samej nazwie i podobnym przepisie znalazłam na 3 blogach (pewnie jest ich więcej): Moje Wypieki , Domowe-wypieki i Kotlet.tv . Moje jednak różni się nieco od każdego z tych przepisów. Składniki: (na blaszkę 20x20cm) MASA SOCZKOWA: 900ml soku przecierowego marchewkowego 150g masła 3 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru MASA ŚMIETANOWA: 500 ml śmietanki 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru
Cakes By Kejt
Kakaowe ciastka z krówkami 215kakaowe, rozpływające się w ustach ciasteczka z kawałkami krówek.Pycha <3 Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 16 sztuk: 110 g cukru 150 g mąki 30 g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 115 g miękkiego masła 1 jajko 8 krówek-ciągutek CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy
My Culinary Art
Zupa koperkowa z klopsikami 257wypróbowania tej zupy. Z całą stanowczością mogę stwierdzić, że znalazła już swoje stałe miejsce w naszym domowym menu :) Na przepis natknęłam się w czerwcowym wydaniu miesięcznika „Moje Gotowanie” (dodałam też swoje modyfikacje). Składniki (na ok. 6-8 porcji): Zupa: 4 łyżki masła 1 (nieduża) bulwa selera 1 mała pietruszka 4-5 szt. młodych marchewek 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy
MyCookBook.pl
"Jak dobrze wstać skoro świt" 178jako silnego mężczyzny). Bułeczki wyszły pyszne, bardzo delikatne z chrupiącą skórką, najlepiej smakują nam z domowej roboty konfiturą z czarnej porzeczki, dziełem mojej mamy. Bułeczki śniadaniowe 3 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/3 kostki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka mleka skórka otarta z cytryny szczypta soli Masełko roztapiamy
Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto Biedronka 249zgęstnienia budyniu. Gotowy budyń przykrywamy folią tak, żeby folia dotykała powierzchnię budyniu i studzimy. W misce masło ubijamy na puch, do którego dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując. Wykonanie całego ciasta: Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy dżemem truskawkowym, ja posmarowałam moim domowym musem truskawkowym, który robiłam zeszłego lata. Następnie na dżem wykładamy masę budyniową. W górnym blacie biszkoptowym małą
Blondynka Gotuje