się do temperatury 240 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu). Na samym dole piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie z wodą lub kostkami lodu - dzięki temu wytworzy się para i w efekcie otrzymamy pyszną, chrupiącą skórkę. Wstawiamy formę do piekarnika. Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczemy łącznie przez 55 do 60 minut. Przez pierwsze 20 minut w temperaturze 240 stopni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWiosna postanowiła w tym roku trochę się z nami podroczyć. Niebawem będziemy szukać napoju by ugasić pragnienie podczas upału. Taki domowy,orzeźwiający kompot będzie idealny pod warunkiem,że mocno go schłodzimy i dodamy do niego kilka kostek lodu. Rabarbar i mięta to doskonałe połączenie. 0k. 1,5 kg łodyg rabarbaru 4 litry wody 3/4 szkl. cukru
Kolorowa kuchnia ElkiUwielbiam sorbety za ich kolor, smak, lekkość (mają o wiele mniej kalorii niż lody) i orzeźwienie, które jest tak potrzebne w ciepłe dni. Dziś zapraszam Was na bardzo owocową wersję domowego sorbetu – truskawki, morele i nektarynki. Spróbujcie. Sorbet owocowy (truskawka, morela, nektarynka) Sorbet owocowy (truskawka, morela, nektarynka) 2016-05-12 14:31:48 Write a review Save
Słodkie okruszkidzisiejszym zabieganym świecie każdy zasługuje na odrobinę luksusu, którym może być chociażby pachnąca kąpiel przy świecach, relaks z książką w domowym zaciszu przy filiżance aromatycznej kawy lub przepyszny, przyrządzony z produktów najwyższej jakości deser (...). Tort, ciasto, muffinki, lody i inne rarytasy nabiorą szczególnej głębi, jeśli przygotujesz je z wykorzystaniem produktów Deluxe, które już od 9 listopada są dostępne
Słodkie okruszkipodziwiać jego pracę i spróbować jego magicznych potraw - np. pasztetu wyglądającego jak najprawdziwsza mandarynka, lodów o smaku jajecznicy z boczkiem tworzonych w ułamkach sekund z pomocą suchego lodu! Para, która wydobywa się jak mgła. Jadalna trawa i poszycie lasu. Magia, istna magia! Lubię też domowe jedzenie. Podane i przyrządzone z miłością do każdego produktu. Jedzenie dla uczczenia każdego wyhodowanego
Plate of Joywysmażenia) spowodowała pobudzenie u mnie atawistycznych odruchów. Stek podany był z sympatyczną sałatką, fajnym i ostrym kimchi oraz domowego wyrobu masłem z palonym sianem, które cudownie podkreślało smak mięsa. Zwieńczeniem uczty była pomysłowa dekonstrukcja sernika podawana z figami i lodami hibiskusowymi. To był zdecydowanie przyjemny, nie za słodki i lekki deser, który mimo wciągnięcia przeze mnie funta(...)dodać, że Menu Motto nie tylko kuchnia jest polska, bo od wejścia czuć również polską gościnność. Beata jest wspaniałą gospodynią w swojej restauracji. Mimo proszonej degustacji pozwoliła poczuć nam domową atmosferę, rozmawiała z nami o swojej kuchni oraz daniach i gotowała dla nas z sercem. To było czuć na talerzu! Mimo pełnego żołądka, od wyjścia z restauracji nie myślałem
Food SquareBłyskawiczna szarlotka bez zagniatania ciasta. Z wierzchu chrupiąca, w środku soczysta i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje na ciepło, z gałką lodów waniliowych. *foremka 25*34
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNajlepsza na upały woda :) Składniki: woda mineralna niegazowana kilka plasterków cytryny kilka listków mięty ewentualnie kostki lodu Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą w dzbanku
Kuchnia domowa AniJeszcze nie ma lata, a żar leje się z nieba. Dla ochłody proponuję mrożoną kawę z lodami. Składniki:4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej100 ml
Kuchnia domowa Anikorzystny wpływ na nasz układ krążenia, np. obniża cholesterol) przyjemnie skomponuje się ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i domowym wafelkiem tuille. Tuille to upieczony cieniutki i chrupiący wafel, pochodzący z Francji. Jego smak wszyscy znają, bo któż nie próbował lodów w waflu lub nie chrupał wafelkowych rurek zdobiących lodowe desery :) Wafelek tuille jest banalny w przygotowaniu, a składniki łatwe(...)razem nie wyjdzie, nie przejmujcie – po prostu następnym razem rozsmarujcie cieniej, szczególnie środek, bo pewnie tam zauważycie najgrubszą warstwę :) Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille to prosty deser, który można przygotować wcześniej. Galaretki wstawić do lodówki możecie nawet na całą noc, a wafelki można upiec z parodniowym wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnie zamykanym
