domowe lody - 2503 przepisów (strona:102/167)

Kruche ciasto kokosowe z truskawkami 187

ciepło, np. z lodami jak i schłodzone. My oczywiście nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy zanim jeszcze dobrze wystygło ;) Ciasto kokosowe: 1,5 szkl mąki pszennej pół szkl mąki krupczatki 200 g masła 1/2 szkl cukru 2/3 szkl wiórków kokosowych Nadzienie: 1/2 kg truskawek 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki domowego cukru waniliowego Wszystkie składniki na ciasto

Smakołyki Asi
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 179

łatwością wymówi słowo "żeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami, marchewką... konfitura z cebuli, grillowane papryki z cytrynami w oliwie, prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne

Moja smaczna kuchnia
Kluski śląskie z mięsem wołowym 68

ciasta, które nawet po odgrzaniu wciąż będą miękkie. Doskonale przyprawione mięso oraz aromatyczne dodatki tworzą wraz z idealnym ciastem danie, którego każdy powinien spróbować. Kluski śląskie z mięsem i domowy sos pieczeniowy , to idealny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Tradycyjne danie według sprawdzonego przepisu na kluski śląskie bez jajka. Jeśli jesteś fanem kartaczy lub lubisz pyzy z farszem, kluski(...)lodów Następnie spłaszcz i nakładaj porcje farszu. Dokładnie sklej i uformuj ładną kulkę. Tak postępuj, aż do wyczerpania składników. W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i dodaj sól oraz olej. Partiami wrzucaj kluski do lekko gotującej się wody. Gotuj od momentu wypłynięcia ok. 3 – 4 minuty. Delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową na talerz. Podawaj z domowym sosem pieczeniowym

Kuchnia Na Wypasie
Jak zrobić Frappé ? 497

apetycznie wygląda,  lubię jej przenikające się kolorowe warstwy lekko zburzone ruchem słomki (obowiązkowo do tej kawy podajemy słomkę). Jak zrobić Frappé ? Frappé bardzo łatwo przygotowuje się w domowych warunkach, można to zrobić spieniaczem do kawy, ja wolę jednak przygotowywać pianę trzepaczką od mojego blendera, (jest szybciej i pianki jest więcej z tych samych składników).  Ale tak naprawdę, ani spieniacz(...)rozpuszczalnej kawy (jeśli ktoś woli mocną kawę to 1 łyżkę), wlewamy trochę wody, tyle aby zakryła kawę, (jeśli słodzimy kawę to dodajemy 1-2 łyżeczki cukru) dodajemy kilka kostek lodu, zakręcamy słoik i potrząsamy nim tak długo aż kawa się rozpuści i uzyskamy gęstą pianę. Ja jednak przygotowując moje Frappé robię to w specjalnym dzbanuszku do kawy (na jedną porcję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
aromatyczna mrożona kawa 200

składniki: 250 ml naparu kawy (takiego jakiego lubimy, z cukrem lub bez) 150 – 200 ml mleka 1 gwiazdka anyżu 1/4 laski wanilii (nasionka wanilii) 1/4

Domowy Smak Jedzenia
Domowy ekstrakt miętowy 144

Ostatnio chciałam zrobić jakiś orzeźwiający deser z dodatkiem ekstraktu miętowego, ale gdy zobaczyłam w sklepie jego cenę, postanowiłam sama sobie taki ekstrakt przygotować :) To nic trudnego

Domowa Cookierenka Agi
domowe lizaki 147

Takie są też te moje domowe lizaki, które zrobiłam z Emilką. Dla dzieci to nowy ale ciekawy smak. Dla mnie to powrót do dzieciństwa:) Składniki na 15 sztuk: 250 g cukru 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego barwniki Lizaki najlepiej robić w silikonowej foremce, żeby łatwo było je wyjąć. Ja użyłam foremki do lodu. Jeśli macie to możecie użyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Miodowo-limonkowa woda smakowa (z całymi owocami) 181

wyglądem Warto przygotowywać domowe wody smakowe i napoje ze świeżymi owocami. Dlaczego? Bo to samo zdrowie Kto się skusi? Składniki: sok z 1/2 limonki 2-3 plastry soczystej nektarynki mała garść borówek około 5 listków świeżej mięty dobrej jakości miód do smaku – u mnie lipowy od Matecznik (ilość zależy od upodobań) kostki lodu woda mineralna Przygotowanie: Do pucharka

Słodkie okruszki
Domowe masło orzechowe 113

jego użyciem wyczarować pyszne lody albo upiec ciasteczka dodając je zamiast zwykłego masła lub margaryny. Przykładowy przepis TUTAJ . Dobra wiadomość dla łasuchów- masło orzechowe można przyrządzić bez problemu w domu a do jego wykonania potrzebujemy tylko orzechów! W zasadzie niczym nie różni się od sklepowego, pomijając zbędny dodatek oleju w masłach niektórych firm. Domowy odpowiednik wychodzi dużo taniej

Wrzosowa Polana
Drink w stylu Ice Tea 289

proponuję, zrobiony w wersji domowej. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać świeżą miętę, ale jeżeli nie posiadacie, to można zrobić napar z torebki. SKŁADNIKI POTRZEBNE DO DRINKÓW ICE TEA rum 1-2 limonki sok z limonki garść świeżej mięty cytrynowej (można dodać również pieprzowej), a jeżeli nie posiadacie, to 2 torebki herbaty miętowej kostki lodu WYKONANIE Miętę zaparzyć w dzbanku, ostudzić

Passions hobbies life
Tort Owocowa Wyspa 136

Oto moja propozycja na lżejszy, owocowo-czekoladowo-śmietanowy tort a’la Big Milk Trio z owocowym wykończeniem: mocno nasączony, nie za nadto słodki. Sprawdza się dobrze

Domowe ciasta
Smoothie bananowo-jagodowe 206

2 banany (mogą być zamrożone), 2/3 szklanki mrożonych jagód, 2/3 szklanki naturalnego jogurtu, 2 łyżki syropu klonowego. Już bardzo dawno nie dodawałam przepisu na smoothie. A

Świat Domowej Kuchni
miętowa straciatella (bez pieczenia) 292

Upały nie odpuszczają, mało kto ma więc ochotę stać przy piekarniku. Nawet mi się nie chce. Od dłuższego czasu chodziło za mną jakieś bardziej skomplikowane ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kohersen MyCook – wielofunkcyjny robot kuchenny 176

zastąpi nam wiele urządzeń domowych, jak miksery, malaksery, blendery, parowar, płytę indukcyjną czy nawet wałek do ciasta. To takie wielofunkcyjne centrum w kuchni XXI wieku Mogę śmiało powiedzieć, że zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia, bo brakowało mi takiego profesjonalnego sprzętu, który zrobi wiele czynności za mnie. Cieszę się szczególnie z możliwości robienia lodów i gotowania na parze

Kuchnia Bazylii
Lemoniada 163

wielu wariantach, jednak klasyczną, domową lemoniadę sporządza się ze słodzonej, przegotowanej wody (albo wody sodowej) z dodatkiem naturalnych soków cytrusowych (cytryna,limonka, pomarańcza) oraz startej skórki z tych owoców. Napój podaje się oziębiony, a dla podniesienia smaku i wyglądu do każdej porcji napoju wkłada się plasterek pomarańczy lub cytryny. Można podać również z kostkami lodu i słomką, najlepiej w wysokiej

mojewypiekiinietylko