dobry placek - 1500 przepisów (strona:15/100)

Fuczki, czyli placki z Bieszczad. 163

Fuczki to placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Wywodzą się z kuchni łemkowskiej. Niezwykle proste i zaskakująco dobre. Można podawać w towarzystwie ryby lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu czosnkowego. Tradycyjnie do ciasta dodawano mąki owsianej. Z czasem zastąpiła ją mąka pszenna. Fuczki robiło się zarówno z surowej, jak i gotowanej kapusty kiszonej. Zdecydowanie wolę tę pierwszą

zadanie-gotowanie
Grecka Pita 176

oraz resztę ciepłej wody.  Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h  do wyrośnięcia.  Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni.  Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju(...)godzinę, aby nabrał smaku. Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule, ser. By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie. Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki. Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier. Smacznego

MarciochaKucharzy
Trendy kulinarne na 2017 116

spiżarnią.   Niemarnowanie żywności Jeśli chcesz jeść i gotować oszczędniej to naucz się, żeby nie kupować za dużo, nie przesadzać z terminami ważności dobrego jeszcze jedzenia, wykorzystywać całe warzywa (np. nie obierać jabłek czy robić placki z liści rzodkiewki). Gotowanie “na bogato”, które kończy się marnowaniem żywności wyszło już z mody.   Ucieczka od nudnych śniadań Ile można jeść

Ugotowane pozamiatane
Bezglutenowe racuchy z jabłkami 161

Bezglutenowe racuchy z jabłkami - obłędnie dobre, delikatne, idealne! Smażone bez tłuszczu z dodatkiem jabłka i płatków owsianych sprawia, że to propozycja na zdrowe i przepyszne śniadanie

Kuchnia bezglutenowa
CO Z ŻÓŁTKAMI? Tarta jabłkowa 1280 kcal 156

Dzień dobry! 100 post! OMG Ja wiem, ja się obijam z tym blogowaniem. Nie mogę ostatnio znaleźć swojego miejsca na tym świece i to dlatego. Tak

fitolarun.blogspot.com
WEGAŃSKIE OBIADY Z ZIEMNIAKÓW - zbiór 8 pysznych i łatwych propozycji 206

jajka, pyszne i chrupiące, przepis:  http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/chrupiace-weganskie-placki-ziemniaczane.html . Bonus we wpisie - dip czosnkowy słonecznikowy. 5. Wegański placek po węgiersku - czyli placki nieco podrasowane ;) znajdziecie tutaj . 6. Kartofle z kapustą czyli panczkraut - tak dobre, że aż dziwne, że jeszcze tak słabo znane poza Śląskiem, musicie spróbować tego koniecznie! 7. Ziemniaki z patelni, podsmażane i duszone z pieczarkami

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
PLACUSZKI DROBIOWE 488

środka można dodać tak naprawdę wszystko, na co macie ochotę. Tak więc wstałam sobie o 7 rano ( I'm crazy ) smażę te placki w towarzystwie Kędziora i Tymańskiego - Ranne Kakao  podjadając majonez ze słoika. Dobrego dnia kochani. Składniki:   1 podwójna pierś z kurczaka jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej  3 łyżki majonezu 25 dag żółtego sera

pieprzny smaczek
Czekoladowa pianka 131

Kolejny eksperyment, mój placek niestety opadł, bo za szybko wyłączyłam piekarnik myśląc, że jest już dobry, jak się później okazało nie był i musiałam znów włączyć grzanie, ale tak to bywa z eksperymentami, tak czy inaczej to nie zmieniło jego smaku;) po nocy w lodówce spełnił dziś rolę drugiego śniadania/deseru ;) Składniki: 600g gęstego jogurtu (np. bardzo gęsty Bakoma

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Słone placuszki 144

Wlać olej na patelnię i smażyć placuszki w głębokim tłuszczu, na małym ogniu. Po przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo fajne do piwa. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
718. Placki z camembertem i gruszką, na nowy rok szkolny. 163

koniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie. Dzisiaj placki smażę, znów dziwne, ale lubię takie. Jesienne trochę w smakach, ale dobre. A teraz kierunek szkoła, za szybko mi wakacje minęły.. ale, to nic, przecież niedługo będą kolejne ;)Szkoda tylko, że znów zaczął się

More food, love and dreams
Quesadilla 206

Ostatnio dużo eksperymentuję w kuchni i przyrządzam potrawy z różnych stron świata, jedna z nich jest Quesadilia. Jest bardzo dobrym pomysłem na lunch czy obiad. A to przepis na niąSkładniki: Placki tortilla, Puszka pomidorów, Cebulą, Puszka kukurydzy, Puszka czerwonej fasoli, Mozzarella, Ząbek czosnku, Filet z kurczaka, Olej do smażenia, Sól, pieprz Przygotowanie: W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną

cookpl
Syrniki - rosyjskie placki twarogowe 220

konfiturą. Masa jest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało uformować w wałek

Pełny talerz
placek manny z brzoskwinią 130

Placek manny z brzoskwinią Aromat smażonych brzoskwiń czuć w kuchni, na długo przed podaniem placków. Nie wiem jak działa ten posiłek na innych, ale mnie zawsze wprawia w dobry nastrój. Składniki Danie dla czterech osób 2 brzoskwinie 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka masła olej Sposób przygotowania Brzoskwinie(...)trochę mleka. Rozgrzewamy na patelni kilka kropli oleju. Po nagrzaniu patelni olej wycieramy ręcznikiem papierowym, tak aby patelnia była tyko "pobrudzona" olejem. Na patelnię przelewamy łyżką ciasto i smażymy placki krótko z obu stron na złoty kolor. Po każdym usmażonym placku, przecieramy patelnię, ręcznikiem papierowym z olejem. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło  i przesmażamy na niej cząstki brzoskwiń

Miód i pieprz
Placki z fajerki 156

Pamiętam kuchnię z fajerką u mojej babci. U drugiej babci wciąż taka funkcjonuje. Pamiętam z dzieciństwa placki z fajerki, które były na tej kuchni wypiekane: duże, przypieczone i niezbyt piękne, ale za to niesamowicie dobre. Zajadałam się nimi w ogromnych ilościach i zawsze czekałam na wypieczenie kolejnych. Wraz z rozwojem technologi także ta fajerkowa kuchnia została zamieniona na bardziej

Pasja Smaku
PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. 176

Dzień dobry po długiej przerwie!Karmel-itka postanowiła zwiedzać kraje Europy i wyjechała do Czech. Tym razem zupełnie niekulinarnie.Skupiła się na wędrowaniu, skakaniu po skałkach i zwiedzaniu zamków. Nic, co ma z kuchnią chociaż coś wspólnego.A teraz powraca z pysznym ciastem drożdżowym.W ostatnim poście pojawiły się KRUCHE BABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI.Sezon rabarbarowy nadal trwa, w pełni(...)zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne,świeży i pachnący owocami, placek drożdżowy. PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. /przepis bardzo znany;/ ciasto: szklanka cukrukilka kropli esencji waniliowej4 roztrzepane jajkakostka drożdży3/4 szklanki oleju4,5 szklanki mąki3/4 szklanki letniego mlekakruszonka: kostka zimnej margaryny szklanka cukru 3 szklanki mąki dodatkowo: 250g truskawek (mogą być też mrożone) 300g

W kuchni Karmel-itki