się w miarę możliwości zastępować produkty ze sztucznymi dodatkami ich domowymi odpowiednikami, które będą wolne od nie do końca niezbędnych nam dodatków.. Często w przepisach w składnikach mamy wymieniony bulion - nie zawsze jednak mamy czas, siłę albo ochotę gotować go od zera. Dlatego dziś pokażę, jak możemy zrobić domową kostkę bulionową na 3 sposoby. 1. Warzywna kostka rosołowa(...)Gotuj do miękkości, po czym zmiksuj z częścią wywaru do powstania gęstej pasty, dodaj olej i wymieszaj. 3. Zamroź w małych foremkach lub woreczkach do lodu. 2. Pasta drobiowo-warzywna - przepis Do przygotowania pasty będziesz potrzebować: 500g nóżek z kurczaka, 300g warzyw (seler, cebula, pietruszka, marchew, por, czosnek), 100g soli, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki
Z notatnika dietetykaBardziej zaawansowanym deserkiem, ale równie pysznym są danonkowe serniczki na zimno. Co potrzebujemy: kilka kubeczków #danonków np.6 x 90g opakowanie żelatyny na litr wody około 500 ml wody gorącej domowy sok malinowy kruche ciasteczka Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w w gorącej wodzie, po przestudzeniu mieszamy połowę płynu z malinowym sokiem, a druga połowę z jogurtami. Układamy wszystko warstwowo w szklaneczkach(...)piankę. Piankę nakładamy na sam wierzch. Pozostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny ale czym dłużej tym lepiej. A teraz klasyka nad klasyką ;) Zapamiętane z lat dzieciństwa lody. Co potrzebujemy: #danonki patyczki zamrażarka ;) Kilka godzin i lody zrobione
Życie zaczyna się w kuchniDomowy likier. Taki łatwy w przygotowaniu. Taki pyszny. Taki delikatny. Taki.... W jego aromacie można zatracić się bez reszty, ale uwaga! szybko znika! Likier kawowy drugi kieliszek od prawej Likier kawowy 250ml mleka skondensowanego słodzonego 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego 250ml wódki pół filiżanki mocnej kawy laska wanilii lub ekstrakt z wanilii* Zaparzyć kawę z 3-4 łyżeczek (kawa rozpuszczalna(...)przygotować espresso. Kawę połączyć z mlekiem, wódką oraz aromatem waniliowym. Przelać do butelek, przechowywać w ciemnym miejscu lub w lodówce. Idealny do lodów, ciast i deserów. Podawać schłodzony. *jeżeli używamy laski wanilii należy podgrzać ją mleku skondensowanym, gotować przez chwilę, po przestudzeniu wyjąć, a mleko połączyć z pozostałymi składnikami wg przepisu
Zapiski Młodej Żonyzbyt często nie robić, bo można się od nich naprawdę uzależnić. Kiedyś kupowane, dzisiaj robione na szybko w kilka minut w domu. Pyszne, cudowne, smakowite. Zapraszam Was na domowe kokosanki!KokosankiSkładniki:3 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu)150 g cukru1 torebka cukru wanilinowego350-400 g wiórków kokosowychPrzygotowanie:Do miski wbij jajka, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj ze sobą wszystkie(...)siebie. Piecz około 15 minut w 175 stopniach.Uwagi:Lekko przestygnięte, ale jeszcze ciepłe smakują najlepiej. Warto podawać w towarzystwie piankowego ciasta - kontrastujące smaki: chrupkie i piankowe lub w towarzystwie lodów kokosowych, karmelowych, advocatowych.Dobre połączenie również z pieczoną gruszką.Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego
