Idealny wiosenny deser - tarta z rabarbarem i truskawkami, podana z bitą śmietaną albo lodami. Majowo-czerwcowy klasyk. W końcu ciepło i słonecznie. Piękna pogoda
Smaczny zeszytDomowa frużelina truskawkowa - czyli owoce skąpane w pysznym, gęstym sosie. Idealna do deserów, gofrów, naleśników, lodów. Z tym przepisem przygotujecie każdą frużelinę, wystarczy truskawki zamienić na inne owoce. W sezonie przygotowuję ze świeżych owoców, natomiast zimą korzystam z zapasów mrożonych owoców. Poza tym zamykam też taką frużelinę w słoikach - ale wtedy pomijam dodatek żelatyny, a frużelinę w słoiczkach pasteryzuję
Kocham..lubię..gotuję..Sycyli przygotowany na bazie soku owocowego, w oryginale najczęściej pomarańczowym lub cytrynowym. Charakterystyczna cechą odróżniającą go od sorbetu jest ziarnista struktura lodu. Włosi do przygotowania granity wykorzystują specjalne urządzenie, tzw. granitor. Bez niego także zrobisz wspaniałą, domową granitę. To jest bardzo proste. Dziś proponuję granitę na bazie arbuza z dodatkiem polskiego akcentu - czerwonych porzeczek. Koniecznie skosztuj, jest pyszna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wiśnie w cukrze to dodatek idealny do lodów, deserów, ciast jak i baza do przygotowania sosów. Całość prosta do przygotowania, a wiśnie w cukrze
Ugotowaćprzepisach nie zawsze informuję, że najlepiej jest piec chleb w zaparowanym piekarniku. Nie mam piekarnika z opcją pary, jednak jej wytworzenie domowym sposobem jest dziecinnie proste. Umieszczam foremkę z wodą na dnie piekarnika, lub wrzucam kostki lodu do foremki. Jeden i drugi sposób jest dobry. Kiedy chleb powinien być pieczony w zaparowanym piekarniku, a kiedy nie musi być parowany
Leśny Zakątekłezki z białej czekolady, czekoladowe nitki, toffi-czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku truskawkowym* 1 i 1/4 szklanki wody pokruszone
Słodkie okruszkiMacie czasami ochotę na czekoladki? Myślicie, że odżywiając się zdrowo nie można ich jeść? Można! Tylko te wersji domowej i zdrowszej. Dlatego postanowiłam przygotować takie sama w domu wykorzystując foremkę do robienia kostek lodu. Dodatkowo schładzane w zamrażalniku smakują jak lody - idealnie na zbliżający się ciepły weekend. Są bardzo proste w przygotowaniu i pysznie smakują. Sami spróbujcie:) Składniki
Health-Fit-LifeKolejna moja propozycja na domowy kisiel z sezonowych owoców. Tym razem kisiel jest z jeżyn,a podałam go z lodami. ok 500 g jeżyn 2 łyżki miodu 1 szkl. wody 2 łyżki mączki ziemniaczanej Jeżyny włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania. Przelać na sito,przetrzeć mocno aby odcisnąć jak najwięcej soku,pestki wyrzucić. Soku
Kolorowa kuchnia Elkizrób. Ja już jadę". I tym sposobem 20 minut później już jedliśmy wspaniałe lody malinowe. Posiadanie maszynki do lodów to jednak świetna sprawa. Dla kogo: dla malinomaniaków dla chcących się ochłodzić dla kochających domowe wyroby Składniki: 250g malin 125ml mleka 125ml śmietany 30 lub 36% 2 łyżki miodu Wykonanie z maszyną: Zmiksować maliny jednolity
Mania Wypiekaniasłodkie II śniadania i mocne ochłodzenie organizmu! Teraz, dzięki waniliowym proteinom Sunwarrior lody stały się jeszcze bardziej pożywniejsze! Konsystencja lodów jest jeszcze lepsza! Bardzo bardzo puszysta i delikatna w smaku. Sok truskawkowy pochodzi z domowej pasteryzacji truskawek, które przygotowywałam z niewielkim dodatkiem ksylitolu. Myślę, że podobny sok można otrzymać podgrzewając kilka truskawek w garnuszku lub po prostu
