trudny i w ogóle nie do zrobienia przez zwykłego śmiertelnika ;) Nic bardziej mylnego Kochani! Semifreddo, to po prostu taki tort lodowy, który przygotujesz naprawdę szybko. Wiadomo, jak to z lodami, trzeba poczekać, by się odpowiednio zmroziły, by je podać do stołu, ale poza tym czasem oczekiwania, spokojnie wyrobicie się w pół godziny. Jednak zdecydowanie szybciej ten deser znika(...)chodzi, bo to i owszem naturalne, ale najzwyczajniej o smak. Ja Wam nic nie chcę sugerować, ale na tych upałach schłodzić się odpowiednio pasuje, a semifreddo, zwłaszcza takie domowe, ze sprawdzonych składników i owoców będzie do tego idealne! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Kuchnia w czekoladziekuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem(...)Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej 100 g borówki amerykańskiej 200 g czerwonej porzeczki 100 g czarnej porzeczki opcjonalnie
Kulinarne przygody GatityNadchodzi fala upałów... Ten tydzień ma być najgorętszym okresem w czasie tegorocznego lata. Pijmy więc, ale nie tylko wodę, ale także domowe wody smakowe. Dziś zapraszam na lemoniadę bazyliową. Na blogu znajdziecie również: Orzeźwiający koktajl arbuzowy Kompot porzeczkowy Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Lemoniada imbirowa Koktajl truskawka-grejpfrut Lemoniada truskawkowa Lemoniada bazyliowa Kompot truskawkowy Lemoniada miętowa II Najprostsza lemoniada Lemoniada(...)miętowa Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru Lemoniada bazyliowa II Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki syropu bazyliowego limonka ew. kostki lodu listki bazylii Wykonanie: Do dzbanka wlewamy wodę i syrop. Limonkę dokładnie myjemy. Kroimy na pół, z jednej połowy wyciskamy sok, a drugą kroimy w plasterki, wkładamy
Kulinarne przygody Gatitysię. Chleb zanurzany w spływającym maśle był po prostu doskonały. Forma zaskakująca, ciekawa i do tego pyszna. Potem na stole pojawiają się ostrygi z sosami: chrzanowym, agrestowym oraz z lodami szczawiowymi. Dobrym uzupełnieniem była wódka Staritsky&Levitsky. Kolejne mini przekąseczki to kawior szczupaka, raczki tatar oraz karasie w śmietanie. Do nich wino Chardonnay Kolonist. Kolej na zupę(...)talerzu, ale w główce kapusty. Super pomysł. Zupa bardzo esencjonalna, gęsto naładowana smakami. Czujemy w niej wędzone gruszki i śliwki. Jak dla nas zaskakujące, ale pyszne. Do niej domowa nalewka chrzanowa. Nalewka doskonale intensywna, czuć w niej przede wszystkim świeżo tarty chrzan. Nos i usta doskonale zharmonizowane. To będzie na pewno jeden z hitów tej restauracji. Na oczyszczenie kubków smakowych
królestwo garówmięso to tylko niewielki procentowo dodatek. Przestaliśmy więc jakiś czas temu kupować gotowe kostki rosołowe i zaczęliśmy robić je sami. Taniej, smaczniej i przede wszystkim zdrowiej. Fakt - rosół z domowych kostek rosołowych nie będzie idealnie klarowny, bo będę w nim drobinki prawdziwych warzyw i ewentualnie mięsa, zamiast wszelkiego typu chemicznych ulepszaczy, ale wolę taki, niż ten ze sklepowych półek. Można(...)nieco większe drobinki warzyw. Jedna łyżeczka takiej pasty to mniej więcej tyle samo, co jedna " sklepowa " kostka rosołowa. Przechowywanie Mięsną kostkę (pastę) bulionową przechowuję w zamrażalniku w foremkach do lodu. Pastę warzywną mocno soloną przechowuję w lodówce bez pasteryzowania, a lekko soloną pasteryzuję w niewielkich słoiczkach i zostawiam w spiżarni. Składniki Przyprawy i zioła - proporcje możecie dostosować do własnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światau017cki br\u0105zowego cukru (ok. 50 g)\r","1 szklanka t\u0142oczonego soku jab\u0142kowego\r","0,5 szklanki wody\r","1 laska wanilii (da\u0142am 2 \u0142y\u017cki domowego cukru waniliowego)\r","1 czubata \u0142y\u017ceczka cynamonu\r","2-3 go\u017adziki\r","1 cytryna\r","1 opakowanie budyniu \u015bmietankowego\r","\r","Ciasto\r","230 g m\u0105ki(...)cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Sk\u0142adniki ciasta posieka\u0107 no\u017cem i szybko zagnie\u015b\u0107\u00a0na g\u0142adkie ciasto.\r","Odstawi\u0107\u00a0do lod\u00f3wki na 30 min.\r","\r","Nadzienie\r","Cukinie umy\u0107, pokroi\u0107 w drobn\u0105 kostk\u0119. \r","W tym czasie zagotowa\u0107\u00a0sok z cukrami, go\u017adzikami, sokiem