Eat ShrimpsDomowe parówki wieprzowe to jeden z trudniejszych wyrobów jakie przygotowałam w warunkach domowych bez specjalistycznego sprzętu, czyli kutra masarskiego. Troszkę pracochłonne ze względu na kutrowanie i reżim temperaturowy podczas rozdrabniania, ale jak najbardziej możliwe. Smak i zadowolenie rodziny zdecydowanie wynagrodził wniesiony trud, a ja mam pewność, co w moich parówkach było zmielone. Za przepis i wiele cennych wskazówek dziękuję Sebastianowi(...)forum Wędliny Domowe. Składniki: 2 kg wieprzowiny klasy I (użyłam łopatki i szynki) 1,3 kg wieprzowiny klasy II (typ 70/30 - udział procentowy 70% mięsa i 30% tłuszczu) 1,7 kg wieprzowiny klasy III (użyłam łopatki i golonki) 1,3 kg podgardla wieprzowego 18 g/kg peklosoli do mięsa 18 g/kg soli do tłuszczu (podgardla) Przyprawy na kg masy mięsnej
Kocham..lubię..gotuję..wypróbować, bo jest super. Ja robiłam ją bez odcedzania, ale jednak trochę przeszkadzają mi te pływające ogórki i następnym rzem będę odcedzała. Bardzo orzeźwiająca! Dla kogo: dla lubiących domowe napoje dla mających dość picia samej wody dla odważnych :) Składniki: 2-3 ogórki gruntowe pół cytryny mały kawałek imbiru łyżeczka syropu z agawy/ miodu lub innego "słodzidła" litr wody Wykonanie(...)imbir, cytrynę i syrop z agawy nałożyć do karafki lub dzbanka i ugnieść tak, żeby składniki "puściły sok". Odstawić na minimum pół godziny. Następnie zalać wodą, można dodać kostki lodu i podawać. Jeśli nie lubicie pływających "farfocli" to polecam przecedzić. Opierałam się na przepisie z www.jadlonomia.pl ale zmieniłam proporcje
Mania WypiekaniaRetro warzywa .. Książka wydana jest przez Wydawnictwo Samo Sedno .Autorami książki są dwaj panowie[ Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz]-blogerzy..prowadzą bloga Gotowanie z pasją
Moje domowe kucharzeniekilogramy? :) Jeśli kwestie kreacji i miejsca dzisiejszej imprezy macie już rozwiązane - pora zaplanować sylwestrowe drinki LAST MINUTE :) Wraz z firmą GLASMARK stworzyliśmy dla Was Księgę Koktajli - doskonałą ściągawkę na domowe przyjęcia! Aby przygotować się na sylwestrowe smakołyki - polecam Wam kilka drinków z grupy aperitif. Osobiście serwuj dziś włoskie #negroni, aby odczarować tą pochmurną, smutną aurę. Księgę znajdziecie pod TYM adresem(...)wodę gazowaną. Spróbujcie i dajcie znać, jak Was smakuje! Składniki: 40ml ginu 40ml Campari 40ml wermutu Ciociosan Bianco 30-50ml wody gazowanej pół plasterka pomarańczy kostki lodu Do dzieła: Wszystkie alkohole wlewamy bezpośrednio do niskiej szklanki z lodem, delikatnie mieszamy, wrzucamy plasterek pomarańczy i uzupełniamy wodą gazowaną. Voila
Spektrum Smakuprosty do wykonania. Serwowany prosto z zamrażarki da odetchnąć nawet w czasie najwyższych temperatur. Spróbujcie go teraz, a na pewno za kilka tygodni z jeszcze większą przyjemnością ponownie zrobicie domowy sorbet z kiwi. Składniki na sorbet z kiwi 4 kiwi 150 ml wody 150 g cukru sok z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia(...)cytryny oraz wodę z cukrem, dokładnie zmiksować. Przelać do naczynia, najlepiej płaskiego, aby sorbet szybciej się zamroził, wstawić do zamrażarki. Co godzinę przemieszać widelcem, żeby rozbijać tworzące się grudki lodu i nadać sorbetowi gładką konsystencję. Sorbet z kiwi przed podaniem dobrze jest zmiksować. Z podanych składników otrzymuje się około 600 ml owocowego sorbetu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sorbet z kiwi
