Czerwiec to miesiąc, w którym pojawiają się pyszne polskie truskawki. Pojawia się również rabarbar, który uwielbiam w domowych kompotach, w kruchych ciastach, ale również w postaci crumble...z truskawkami właśnie. Spróbujcie :) Składniki: 35dag rabarbaru 35dag truskawek 1/3 szklanki cukru Kruszonka: 100g masła 150g mąki pszennej 80g cukru 16g cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Owoce myjemy. Rabarbar kroimy w cienkie(...)zalewamy wszystkie składniki masłem. Mieszamy. Powstałą kruszonką posypujemy owoce i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 30 minut z termoobiegiem. Pysznie smakuje na ciepło, podana z lodami. Smacznego
ChilliJemyPolecałam Wam już pyszną szynkę peklowaną z szynkowara , dziś pora zachęcić Was do przygotowania schabu. Przyznać muszę, że próbowałam wielu różnych sposobów na przygotowanie domowej wędliny ze schabu ale zawsze wychodziła zbyt sucha, co nie do końca nam odpowiada, natomiast schab peklowany i parzony w szynkowarze jest kruchy, delikatny, po prostu idealny. składniki: 1 kg świeżego schabu bez kości(...)Wodę przegotowałam i ostudziłam. Do letniej wody dodałam sól peklującą i wszystkie przyprawy, mieszałam do rozpuszczenia się soli. Mięso ułożyłam dość ściśle w naczyniu (użyłam plastikowego pojemnika po lodach), zalałam solanką (mięso nie może wystawać ponad płyn!), przykryłam i odstawiłam do lodówki na 7 dni i praktycznie o nim zapomniałam ;-) W tym czasie dwa razy przekładałam mięso, żeby
babka w formiezasypać trzema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić - formę wyłożyć papierem do pieczenia, papier wysmarować masłem (z przygotowanych 120g) - do miski przesiać mąkę, dodać płatki i otręby owsiane oraz domowy cukier z wanilią, wszystko dokładnie wymieszać - składniki suche podzielić na dwie równe części - na dno formy wysypać równomiernie pierwszą część składników suchych - na składnikach suchych rozłożyć blisko siebie połowę masła pokrojonego(...)nagrzanego do 180 stopni, piec 50-60 minut - upieczone ciasto porcjować dopiero po ostygnięciu, gdyż ciepłe jest bardzo delikatne, chyba że chcemy je jeść na ciepło, np. z gałką lodów - polecam :-) - ciasto przechowywać poza lodówką, niezbyt szczelnie przykryte (w zbyt szczelnym pojemniku chrupki wierzch zmięknie
Smakołyki Berenikiskładniki: 6 łyżek słodkiej śmietany 125 g masła 1/2 szkl cukru trzcinowego wykonanie: Masło z cukrem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas
Domowy Smak Jedzeniadzieciom wiele radości. Dlatego te mini szarlotki w wafelku z bitą śmietaną są hitem w każdym domu. Pyszne jabłka z dodatkiem cynamonu z dużą ilością bitej śmietany w formie lodów to fantastyczny deser dla całej rodziny. Deser , który wywołuje wielki uśmiech na twarzy! Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna(...)duże jabłka – ½ szklanki zimnej wody – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 1 łyżka erytrytolu – ½ łyżeczki esencji z wanilii – 1 łyżeczka cynamonu – 5 wafelków do lodów – 250 ml śmietany kremówki 36% Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Dodajemy cynamon, erytrytol, wanilię mieszamy by składniki się połączyły, wsypujemy
