dobry placek - 1500 przepisów (strona:27/100)

Pancakes II 147

rzeczy, które w USA ratowałyby mi życie, mianowicie dobre masło orzechowe (takie bez soli, cukru i tłuszczów utwardzonych, a mają takie) i pancakes. Ale też nie takie klasyczne z cukrem w cieście, tylko w nieco odchudzonej wersji, którą lubię serwować mojemu starszemu siostrzeńcowi jak ma smutny dzień - to jego ulubione placki. A zatem poniżej dzielę się z wami najlepszym

Przepysznik - BLW i nie tylko
PIECZONE OPONKI SEROWE - odchudzona "oponka" Ci się upiecze. 185

tortowa z Rostocza) - 400g - cukier waniliowy, duże opakowanie, - cukier (najlepiej puder), 4 łyżki, - proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki, - soda, 1/2 łyżeczki, + cukier trzcinowy do posypania Klucz do sukcesu? Dobra mąka i odpowiedni ser. Trudno jest "dorwać" taki wiaderkowy ser, który będzie kremowy ale odpowiednio gęsty. U nas najlepiej sprawdza się Piątnica i President, ewentualnie Jana. Mąka? - Najlepsza jest tortowa(...)około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki 4. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. 5. Posypać cukrem trzcinowym 6. Wstawić do nagrzanego na 160-180 stopni piekarnika (zależy od grubości oponek i stopnia zarumienienia) 7. Piec 10-15 minut, kontrolując ich przyrumienienie. Są bardzo dobre, ale jak już wyżej wspomniałam - trudne

Wypisz Wymaluj
Kremówki domowe 237

Domowe pyszne żółte kremówki z grubą warstwą cukru pudru :), pychotka :) . Sami się przekonajcie !. Ciasto maślane: 37 dag masła lu dobrej margaryny 22 dag mąki pszennej Mąkę z margaryną posiekać i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podstawowe: 30 dag mąki 2 żółtka 1 łyżka octu ok. 1/2 szklanki wody  Ciasto dokładnie wyrobić, jak na pierogi. Rozwałkować ciasto podstawowe(...)wałkować i zawsze w 1 stronę. Upiec 2 placki na złoty kolor w tem.200C, przez 20-25 minut i przełożyć masę budyniową. Piękne patery z kamienia na stroniehttp://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24804096Masa do kremówki: 1 litr mleka  4 budynie śmietankowe lub waniliowe cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru pudru 50 dag dobrego masła Ugotować budyń na mleku z dodatkiem cukru waniliowego

Apetyczna babeczka
Wegański bezglutenowy placek z truskawkami 214

niesprawiedliwe, że sezon na te wspaniałe owoce trwa tak krótko – nic dziwnego, bo wszystko co dobre szybko się kończy. Niemniej jednak należy docenić to, co mamy. A mamy pełnię sezonu truskawkowego. Kiedy myślę o tych soczystych czerwonych kąskach, przed oczami stają mi cudowny placek z truskawkami oraz truskawkowy kompot, którym częstowano dzieci w przedszkolu. Pewne czasy już nie wrócą

Roślinna - blog wegański
RAFAELLO 143

TROCHĘ UGOTOWANY I WYSTUDZONY BUDYŃ NA KONIEC DODAĆ WIÓRKI I WYMIESZAĆ MASĘ. PRZEŁOŻYĆ DWA PLACKI MASĄ,ZOSTAWIĆ TROCHĘ NA WIERZCH,POSMAROWAĆ MASĄ ,MOŻNA RÓWNIEŻ POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ LUB TYLKO POSYPAĆ WIÓRKAMI NAJLEPIEJ SMAKUJE JAK POSTOI KILKA GODZIN I ZMIĘKNIE PROSTE I NAPRAWDĘ DOBRE CIASTO

Swojskie jedzonko
Mini quesadillas czyli tortilla z... tostera :) - z pysznym farszem pieczarkowo-porowym z kurczakiem i serem żółtym. 619

Lubicie quesadillas? Takie robione na patelni jest dobre, ale przy przekręcaniu na drugą stronę mogą dziać się cuda :) To samo przy krojeniu, nie mówiąc już o jedzeniu, gdy farsz akurat nie chce się trzymać pomiędzy plackami tortilli. Na to wszystko jest jeden sposób - dziś wypróbowany przeze mnie osobiście - quesadillas zapiekane w zwykłym tosterze (takim na sandwiche). Wyszły super

Kto ugości moich gości?
CIASTA WIELKANOCNE 222

jedzeniu. Podawano go na Święta Wielkanocne, po 40 dniach postu. W dawnych czasach dobra gospodyni piekła aż kilkanaście mazurków, a dziś z tej okazji podawanych jest ich maksymalnie kilka sztuk, ale mimo to cukiernicy mają spore pole do popisu. Są prostokątne, owalne placki z różnych gatunków ciasta (kruche, makaronikowe, marcepanowe biszkoptowe) lub ze smażonych owoców ułożonych na opłatkach (pomarańczowe

