domowe lody - 2503 przepisów (strona:89/167)

Domowa frużelina wiśniowa 126

Owoce w żelu czyli frużelina. Domowa jest najsmaczniejsza. W  ten sposób można utrwalać sezonowe owoce. Gorącą frużelinę wystarczy włożyć do wyparzonych słoiczków i mocno je zakręcić. Wykorzystuję ją do deserów, naleśników, lodów, a najczęściej wykorzystuje ją do tortów. Każdy rodzaj owoców wykorzystany do frużeliny, nada jej niepowtarzalny smak, kolor i konsystencję.  Składniki: 500g wiśni świeżych

Słodki Zakątek
Kompot truskawkowo-malinowy na 2 sposoby 150

upalne dni i nie tylko. Domowy kompot jest najlepszy, bo przygotowany samodzielnie, bez zbędnych składników. Łatwy w przygotowaniu, kilka niezbędnych składników, zdrowo, smacznie, orzeźwiająco - szczególnie gdy pijemy schłodzony kompot z kostkami lodu i np. z dodatkiem świeżych listków mięty. Kompot truskawkowo-malinowy na dwa sposoby: z owoców świeżych i mrożonych. Kompot truskawkowo-malinowy ze świeżych owoców Składniki

Zasmakuj Kuchni
Biszkoptowa tarta żurawinowa 164

owoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekoladą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej. Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukruMasa biszkoptowa

Słodkie Przyjemności
Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami 140

Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami, najpiękniejszy smak lata zamknięty w słoikach. Konfitura wiśniowa z cynamonem i goździkami to produkt, którego nie może zabraknąć na naszej liście domowych przetworów. Robimy ją co roku, pod koniec wiśniowego sezonu, kiedy owoce są najsłodsze i najbardziej dojrzałe. Wybieramy te najpiękniejsze, nieuszkodzone, roztaczające wokół swój przepiękny zapach. Zimą dodajemy do herbaty, ciast. naleśników(...)bardzo gęstej, którą później wykorzystamy do pączków lub nieco rzadszej do herbaty albo lodów. Jeśli zabraknie nam przygotowanych latem zapasów, konfiturę z wiśni i korzennych przypraw przygotowuję także zimą z mrożonych owoców. W dobie ciągłego pośpiechu, żelfixów, dżemixów, cukrów żelujących i innych "przyśpieszaczy" taka tradycyjna domowa konfitura wiśniowa z cynamonem i goździkami to prawdziwy rarytas. Warto jej poświęcić nieco

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
10 POMYSŁÓW NA BEZCUKROWE SŁODYCZE DLA DZIECI, BEZ PIECZENIA 115

lody owocowe 2. OWOCOWE LIZAKI: kroję owoce w plasterki i zatapiam je w polewie czekoladowej ( pokruszoną tabliczkę czekolady rozpuszczam z łyżką oleju kokosowego w mikrofalówce),  nadziewam na patyczek do szaszłyków, w którym odkrawam tą ostrą końcówkę, umieszczam na ok. 30 minut w lodówce, aby polewa stwardniała. 3. BEZCUKROWY SERNICZEK    jogurtowiec bez pieczenia 4. DOMOWE ŻELKI(...)DOMOWE KNOPPERSY     Wafle jaglano-orzechowe Knoppersy   9. SOKI Wiadomo, że najlepszym wyborem jest woda, ale podkręćmy ją trochę owocowym smakiem. Dodaj plasterki cytryny i limonki i osłódź ją miodem, powstanie orzeźwiająca lemoniada. Do wody można dodać również zblendowane owoce, np. truskawki.  Moje dzieciaki wypiją prawie wszystko, jeśli wrzucą do środka kostki lodu

Upiecz sobie babeczkę
odwracane ciasto bananowe 147

Łatwe i niedrogie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Jest wilgotne, bardzo aromatyczne, dobrze wyczuwalne są w nim nie tylko banany ale też orzechy i miód. Najlepiej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Herbata brzoskwiniowa 152

Pyszna owocowa herbata z kawałkami owoców. Przepis znalazłam na blogu Gary i ja.Składniki:1 litr wrzątku3 torebki herbaty3-4 brzoskwiniecukier do smakukostki loduSposób przygotowania:1

Kuchnia domowa Ani
Syrop z melisy i tymianku , doskonały na kaszel lub letni upał 196

doskonały na kaszel lub letni upał Syrop z melisy i tymianku , to jeden z najlepszych darów domowej apteczki . Doskonale leczy wszelkie infekcje górnych dróg oddechowych . Dzięki melisie działa kojąco i antystresowo , a do tego jest pyszny . Doskonały jako orzeźwiający napój latem z kostką lodu i plastrem cytryny jest najlepszym drinkiem Polecam własne syropy ich wyrób jest prosty ,a korzyści płynące

Ogrodnik w podróży
Il Piatto – Restaurant Week edycja jesień 2018 102

pelatil. Po pierwszym kęsie, zadano mi pytanie, czemu bataty tak rzadko są na naszym domowym stole, jak są takie pyszne .. fakt ! Czas to zmienić, to danie w całości było równie pyszne !   Desery to : Mus z orzechów laskowych / mus z mlecznej czekolady / lody chałwowe / żel z rodzynek. Pierwszy rzut oka – olśniewający widok na talerzu, a potem pyszne

Kuchnia na wzgórzu
JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) 156

Mogłabym je jeść na śniadanie, lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju. Przepyszne! JAK OBRAĆ i PODDAWAĆ OBRÓBCE SZPARAGI? Poniżej kilka

SMYKWKUCHNI
Inka ice mojito 202

Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 2 łyżeczki kawy Inka klasyczna 60 ml wody 2 łyżki rumu kilka listków świeżej mięty 1/2 limonki 1/4 cytryny 2 łyżeczki brązowego cukru lód Kawę rozpuścić w wodzie, dodać rum, wymieszać. Cytrynę i limonkę dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce. Włożyć

Domowa cukiernia Ewy
Jak zrobić pastę z tamaryndowca? Co to jest tamaryndowiec? I dlaczegowarto go spróbować? 157

masa to pasta z tamaryndowca   *powstałą aromatyczną substancję możemy zamrozić w kostkach do lodu i używac do gotowania SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Bakłażan zapiekany ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta <klik> Zobacz też przepis na  Naturalny słodzik-domowa alternatywa cukru i odpowiednik aspiryny  <klik

Pora na pora i pomidora
Tarta śliwkowa z toffi 188

już teraz pojawiły się węgierki. Nie czekając długo kupiłam śliwki by wykorzystać je w moich domowych wypiekach. Tak powstała krucha razowa tarta z całym mnóstwem soczystych śliwek, warstwą słodkiego toffi, przyrumienionymi chrupiącymi migdałami i kruszonką. Tarta wspaniale smakuje z jogurtem greckim lub lodami waniliowymi. Polecam! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size

maniapieczenia
Domowa lemoniada 170

mnie pogoda po prostu fantastyczna. Jest ciepło, więc szukamy takich napojów, które ugaszą nasze pragnienie. Domowa lemoniada jest najlepsza i nie muszę nikogo do tego przekonywać.  Składniki : * 6 cytryn * 2 szklanki cukru * 3 szklanki wody * woda mineralna lekko gazowana * plasterki cytryny  * kostki lodu Przygotowanie : Wyparzone cytryny pokroić w kostkę. Zagotować razem z cukrem i wodą. Przecedzić i wystudzić

Magiczne Życie Marty