Zdrowy Styl Joannywolnoobrotowa. Różnica w ich cenie to aż 1000 zł ( tak tysiąc złotych! ), więc naprawdę z wielką ciekawością podeszłam do tego testu. Nie zawiodłam się! Wyciskarka jest idealnym sprzętem do domowego użytku. Działa bardzo sprawnie, intuicyjnie i jest wyjątkowo łatwa w obsłudze. Mimo większej prędkości obrotów niż jej konkurentka wyciska sok bardzo dokładnie! Odpad, który pozostaje jest prawie maksymalnie pozbawiony soku(...)dbają o ilość dostarczanych witamin do organizmu. Jest też świetnym pomysłem dla osób odchudzających się. Koktajl ze świeżych owoców i warzyw są świetnym zamiennikiem dla porcji słodkiego ciacha albo lodów. Projekt powstał we współpracy z marką BLAUPUNKT
Ostra na Słodkotych, którym z ciastem drożdżowym „nie po drodze”. Składniki na 17 szt.: - 500 g twarogu śmietankowego mielonego - 2 szklanki mąki tortowej * - 4 jajka (L) - 3 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy) - 3 łyżki jogurtu greckiego (gęsty) - 1 łyżka alkoholu - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - woda różana Dodatkowo: - powidła śliwkowe (290 g) - cukier puder - olej rzepakowy * szklanka(...)przesianą z proszkiem i sodą. Dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie lepkie i takie ma być. W szerokim rondlu nagrzewamy olej do temperatury ok. 175 ° C. Łyżką do lodów maczaną w oleju nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej (jednorazowo smażyłam po 6 sztuk). Smażymy na rumiano z obu stron (moje same się odwracały). Wyjmujemy, kładziemy
mojewypiekiinietylkoWakacje już dawno za nami. Nadchodzi jesień. Od wielu lat, przez cały rok, staram się regularnie pić domowe koktajle. Na blogu przedstawiam pomysły, które zyskują nowych fanów każdego dnia. Do tej pory owocowe miksy przygotowywałam w starym blenderze kielichowym, plastikowym, który nie ukrywam nadawał się do wymiany. Od lat marzyłam o takim prawdziwym, stojącym blenderze kielichowym, szklanym, którego pojemność pozwoli(...)koktajl owocowo-warzywny. Blender stojący Amica BTK 5011 IN o mocy silnika 800 W pozwala na przygotowanie nie tylko koktajli. Świetnie poradzi sobie z zupami, kremami, napojami i kruszeniem lodu. Pojemność szklanego kielicha to 1500 ml. Pokrywa blendera wyposażona jest w miarkę do odmierzania składników. To bardzo stylowy niezbędnik kuchenny każdej Pani domu. Elegancki, z podświetleniem ledowym, płynną regulacją prędkości
Moja smaczna kuchniasztucznie barwione napoje, dostępne w sklepach, rzadziej po gotową wodę smakową albo zwykła mineralną. A czym dobrze jest ugasić pragnienie nie sięgając po masowo robione napoje? Po domową lemoniadę lub wodę owocową. Jak można wzbogacić sobie smak wody? Można do niej dodać plasterek cytryny, pomarańczy, grejpfruta,arbuza, kiwi lub ogórka, a także np. miętę lub melisę. Dlaczego akurat(...)kilka moich propozycji na urozmaicenie wody: Woda z truskawkami, ogórkiem i kiwi (poprawia trawienie) Do wody wrzucamy kilka truskawek, pokrojone kiwi oraz ogórka, opcjonalnie kilka kostek lodu. Woda z limonką pomarańcza i miętą (oczyszcza) Do wody wrzucamy kilka plastrów pomarańczy, limonki i opcjonalnie kilka kostek lodu. Woda z limonką oraz borówkami Do wody wrzucamy kilka plastrów
Bon appetit mon amieblaszki – ok. 24 kokosanek. Jeśli zastanawiacie się co zrobić z żółtkami, które zostaną Wam po pieczeniu kokosanek, zapraszam do zajrzenia do przepisu na domowe Raffaello na krakersach lub na któryś z przepisów na domowe pączki : np. takie urocze serduszka z Nutellą , malutkie donuty lub czekoladowe pączki Oreo :) Składniki: 2 białka 120 g cukru 150 g wiórków kokosowych + opcjonalnie kilka(...)szpatułką. Kokosanki możemy wykładać na blaszkę za pomocą dwóch łyżeczek (potem będzie można nieco je wyrównać, żeby miały ładniejszy kształt). Jeszcze lepiej do tego zadania nada się nabieraczka do lodów. Kokosanki pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez ok. 20 minut – gotowe powinny być zarumienione, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć
