oraz likieru Galliano. Z pewnością idealnie sprawdzi się na przyjęciach w domowym zaciszu. Pięknie smakuje i nieziemsko wygląda. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki . Składniki : 20 ml rumu 20 ml Likier Galliano Wino musujące (wytrawne) 10 ml soku z limonki 20 ml soku ananasowy Kilka kostek lodu Opis przygotowania: Do shakera wrzucamy kostki lodu. Następnie wlewamy do niego
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnechce ? Chce najprościej aby jak najlepiej podać produkt, którym otaczają się dookoła. To co zostanie wyhodowane w niedalekim sąsiedztwie. Zaczynamy ucztę Dlatego właśnie na nasz stół na początek wjechał domowy chleb z przepysznym masłem robionym przez sąsiadkę. Potem pomidorki , które zostały wyhodowane przez kolejną sąsiadkę, pyszne pachnące i smakujące słońcem. Zostało nam podane pierwsze danie, a był nim przepyszny(...)dodatkiem cebuli z borowikami z patelni i do tego miks domowych sałat z domowym vinegrettem . Taka uczta. Prosto i pysznie ! I tak powinno być. I już chciałam się ze wszystkimi żegnać i uciekać do domu, aż tu wjechały małe miseczki a w nich obłędnę lody truskawkowe ze szczawikiem zajęczym . Co łyżeczka, to większe szczęście i chęć
Kuchnia na wzgórzuwiększej ilości składników i co ważniejsze jest odrobinę mocniejszy. Poniżej znajdziecie domowy przepis na ten pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu aperitif. Spróbujcie, bo warto… Składniki 50 ml wermutu 50 ml ginu 50 ml Campari 50 ml wody gazowanej plasterki pomarańczy kostki lodu Negroni – przepis Do szklanki wkładamy kostki lodu. Dodajemy pozostałe składniki. Na sam koniec dodajemy plasterek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grzane wina, piwa czy inne alkoholowe rozgrzewające napoje. Dlatego chciałam was zachęcić do przygotowania domowej sangrii ale w wersji zimowej czyli na gorąco. Wystarczy wino, owoce, brandy i gotowe. Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy . P rodukowana jest z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych winiaków lub innych trunków. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobić teraz wersję konfitury gruszkowej z pomarańczą do słoika. Chodzą też za mną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę ! Konfitura gruszkowa z nutką wanilii Składniki: 800 g dojrzałych gruszek 200 g cukru 6 goździków 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Gruszki obieramy, wykrawamy gniazdka i kroimy w plastry. Wkładamy
Kulinarne przygody Gatityspowodowało, że część towarów nadal sprzedawały,,baby”. Hale targowe w PRL W halach można było nabyć przeróżne towary, oprócz mięsa, np. grzyby, krew i jelita do wyrabiania domowej kiełbasy. W licznych gospodarstwach domowych były wędzarnie sporządzane z metalowych beczek. W latach 70 XX w. powstały też prywatne wędzarnie. Brakowało drobiu i ryb. Rzadko dostępny kurczak i indyk(...)czekoladzie i różnego rodzaju cukierki np. iryski i karmelki oraz domowy blok czekoladowy . Smakiem dzieciństwa dla wielu pozostanie oranżada, często spożywana w formie proszku. Popularna była też ta robiona w domu za pomocą wody, cukru, drożdży, esencji smakowej i farbki spożywczej. W weekend wybierano się na lody. Słodycze i zabawki były też sprzedawane na odpustach. Wiele osób pamięta
ProstePesto.plPyszny, domowy jabłecznik z dodatkiem gruszek z bezą i suszoną żurawiną (lub rodzynkami) zachwyci każdego! Mnie oczarował, zniknął dość szybko, jeszcze gorący, wręcz rozpłynął się wśród rodzinnego stołu. Jabłecznik z pysznymi winnymi jabłkami, z żurawiną i bezą podany z lodami waniliowymi, szał! Składniki: 1 kg jabłek 2 gruszki 3 szklanki mąki 4 jaja 1,5 szklanki cukru(...)Piekę 40 minut grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez 40 minut, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę. SMACZNEGO Przepis pochodzący z Biblioteczki Poradnika Domowego z roku ’98, książki zatytułowanej “Owocowe ciasta i desery” B. Lasoty, R. Sławińskiej
Zasmakuj Kuchniskładniki: 40 ml likieru kawowego 80 ml wódki kostki lodu wykonanie: Szklaneczkę wypełniamy do połowy kostkami lodu. Wlewamy likier kawowy oraz wódkę starając się zachować
Domowy Smak JedzeniaCelowo wybrałam cynamonowe, bo ten smak zawsze wybiera mój syn w naszej ulubionej lodziarni i celowo zwiększyłam ilość cynamonu, co okazało się bardzo trafnym posunięciem :) Moja intuicja nadal działa :) Lody wyszły bardzo smaczne i również miękkie, może nie tak kremowe jak te jajeczne, ale syn jest zachwycony. Mają po prostu trochę inną konsystencję. Każdy czerwony wyraz(...)łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu mielonego szczypta soli Spokojnie możecie użyć samego mleka 3,2 %. Wszystkie składniki umieściłam w rondelku, wymieszałam i podgrzałam tylko do momentu w którym składniki się rozpuściły. Nie gotujemy! Mieszankę cynamonową wystudziłam, a potem schłodziłam kilka godzin w lodówce, można krócej. Potem przelałam mieszankę cynamonową do maszyny do lodów i dalej postępowałam
Blondynka Gotujedosłodzenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do momentu rozkruszenia lodu. Jeżeli mamy słabszy blender, miksujemy wszystkie składniki i na koniec, do dzbanka wrzucamy kostki lodu. Ozdabiamy plastrem limonki, cytryny lub kawałkiem arbuza. Smacznego! Lemoniada ogórkowa Składniki: - ogórek szklarniowy, długi - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana połowa cytryny lub sok z jednej połówki cytryny - obrana, wypestkowana limonka(...)pozbawiamy szypułek. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do momentu rozkruszenia lodu. Jeżeli mamy słabszy blender, miksujemy wszystkie składniki i na koniec, do dzbanka wrzucamy kostki lodu. Ozdabiamy plastrem limonki, cytryny lub truskawką. Smacznego! Lemoniada brzoskwiniowa Składniki: - 2 brzoskwinie - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana cytryna lub sok z jednej cytryny - obrana, wypestkowana limonka
Be Fit Be Stronggęstej śmietany 30%, może być i 18%, 1-2 łyżki ekstraktu pomarańczowego, użyłam domowej roboty, garść pokruszonych płatków migdałowych, 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej w syropie, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, płaska łyżeczka sody, ½ łyżeczki soli. Dodatkowo Smalec do smażenia, około 1kg, łyżka do lodów lub zwykła, żeliwny wok do smażenia lub garnek z grubym dnem
Leśny Zakątekmalinowa świetnie sprawdzi się w upalne letnie dni Zapraszam również po przepisy na domowe wody smakowe i klasyczną lemoniadę cytrynow ą. Lemoniada malinowa Składniki: około 1 litr wody 2 cytryny 1,5 szklanki malin + do dekoracji 4-5 łyżek cukru pół szklanki gorącej wody kostki lodu świeża mięta ewentualnie kilka plasterków cytryny do dekoracji Z cytryn i malin wyciskamy
PatiGotujei gorzej będzie ci je nabrać. 3. Umieścić lody w zamrażarce na kilka minut, aż stwardnieją wystarczająco aby je nabrać. 4. Podawać bezpośrednio po sporządzeniu lub przechowywać w zamrażarce przez okres nie dłuższy niż 2 tygodnie. Możesz je podawać z domowej roboty waflami kukurydzianymi. Link do przepisu znajdziesz poniżej. PREPARATION 1. Place
Better Life By Auntie JuWitam serdecznie Propozycja na pyszną i orzeźwiającą domową lemoniadę pomarańczowo cytrynową. Będziemy potrzebować: 1 litr wody sok wyciśnięty z dwóch cytryn (około 120 ml) sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy (około 250 ml) 5 łyżek cukru białego lub brązowego kostki lodu Link do filmu z przygotowania: Lemoniada pomarańczowo cytrynowa https://www.youtube.com/watch?v=TxMnEgxEKQI Przygotowanie: Wodę z cukrem zagotowuję i odstawiam do wystudzenia
Uwaga Babcia Gotujewedług naszego upodobania. Bardzo fajnie smakuje również kiedy bitą śmietanę zastąpimy lodami. Spróbujcie stworzyć własny ideał smakowy :) Składniki: 2 galaretki truskawkowe szklanka świeżych truskawek pół szklanki jagód pół szklanki czereśni łyżka suszonej żurawiny łyżka rodzynek łyżka orzechów ziemnych 3 łyżki soku (ja dałam domowy wiśniowy) bita śmietana Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, energicznie
ChilliJemy