Uwielbiam zacząć dzień od dobrego śniadania. Placuszki, omlety, owsianki… to jest to co najbardziej mnie cieszy o poranku. A do tego pyszna herbata. Ostatnio miałam
Słodkie okruszkiwlewam masę i układam na niej resztę boczku. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Ostatnio babka smakuję mi jako dodatek do dań hinduskich, zamiast placka nan. Ale klasyczna wersja ze śmietaną też jest dobra. Zwykle jem ją prosto z pieca, ale na zimno też jest super. Następnego dnia można ją pokroić w grube plastry i podsmażyć. Oczywiście jak coś
Ugotowane pozamiatanePlacki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa. Składniki: ½ kg zwartych ziemniaków 300 g filetu z łososia 1 łyżka masła 200 ml śmietany 3 ząbki
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichababci, ale raczej jakiejś grandma - babci z domku na prerii. Cornbread, który samowolnie nazwałem sobie plackiem, jest bardzo tradycyjnym, bardzo prostym, bardzo rustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było najmilszą częścią szarego dnia
zadanie-gotowanieDobrej jakości chlebki pita można już zakupić w każdym dobrym sklepie a potem sami stwórzmy sobie pyszny obiad, śniadanie, podwieczorek. Nasze ulubione dodatki sprawią że pita
Moje Małe Czarowaniemamy wiele rodzajów mąki i różne jej typy, a często nie mamy pojęcia czy kupujemy właściwą. Nie wiemy czy akurat z tej mąki upieczemy dobre ciasto? Czy pierogi będą się dobrze kleić? Czy placki się nie rozpadną i czy nie wyjdzie jakiś gnieciuch albo tzw. „podeszwa” ? Wybór mąki ma decydujący wpływ na to, jaki będzie produkt finalny. A przecież
Kuchnia u Krysidodajemy po łyżce zimnej kaszki i całość ręcznie ucieramy. Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami . Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. DOBRA rada: Ciasto najlepiej przygotować na ok . 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze i zdąży zmięknąć , gdyż
Moje Słodkie Piekiełkowypiek. Zawsze agrest jadłam na surowo, uwielbiałam jako dziecko zrywać go z krzaka i wysysać. Jednak agrest świetnie sprawdza się w konfiturach i wypiekach. Będzie dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek
Poezja smakuróżnych gazetkach, zeszytach szukając czegos słodkiego co mogłabym zrobić, nawet siostry się pytałam i doradzała mi i w pewnym momencie przypomniałam sobie o tym placku i postanowiłam go zrobić. Jest pyszne delikatne i dobre na słoneczne, upalne dni. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru po 1/2 szkl mąki pszennej i ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kaka0
Motylkowa KuchniaDoprawiamy i mieszamy.6. Z masy formujemy placki. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej.7. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.Rada: placki najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub innym. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja akurat podałam z mizerią
Pasja SmakuDzisiaj propozycja na obiad albo na wcześniejszą kolacje :) Placki ziemniaczane z marchewką , są niezwykle chrupkie i bardzo dobre :) My zrobiliśmy bez żadnego sosiku , tylko z dodatkiem surówki , ale można np. polać gulaszem według KZ Składniki :- 10 dużych ziemniaków- 1 średnia marchewka- 3 całe jajka- 1 średnia cebula- 6 łyżek mąki- 0,5 l mleka- natka pietruszki- sól
Słodkości i nie tylkoWszystko co słodkie jest dobre, a dla mojej Rodzinki wypiek z wiśniami i dodatkiem kakao/czekolady jest wyjątkowy i niepowtarzalny! Placek jest wilgotny, puszysty no i...nie da się go przestać jeść, a co najważniejsze jego pieczenie i wyrabianie zajmuje baardzo mało czasu:) Mam nadzieję, że takie połączenie zamakuje Wam równie mocno jak i nam, a za nadesłanie przepisu
Smaczne Zdrowemoże kojarzyć się z bitwą na jedzenie (na filmach się takimi rzucają, ale ja nie polecam, bo placuszek jest za dobry ;). Ciasto jest niezwykle sprężyste, a przepis na nie pochodzi z niezawodnej książki Tarty i placki Carli Bardi. Nadzienie ma bardzo jesienny posmak - dojrzałe jabłka, duże truskawki i aromatyczny cynamon tworzą naprawdę udane połączenie. Na wierzchu robimy uroczą dziurkę
Chocolate Muffin Blogcebula nawiązują do smaku tradycyjnych placków ziemniaczanych, marchew dodaje słodkości (i dodatkowych witamin), a pieczarki dodatkowego "leśnego" aromatu. Całe danie, bez niczego smakuje tak, że nie trzeba żadnych dodatków. A znikają szybko. Podjadam świeżo po usmażeniu, zimne też są dobre. Myślałam, że trochę zostanie na następny dzień, ale nic z tego. Takie placki, podobnie jak ziemniaczane lub w innych
Zasmakuj Kuchniserowa placek 2 masa jabłkowa placek 3 masa orzechowa - See more at: http://swiatlucy.pl/ciasto-z/#sthash.xt9ejKre.dpuf Ciasto z jabłkami, serem i orzechami okt 5th Url: Jesienne ciasto w którym wykorzystujemy owoce tej pory roku orzechy i jabłka. Kwaskowaty smak sera i jabłek jest łączony w innych ciastach jak np. sernik. To jest dobry duet. Ser i jabłka są smażone(...)serowa placek 2 masa jabłkowa placek 3 masa orzechowa - See more at: http://swiatlucy.pl/ciasto-z/#sthash.xt9ejKre.dpuf Ciasto z jabłkami, serem i orzechami okt 5th Url: Jesienne ciasto w którym wykorzystujemy owoce tej pory roku orzechy i jabłka. Kwaskowaty smak sera i jabłek jest łączony w innych ciastach jak np. sernik. To jest dobry duet. Ser i jabłka są smażone
w mojej kuchni