Mieszam w GarnkuPo tłustoczwartkowym szaleństwie mam dla Was przepis na pyszną szarlotkę, którą z powodzeniem można jeść będąc na diecie :) Do jej wykonania nie potrzeba w ogóle cukru
Domowa Cookierenka AgiSnickers - od razu się zakochałam! Nic dziwnego, że potem mój cukier ostro podskoczył!, ale czasem po prostu nie można się opanować. Jak się zrobi
Zasmakuj KuchniJakiś czas temu zawitał do mnie kurier z niezwykłą przesyłką... Pięknie, dokładnie zapakowane pudełko, które w środku kryło całe mnóstwo piwka Somersby :) Paczkę otrzymałam w ramach
Domowa cukiernia Ewymocnym smaku. Najlepszej jakości wanilia pochodzi z Madagaskaru, zaś gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. 9. Obieranie i siekanie migdałów Jeśli mamy(...)odstawimy na około 5 minut, zdejmujemy skórkę. Następnie migdały schładzamy wodą i odcedzamy. Jeśli migdały chcemy posiekać na desce łatwiej nam będzie jeśli wcześniej posypiemy deskę cukrem puder. 10. Domowa mączka migdałowa. Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać
Ciastka - domowe słodkościZnacie zapewne to uczucie, gdy „wewnętrzny głos” upomina się o porcję, a najlepiej dwie, czegoś słodkiego. Nie można się skupić, bo nasze myśli krążą wokół ciasta, czekolady, lodów. Właśnie, dziś rano, dopadła mnie nagła niepohamowana ochota na „coś słodkiego”. Deszcz za oknem skutecznie zniechęcał do wyjścia z domu. Przejrzałam zawartość szafek i już miałam w głowie, gotowy(...)potwora” Bułeczki z budyniem i truskawkami – tego smaku mi brakowało. Może kształtem daleko im do bułeczek z cukierni. Nie muszą być idealne – przecież to są bułki domowe. Za to pachną i smakują wręcz obłędnie, musicie się przekonać. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki mleka 3 łyżki jogurtu szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła
Kasia i jej kobiecy światbiałka - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam crème fraîche ) - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu z ogórecznika Dodatkowo: - marmolada - 2 białka do smarowania pierników Polewa z czekolady: - 300g czekolady o minimim 70% zawartości kakao - ok.120ml słodkiej śmietanki (dałam double(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy na sztywno (pozostałe możemy zużyć np. na bezy albo ciepłe lody cytrynowe ). Cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukier. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca piana dodajemy 8 żółtek i miksujemy chwilę na najniższych obrotach robota. Ubitą masę wlewamy do mąki
mojewypiekiinietylkoHej wszystkim!, czas na wielki hit :) czyli własne pralinki! Pomyślcie o tym jak genialny i oryginalny był by to prezent dla bliskiej nam osoby. Oczywiście opcja
Kuchnia PROzdrowotnaplastikowych słomek, zostaną one zastąpione papierowymi odpowiednikami. Co zmieni się w restauracjach? Oprócz zapowiadanych zmian słomek na papierowe, McDonald’s postanowił także zastąpić papierowymi odpowiednikami kubeczki od lodów McFlurry oraz patyczki wykorzystywane do baloników. To jest ogromna rewolucja jeśli chodzi o dbanie o środowisko w tej popularnej restauracji. Jak informują przedstawiciele papierowa słomka nadaje się w pełni(...)wodzie przez ok. 5,5 godziny bez namakania. Zastąpienie popularnego plastiku , który był wykorzystywany do produkcji kubeczków, patyczków, słomek, to ogromny krok w kierunku dbania o środowisko. Zobacz również: Domowy burger z konfiturą z cebuli Segregacja odpadów W większości restauracji w Polsce, jak i na świecie, McDonald’s wprowadził segregację śmieci, która jest chętnie robiona przez konsumentów. Praktycznie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!