Witam serdecznie w Nowym Roku 2014. Dla wszystkich, którzy nie potrafią zrobić dobrego ciasta drożdżowego podaję przepis na który natrafiłam w internecie. Musiałam go nieco zmodyfikować, ponieważ pierwszy placek tak wyrósł, że wykipiał po prostu- ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. I oto już potrafię zrobić dobre, pulchne ciasto drożdżowe. SKŁADNIKI(na dużą blachę): CIASTO: 0,75kg. mąki tortowej (albo
Kuchnia Beatycoś co Wam zostało z dni poprzednich... tak jak wtedy , kilka lat temu, zrobił to mój teść. On to zrobił z potrzeby..a wyszło bardzo dobre. Jadłam. Pochwaliłam i za to mu wtedy placka z jabłkami upiekłam. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizrobić na kolację? Szybki przegląd szafek i pomysł jest :-). Usmażyłam pyszne placki z kukurydzy i cukinii. Połączenie słodkiej kukurydzy i nijakiej w smaku cukinii wyszło naprawdę dobre. Placuszki podałam z sosem czosnkowym. Były smaczne i szybko zniknęły z talerza, nawet okruszki nie zostały ;-). Wyglądem placki może nie powalają, ale smak wynagradza wszystko :-). Polecam! PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ I CUKINIĄ
Zakątek rozkoszy kulinarnychzrobić dobrego na obiad kiedy w lodówce ma się jednego patata, pół cukinii, pięć pieczarek, kawałek sera i dwa jajka? I dodatkowo ulewę za oknem. No co? Nic innego jak wymyślić placki o tak wspaniałym i bogatym smaku. Polecam każdemu, kto omyłkowo tak jak ja kupił jednego patata na spróbowanie i nie wie jak wyczarować obiad dla dwóch osób
Mango Papajaplacku. I o to jest - pizza ale tym razem z nieco innej perspektywy - mojej i paru osób, którzy mówiąc kolokwialnie - żyją z pizzy. Pamiętam lat temu dobrych kilka jak byłem na wycieczce szkolnej, między innymi w Rzymie. Nauczeni życiem w Polsce, gdzie wszystkiego musi być dużo, konkretnie i syto weszliśmy do ogromnej pizzerii z zamiarem skonsumownia grubego placka(...)cienka. Zatem można wysunąć wniosek, że co pizzeria to inna pizza. Moja też jest inna na swój sposób i nie wiem czy moje ciasto i efekt końcowy jest dobry, bardzo dobry, przeciętny czy całkiem poza katagorią w stylu "lepiej zamilcz". Moje przemyślenia na temat ciasta do pizzy ujęte w 3 zasadach: 1. Zawsze przesiej mąkę - nie ważne
Right Behind The KitchenPlacki powstały w mojej głowie w jednej chwili gdy spojrzałam co mam jeszcze dobrego w kuchni, takie pozostałości które chciałam "wykończyć". Kilka pieczarek, mąka która została po pizzy, mała cebulka, parę suszonych pomidorów.... Wyczarowałam z nich placki, zrobiło się wytrawnie i ...smacznie! Brzuchy pełne. Takie placki świetnie komponują się z maślanką, kefirem, szklanką kakao. Wyczarowane placki
Zasmakuj KuchniPrzepyszne placuszki z wspaniałym sosem dobre na przekąskę Składniki -1 cukinia - 1 jajko - 2 łyżki mielonego lnu - 4 łyżki płatków błyskawicznych jaglanych - sól - pieprz - 1 łyżka ziół dalmatyńskie sos - 2 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 mały czosnek - 1 łyżeczka posiekanego kopru olej do smażenia placków Sposób przygotowania 1. - Cukinię zetrzeć na drobnej tarce dodać jajko, mielony(...)wszystko razem ,zostawić na pół godziny Zrobić sos - Majonez zmieszać z jogurtem na drobnej tarce zatrzeć czosnek i dodać koper doprawić pieprzem i solą Potem smażyć placki na oleju Usmażone placki podawać z sosem
