Koniec września a moje maliny ciągle wydają owoce. W tym roku mój zagajnik malinowy rozrósł się na tyle, że już choć troszkę owoców mogłam zamknąć w
Kocham..lubię..gotuję..jeśli jest za rzadkie, należy dodać nieco więcej orzechów, jeśli za gęste - nieco więcej śmietanki) - nadzienie odstawić do ostygnięcia - do miski przełożyć zmielony twaróg, roztrzepane żółtko oraz olej i domowy cukier waniliowy, składniki wymieszać - osobno przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać je, dodając stopniowo śmietanę 18% (ja dodałam 60g, czyli(...)boku 4-5cm - na środek każdego kawałka nałożyć około 1/2 łyżeczki nadzienia, dwa sąsiadujące ze sobą boki kwadratu skleić ze sobą tak, aby powstał rożek (jak do lodów) - nadzienie powinno z lekką górką wystawać przez otwór w rożku - uformowane rożki ułożyć w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni
Smakołyki BerenikiWażne, aby warzywa nie obierać. Cebulę kroimy drobno w kosteczkę lub również przecieramy przez duże oczka. Ja w związku z tym, że jeszcze przez tydzień pławię się w luksusach domowej kuchni - użyłam miksera. Warzywa łączymy, dodajemy mąkę, jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy składni się połączą, przyprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli(...)rodzinnym domu - razem z mamą sporo rozrabiamy i tym razem pozwoliłyśmy sobie na słodką chwilę! :)) A oto i ona - Lodowy Deser! :) Co potrzeba? Kieliszek do wody :D, waniliowe lody GRYCAN'a oraz odrobina syropu malinowego i listek mięty. Ta da! MOJA WIELKA PROŚBA! :) Kochani, jeśli podoba Wam się mój blog, zaglądacie tu czasem, a już tym bardziej - jeśli
Spektrum Smakudlatego samo w sobie i jego przetwory powinny stanowił stały element zdrowego i smacznego jadłospisu” Ja nie wyobrażam sobie śniadania bez naturalnego jogurtu z owocami i domową granolą, wiosennego chłodnika beż maślanki, młodych ziemniaków z koperkiem bez zsiadłego mleka, czy w końcu kromki razowca bez twarożku z ziołami i rzodkiewkami. Składniki na 4-5 porcji Czas przygotowania(...)miksujemy na gładką masę, przelewamy do foremki i wstawiamy do zamrażalnika, po ok 30 minutach mieszamy energicznie widelcem, powtarzamy tą czynność co 30 minut przez ok 2 h, kryształki lodu po tym czasie już się nie wytrącą i można pozwolić granicie się zamrozić, 3. Przed podaniem przełożyć granitę do lodówki na ok 20 min żeby lekko zmiękła
Słodki KompromisOstatnie cieple dni i chwile blogiego lenistwa na lonie natury przywolaly wspomnienia z dziecinstwa. Wakacje spedzane na wsi i babciny kompot z rabarbaru, ktory rosl w
Przysmaki KarolkiOstatnio dostaję od Was wiele zapytań w zakresie różnych kulinarnych kwestii np. mrożenie owoców/warzyw, czy można mrozić puree z owoców albo jak przygotować domowe mieszanki przypraw. Zagadnienia te nie muszą być oczywiste dla każdego. Każdy kiedyś zaczynał swoje przygody w kuchni i wiem, że początki są trudne i rodzą wiele pytań, dlatego postanowiłam, że na te nurtujące Was pytania(...)owoców. W oddzielnym poście opowiem Wam kiedyś także o mrożeniu warzyw i musów/puree z owoców. Co jest potrzebne? Woreczki śniadaniowe lub folia spożywcza Pojemnik (np. po lodach) lub tacka Owoce Woreczki do mrożenia - są mocniejsze Co dalej? Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć na papierowych ręczniczkach. W przypadku wiśni, zaraz po umyciu, a przed mrożeniem je dryluję
Fabryka pomysłówprzyjęciu Halloweenowym:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na 13 dużych lub 16 mniejszych sztuk):6 łyżek masła (najlepiej niesolonego, choć ja użyłam zwykłego)1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego (użyłam Domowego Masła Orzechowego)1/2 szklanki brązowego cukru1/2 extraktu z wanili lub 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego1 szklanka mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2-3 łyżeczki białego cukru do posypania ciastekDO OZDOBY(...)minuty).Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy, zmiksuj ponownie krótko całość.Wyłóż na blachę 13-16 porcji ciasta, formując je w kulki za pomocą łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna). Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem.Piecz przez około 8-9 minut (ja piekłam
Słodko-Słony Świat IlonyCaffe latte to pyszna, mleczna kawa znana na całym świecie. Może stać się również efektownym deserem za sprawą mlecznej pianki i słodkich dodatków. Dla wielu osób
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przeglądałam wiele przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przepis ze strony Kuchnia na obcasach , który jedynie delikatnie zmodyfikowam. Powiem krótko zakochałam się w domowym pesto:) Składniki : słoiczek suszonych na słońcu pomidorów w oliwie 1-2 ząbki czosnku 10 dużych listków świeżej bazylii szczypta suszonych płatków chili(...)uzyskania odpowiedniej dla Was konsystencji (mniej lub bardziej rozrzedzone, w zależności do czego użyjecie). Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wlewamy na wierzch trochę oliwy i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce około tygodnia. Zachęcamy do zapoznania się zofertą moździerzy
