minut, to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż zaczynanie dnia na głodnego. Jeśli lubicie gęste koktajle możecie zwiększyć ilość płatków owsianych albo bananów. Latem można dodać do koktajlu kilka kostek lodu albo zamrożonego banana. W przepisie jest też świeżo mielona, niezaparzona kawa. Powinna być bardzo drobno zmielona, dosłownie na pył, ponieważ fusy z kawy mogą podrażniać żołądek. Można ją pominąć(...)mleka krowiego lub roślinnego (migdałowe, ryżowe lub Wasze ulubione) ewentualnie 1 łyżka drobno posiekanych migdałów bez skórki ewentualnie miód lub ulubiony słodzik do smaku latem można dodać kilka kostek lodu Koktajl kawowy przepis Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję, do chwili uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Jeśli macie blender próżniowy np. taki jak Wartmann to rewelacja, ja niestety
Cztery FajeryDomowy kompot ze śliwek. Oto wypróbowany, prosty przepis na kompot ze śliwek i jabłek. Pyszny i prosty przepis na orzeźwiający kompot ze śliwek, z dodatkiem jabłek i soku z cytryny. Idealny kompot na wiosnę - do obiadu, na piknik lub grilla. Kompot ze śliwek bardzo dobrze smakuje po wychłodzeniu. Po pewnym czasie kompot nabiera pięknego, ciemnoróżowego koloru. Przed podaniem(...)mięty i plasterek cytryny. Możecie zwiększyć albo zmniejszyć ilość dodanego do kompotu cukru - tak, aby smak był dla Was jak najlepszy :) Zobaczcie jak łatwo można zrobić pyszny, domowy kompot ze śliwek. Korzystajcie z przepisu na kompot i ulepszajcie go! Polecam :) Przepis na kompot ze śliwek i jabłek. Oto składniki na kompot ze śliwek : 4 śliwki 6 małych jabłek
Moja Książka Kucharskaminął bezpowrotnie i mamy już czerwiec. Wielkimi krokami zbliżamy się do lata i coraz cieplejszych wręcz upalnych dni. Na ugaszenie pragnienia i ochłodę polecam domowej roboty lemoniady. Dziś bardzo różowa smaczna i orzeźwiająca z arbuza i rabarbaru z dodatkiem mięty. W ogrodzie robi się coraz piękniej,rozkwitają kolejne krzewy i kwiaty a wśród nich moje ulubione piwonie. Nie mogłam się(...)oprzeć ich urokowi i musiałam je uwiecznić. ok. 1 kg łodyg rabarbaru 2,5 litra wody 3/4 szkl. cukru garść świeżej mięty 1/2 średniego arbuza kostki lodu Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na 2 cm kawałki,włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i zagotować. Pod koniec gotowania dodać cukier i miętę. Gotowy kompot wystudzić i przecedzić. Z arbuza
Kolorowa kuchnia ElkiŻar z nieba się leje. W domu trudno wytrzymać, na polu wcale nie lepiej... Pomóc może tylko domowa lemoniada. Tak jak obiecałam, podaję przepis z wykorzystaniem cukru różanego. Ale można użyć zwykłego cukru lub miodu. Można także dodać wody różanej dla aromatu. Napój za sprawą cytryn jest bardzo orzeźwiający, z delikatnym aromatem róży. Lemoniada z różą. Składniki(...)około 1 l napoju: 2 cytryny (+kilka plasterków); 3 łyżki cukru różanego; 1 l wody mineralnej (gazowanej/niegazowanej) lub po prostu przegotowanej; lód. Cytryny parzymy i wyciskamy z nich sok. Dodajemy cukier różany i zalewamy wodą. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wstawiamy do lodówki, żeby napój się schłodził. Przed podaniem dodajemy jeszcze kostki lodu i kilka plasterków cytryny. Smacznego
Miksturowniksię ekspres ciśnieniowy, który pozostaje w sferze moich marzeń :) Tak wyglądają normy oryginalnej kawy cappuccino . Zwykle podawana jest ze szczyptą kakao lub sypkiej czekolady, rzadziej z bitą śmietaną lub lodami. Tradycyjne włoskie ma dokładnie 150 ml objętości, podawane jest w uprzednio podgrzanej filiżance, zwykle białej, aby podkreślić orzechowy kolor napoju. No to jak już to wszystko wiemy powiedzcie(...)całkiem smaczny, tylko jak dla mnie za słodki. Poza tym skład nie do końca mi odpowiada. Co za tym idzie? No właśnie. Sama sobie skomponowałam swój własny proszek "cappuccino". DOMOWA MIESZANKA NIBY CAPPUCCINO :) 100 g mleka w proszku pełnotłustego 75 g cukru pudru 15 g kakao gorzkie 30 g kawy rozpuszczalnej w proszku Wykonanie: Tu wystarczy wszystkie składniki przesiać