W królestwie smaków BeatyJego przysmaków. Jakiś czas temu obiecywałam Wam nowy przepis na ciasto do pizzy. Myślę, że Dzień Taty to dobry dzień na realizację obietnicy. Dlaczego? Bo owym przysmakiem Taty - tajemniczym plackiem po góralsku jest nic innego jak pizza. Oto kolejna jej odsłona na moim blogu. Nowy przepis na ciasto, nowa jego kreacja. Niebo w gębie. Sprawdźcie sami czy na przysmak(...)płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju mąka pszenna do zagniecenia ciasta (szacunkowo 40 dag) dodatki: ok 40 dag tartego sera żółtego 1 kulka mozarelli kilkanaście plastrów sera wędzonego dobrego gatunku (najlepiej prosto od górala) konfitura z żurawiny 1-2 laski kabanosa (opcjonalnie) pasta pomidorowa sos czosnkowy Przygotowanie: Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i solą. Dodajemy olej i mieszamy dokładnie z ciepłą
Kuchnia po mojemuPlacki jogurtowe z mąki jaglanej to bardzo smaczne i leciutkie placuszki. Są tak dobre, że można je po prostu wziąć do ręki i zajadać. Ale można też podać je z ulubioną konfiturą, syropem klonowym czy musem z owoców. Placki są doskonałe na śniadanie czy podwieczorek. Zapewniam Was, że posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Do placków wykorzystałam
Zrób to smaczniesię na kanapie, nim zaparzy się kawa lub herbata, Wy będziecie mieli na stole obłędnie pachnący, mocno czekoladowy, mięciutki i wilgotny od jogurtu greckiego placek ze śliwkami :) Prościej się nie da, prawda? No dobra, można zamiast tego skoczyć po kawałek chemicznego ciasta do cukierni, ale to już nie będzie to samo :D Spróbujcie koniecznie, a jeśli chcecie, zawsze(...)wyrównaj łyżką lub łopatką wierzch. Ułóż na nim przekrojone na pół i wydrylowane śliwki (przecięciem do góry). Piecz ciasto przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Następnie oprósz go cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyDzień dobry!Nie od dzisiaj wiadomo, że dynia dobrze smakuje z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Zatem dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni oraz mięsnego gulaszu, nieco korzennego i sosu pomarańczowego. Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło.Placki
Pora coś zjeśćsmaku. Niech nasze przepisy będą tylko szkieletem, na którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach(...)pieca. Smażymy po 2 minuty z każdej ze stron. Wychodzą cudowne i miękkie placuszki. Do takich placków pasuje masło czosnkowe, bryndza (ale na nią teraz nie ma sezonu), kwaśna śmietana, a nawet miód. Ja proponuję zrobić masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam z utartym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, posiekanym drobno koperkiem i pietruszką (po garści
ladykitchenSyrniczki, serniczki to po prostu placuszki, których głównym składnikiem jest dobrej jakości twaróg. Nie żaden serek z wiaderka czy homogenizowany, nawet nie miękki twarożek. Takie nadają się do innych placków . Syrniki robi się z prawdziwego białego sera. Pochodzą z kuchni wschodniej - ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Podaje się je na słodko, zwykle z kwaśną śmietana i dżemem owocowym lub owocami. Można(...)podać na śniadanie, ale zwykle przygotowuje się je na podwieczorek lub po prostu jako deser. Z białego sera możecie też zrobić pyszne placki serowo-cytrynowe - są pyszne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzygotować makaron z kurkami . Dzisiaj proponuję Wam grzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g , lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta, tak jak jabłka w plackach z jabłkami. Przepis na te placuszki były już na moim poprzednim nieistniejącym blogu Pokrojone doprawione , lecz zasługuje na uwiecznienie go tutaj również. Te placuszki zrobiłam
Posadzone i zjedzone