cucinarePrzeglądałam wiele przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przepis ze strony Kuchnia na obcasach , który jedynie delikatnie zmodyfikowam. Powiem krótko zakochałam się w domowym pesto:) Składniki : słoiczek suszonych na słońcu pomidorów w oliwie 1-2 ząbki czosnku 10 dużych listków świeżej bazylii szczypta suszonych płatków chili(...)uzyskania odpowiedniej dla Was konsystencji (mniej lub bardziej rozrzedzone, w zależności do czego użyjecie). Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wlewamy na wierzch trochę oliwy i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce około tygodnia. Zachęcamy do zapoznania się zofertą moździerzy
cucinareLemoniada matcha Przepis na lemoniadę z zielonej herbaty matcha Lemoniada matcha to orzeźwiająca i lekko słodka wersja naszego ulubionego napoju na lato. Kiedy już raz spróbujesz domowej lemoniady, nigdy więcej nie kupisz sklepowych gotowców, które lemoniadę mają głównie w nazwie. Lemoniada z herbatą matcha, na którą przepis znajdziesz poniżej nie zawiera dodatku cukru, osłodziliśmy ją naturalnym, tłoczonym sokiem jabłkowym(...)matcha sok z 1 limonki opcjonalnie 3 cm kawałek imbiru obrany i pokrojony na cienkie plasterki ewentualnie cukier lub ulubiony słodzik do smaku listki mięty do dekoracji i lód do podania Lemoniada matcha przepis 1. W garnku zagotuj 100 wody i wyłącz ogień. Po około 3 minutach do gorącej wody wsyp 1 łyżkę herbaty matcha i dokładnie wymieszaj. Odstaw
Cztery FajeryDomowe pieczywo długo pozostaje świeże, a dzięki nasionkom, które dodałam, jest również bardzo zdrowy! Chleb smakuje ze wszystkimi dodatkami wyśmienicie, a szczególne z kozim serem, sałatą i soczystymi pomidorami, polecam. Zapraszam, spróbujcie sami to naprawdę niewiele pracy, a efekt jest wspaniały. Print Chleb pszenno - żytni z ziarnami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny domowy chlebek(...)około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C. Chleb przed wstawieniem do piekarnika można spryskać olejem i posypać nasionami siemienia lnianego. Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu, piec chleb przez 35 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C piec jeszcze przez 20 minut, opcja górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu, wyjąć chleb na kratkę
SprawdzonaKuchnia.plupalne dni nie ma nic lepszego niż domowy kompot z czarnej porzeczki. Uwielbiam te owoce, mają taki wspaniały charakterystyczny smak i aromat. A poza tym posiadają ogromną ilość witaminy C i antyoksydantów. Owoców po ugotowaniu nie wyrzuciłam, tylko przetarłam przez sitko. W ten sposób otrzymałam lekko zagęszczony napój. Ilość cukru podałam(...)gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie kompot przecedzamy przez nylonowe sitko, a owoce przecieramy. Napój chowamy do lodówki, aby się schłodził lub podajemy z kostkami lodu
Kulinarne przygody Gatityżurawiną Szpileczka: Ciężko powiedzieć, bo wiele rzeczy lubię, a desery wręcz uwielbiam. Jeśli miałabym wybrać to chyba sernik, a w lecie lody, a najlepiej sernik z lodami, o tak! 8. Kto najczęściej zjada Wasze dzieła ? Konczi: najbliżsi Szpileczka: mąż 9. Wasza inspiracja to kto lub co ? Konczi: każde danie ma swoją własną inspirację Szpileczka(...)Lubisz robić zdjęcia jedzenia i swoich dań? 5. Czego brakuje w Twojej kuchni? 6. Ile czasu poświęcasz na prowadzenie bloga? 7. Jakiej przyprawy nie lubisz? 8. Robisz domowe przetwory? 9. Jakie jest Twoje ulubione miejsce w Polsce? 10. Jaką najcenniejszą nagrodę udało Ci się wygrać za w konkursach kulinarnych? 11. Na co (chodzi o jedzenie) miałabyś w tej chwili
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowane frytki zalewamy zimną wodą i płuczemy mieszając dłonią, by pozbyć się nadmiaru skrobii. Odlewamy wodę i ponownie zalewamy frytki zimną wodą, można dodać także kilka kostek lodu. Frytki zostawiamy na 1-2 h w wodzie. Po tym czasie frytki odsączamy i wstawiamy garnek z wodą, w której będziemy mogli je "zblanszować". Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej 2 łyżeczki(...)mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną pastę w prezencie od swojej Cioci (jest wyśmienita <3), więc dodatkowo mogłam odwzorować oryginalne smaki Bułgarii w domowym zaciszu. Na talerzu znalazły się więc pyszne frytki, kjufty, szopska sałatka i pasta z papryki - niebo w gębie! Bułgaria na talerzu - wspaniałe pożegnanie lata. :) POLECAM
Cooking Monster