Zdrowie na języku :Pwłasnego gniazdka wraz z wszystkimi przyjemnościami i problemami. Wielkie sprzątanie, urządzanie się oraz awaria lodówki, która moje kanapki zamieniła w kostki lodu ;) Do tego egzaminy w szkole, praca i wieczny brak czasu. Jednak za to więcej domowych obiadów i większe pole do popisu w kuchni :) Jako, że zbliżają się walentynki i zapewne część z Was szuka jakiś przepisów
My simple kitchensilikonowych tubek. Można zamrozić sok także w woreczkach na lody i podawać kostki np. do ciasta lub do herbaty. Lody muszą poleżeć w zamrażalniku około 2 godzin. Konfitura z płatków róży jest zrobiona według domowego przepisu
prawdziwe jedzeniesię zawsze z Francją i ciągnącymi się w nieskończoność łanami fioletowych kwiatów. Teraz będzie mi się kojarzyć również z tymi lodami :) Nie spotkałam ich jeszcze w żadnej lodziarni, ale nic nie stało na przeszkodzie, żeby zrobić je domowym sposobem. Polecam, gdyż smak oddaje 100% zapachu lawendy i nie zmienia się nawet po obróbce. SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka zagęszczonego(...)maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :) RADA: Wszystkie maszynki do lodów działają na podobnych zasadach, więc należy zadbać o to, aby misa była dobrze schłodzona. Najlepiej, żeby w zamrażarce była 12godzin przed planowaną produkcją lodów. Mieszankę wlewałam po uruchomieniu urządzenia. W ten sposób mniej przykleja się do ścianek misy. Kiedy lody
https:KKuchniaMniamsmakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki
Domowa cukiernia EwyPierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to nazywali carbonarą to nawet obok tego nie stało. Od czasu kiedy sama robię makarony zaczęłam intensywniej szukać mojego zapamiętanego smaku i udało się! Dzięki blogowi Chibilite motywuję do gotowania mam swoją carbonare(...)Jest wiele szkół gotowania tego, ale ja w 100% polecam ten.*przepis w całości podaję za jego autorką plus mój sposób jak wykonać domowe taglioliniSKŁADNIKI :- 250 gram świeżego makaronu- ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty(użyłam parzonego)- 2 żółtka- 50g śmietany kremówki 36%- 50g świeżo startego parmezanu- sól do gotowania makoronu- świeżo zmielony pieprz- tymianek gałązkę
Basia w kuchnibogate w witaminy i minerały produkty. Także te, za którymi nie przepadamy można przemycić w sokach i przecierach wieloskładnikowych bądź lodach. To szczególnie ważne w przypadku dzieci, które nie specjalnie lubią smak niektórych warzyw i owoców. Domowe soki nie zawierają dodatkowego cukru, "ulepszaczy" i zbędnych konserwantów. Są po prostu zdrowe i naturalne. Wyciskarki wolnoobrotowe umożliwiają wyciśnięcie większej(...)których najczęściej wyciskacie sok Jeśli, tak jak my, zamierzacie korzystać z wyciskarki dość często przygotowując koktajle i soki owocowe lub warzywne, także z dodatkiem ziół, a do tego lubicie lody owocowe, mleka roślinne, pasty i placki to optymalnym rozwiązaniem będzie wyciskarka pionowa. Wyciskarki pionowe nie wymagają stałego nadzoru i popychania produktów, jak to ma miejsce
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawodą, zakręcam, delikatnie mieszam i zostawiam na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Rano odcedzam za pomocą sitka, lub gazy. Na tym etapie przygotowuję również mrożone kostki lodu wystarczy, że do pojemnika na lód wlejesz kawę ,zamrozisz i będziesz mógł je później wykorzystać do kawy mrożonej. Bardzo polecam parzenie kawy w ten sposób ponieważ kawa zupełnie inaczej smakuje ,jest pozbawiona goryczy(...)napój .Najbardziej lubię ją w wersji z syropem klonowym,ekstraktem waniliowym i oczywiście domowym mlekiem kokosowym,ale możesz wykorzystać również mleko owsiane,migdałowa lub krowie. Składniki: 250 ml zaparzonej mocnej kawy 150 ml zimnego mleka kokosowego 1,5 ekstraktu waniliowego 4 łyżki syropu klonowego kilka kostek lodu Przygotowanie: Na dno wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy zimną kawę
