Placki z cukinii są lżejsze i bardziej wartościowe niż placki ziemniaczane i robi się je szybciej ;) Smakują podobnie do placków z kabaczka, ale są wyraźniejsze. Lekkie i sycące, czyli dobre połączenie jak na lekki obiad, czy kolację. Trzeba tylko uważać, żeby nie zostawić w cukinii za dużo wody, bo wtedy placki mogą się rozpadać podczas smażenia
Milion SmakówZapomniany placek. Tak powinien się nazywać dzisiejszy przepis. Chcąc być dobrą wnuczką i gospodarnym członkiem rodziny postanowiłam przygotować na niedzielny obiad parę smakołyków. Eklerkami się już zdążyłam Wam pochwalić. Ale przed pracą w sobotnie przedpołudnie przygotowałam również ten placek. Byłam z niego bardzo dumna, ponieważ, wyglądał fikuśnie i pachniał zachwycająco dobrze. Tak jesiennie. I wszystko było
Słodkie PrzyjemnościPrzepis dostałam od mamy mojego kolegi Bartka. Przepis jest naprawdę dobry i sprawdzony. A jeśli chodzi o placka ze zdjęcia to zbyt długo nie zagościł na naszym stole, ale wszystkim bardzo smakował Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 (forma 22 x 27 cm) Składniki: Ciasto: 500 g mąki
KuchniaWeDwoje.plweekend może ktoryś z chłopaków wpadnie???? Za poradą przeszperałam intenet. Ciasto francuskie - za tłuste i pracochlonne. Ze sklepu francuskie - zbyt zakonserwowane i trudno trafic na dobre. W Dzienniku Bałtyckim znalazłam przepis na placek Trzech Króli - rosca de Reyes. Zainspirowana przepisem wypiekłam taki oto wieniec imitujący nakrycie głowy jednego z króli. Cukru użyłam niewiele, zaś bakalii dwie szklanki
Gotuj Sam!uznania, ja dałam łyżeczkę, a później dosłodziłam pudrem. Następnie dodajemy otręby i na koniec sodę. Mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli mamy dobrą, można smażyć bez tłuszczu. Na wierzchu placka układamy jabłka i lekko je wciskamy. Przykrywamy pokrywką i wolno smażymy. Gdy spód ładnie się zarumieni, zsuwamy na talerz i obracamy aby podsmażyć przez chwilę
Dieta moja pasjaLubię robić w sezonie placki z cukinii. Są szybkie i bardzo dobre. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz. Polecam!Składniki:1 cukinia2 jajka4 łyżki mąki2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego1 mała cebulka1-2 ząbki czosnku2-3 łyżki siekanego koperkusól, pieprzSposób przygotowania:1. Cukinię umyć, pozbyć się środków z pestkami, zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut
Kuchnia domowa AniDzień dobry, Dziś chciałam opowiedzieć Wam fascynującą historię placków pita - jednego z najstarszych rodzajów chleba przygotowywanych przez człowieka. Stanowi on postawę kuchni wielu krajów basenu Morza Śródziemnego, tak więc koniecznie chciałam nauczyć się przygotowywać je w domu. I muszę Wam powiedzieć, że kupne pity nie umywają się do domowych - zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na wykonanie tych chlebów samodzielnie(...)którą poza sezonem można zamienić na szpinak. Pita - historia jednego z najstarszych chlebów Pity są rodzajem płaskiego, lekko wyrośniętego pszennego chleba w kształcie okrągłym lub owalnym. Takie płaskie chlebowe placki (po angielsku flatbread) są najstarszym przygotowywanym przez człowieka rodzajem chleba, nie wymagającym specjalnych narzędzi czy pieców. Z łatwością mogły je przygotowywać pierwotne ludy koczownicze, np. Beduini, którzy podobno wytwarzali
Chilli Czosnek i Oliwapostawienie zarzutu, że coś takiego niekoniecznie jest jeszcze naleśnikiem, ale o odmienne mechaniczne właściwości placków przygotowanych bez udziału mleka. Utrwala ono bowiem ich strukturę i czyni bardziej sprężystą. Większy dział mleka skutkuje też większą wydajnością mieszanki, t.j. większą ilością możliwych do przygotowania z niej placków. Tym czego nigdy nie stosujemy jest proszek do pieczenia. Natomiast używamy czasami wody gazowanej(...)samego ciasta i jest to ogólnie dobry pomysł, jednak ten przepis tego nie wymaga. Naleśniki 2015-03-09 11:31:31 Uniwersalne naleśniki, które można zarówno spożywać niemal same, z dodatkiem np. tylko konfitur owocowych, jak i mogące stanowić podstawę zupełnie innych dań, np. krokietów. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 6-8 placków po 26-28cm) 200ml mleka
Kulinarna Pokusapenne z sosem pieczarkowym W ten sposób mamy trzecie danie zmierzające w kierunku placków ziemniaczanych po węgiersku. Tylko, że nadal zachowujemy dietę rozdzielną... :) To jest dobra metoda kiedy np. przygotujemy większą ilość sosu i jednego dnia podamy go z makaronem, a drugiego dnia z plackami ziemniaczanymi i mamy już urozmaicenie zamiast jeść dzień po dniu to samo
Dieta Rozdzielna i ZdrowieNowy Jork na talerzu". Ta książka zakochała mnie w sobie, że jadę przepisy jeden za drugim, a rzadko się to zdarza. Placki smaczne bardzo, ale żeby nie było zbyt pięknie Młody stwierdził, że są dobre, ale to nie jego klimaty. Może gdybym na tarce "starła" mięso pewnie zmieniłby zdanie :) Ps. Połączenie placka ziemniaczanego z sadzonym jajem, bardzo
Blondynka GotujeSkładniki: 1 kubek kaszy jaglanej 1 kubek wody 1 kubek mleka 0,5 kubka mąki kukurydzianej 1 papryka żółta lub pomarańczowa lub 2 małe dymka 4
Luźna KuchniaDzień dobry!Jakiś czas temu dzięki Gosi zaczęłam przekonywać się do jadalnych kwiatów.Niby czemu miałabym nie skorzystać z tego co daje nam natura? ;-) Dodatkowo co
Pora coś zjeśćPlacki cebulowe z serem i makiem – są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno. Są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko(...)Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy ostygnie dodać mak, starty ser żółty i całość wymieszać. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować, tworząc placek o średnicy 15 – 20 centymetrów. Tak uformowane placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. A na nie wyłożyć farsz cebulowy i odstawić
KuchniaWeDwoje.plŚniadaniowe mini ruchanki. Takie, że... Łoo! ;) No dobra. Łapka w górę, kto domyślił się, że chodzi o pyszne śniadanie. ;) Placki, naleśniki i racuchy wszelakie uwielbiamy rodzinnie, niezmiennie i niezmiernie. Z racji klimatu i dalekich od tropikalnych temperatur, doskonale wpasowują się one w zimowe i zdrowe śniadanie. Możliwości są tu nieograniczone, jednak tym razem padło na odświeżoną kuchnię regionalną
Pełny talerzJest to bardzo dobry przepis na krucho - biszkoptowe ciasto, które można wykorzystać do wypieku szarlotki, albo np. na placek ze śliwkami. My akurat lubimy więcej ciasta w szarlotce niż jabłek (może to zasługa bardzo dobrego ciasta :)), ale to jest już kwestia gustu i należy indywidualnie dobrać proporcję ciasta i jabłek. :) Szarlotka PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200oC Czas pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.com