domowe lody - 2503 przepisów (strona:80/167)

Domowy jogurt truskawkowy 146

sezonowych owoców, jak truskawki, maliny, agrest, czereśnie, porzeczki, poziomki, itp. Dla ochłody można dodać kostki lodu, posypać gotowy jogurt amarantusem, orzechami lub płatkami migdałów. Choć sezon kusi i często wracamy z zakupów z siatkami sezonowych owoców to taki domowy jogurt zasmakuje także z mrożonych owoców. A takimi, na szczęście możemy cieszyć się cały rok. Jogurty owocowe, na które

Zasmakuj Kuchni
Sorbet ananasowy z bazylią bez cukru 135

zbędnych dodatków,  substancji zapachowych czy smakowych, czy nawet cukru. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnej maszynki do lodów, wystarczy tylko bledner, który zmiksuje nam owoce. Bardzo dojrzały ananas, sok z  cytryny i trochę świeżej bazylii i pyszny domowy sorbet ananasowy gotowy. Zobaczcie, jakie to banalne i dziecinnie proste! Sorbet ananasowy z bazylią bez cukru Czas przygotowania(...)Dodajemy sok z  cytryny i wrzucamy porwane na małe kawałki listki bazylii. Przez chwilę blendujemy, tak aby były widoczne małe kawałki zielonych listków. Powstała masą napełniamy foremki do lodów i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą

Kulinarne przygody Gatity
Domowy kisiel porzeczkowy 175

porzeczkowe przetwórstwo. Z porzeczek co roku robimy soki i dżemy, które akurat bardzo lubię Pieczemy także ciasta , czasem robimy lody i koktajle . Dziś wpadłam na nowy pomysł, choć trzeba przyznać, że nie jest to wielkie odkrycie – domowy kisiel porzeczkowy . Prostota, smak, którego nie da się opisać i ten zapach, który wypełnia całą kuchnię. Tego nie znajdziecie

365 dni dookoła kuchni
Najlepszy chrzan domowy 161

niego nie byłoby dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Na Święta do mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według potrzeb)     Latem kupiłam trochę chrzanu do ogórków małosolnych. Sezon na ogórki się(...)lodu) na spód wrzucamy połowę kostek lodu, wlewamy sok z cytryny i ok. 150ml lodowatej wody. Porcjami dodajemy (lepiej małymi) pokrojony chrzan i miksujemy. W „połowie” dodajemy pozostałe kostki lodu. Jeżeli masa jest jeszcze za gęsta rozrzedzamy ją lodowatą wodą. Gdy chrzan jest zmiksowany doprawiamy go solą i cukrem. Jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników i przekładamy do czystych oraz

mojewypiekiinietylko
Banana split 155

Nie sądziłam, że to napiszę, ale ten deser jest obłędnie pyszny! Połączenie pysznych lodów i bananów na ciepło jest idealne! To deser amerykański, w Stanach

Kuchnia domowa Ani
koktajl maślankowo-truskawkowy... 180

Składniki: maślanka 1 litr, truskawki 50 dag, cukier trzcinowy 4 łyżki, kostki lodu 10 sztuk umyte, bez szypułek truskawki wsypać do dzbanka blendera wlać maślankę, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Nalewka truskawkowa z wanilią 138

Truskawki, truskawki, wszędzie truskawki. Gdzie się nie ruszymy, gdzie nie spojrzymy tam tarta truskawkowa, ciasto z truskawkami, lody truskawkowe, truskawki w śmietanie, zaraz pewnie

Marder&Marder Manufacture
Sos karmelowy z solą morską 176

Pyszny, gęsty sos karmelowy z solą morską. Wyśmienity dodatek do wielu deserów, np. lodów, gofrów, naleśników, czy popcornu. Świetnie się też sprawdza w roli polewy

Domowa Cookierenka Agi
Arbuzowa granita 172

  Składniki:Miąższ z 1/4 średniego arbuza2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty(można pominąć)Przepis:Wydrążamy miąższ z arbuza i pozbawiamy go wszystkich pestek. Następnie umieszczamy