Ciastkozercypowodzeniem. W lodówce cały czas pekluje się jakieś mięso i gdy kończymy jeść jedną porcję nastawiam szynkowar z kolejną. Od kilku miesięcy wcale nie jemy sklepowych wędlin. Pracy z domową szynką czy schabem jest naprawdę niewiele, za to efekt - gwarantowany ;-) Dziś proponuję Wam prosty przepis na pyszny baleron czyli peklowaną karkówkę wieprzową z szynkowara, zrobioną z jednego kawałka mięsa(...)Wodę przegotowałam i ostudziłam. Do letniej wody dodałam sól peklującą i wszystkie przyprawy, mieszałam do rozpuszczenia się soli. Mięso ułożyłam dość ściśle w naczyniu (użyłam plastikowego pojemnika po lodach), zalałam solanką (mięso nie może wystawać ponad płyn!), przykryłam i odstawiłam do lodówki na 7 dni. W tym czasie dwa razy przekładałam mięso, żeby solanka dotarła równomiernie do całego
babka w formiePyszny, niskokaloryczny i orzeźwiający sorbet z melona, mięty i limonki. Deser przygotowujemy bez maszyny do lodów i cukru. Skład (3-4 porcje): 1/2 melona 3 gałązki mięty 1/2 limonki 2 pełne łyżki syropu (np. z agawy, golden syrup itp) lub miodu, jeżeli ktoś ma ochotę może oczywiście dodać cukier Przygotowanie (10 minut bez mrożenia(...)miksujemy ostatni raz i wkładamy do zamrażalnika Podajemy od razu po wyjęciu z zamrażalki, najlepiej 1-2 po ostatnim miksowaniu SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Domową nutellę - bez czekolady i cukru <klik
Pora na pora i pomidoraSałatka a'la Astor - Waldorf (artykuł)- Szarlotka a'la Carmen Sylva (artykuł)- Tournedos a'la Rossini (artykuł)- Zrazy a'la Nelson (artykuł)Eat.Read- Domowy sos prosto z wysp na St. Lawrence River- Sałatka Olivier po latachEmma Gotuje- Sałatka WaldorfFilozofia smaku- Sałatka WaldorfGreen Plums- Sałatka WaldorfKuchenne wędrówki Shinju- Sałatka WaldorfLife of a Polish vegan - Moje(...)smaki- Polędwica a'la Wellington- Polędwiczki wieprzowe św. BarbaryPrzy kubku kawy- Bawarka- Tort Sachera (Sachertorte)W pewnej kuchni na Wyspach...- Sałatka WaldorfZ kartoflanego pola- Amerykany- Babka a'la lody księcia Puecklera- Bagietki na poolish- Bulczane knedle (Semmelkodel)- Chleb króla Ludwika- Gulasz pomidorowo-paprykowy- Mus melba-brzoskwiniowa- Precle - pieczywo dla pobożnych- Sałatka Cesar (Caesars Salad)- Sałatka Waldorf
Przepisy Aleksandrykoszulce, przygotowując posiłek dla 20 osób, lecz do rondla wrzuci naraz 4 (lub więcej :)), ale ja Wam pokażę, jak zdobytą przeze mnie wiedzę, można wykorzystać w prosty sposób w domowych warunkach. Jak wcześniej przygotować szparagi w szynce ? W przygotowaniu zielonych szparagów po pierwsze ważne jest, aby wydobyć ich piękny zielony kolor ze środka. Następnie tak je przygotować, aby nie były(...)Zupę z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem “). Jaskrawy zielony kolor szparagów uzyskamy poprzez krótkie zblanszowanie ich w wrzątku oraz natychmiastowe zahartowanie, czyli schłodzenie w lodowatej lodzie (i nie myślcie, że chce mi się do tego celu napełniać miskę lodem :)). Dzięki temu zatrzymywany jest od razu proces gotowania i jednocześnie zachowany zostaje wydobyty kolor (szparagi bowiem
Moja DelicjaSkładniki: 15 dag masło lub margaryna 1 sztuka jajka - szczypta Sól 3/4 szklanki cukier 30 dag mąka tortowa 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 puszka brzoskwinie
W Mojej Kuchni Lubię