domowe lody - 2503 przepisów (strona:104/167)

Domowy napój energetyczny 82

domowy napój energetyczny - serdecznie polecam, bo naprawdę działa !!! Składniki (na jedną porcję) :   szklanka mleka sojowego (użyłam napoju sojowego o smaku czekoladowym Golden Soya do nabycia w Biedronce) łyżka masła orzechowego banan   Sposób przygotowania : Wszystkie składniki połącz ze sobą i zmiksuj blenderem.  Smacznego:)   Polecam wszystkim wielbicielom mrożonej kawy świetną kruszarkę do lodu

cucinare
Biała kiełbasa Thermomix 191

TM31 Składniki na domową białą kiełbasę: 1 kg łopatki wieprzowej 700 g podgradla 500 g boczku surowego 500 g karkówki 400 g szynki 50 g soli 2 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżka pieprzu czarnego 3-4 łyżki majeranku 4-7 ząbków czosnku 1 łyżka suszonego rozmarynu ok. 0,5 l bardzo zimnej wody z kostkami lodu Dodatkowo: jelita

Themo przepisy
Domowy napój energetyczny 87

domowy napój energetyczny - serdecznie polecam, bo naprawdę działa !!! Składniki (na jedną porcję) :   szklanka mleka sojowego (użyłam napoju sojowego o smaku czekoladowym Golden Soya do nabycia w Biedronce) łyżka masła orzechowego banan   Sposób przygotowania : Wszystkie składniki połącz ze sobą i zmiksuj blenderem.  Smacznego:)   Polecam wszystkim wielbicielom mrożonej kawy świetną kruszarkę do lodu

cucinare
Orzeźwiający drink z owocami, czyli truskawkowe Martini Rosato dla ochłody 164

upału. Oto kolejna domowa propozycja na orzeźwiający napój - pyszny w wersji wyskokowej i tej bez procentów. Sprawdźcie sami, póki truskawki czekają na Was dosłownie na ulicy ;) Składniki (na 1 drink): 40 ml Martini Rosato 10-20 ml soku ze świeżych truskawek 50-70 ml soku z granatu 3-4 truskawki pokrojone w ćwiartki 2 kostki lodu cytryna i listki mięty

Kuchnia po mojemu
dalgona coffee – kawa po koreańsku 86

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru 4 łyżeczki gorącej wody ok. 250 ml mleka ciepłego

Domowy Smak Jedzenia
Grejpfrut pieczony w miodzie 123

świeżym domowym pieczywem jako kanapkę śniadaniową i było ekstra. Innym razem dodałbym jeszcze warstwę twarożku, a już na niego wyłożyłbym ten cudownie pachnący owoc. Jednak jak już i mówiłem, pieczony grejpfrut w miodzie to świetna pełnowartościowa przekąska, smakuje świetnie i bez żadnych dodatków. Można go też podać po prostu z twarożkiem, dodać do ciasta, lodów, sałatki. Po upieczeniu

Kuchnia Łukasza
Lemoniada Agnieszki 240

budżetu domowego móc spokojnie korzystać z wody z kranu… A wracając do lemoniady… Za zgodą Agnieszki dzielę się z Wami przepisem na jej cytrynowo-limonkowa lemoniadę z orzeźwiającą miętą. Przepis jest naprawdę prosty Składniki: 2 cytryny 2 1/2 limonki kilka gałązek świeżej mięty 3-4 łyżki miodu (płynnego) 2 litry filtrowanej wody kostki lodu (warto zamrozić w kostkach

Słodkie okruszki
Ekonomiczne cytrusy 131

pojemniczkach na lód, a następnie przekładam do szczelnego pojemniczka, który możemy przechowywać w zamrażalce nawet przez kilka miesięcy.  Skórki cytrynowe wykorzystuje do przygotowania ich kandyzowanej wersji do deserów. W podobny sposób wykorzystuje skórki od pomarańczy a nawet grapefruita. W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów, z skórek których można po świętach przygotować domową wersję kandyzowaną. Kandyzowane

Pyry na Gaz
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 148

mięsa kurzego. Przerażające. Tymczasem pyszną, zdrową i naturalną kostkę rosołową możesz zrobić samodzielnie w dużej ilości i zamrozić. Ten sposób jest naprawdę prosty i genialny w swej prostocie  Domowa kostka rosołowa Będziesz potrzebować: 3-4 marchewki 3 korzenie pietruszki ½ selera białą część pora cebulę kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 ząbki czosnku lubczyk sól, pieprz tymianek kurkuma ewentualnie(...)ogniu 2,5-3 godziny, aż warzywa całkowicie zmiękną. Bulion ostudź, wyjmij ziele i liście laurowe, a następnie zmiksuj. Taki zblendowany wywar najwygodniej przełożyć do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Otrzymasz gotowe porcje kostek rosołowych  Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę

Pani domowa
Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką 147

Najbardziel lubimy domowe desery. Dzisiejszy deser to świetny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców, tym razem gruszek. Połączenie delikatnych po upieczeniu gruszek i chrupiącej kruszonki to doskonały i pyszny pomysł. Gruszki przed zapieczeniem w piekarniku skarmelizowałam na maśle z miodem, a kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem płatków owsianych. Prosto, smacznie i zdrowo! Jeśli chcesz zaszaleć podaj deser z gałką lodów lub bitą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chłodnik Dwa ogórki 140