Blondynka Gotujekruchym, na to warstwa startych jabłek, wymieszanych z kardamonem i budyń ugotowany na soku jabłkowym i białym wytrawnym winie i znów warstwa ciasta kruchego. Cudownie smakuje na ciepło z lodami, ale także jest wyśmienita po całkowitym ostudzeniu. To jest ta szarlotka, którą piekłam jakiś czas temu razem z Sylwią, zmieniłam w niej dużo, ale efekt mnie w pełni(...)Polecam Wam gorąco upiec ją na nadchodzący weekend. SZARLOTKA Z BIAŁYM WINEM. Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 150 g cukru 225 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 450 ml soku z jabłek 250 ml białego wina 150 g cukru Ponadto: 1 kg jabłek około
Zakątek rozkoszy kulinarnychczarnej herbaty, 300 ml gorącej wody, 600 ml zimnej wody (może być przegotowana i ostudzona lub po prostu mineralna), 2 czubate łyżeczki cukru, sok z cytryny, plasterki cytryny, kostki lodu. Przygotowanie: Zagotuj wodę w czajniku i zaparz 2 torebki czarnej herbaty w kubku (około 300 ml wody). Wystarczy 4-5 minut, aby napój był gotowy. Dodaj cukier i wymieszaj herbatę(...)gorącej herbaty. Wyciśnij sok z cytryny do mrożonej herbaty , najlepiej 1/3 lub połówkę. Tak przygotowany napój właściwie jest już gotowy! Wystarczy, że rozlejesz go do szklanek, dorzucisz kostki lodu oraz plasterki cytryny. Możesz także bardziej schłodzić ice tea i przed podaniem umieścić w lodówce . Smacznego! Napój wydaje Ci się mało słodki? Dodaj do niego cukier lub miód. A może lubisz
Rozdomowionazachowują swój aromat i smak. Poza tym przy pomocy tego robota można zrobić praktycznie wszystko: gotuje wykorzystując technologię indukcji, gotuje na parze, mieli, miesza, miksuje, sieka, smaży, ubija, kruszy lód, wyrabia ciasta, oraz waży! Oczywiście zaraz po rozpakowaniu wzięłam do ręki instrukcję, która jest bardzo czytelna nawet dla technicznych blondynek, a potem przejrzałam książkę z przepisami (ładnie wydana i jest(...)jaglana (1 min.), gryczana (2 minuty) i cukier (20 s), wszystko się mieli dzięki przyciskowi turbo i trwało to dosłownie tyle ile podałam. Z mąki jaglanej zaraz przygotowałam pyszny, domowy waniliowy budyń jaglany z owocami i orzechami, a do tej pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzałapał się do zdjęcia 😉 Składniki: 2, 5 litra wody cukier lub inny słodzik według uznania - ja dodałam 5 łyżek cukru 1 mocno dojrzały świeży ananas 5 cytryn kostki lodu opcjonalnie listki świeżej mięty Ananasa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera i zmiksować. Do wody dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Połączyć ze zmiksowanym ananasem. Wszystko przecedzić przez sitko(...)napoju. Pozostałą cytrynę dobrze wyszorować i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do naczynia z lemoniadą. Opcjonalnie można także dołożyć pogniecione w dłoniach listki świeżej mięty. Podawać z kostkami lodu. Świeży ananas - jak go sprawnie obrać? Z ananasa odciąć "czapeczki" z góry i z dołu. Postawić go na desce i ostrym nożem ścinać brzegi od góry do dołu. Jeśli pozostają ciemne
Codzienna kuchnia niecodziennaRzeżuchę możemy jeść bezpośrednio a z trawy ziaren zbóż przygotowywać sok, który można łączyć z koktajlami warzywnymi i owocowymi. Sok z trawy jest świetnym naturalnym barwnikiem do kremów, lodów i wszędzie tam, gdzie chcemy podnieść atrakcyjność i właściwości zdrowotne deseru czy ciasta. Wszystkie zielone rośliny, jak wiadomo zawierają chlorofil, pigment wytwarzany w roślinie w procesie fotosyntezy(...)niezbędny w naszym organizmie. Pomaga w pracy wątroby, oczyszcza organizm i wyrzuca toksyny z organizmu. Te podstawowe informacje, każdy z nas wyniósł ze szkoły. Uzyskanie trawy z owsa w domowych warunkach jest bardzo proste. Owies kiełkuje w niskiej temperaturze nawet 2-3 stopniach, więc nie musi mieć idealnie ciepłego miejsca. Moczymy ziarno owsa przez 24 godziny w dużej ilości wody
Leśny ZakątekTaki pudding serwuję na drugie śniadanie, jak i na deser. Dla mnie pasuje i na tę okazję i na tę, zawsze dobry z różnymi owocami, powstaje
Zasmakuj KuchniZapraszam Was na domową chałwę. Ta chałwa jest smaczna, zdrowa i prosta do zrobienia. Zawiera tylko 2 składniki. Polecam Składniki: 10 łyżek ziaren sezamu 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Ziarna sezamu mielimy na mąkę (np. w młynku do kawy). Przesypujemy do miseczki i dolewamy miód. Czysta dłonią wygniatamy sezam aż zacznie się kleić. Formujemy kształt dłońmi albo wykorzystujemy do tego(...)silikonowe foremki do pralinek lub kostek lodu. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Przechowujemy w lodówce