Emcia Pichci
miod arbuzowy --- miele di anguria 134

pyszny, bogaty miód, który będzie doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, lodów,a i dla zdrowia. Jeśli nie mieliście  okazję gotować miód z arbuza, radzę go zrobić.        Składniki: 1000 gr miąższu arbuza 2 szt cytryny 500gr cukru ,lub więcej ,to zależy od słodkości arbuza   Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion(...)owoców, pomarańczowy i żółty. W Wietnamie, nasiona arbuza były dostępne dla młodych małżeństw płodności znak. Czy wiesz? W Stanach Zjednoczonych, arbuz jest symbolem rasizmu wobec Afroamerykanów. Rzeczywiście, po wojnie domowej, pocztówki pokazując czarnych Amerykanów zajadając arbuzy stały się niezwykle popularne. Gdy zostały one wydane, wielu Murzynów rzeczywiście utrzymywała się przez uprawę i sprzedaż arbuzów. Owocem była dla nich symbolem wolności

mojej kuchni
miod arbuzowy 162

pyszny, bogaty miód, który będzie doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, lodów,a i dla zdrowia. Jeśli nie mieliście  okazję gotować miód z arbuza, radzę go zrobić.        Składniki: 1000 gr miąższu arbuza 2 szt cytryny 500gr cukru ,lub więcej ,to zależy od słodkości arbuza   Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion(...)owoców, pomarańczowy i żółty. W Wietnamie, nasiona arbuza były dostępne dla młodych małżeństw płodności znak. Czy wiesz? W Stanach Zjednoczonych, arbuz jest symbolem rasizmu wobec Afroamerykanów. Rzeczywiście, po wojnie domowej, pocztówki pokazując czarnych Amerykanów zajadając arbuzy stały się niezwykle popularne. Gdy zostały one wydane, wielu Murzynów rzeczywiście utrzymywała się przez uprawę i sprzedaż arbuzów. Owocem była dla nich symbolem wolności

w mojej kuchni
Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw 135

blenderem na papkę, dodałam warzywa i wyszła mi pyszna pasta – baza do zup i sosów na zimę. Gałkownicą do lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie marchewki 2 małe korzenie(...)minut. Wystudzić. W tym czasie, gdy masa się studzi przygotować tacę wyłożoną folią spożywczą. Musi to być taca, której nie zaszkodzi pobyt w zamrażarce. Zimną masę nakładać gałkownicą do lodów (lub łyżką) na tacę, w pewnych odstępach. Zamrozić. Gdy kulki są już całkiem zamrożone, przełożyć je wszystkie razem do pojemnika lub woreczka na mrożonki i z powrotem włożyć

Posadzone i zjedzone
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 139

się do temperatury 240 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu). Na samym dole piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą lub kostkami lodu - dzięki temu wytworzy się para i w efekcie otrzymamy pyszną, chrupiącą skórkę. Wstawiamy formę do piekarnika. Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczemy łącznie przez 55 do 60 minut. Przez pierwsze 20 minut w temperaturze 240 stopni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kompot z rabarbaru i mięty 125

Wiosna postanowiła w tym roku trochę się z nami podroczyć.  Niebawem będziemy szukać napoju by ugasić pragnienie podczas upału. Taki domowy,orzeźwiający kompot będzie idealny pod warunkiem,że mocno go schłodzimy i dodamy do niego kilka kostek lodu.  Rabarbar i mięta to doskonałe połączenie.    0k. 1,5 kg łodyg rabarbaru 4 litry wody 3/4 szkl. cukru

Kolorowa kuchnia Elki
Sorbet owocowy (truskawka, morela, nektarynka) 202

Uwielbiam sorbety za ich kolor, smak, lekkość (mają o wiele mniej kalorii niż lody) i orzeźwienie, które jest tak potrzebne w ciepłe dni. Dziś zapraszam Was na bardzo owocową wersję domowego sorbetu – truskawki, morele i nektarynki. Spróbujcie. Sorbet owocowy (truskawka, morela, nektarynka) Sorbet owocowy (truskawka, morela, nektarynka) 2016-05-12 14:31:48 Write a review Save

Słodkie okruszki