Składniki: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 450 ml, cukier 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, śliwki 10 sztuk, przyprawa korzenna - ile potrzeba
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, herbata zielona 1/2
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłko kwaśne 6 sztuk
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól - szczypta, masło lub margaryna 1/2 kostki, mleko 3,2% 1 szklanka, mąka pszenna 65
W Mojej Kuchni Lubięjeśli tylko ich nie rozgotujemy to pasują właściwie do wszystkiego. Ja na początku sezonu muszę nimi zaspokoić pierwotny głód w wersji najprostszej, to znaczy gotuję je al dente, polewam masłem, posypuję parmezanem lub prażonymi migdałami, a to po to żeby później móc już do woli eksperymentować. Zielone szparagi nie wymagają obierania, obieram tylko te białe, szparaga należy nagiąć mniej więcej(...)więc się powstrzymać przed połączeniem domowego makaronu z klasykiem wiosny. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 60 min Domowy makaron 200 g mąki pszennej najlepiej 00 2 żółtka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy ok 1/4 wody Masło estragonowe 100 g masła 1-2 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 2 łyżki białego wina
Słodki Kompromisciasta: 160 g herbatników kakaowych 60 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy na okruszki, dodajemy masło i mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy i ugniatamy w tortownicy (21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na masę serową: 700 g ser białego (ja użyłam domowego i miksowałam go na gładką masę) 125 ml śmietany kremówki 180 g cukru 1 łyżka soku
Domowy Smak Jedzeniazamiennik masła podczas diety. Dziś zaprezentuję Wam kolejny prosty przepis : dietetyczna pasta kanapkowa na słodko! Ta pasta na kanapki jest wyjątkowa, bez problemu możesz nią posmarować chleb czy bułkę swojego dziecka. Jeśli dopadnie Cię chęc na coś słodkiego , posmaruj nią kanapkę. Jeśli dbasz o jakość i bezpieczeństwo używanych w swoim domu produktów, polecam Ci ręcznie przygotowaną Domową Vegetę
IzaGotujejeśli nie mamy czasu, ochoty albo zdolności możemy pokusić się o poszukanie w zaufanej cukierni pączków o składzie zbliżonym do domowego. Wbrew pozorom są jeszcze chlubne wyjątki. Prawdziwy pączek powinien mieć w składzie: mąkę mleko drożdże masło cukier jaja tłuszcz używany do smażenia (zazwyczaj smalec) plus dodatki – nadzienie owocowe, lukier, owoce kandyzowane W zasadzie tyle wystarczy – niepotrzebny
Powiedz dietom niecały rok umożliwia przyrządzenie i podanie jej na każdą okoliczność polecamy! Składniki: 1 główka czerwonej kapusty karton soku jabłkowego proponuję używać domowych, ja użyłam kompotu ze śliwek węgierek drelowanych łącznie z owocami 1 cebula czerwona 1/4 kostki masła lub 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki mąki kwasek cytrynowy u mnie ocet jabłkowy bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwka sól, pieprz
kgwjanczewoKażdy chociaż raz w życiu musi zrobić kopiec kreta ! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Domowy kopiec kreta Kopiec kreta pełen bitej śmietanki Składniki ciasto: 1,5 szklanki mąki 100 g masła 4 łyżki stołowe kakao 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki
Sprawdzone przepisy kulinarnepiekarnika, ale także na zimno. Nawet jeśli nie przepadacie za alkoholem, tak przygotowany chlebek znakomicie się sprawdzi się na każdej imprezie domowej i plenerowej. Koniecznie spróbujcie go zrobić. Naprawdę warto . Składniki: • 1 chleb średniej wielkości • 120 g masła • 3 pęczki szczypiorku z cebulką • 3 ząbki czosnku • 150 g żółtego sera • 1 duża kulka mozzarelli • kilka cieniutkich plasterków chudego boczku • sól
W mojej kuchnibułeczki wykorzystując zmielony ostropest. Jestem bardzo ciekawa tych bułek, więc przepis na pewno wypróbuję - Wam też polecam. Lubicie masło orzechowe? a może spróbujecie orzechowo-miodowego według przepisu Iwony? Pamiętacie program telewizyjny o deserach "Domowa kawiarenka"? Był przez dłuższy czas nadawany bodajże przez Polsat. Prowadził go Tadeusz Gwiaździński, ciekawy człowiek o zdumiewającej wiedzy. Pan Tadeusz obecnie jest
Codzienna kuchnia niecodziennamenu, że na hasło, by struclę czymś zastąpić, Babcia została złowrogo zlustrowana wzrokiem. STRUCLA MAKOWA /źródło: "Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki
W kuchni Karmel-itkiroztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam nalewki z pigwy domowej roboty ) cukier puder do posypania Wykonanie : Piekarnik nagrzać do do temperatury 160 stopni (ja piekę w termoobiegu więc odejmuję około 30 stopni). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło
cucinareDziś ponoć jest święto chruścików, tak więc są i chruściki.Jakiś czas temu były chruściki z ciasta pierogowego..posmakowały nam..tak więc znów je zrobiłam -były
Moje domowe kucharzenie