likierem kawowym typu Kahlua - tutaj znajdziesz przepis na domowy likier kawowy Kahlua ) na Kubie do kawy dodaje się ciemny, słodki rum W „ulepszonej” wersji carajillo składa się z równych części Licor 43, brandy i śmietanki wymieszanych z espresso. Ten wariant serwuje się w wysokich szklankach i z dodatkiem kostek lodu, a autorem przepisu jest fotograf i dokumentalista Jake Lindeman
Cztery Fajerywidok. Znajdziemy tutaj też bardzo ciekawe przepisy na lody z zielonej herbaty, pieczone kulki z batatów, honeycomb, czyli plastry miodu. Oprócz przepisów w tradycyjnej nie odchudzonej wersji znajdziemy tutaj też propozycj przepisów w wersji light :-) Większe słodkości to przepisy na banany w cieście naleśnikowym, zapiekane z czekoladą, blok czekoladowy, domową chałwę, tiramisu, szarlotkę w jabłku z pszczółkami, desery
kruche babeczkiCzym ugasić pragnienie latem? Oprócz wody, domowych lemoniad (kilka moich przepisów znajdziecie w tym wpisie - klik ) polecam mrożoną zieloną herbatę z miętą i cytryną lub limonką (napój ten wpływa też na oczyszczanie, spalanie) MROŻONA ZIELONA HERBATA z MIĘTĄ Składniki: 1 l wody 3 torebki zielonej herbaty limonka lód mięta Przygotowanie: Zaparzamy zieloną herbatę, torebki wyrzucamy, a wywar studzimy
Bon appetit mon amieDomowy ajerkoniak to alkoholowy smakołyk, który każdy smakosz domowych trunków powinien mieć w swojej lodówce. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić go w domu, to może zbliżająca się Wielkanoc będzie dobrą ku temu okazją. Poza oczywistym przeznaczeniem, można go także wykorzystać jako polewę do lodów, do nasączenia biszkoptów do tiramisu czy przygotowania kremów
Smakowity Blog Kulinarnyprogram góra - dół. Do piekarnika wsypujemy kilka kostek lodu, aby skórka była chrupiąca. Ostrożnie wkładamy foremkę z ciastem na dolny poziom i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyciągamy upieczony na złoto chleb i odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Zajadamy ze smakiem ze świeżym masełkiem, z twarożkiem lub domowym dżemem truskawkowym z kwiatem czarnego bzu. Smak chleba wyśmienity, dzięki
Naturalna KuchniaDomowe makaroniki kokosowe a la Raffaello wychodzą, że palce lizać. Te pyszne, domowe kulki kokosowe są tak smaczne, że po upieczeniu będziecie chcieli zjeść wszystkie od razu. Daj się zaskoczyć i zaskocz innych tym domowym wyrobem. Kulki są szybkie i proste do przygotowania. Wyrobienie ciasta i ułożenie kulek na blachę zajmie Ci może 10-15 minut. Drugie tyle pieczenie. Gorąco(...)wiórki i sól. Dodać mleko i olejek migdałowy. Można mieszać łyżką lub rękoma. Blachę wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Można formować kulki rękoma lub przy pomocy wałkownicy do lodów. Układać na blachę. Kulki mają wyglądać jak piłeczki golfowe. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Na parze rozpuścić połamaną
Przepisy BabciMimo, że mamy połowę września to pogoda lepsza niż w lipcu (choć szczególnie mnie to nie cieszy, bo za bardzo daje mi się we znaki). Sezon
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJutro 12 kwietnia Dzień Czekolady proponuję w ten wyjątkowy dzień zrobić te przepyszne praliny. Składniki: 6 cukierków galaretek dowolnego smaku 300 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Około
Ciastka - domowe słodkościrobię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką p rzygotowuje się bardzo szybko, po lekkim przestudzeniu można je podawać,. Jest słodkie od marchewki, miękkie i wilgotne. Pysznie łączy(...)tego przepisu. To ciasto marchewkowe z powidłami jest łatwe do przygotowania ciasto, każdy sobie s nim poradzi. Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki Składniki na biszkopt marchewkowy na dużą blachę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdego deseru: od ciepłej szarlotki, po gofry, lody, czy gorącą czekoladę, gdzie jest doskonałym dopełnieniem. Nie wyobrażam sobie letniego słodkiego deseru bez bitej śmietany, gdzie idealnie komponuje się ze świeżymi owocami. Bita śmietana powinna być puszysta, delikatna w smaku i rozpływać się w ustach. Jak właśnie uzyskać taki efekt domowym sposobem? Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: CIASTO: woda 250 ml, masło 125 gram, mąka tortowa 200 gram, jajka 4 sztuki "XL", proszek do pieczenia 1 łyżeczka KREM i DODATKI: krem do
W Mojej Kuchni Lubięwyjście do sklepu zajmie nam dłużej niż zrobienie domowej mrożonej herbaty, wypicie i umycie blendera Świetną opcją jest też oczywiście kawa mrożona. Przepis na kawę mrożoną oczywiście znajdziecie na moim blogu. Ice tea - mrożona herbata Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 1 torebka herbaty czarnej lub innej ulubionej szklanka lodu 1 limonka *opcjonalnie 1 łyżka cukru trzcinowego *opcjonalnie świeża
Blendmanwyjście do sklepu zajmie nam dłużej niż zrobienie domowej mrożonej herbaty, wypicie i umycie blendera Świetną opcją jest też oczywiście kawa mrożona. Przepis na kawę mrożoną oczywiście znajdziecie na moim blogu. Ice tea - mrożona herbata Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 1 torebka herbaty czarnej lub innej ulubionej szklanka lodu 1 limonka *opcjonalnie 1 łyżka cukru trzcinowego *opcjonalnie świeża
Blendmanpobrzdękolić ale przede wszystkim ta domowa atmosfera,której nam młodym słoikom tak brakuje w wielkim mieście. Obsługa młoda i przesympatyczna, ach chce się tam wracać. Bezwzględnie polecam!!! Ja już wiem, że będę tam stałym gościem i jest to mój nr jeden z powyższych :-) To teraz idziemy na lody
pieprzny smaczekDomowa mrożona herbata smakuje zdecydowanie najlepiej! Mrożona herbata brzoskwiniowa / 3 porcje Składniki: 4 łyżki herbaty czarnej, liściastej 500 ml przegotowanej, gorącej wody 250 ml zimnej, niegazowanej wody 1/2 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 słodka i soczysta brzoskwinia 3 gałązki mięty kostki lodu opcjonalnie miód Przygotowanie: Najlepiej przygotować napój w dzbanku z zaparzaczem. Do zaparzacza w dzbanku wsypujemy
Moja smaczna kuchniaPrzepisy zawarte w książce zostały zainspirowane bajką "Kraina Lodu" . To właśnie jej bohaterowie zabiorą małych/większych kucharzy w pasjonującą podróż i przekonają, że gotowanie to nie tylko nudny obowiązek, ale tak naprawdę to świetna zabawa ! (Ja wiem to od dawna!) Kto jest już chętny chociażby na przepis zupy pieczarkowej Oakana, domowy tort lodowy dla Olafa, czy zawijasy naleśnikowe Elsy
Di gotuje