Moja DelicjaKahlua to meksykański likier kawowy – świetny do picia samodzielnie, na lodzie, ale najlepiej smakuje w drinkach – jest podstawą Baby Guinness, White i Black Russian, B-52 i Orgazmu. Mocno kawowy, bardzo aromatyczny. Oryginalna Kahlua jest gęsta przez dodatek syropu skrobiowego. Domowa jest rzadsza, ale równie pyszna. Prosta w wykonaniu, ale wymaga trzech tygodni cierpliwości. Dobra kawa to podstawa(...)akurat drink może nie wyjść, bo domowa Kahlua nie ma konsystencji syropu. Można ją zagęścić przez zrobienie jasnego karmelu/syropu cukrowego z odważonego do przepisu cukru, ale nie jest to konieczne. W oryginale w Kahlua jest dodawana skrobia. White Russian – SZKLANKA Z GRUBEGO SZKŁA DO WHISKEY Do szklanki włożyć kilka kostek lodu. W szklance barmańskiej wymieszać 40ml wódki
Karo in the Kitchenksylitolem - one również nadają się do przygotowania domowej, zdrowej nutelli. Domowy krem orzechowo-czekoladowy jest przepyszny! Czuć smak prawdziwej czekolady i orzechów. Jeśli raz zrobisz wersję domową, nie sięgniesz już po kupną nutellę. W zależności od gustu, można wykonać gładki krem lub w wersji crunchy z kawałkami orzechów. Jednak, aby wykonać taką domową nutellę, trzeba mieć naprawdę dobry blender(...)czyszczenie Podsumowanie: Blender Kernau KSHB 910 B idealnie sprawdzi się w domowych warunkach i błyskawicznie wykona wiele prac kuchennych, umożliwiając przygotowanie różnych potraw - zup, sosów, koktajli, a także rozdrobni mięso oraz warzywa. Duża moc sprawia, że doskonale poradzi sobie nawet z twardymi produktami - zmieli orzechy, rozkruszy kostki lodu, zmieli twarde bułki na bułkę tartą. Dodatkowo trzepaczka szybko ubije pianę
Kuchnia MagdaLenyksylitolem - one również nadają się do przygotowania domowej, zdrowej nutelli. Domowy krem orzechowo-czekoladowy jest przepyszny! Czuć smak prawdziwej czekolady i orzechów. Jeśli raz zrobisz wersję domową, nie sięgniesz już po kupną nutellę. W zależności od gustu, można wykonać gładki krem lub w wersji crunchy z kawałkami orzechów. Jednak, aby wykonać taką domową nutellę, trzeba mieć naprawdę dobry blender(...)czyszczenie Podsumowanie: Blender Kernau KSHB 910 B idealnie sprawdzi się w domowych warunkach i błyskawicznie wykona wiele prac kuchennych, umożliwiając przygotowanie różnych potraw - zup, sosów, koktajli, a także rozdrobni mięso oraz warzywa. Duża moc sprawia, że doskonale poradzi sobie nawet z twardymi produktami - zmieli orzechy, rozkruszy kostki lodu, zmieli twarde bułki na bułkę tartą. Dodatkowo trzepaczka szybko ubije pianę
Kuchnia MagdaLenygorzkiej czekolady min 70% –200 g masła – 3 jajka – 160 g drobnego cukru zwykłego lub erytrolu – 2 łyżki domowej konfitury malinowej – duża garść borówek amerykańskich – 140 g mąki pszennej Do podania cukier puder, świeże borówki, mięta, lody waniliowe Przygotowanie: Masło razem z gorzką czekoladą rozpuść w garnku. Odstawić do wystygnięcia. Uwaga nie zagotowujemy masy tylko rozpuszczamy. Jajka ubijamy
I LOVE LIFEDomowa, pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka na kruchym cieście to prawdziwy szlagier. Wspaniale smakuje na ciepło, podana z lodami waniliowymi, lub po prostu jako ciasteczko do kawy. Pyszna zawsze i wszędzie. Nie zrozumiem osoby, która nie lubi szarlotki. To ciasto można tylko kochać i uwielbiać! Chyba w każdym domu istnieje tajna receptura na szarlotkę perfekcyjną, przekazywana latami
Analiza SmakuSmaki lata zamknięte w słoiczkach. Bardzo pyszne wiśnie w żelu czyli inaczej domowa frużelina-doskonała na zimę do ciast, tortów, naleśników czy gofrów. Tymi wiśniami możesz polać nawet waniliowe lody! Dodatek amaretto podkręca smak-proszę z niego nie rezygnować. Smakują wybornie a ich przygotowanie nie jest pracochłonne …no może samo drylowanie :D Podany przepis jest