niecodziennikparyPierwotnie miał być drink Żar tropików , ale w domowym barku zabrakło likieru, za to był syrop Blue Curacao :) I w ten oto magiczny sposób powstał nowy drink ala Litwa :) Dlaczego Litwa? A no dlatego, że swoimi barwami przypomina litewską flagę narodową :) Jest to typowo kobiecy drink – słodki i delikatny w smaku. Polecam na zbliżającego się Sylwestra :) Więcej inspiracji(...)kategorią: Alkohole (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink ala Litwa – Składniki: 25 ml grenadiny 50 ml rumu 50 ml syropu Blue Curacao ok. 200 ml soku pomarańczowego 6 kostek lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na drink ala Litwa: Do szklanki wrzucić 6 kostek lodu. Na dno wlać grenadinę. Następnie delikatnie po łyżce (po to by warstwy się nie wymieszały) wlewać
Kulinarne Przeboje. Później znalazłam w sobie nieco energii na ćwiczenia, po których z radością wkroczyłam do kuchni i zaczęłam robić ciasto. Efekty wyciągałam z piekarnika kwadrans po północy, a lody miksowałam do drugiej nad ranem, żeby na pewno miały odpowiednią konsystencję. C. wrócił do domu bladym świtem i wyraził zdumienie, że nie tylko jeszcze nie śpię, ale wykazuję(...)resztkę rabarbaru - została po tarcie, pokrojona w jakieś dziwne kawałki; szczerze mówiąc, nie myślałam, że nada się do czegokolwiek... Aż przypomniałam sobie o ciasteczkach, które widziałam na blogu Domowe wypieki. Prześliczne, zgrabne maleństwa, z niewielką ilością kwaśnych, rabarbarowych kawałeczków. Rewelacja! Przygotowuje się je dosyć szybko - u mnie czas się wydłużył przez chłodzenie ciasta, ale dzięki temu o wiele łatwiej
Pożeraczka, czyli raz adobrze„W tym roku zrobiłam go po raz pierwszy i wiem, że odtąd będzie obowiązkowo na każde święta. Pachnie obłędnie korzennymi przyprawami i jest przepyszny. Robi się
Wiem co jemsmak lata. Niektórym kojarzy się on wyłącznie z niezbyt smacznym, kwaskowym kompotem z dzieciństwa. Ale rabarbar jest wszechstronny i możemy go wykorzystać do przygotowania wielu pysznych wypieków, lemoniad czy lodów. Niedawno odkryłam, że wspaniale się komponuje z imbirem i odrobiną brązowego cukru, co daje bardzo orzeźwiające połączenie :) Przepis na bułeczki z rabarbarem, które dziś Wam pezentuję pochodzi z bloga(...)puszyste, nieprzesłodzone, ze słodkim waniliowym budyniem, orzeźwiającym rabarbarem z imbirem, a wszystko zwieńczone chrupiącą migdałową kruszonką :) Muszę też wspomnieć, że przy okazji robienia tych bułeczek pierwszy raz zrobiłam domowy budyń waniliowy. Jego smak mnie zachwycił. Niech się chowają wszystkie kupne budynie w proszku, od dziś jak budyń, to tylko domowy :) Składniki na 12 drożdżówek: 500 g ekologicznej mąki orkiszowej Symbio
Zawsze głodna!Domowa lemoniada to super alternatywa dla słodkich soków i gazowanych wód, które są dostępne w sklepach. Na zakończenie majówki u nas dzisiaj z rabarbarem.Składniki; 170 g cukru, skórka otarta z jednej cytryny, 350 g rabarbaru obranego i bardzo drobno pokrojonego, 2 gałązki mięty, 120 ml soku z cytryny, Wykonanie;Rabarbar pokrojony wrzucamy do rondla i zalewamy(...)wody. Zagotowujemy. Następnie gotujemy ok. 10 minut. Do gorącego rabarbaru dodajemy miętę. Studzimy.Przecedzamy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Łączymy z 1 1/2 l wody. Podajemy z lodem i z plastrami cytryny...Smacznego /źródło Magazyn "Kuchnia
Anioły w kuchniMiały być rogaliki, powstały różne kształtne słodkie bułeczki z nadzieniem w środku. Nie mogłam się oprzeć, by nie zlepiać z nich różnych fantazyjnych kształtów
Zasmakuj Kuchni