Chłodnik Dwa ogórki, to idealne danie na upały. Ogórki pokrojone w kosteczkę pysznie chrupią, a zielenina dodaje zupie mnóstwo smaku. W upalne dni przed podaniem można

Codziennik Kuchenny
Lemoniada z owocami 160

barwników. Taka domowa lemoniada z dodatkiem owoców i ziół (mięty i stewii) doskonale orzeźwia, jest do tego fit, gdyż nie ma zbędnych kalorii jak lemoniada ze sklepu. Idealny orzeźwiający napój na upały. Wykorzystujemy tyle składników w zależności od tego ile zamierzamy przygotować pomarańczowych kostek lodowych. Jak przygotować lemoniadę z owocami? Do każdego okienka pojemnika na kostki lodu wkładamy po kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mrożona herbata grejpfrutowa 147

Domowej roboty mrożona herbata z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta, bez dodatku dziwnych składników, które znajdziemy w herbatach butelkowanych. Orzeźwi i skutecznie ugasi pragnienie w upalne dni… Cukier można zastąpić np. miodem. Polecam Składniki: 4 płaskie łyżeczki granulowanej czarnej herbaty 1 litr wody 4-5 łyżek cukru sok wyciśnięty z 1 grejpfruta kostki lodu Przygotowanie: Zaparzyć herbatę, wsypać

Oryginalny smak
Mrożona ice tea 142

Ciepło? Upały nie odpuszczają? I dobrze! W końcu mamy lato :) Jednak czasem zbyt dużo ciepła też nam przeszkadza, dlatego warto zaopatrzyć się w coś co pomoże

Słodkie Przyjemności
Bogaty w smaki wieczór z bakaliami HELIO 125

rozmaitości, przekąski serowe serwowane z różnego rodzaju wędlinami, warzywami, owocami, orzechami, bakaliami… Deskę serów uwielbiam serwować na domówkach, dlaczego? Każdy sięga po to co lubi, to takie ciekawe rozwiązanie domowego mini bufetu, coś na raz, kawałek tego i tamtego i pierwszy głód zaspokojony. Do tego jak się prezentuje DESKA SERÓW POLECA SIĘ NA KAŻDĄ IMPREZĘ, sięgasz po to co chcesz(...)dodatki, łączysz je, komponujesz swój talerz. Deska serów z suszonymi owocami HELIO wzbogacą każdą deskę i imprezę! Deska serów wspaniale smakuje z czerwonym półwytrawnym lub wytrawnym winem, whiskey z lodem też się zdarzyło. Ważne, żeby popijać tym co wspaniale podkreśla smak serów, wędlin, past. Suszone owoce dopełniają deskę, każdy ich kęs przypomina o słodkości, której nie może zabraknąć podczas imprezy

Zasmakuj Kuchni
Kokosanki 274

Były rożki..zostały białka..tak więc są i kokosanki..też według przepisu znalezionego u Dorotki. 250 g wiórków kokosowych 100 g masła lub margaryny 3/4 szklanki

Moje domowe kucharzenie
Koktajl kakaowo-bananowy z figami na mleku kokosowym 139

mnie domowe) Jak zrobić Wegański koktajl Bounty kakaowo-bananowy z mlekiem kokosowym? Banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do blendera. Figi suszone kroimy drobniej. Do blendera wsypujemy kakao (może być też czekolada gorzka), wlewamy mleko kokosowe. Całość miksujemy na gładki koktajl. Rozlewamy do szklanek. Taki Shake najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu z kostką lodu. Pycha! The post Koktajl

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa granola 124

zrobić domowe zdrowe batoniki. Jednak nie dostosowałam odpowiednich proporcji i zamiast batoników wyszło coś w rodzaju kruszonki. I tak! Wtedy mnie olśniło, że przecież taką granolę mogę właśnie robić sama, a nie kupować gotowców. Mało tego, mogę ją mieszać na wszelkie sposoby, a następnie garściami jeść lub podawać nie tylko na śniadanie, ale też do deserów, lodów

Kuchnia w czekoladzie
Puszyste racuchy drożdżowe 173

lodów (maczaną w oleju) nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej (u mnie mieściło się po 6 – 7 sztuk jednorazowo). Smażymy z obu stron na rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Podajemy z domową konfiturą, jogurtem

mojewypiekiinietylko
Koniec wakacji i ....domowe limoncello 182

lody. Dzisiaj pogoda jest inna. Nawet się ochłodziło, dlatego witam Was przepisem na napój rozgrzewający. Przyda się na chłodne dni.... Limoncello jest włoskim likierem pochodzącym z Sorrento. Oryginalne nie ma sobie równych. Składa się na to wiele czynników. Przede wszystkim gatunek cytryn z jakich robi się prawdziwy likier limoncello. Ale temu, kto nie pił oryginalnego, domowe limoncello również

Kuchnia u Krysi
Tarta budyniowa z gruszkami 100

Przygotowałam domowy budyń bananowy . Ciastem wylepić dno i boki foremki do tarty. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w 180 stopniach. Rozpuścić miód z cukrem, gruszki obrać, pokroić w ósemki i karmelizować aż będą miękkie. Budyń wylać na upieczone ciasto. Ułożyć kawałki gruszki, włożyć na 15 minut do piekarnika. Tartę podawać przestudzoną z dodatkiem np. lodów

Magiczne Życie Marty