Wanilia i Kardamonprawdzie zrobiło się chłodniej, ale ochota na lody czy desery bez pieczenia jest ogromna, dlatego postanowiłam przygotować ciasto na zimno z jogurtów, a jak wiadomo domowo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze :) Więc zapraszam ;) Składniki na tortownice 18 cm Masa jogurtowa: 600 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej ! 4 łyżeczki żelatyny 7 łyżek wrzącej wody 100 g cukru pudru
Gotowanie...to proste !przekąskę. Można je zabrać ze sobą na plażę lub piknik albo wyjąć z papilotek i podawać gościom z dodatkiem lodów – jest to deser uniwersalny Składniki: 250 g mąki (1,5 szklanki) 100 g rozpuszczonego masła 50 g domowego cukru waniliowego (3 płaskie łyżki) 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 limonka
Taste and Cookprzyprawami rum to nie tylko baza do kremowego likieru. Sam w sobie jest pyszny – podany w temperaturze pokojowej lub na lodzie, albo jako „prąd” dolany na rozgrzewkę do zimowej herbaty. Nie mam serca (i portfela!) używać do produkcji domowych alkoholi mojego ulubionego Bacardi, Havany, Pampero czy Morgana, ale rum Gran Imperio z Biedronki nadaje się akurat. Ciemny, etykietka mówi
Karo in the KitchenSmoothie to wyśmienity napój, powstający na bazie owoców – jest gęsty i kremowy w konsystencji. Najczęściej przygotowuje się go razem z dodatkiem lodu i miksuje aż do
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasałatkowych miseczek po 100 kalorii, chudy hummus domowy, zadziorny dip buraczano-chrzanowy, wiele pomysłów na popcorn czy różne domowe wariacje z masłami orzechowymi! Są też słodkości - surowe wegańskie ciasteczka owsiane z orzechami, nasionami, daktylami i owocami, lody jogurtowe, energetyzujące kuleczki z daktylami, kakao i pestkami dyni. Pyszne kuleczki z morelami, imbirem i orzechami nerkowca, pomysły na przekąski
Plate of Joykulinarną podróż po Francji . Możecie podać je na śniadanie (dzieci na pewno się ucieszą ) lub podwieczorek z gałką lodów waniliowych. Skusicie się? Składniki: 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego około 3 łyżek masła klarowanego Dodatkowo: maliny borówki bita śmietana cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W miseczce roztrzepać jajka
Oryginalny smakmoim oknem nie zachęca do jedzenia lodów, ale przepis może się przydać tym, którym aura bardziej sprzyja. Lody są pyszne, o kremowej konsystencji i głębokim pomarańczowym aromacie, na bazie soku pomarańczowego i jogurtu. Z wszystkich domowych produkcji, te wydają mi się najlepsze.” Przepis dodaję do akcji Amore del tropico i Akcji lodowej 2011 Czytaj więcej
Wiem co jemsłynnego drinka bardziej Wam przypadnie do gustu. Składniki (na ok. 1,5 l): 500 g truskawek lub malin 350 ml domowej lemoniady 250 ml tequili 125 ml pomarańczowego likieru typu triple sec (u mnie Toorank Triple Sec Dream ) lód Przygotowanie: Truskawki/ maliny zmiksować na mus za pomocą blendera. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Podawać w schłodzonych kieliszkach (można je ozdobić
Domowa Cookierenka Agizarówno mali i duzi- shake truskawkowy w wersji domowej to świetny pomysł na każdą- szczególnie dziecięcą imprezę. Przepis przyda wam się również latem. Składniki: 1 szklanka lodów Double Vanilla ( Manhattan) 500 g mrożonych truskawek 200 ml zimnego mleka Garść pianek Marshmallow ( JoJo) Sposób przygotowania: Truskawki zmiksować z lodami na gładką masę. Dodać mleko i wymieszać
Wielki apetytpolskim morzem oddawałam się beztroskim wakacyjnym rozrywką. A co poza zabawą, morzem kojarzę najbardziej? Oczywiście promenadowe smakołyki. Ach, te lody i... gofry pełne bitej śmietany i owoców. Wspominając ten drugi przysmak nie umiałam sobie odmówić przygotowania ich domowej wersji. Rodzina była bardzo zadowolona... Przepis stosuję od lat, czasem go lekko modyfikując. Źródło? Po tylu latach przyznam szczerze
Słodkie okruszki