przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli(...)Patelnię smarujemy cieniutko olejem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy cieniutko ciasto i smażymy po kilka minut z każdej strony. 4. Po usmażeniu i przestudzeniu placków, smarujemy je farszem i zawijamy. 5. Gotowe placki smażymy jeszcze chwilkę na patelni z odrobiną masła. A teraz smacznego
Mama z miastazbędna. Kolejnym daniem był „Sandacz na szpinaku z sosem szczawiowym” (60 zł). Idealnie skomponowane i przygotowane danie. Sandacz delikatny, idealnie ugotowany i bez ości !. Szpinak jak trzeba. Wspaniały placek ziemniaczano łososiowy na spodzie… . Danie kompletne. Na zakończenie „Comber z sarny podany z sosem jałowcowym, szpinakowymi szpeclami oraz karmelizowanymi burakami” (97 zł). I od czego zacząć? Od tego(...)aromat…. Wyszliśmy najedzeni ale bez uczucia ciężkości. Dania nie należą do najtańszych ale zdecydowanie warte swojej ceny. Restauracja dobra na lunch jak również na niedzielny rodzinny obiad. W weekendy podawane są dania z kuchni polskiej: gołąbki, schabowe, placki ziemniaczane, flaczki…. Gotował dla nas Szef Krzysztof Kowalski. 20 letnie doświadczenie oraz gotowanie dla Pary Prezydenckiej są doskonałą rekomendacją
królestwo garówchaczapuri kroimy jak pizzę lub rwiemy rękami na kawałki. Wierzch placków możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 8-9 sztuk CIASTO 340 g mąki pszennej 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka(...)kule z sera. Zawijamy ciasto dookoła i dokładnie zlepiamy, zamykając ser w środku. Tak utworzoną kulę z serem w środku lekko rozklepujemy, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek. Smażymy pojedynczo (pozostałe placki trzymamy pod przykryciem z folii) na suchej patelni, do momentu, aż się zrumieni. Wówczas przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy, aż placek pokryje się
cool and mintydzieciństwie często co piątek jadło się placki ziemniaczane. Łatwe do zrobienia i smaczne, robiłam kiedyś placuszki z cukinii i są one naprawdę bardzo dobre. Została mi połówka cukinii i tak się zastanawiałam co by tu z niej zrobić i natrafiłam na przepis na placuszki z batatami czyli słodkimi ziemniakami. Brzmi nieźle, co nie? Składniki pół cukinii jeden słodki
Delusional TrineMusiałam użyć całej swej silnej woli, żeby nie wyjeść sosu do ostatniej kropli wprost z miseczki ;) To jest naprawdę dobre. Pyszna czekolada w połączeniu ze świeżą miętą idealnie do siebie pasują. Sosem możemy polewać lody, naleśniki, placki, maczać w nim owoce, herbatniki. Jeżeli wolicie bardziej aksamitną konsystencję, której bliżej do czekolady mlecznej, wodę zastąpcie słodką śmietanką. Bardzo kusiło
zadanie-gotowanieksiążki "Mama's Italian Cookbook". A sposób krojenia szparagów podpatrzyłam na blogu Smitten kitchen . Tak krojone szparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek. składniki ciasto na pizzę ( 2 placki) 1 opakowanie suchych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 62,5 ml letniej wody - 4 łyżki i 1/2 łyżeczki 212 g mąki
Stare Garyciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy. Dodatek tymianku moim zdaniem nadał
les mirabellesSmażone ,chrupiące , placki z cukinii W upalne dni , człowiek już sam nie wie co ma zjeść , ale wie ,że zjeść musi . Dobrym przepisem na takie niesprzyjające okoliczności przyrody, może stać się , placuszek z cukinii , który jest lekki i bardzo smaczny , a cukinia zazwyczaj jest w każdym warzywnym ogródku , donicy na tarasie lub po prostu w markecie . Polecam , szczególnie(...)pieprz , mąkę i jajko . Dokładnie mieszamy łyżką , aż do połączenia składników . Na patelni rozgrzewamy olej i gdy jest już porządnie gorący , kładziemy ostrożnie łyżkę farszu , delikatnie rozprowadzając w formę placka – nie może być zbyt gruby , bo nie będzie chrupiący . Smażymy na złoty kolor z jednej strony , po czym przekładamy na drugą . Placuszki zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik
Ogrodnik w podróżykiedy wtulona w objęcia pierwszej młodzieńczej miłostki, do znudzenia mogłam patrzeć w gwiazdy, milczeć i marzyć. Placki ziemniaczane 1kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Ziemniaki obrać i zetrzeć na tartce (starym, dobrym sposobem, przy którym zawsze razem z ziemniakami ściera się kawałek naskórka z knykci) lub w maszynce
Przepysznik - BLW i nie tylkoDzisiaj zapraszam na danie proste, pożywne, tanie, łatwe w przygotowaniu i smaczne. Myślę, że każdy wspomina dziecięce lata i pyszne placki ziemniaczane. Ja dzisiaj przygotowałem
Wyprawy kulinarneprawie na mąkę. Takie kawałki orzechów dadzą nam potem przyjemną teksturę J Teraz możemy włączyć piekarnik na 180ºC, niech się nam nagrzewa podczas gdy my będziemy robić masę na placek ;) Zmielone orzechy i wiórki przesypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, naszym słodzidłem, szczyptą soli i przyprawą do piernika lub przyprawami korzennymi. W drugiej misce mieszamy jajko(...)się połączy. Kroimy czekoladę na małe kawałeczki i wrzucamy do masy. Jeśli chcemy dodać jakieś bakalie, teraz jest dobry moment. I mieszamy naszą masę, aż nam się wszystko złączy J Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placek (wychodzi średnica około 25cm) – można też uformować ciastka, wychodzą pyszne ;) Pieczemy w 180ºC przez około
Jak gotować i nie zwariowaćzaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią przystawkę doskonałą. Ale nie tylko – gdy wracam późno z pracy i skromna kolacja to za mało, a obiad to za dużo – przygotowuję focaccię na wieczorny posiłek. Przepyszna sprawa. Tym razem placek przygotowałam tradycyjnie z rozmarynem, ale dodałam także ser sałatkowy(...)czubata łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki cukru ok. 6 łyżek oliwy z oliwek świeży rozmaryn opcjonalne dodatki: oliwki, feta, pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory, sól w płatkach do podania: dobrej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mąki pszennej ok. 280 - 300 ml ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży instant
Poezja smakukulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru
OstryKęsSezon na moje ulubione warzywo trwa! Najlepsza cukinia jest malutka, ma błyszczącą skórę, bez żadnych uszkodzeń. Jest tak dobra, że można ją jeść na surowo! Do wszystkiego, ma naprawdę szerokie zastosowanie! Dzisiaj postanowiłam zrobić z niej placki, bardzo szybkie w przygotowaniu, ze składników, które zwykle mamy pod ręką. Placki są chrupiące, pięknie pachną, bo dodałam starty ząbek czosnku
Moja smaczna kuchniaNa weekendowe śniadanie, na deser lub podwieczorek. Gofry to zawsze dobra opcja :) Tym razem, bez laktozy, na mleku roślinnym. Podane ze wszystkim na co mieliśmy ochotę
Mienta blog