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką. 279

pyszne!!! Słodki, kremowy budyń i kwaśne, intensywne w smaku wiśnie, wszystko to na mięciutkim drożdżowym placku, delikatnie oprószone kruszonką... No mówię Wam, dla mnie bomba!!! Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z budyniem, wiśniami i kruszonką CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego

Rozpustne gotowanie
Pizza prawdopodobnie najlepsza na świecie! 137

wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym…a co do nadzienia to już sprawa każdego z nas …u nas podstawą jest dobry ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200-220 stopni przez ok. 8-10 minut – czas sami

Apetyczna babeczka
Puszyste placuszki na śmietanie 154

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis z blogu: Sio-smutki . Lekkie, delikatne placuszki, które dają ogromny zastrzyk energii na dobry początek dnia. Po usmażeniu nadal są puszyste i kremowe w smaku. Jednym słowem - rewelacyjny pomysł na pyszne i szybkie śniadanie! (12 sztuk) 1 jajko  2 łyżki gęstej śmietany 18% (czubate) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru(...)Ciasto wykładałam za pomocą łyżki stołowej.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami (**).   (*) W oryginale jest 1 łyżeczka pudru. Jego ilość zależy od tego, z czym placki zostaną podane. (**) Placuszki podałam z roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami włoskimi. Idealnie smakują z cukrem pudrem, miodem - czy dowolnym sosem/syropem

Di gotuje
Nostalgia to też składnik 112

echa przeszłości wzbudzające tęsknotę za tym, co było dobre. Nostalgia stała się w pewnym momencie jednym z elementarnych składników w mojej kuchni.   Nie zawsze nostalgia jest słodka i dobra. Zdarza się, że zwyczajnie mnie prześladuje. Kiedy próbuję odtworzyć smak calamari ripieni al forno z ulubionej chorwackiej knajpki w Medulinie i po raz kolejny czegoś mi w potrawie brak – brakuje(...)babcia czy ciocia, ale pamiętacie np. słodki zapach wanilii, mocno przypieczone placki ziemniaczane czy rozpuszczone masło. To, że w szarlotce poza cynamonem były tłuczone goździki. Że do ubitych ziemniaków poza masłem ktoś dodawał stary żółty ser. Nasze zmysły nie potrafią nas oszukiwać, a tęsknota za beztroską i dobrymi czasami każe nam – nie zawsze świadomie – wracać do tego, co było

Karo in the Kitchen
Tortilla de patatas 212

gotowe. Jak bardzo się myliłam, okazało już po próbie odwrócenia placka (po hiszpańsku to się pięknie nazywa "dar la vuelta a la tortilla") - ziemniaki przywarły go patelni, miejscami się przypaliły. Owszem, jak by zamknąć oczy, smakowało to jak tortilla, jednak zupełnie tak nie wyglądało. Cóż, dobra patelnia to jednak podstawa:) Kolejna próba, już w domu, okazała się zdecydowanie bardziej(...)żeby zawartość równo się ułożyła. Przykryć pokrywką, smażyć na małym ogniu ok 6-7 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Tortillę odwrócić: przykryć z wierzchu talerzem, odwrócić patelnię, a placek w talerza zsunąć z powrotem na patelnię. Przykryć i smażyć na małym ogniu jeszcze ok 3 minut. Pod koniec smażenia posypać z wierzchu serem i szczypiorkiem. Podawać pokrojoną

Obiad gotowy
Ciasto jogurtowe z porzeczkami 147

chętnie kawałek domowego ciasta do kawy, prawda? Staram się wtedy przygotować mniejszą blaszkę jakiegoś dobrego ciasta, a skoro jest lato to ciasto z owocami będzie bardzo na miejscu. Miałam troszkę porzeczek i jagód kamczackich. Część zjadłam tak po prostu, ale na szczęście wystarczyło do placka. Z chrupiącą kruszonką i kleksami białego sera wyszedł bardzo smaczny i wilgotny. To świetne

Smaczna Pyza
Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią 115

placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo. Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamki. Podajemy posmarowane hummusem, posypane cukinią, ziarnami czarnuszki i posiekaną natką z pietruszki. Można skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Doskonale smakują na ciepło i na zimno

Moja smaczna kuchnia
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 236

raity podawanej w północnych Indiach. Na śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrą zupę z soczewicy. Chętnie pija się kawę z mlekiem. Kawa dobrego gatunku uprawiana jest w tym rejonie. Większość ludności zamieszkującej południe Indii to hindusi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania