Domowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu
cool and mintybanany 1 łyżka kakao opcjonalnie: pół szklanki mleka Awokado przekrajam na pół wokół pestki i gałkownicą do lodów wydłubuje jego środek. Dodaję do niego pokrojone w plasterki banany oraz 1 łyżkę kakao. Całość miksuję. Powstaje gęsty mus, który nazywam "domową nutellą". Świetnie nadaje się na kanapki, ale także do jedzenia łyżką ;) Prawdziwa pycha! Można też dodać do musu mleka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!subtelnie podkreślony słodyczą sosu idealnie komponuje się z deserami. Bardzo polecam! A tu z lodami karmelowymi, na które przepis znajdziecie tutaj Składniki na sos czekoladowy do deserów: 125 ml wody 100 g brązowego cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego szczypta soli 50 g gorzkiego kakao 50 g czekolady (u mnie gorzka z dużą zawartością
Rozpustne gotowanieNajlepszy ,o ciemnej barwie ,gęsty i pyszny , domowy karmel .Czas przygotowania to nie więcej niż 10 minut .Tylko nie próbujcie gorącego ,można poparzyć język .Można go wykorzystać do polania lodów ,do tart i na wierzch ciast czy innych deserów . Składniki : 100 g brązowego cukru ,jeśli użyjecie białego karmel będzie jaśniejszy . 200 g śmietanki 18 % 1 łyżka masła Najlepsza
Ladylaura.Zrobimy włoską kawę mrożoną w warunkach domowych, kawę taką pijałam kilka razy w upalne włoskie ranki , a to znaczy że jest ona znakomitym rozpoczęciem dnia, nie zawiera kostek lodu, przez co nie doprowadzamy do szoku termicznego naszego dopiero co przebudzonego żołądka. Kawę taką bardzo prosto przyrządzić w domu. Jak wiadomo Włosi śniadań typowych nie jadają, ich pierwsza myśl po przebudzeniu(...)wolicie... Składniki -espresso mocne z ekspresu lub z moka -ok.2 kulek lodów karmelowo-orzechowych, gdyż te zawierają drobinki orzecha arachidowego -łyżecza Cynamonowego Raju od Ziarenkowo- prażonych ziarenek najwyżeszj jakości -podkarpacki miód spadziowy ChNP -sos do deserów bezalkoholowy Przygotuj espresso. Musisz je schłodzić. Wyjmij lody z zamrażarki i włóż do naczynia, nie czekaj ,aż się rozpuszczą
Z Kuchni Do KuchniAjerkoniak, czyli domowy likier jajeczny. Gęsty, żółciutki, z dodatkiem aromatycznej wanilii. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a w przeciwieństwie do wielu domowych nalewek można pić go niemal od razu po przygotowaniu (choć najlepszy jest co najmniej po tygodniu). Moja babcia przygotowywała zawsze ajerkoniak na imieniny. Jej likier był tak gęsty, że z butelki trzeba było go wyciągać nożem. Podobno smakował(...)uwielbiają. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów (dla niekierujących dorosłych oczywiście). Ja swój przygotowałam na Święta Wielkanocne – jestem pewna, że zniknie w oka mgnieniu, bo przetestowałam także inne przepisy i ten jest zdecydowanie najlepszy. Ajerkoniak – domowy likier jajeczny 6 ekologicznych żółtek jaj 250 ml spirytusu (1 szklanka) 150 g cukru pudru
Poezja smakuSkładniki: kiwi 5 sztuk, kawa rozpuszczalna 8 łyżeczek, woda gorąca 1 szklanka, kardamon mielony 1/2 łyżeczki, stewia 1 łyżka, kostki lodu 10 sztuk, mleko 3/4 litra
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 dkg cytryny (plasterek) 50 ml wermutu 50 ml wody gazowanej 2 dkg lodu konsumpcyjnego Sposób przygotowania: Do wysokiego kieliszka wlać porcję wina, włożyć plasterek
Przepisy kulinarne babci AntoninyŻar leje się z nieba, a za mną nadal 'chodzą' cytryny! Woda z cytryną już nie działa, domowa mrożona herbata z mnóstwem cytryn i limonek również... co robić? A odpowiedzią jest sorbet! Pyszny, zimny, idealny! Ja zrobiłam od razu z podwójnej porcji... na wszelki wypadek ;) Składniki: szklanka wody 1/3 szklanki cukru sok z 4 dużych cytryn skórka starta(...)całkowicie rozpuści, a woda się trochę wygotuje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do tak przygotowanego syropu dodać sok z cytryny raz wodę mineralną gazowaną. Zamrozić w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją bądź włożyć do zamrażarki i mrozić przez około 3 godziny, co 30-40 minut wyjmować i całość mieszać. Smacznego :) Z moimi ulubionymi paluszkami miętowymi
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!spróbować jak smakują takie lody, tym bardziej, że syrop klonowy uwielbia mój syn. Lody wyszły fajne, słodkie, miękkie, nawet bardzo, ale jak widać da się z nich uformować gałki. Na zdjęciu widać klasycznie w wafelku i w kieliszku z pokruszonymi domowymi bezami . Pysznie było, tylko dlaczego tak drogo? Źródło: Moje Wypieki . Każdy czerwony wyraz(...)zgęstnieniu, rondelek zdjęłam z palnika, wlałam syrop klonowy, wymieszałam, całość wystudziłam i wstawiłam do lodówki na 12 h. Po tym czasie mieszaninę wlałam do maszyny do lodów i kręciłam lody do momentu zgęstnienia. Masę lodową przelałam do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki na kolejne 12 h. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujepodarujesz. Znalazłam wiele zdrowych alternatyw dla wszechobecnej, sztucznej oferty spożywczej. Woda z cytryną i miętą, wszelkiego rodzaju domowe lemoniady, sok świeżo wyciśnięty z owoców. Jednakże są i kompoty, przepyszne o fantastycznym naturalnie intensywnym odcieniu. Schłodzony kompot do którego dodasz kostki lodu, jest przepyszny. Tak smacznego napoju nie kupisz w sklepie, w dodatku o takim czystym składzie. Dzisiaj podrzucam banalnie prosty
ProstePesto.plzapraszam na lemoniadę tradycyjną lub lemoniadę arbuzową . Dla kogo: dla fanów truskawek dla szukających letniego orzeźwienia dla lubiących domowe napoje bez zbędnych dodatków Składniki: 400g truskawek sok z jednej cytryny 2 łyżki miodu (ok. 30g) 375g wody (1,5 szklanki) kostki lodu listki mięty (garść do dekoracji) Wykonanie tradycyjne: Do miski wrzucić truskawki wraz z miodem i sokiem cytrynowym
Mania Wypiekaniasamym pieczeniem. Na dno piekarnika połóżcie żeliwną patelnie, lub inne naczynie odporne na temperaturę i wypełnijcie lodem lub wodą. Wystudzić na kratce. Do pieczenia użyłam specjalnych foremek do bagietek - są one powszechnie dostępne. Przepis pochodzi z książki Lauren Chattman -"Domowy wypiek chleba
Piekarz-Kucharz-Garkotłukinne dodatki! Poza tym, chleb nie wymaga dużo pracy i długiego wyrabiania. Polecam! Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych
Mania Wypiekania