Kukuleczkizimowe wieczory pod kocem lub w towarzystwie kawy, a nawet jako słodka polewa do lodów z bitą śmietaną (w wersji dla dorosłych oczywiście!). Ja zamierzam go też użyć do aromatyzowania kremu w cieście, ale o tym niebawem. Dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania domowego likieru Baileys, na długi weekend będzie jak znalazł ;) Składniki na domowy Baileys: na około
Rozpustne gotowanieprzypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam go w małych słoiczkach o pojemności 125 ml (pół szklanki), wyszło mi 7 porcji. Możecie wykorzystać dowolne miseczki, szklanki lub pucharki na lody Składniki: 600 ml śmietany kremówki 100 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki żelatyny(...)laska wanilii 1 laska cynamonu (lub zmielony cynamon) +50 g czekolady, granat, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa ( tu przepis na domową ) Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko. Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyciągamy nasionka, dodajemy je mleka i śmietanki, wrzucamy też pustą łupinkę i laskę cynamonu. Żelatynę zalewamy wodą. Całość stawiamy na piec i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu drucianą
Ciastkozercyżelków czy różnych galaretek totalnie mi nie smakuje. Polecam! Ps. A tu macie wersję podobnych łakoci z herbaty owocowej - klik . Domowe żelki/galaretki - składniki: 500 ml soku (u mnie tłoczony na zimno) 2-2,5 łyżeczki agar agar (*) Domowe żelki/galaretki - przygotowanie: Sok wymieszać z agarem i zagotować, a następnie od momentu wrzenia - gotować 3 minuty. Płyn ostrożnie(...)lodówki. Żelki/galaretki należy przechowywać zgodnie z upodobaniem - w temperaturze pokojowej (nie rozpłyną się) lub jak wolicie zimne - w lodówce. Domowe żelki/galaretki - dodatkowe informacje: (*) Kwaśniejsze soki potrzebują większą ilość agaru. (**) Ja użyłam 3 foremek do lodu, ale każde naczynie będzie idealne, ponieważ żelki/galaretki doskonale odchodzą od szkła oraz plastiku. Można zrobić je w płaskim talerzu, pudełku
Di gotujeDomowy sos toffi to wspaniały i niezwykle uniwersalny deser. Na ciepło: - do polania na owoce - na lody - na placki, naleśniki i gofry Po schłodzeniu gęstnieje: - masa do tortów i ciast - nadzienie do babeczek i tart
AniaGotuje.plkolejna ważna kwestia. Warto, aby dzieciaki mimo wszystko dostały coś pożywnego poza chipsami i ciastkami. Może to być np. domowa pizza, pełnoziarniste hot dogi lub pieczone ziemniaki albo nuggetsy. Oprócz tego na osłodę można podać lody, gofry, naleśniki lub koktajle owocowe. Jeżeli urodziny dziecka wypadają wiosną lub latem, to doskonałym posunięciem będzie zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu. Wówczas
CodogaraPieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Top 7 lipca - najpopularniejsze przepisy: 7. Ciasteczka słonecznikowo-żurawinowe 6. Domowe pierogi jagodowe 5. Letni poranek, czyli pyszny i zdrowy deser wieloowocowy 4. Delikatne i kremowe lody malinowe - bez maszynki, bez jajek A teraz czas na podium: 3. Drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata 2. Trójwarstwowy
Słodkie okruszkisposób uniknąć. Tak oto pewnego dnia postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się jako naturalne cukierki
maniapieczenianiego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis na tortownicę 24cm.Składniki :- 275g czekolady (u mnie przewaga
Smaczne Zdrowe