słodkie i nie tylko historie kulinarneDomowe czekoladki po prostu pychotka. Robiłam je wspólnie z dziećmi. Są bardzo łatwe do zrobienia tylko wymagają czasu, ponieważ każda warstwa musi zastygnąć. Ale jakie pyszne w smaku :) Tym razem nadzienie zrobiłam o smaku pomarańczowym, które nie było twarde jak w kupnych pralinkach. Nadzienie było o konsystencji kwaśnej śmietany. Jak dla mnie bajka. Składniki: 2 tabliczki(...)wystygnięciu ponownie stawiamy garnek nad parę. Gdy nasza czekolada jest już dobrze rozpuszczona zabieramy się za przygotowywanie czekoladek. Ja do robienia czekoladek użyłam nic innego jak silikonowych foremek do lodu. Maczamy pędzelek (pożyczyłam od córki nowy pędzelek) w czekoladzie i wypełniamy cienką warstwą wgłębienia w foremce. Gdy mamy już gotowe wstawiamy na parę minut do lodówki. Wyciągamy i powtarzamy
Amatorka kuchennaJAGODY (czarne jagody, czernice, czarne borówki) - właściwości jagód znane są od wieków. Owoc ten ma wiele wartości odżywczych, które mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają
Ciastka - domowe słodkościdojrzałego banana obierz, pokrój w plasterki i zamróź. Następnie zmiksuj go z mrożonymi jagodami i mlekiem. 2.Przełóż do miseczki, posyp pokrojoną figą i kilkoma jagodami. Jeśli nie lubisz lodów, możesz zrobić zwykły koktajl owocowy. KOLACJA K:204.3 / B:5.9 / T:7.5 / W:26.0 / Bł:10.8 ZUPA KREM Z MARCHEWKI LUB DYNI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz(...)Pieprz czarny mielony – 3 g (3 x Szczypta) Sok z cytryny – 12 g (2 x Łyżka) Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka) Bulion warzywny (domowy) – 500 g (2 x Szklanka) Czosnek – 5 g (1 x Ząbek) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Marchew – 270 g (6 x Sztuka) – można użyć
Powiedz dietom nieprzecież nasz sztandarowy produkt eksportowy. Ciekawostką mojego drinka jest to, że powstał w całości z domowych produktów. Przepis na sok jabłkowy pasteryzowany znajdziecie na tym blogu. Wódka – to produkt domowy uzyskany z destylacji nieudanego wina jabłkowego. Na jej bazie powstała żubrówka – co jest sprawą niezwykle prostą, bo wymaga to jedynie włożenia kilku trawek do butelki. Jeśli więc ktoś(...)pił – niech koniecznie spróbuje, a jeśli miał już tą okazję – niech sobie o niej przypomni. Polecam! Składniki: Żubrówka – 50 ml Sok jabłkowy – do smaku (tu ok. 100 ml) Lód Plasterek cytryny do dekoracji i smaku Wykonanie: Niezwykle proste. Wszystko mieszamy w szklance i gotowe. Przepis na żubrówkę : ½ l wódki 40%, 2 trawki Turówki leśnej, szczypta cukru ( ¼ łyżeczki
Smaki EwySztokholmie . Pogoda jest okropna, cały czas pada, wieje mocno, naprawdę ciężko wystawić nos za okno! W nocy przeszedł pierwszy, jesienny sztorm na Szwecją…Nastawiliśmy się więc na typowe, domowe spędzenie czasu w kuchni i przy stole. Moje dziecko zatęskniło za mamusiną kuchnią, więc ugotowałam pyszny obiad i upiekłam ciasto do kawy. Lisa, dziewczyna syna pracowała do piątej. Była szczęśliwa(...)nią obiad i coś niecoś do kawy. Tarta gruszkowa z migdałami to typowe ciasto dla tej pory roku. Tarta z owocami i migdałami smakuje cudownie na ciepło z lodami lub zimno z waniliowym sosem. Tarta gruszkowa z migdałami Składniki: okrągła forma o średnicy 30 cm Spód do tarty 225 g mąki 180 g masła zimnego 90 g cukru
codojedzeniaNamiastka Pewex-owej czekolady Wyrób czekoladopodobny, kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło, Cola Cao - to słodkości, które najbardziej utkwiły mi w pamięci z czasów PRL-u i moich wczesnych, "szczenięcych" lat. Zajadałam się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją. Miały tylko niestety jeden podstawowy mankament - niezbyt często można je było dostać(...)sklepach w moim rodzinnym miasteczku. Co więc pozostawało? Ano zadowolenie się stosownym ekwiwalentem zamiennym, możliwym do przygotowania własnym sumptem w domowych pieleszach. Taki "urok" tamtych czasów, iż z racji ograniczonego dostępu do większości produktów, szeregowa gospodyni domowa musiała wykazywać się ogromną inwencją twórczą, aby smacznie nakarmić rodzinę, zapewniać domownikom odpowiednią dozę wartości odżywczych w konsumowanych potrawach i nie podawać
Grunt to przepis!