dobry placek - 1500 przepisów (strona:34/100)

Hiszpańska tortilla z chorizo 169

Czasem aż trudno uwierzyć, że z prostych w gruncie rzeczy składników może wyjść rewelacyjne danie. Takie jak dzisiaj - pyszna hiszpańska tortilla z ziemniaków z kiełbasą chorizo

Wyprawy kulinarne
CIASTO (bezglutenowe) Z RABARBAREM 136

Absolutnie nie jestem na diecie bezglutenowej, ale uważam, że są takie składniki, które warto ograniczać. Jakie to składniki? Pszenica- gluten, produkty mleczne-laktoza, cukier-węglowodany proste

fitolarun.blogspot.com
Zycie zmienne jest... 136

Bananowe placki fasolowe*;  z morelami i białą czekoladą *z ubitym białkiem, mleczkiem kokosowym Miał być grill ze znajomymi, nocowanie, a potem miałam sprzedawać lody w godzinach późniejszych niż ranne, życie się zmienia, lodów nie było, ale było pytanie czy chcę jechać na truskawki, szybka decyzja, to jadę.. warunek wyjazd o 6! No i był ten grill, troszku(...)gdzieś o drugiej w nocy słoik sobie na drogę szykowałam, przewracając przy okazji naleśniki i przeżywałam filozoficzne myśli, czy opłaca mi się iść w ogóle spać, no nic poszłam dobre te i 3godz. bo cały dzień w rydlankach jednak swego wymaga, do domu wróciłam gdzieś po północy i nawet wtedy jeszcze nie padłam, dzień jakoś mi tak szybko zleciał

More food, love and dreams
Domowa tortilla (placki pszenne) 163

najcieniej - na okrąg o średnicy 1-2 cm większej niż średnica patelni, ponieważ placki skurczą się podczas smażenia.   Tortille smażyć na suchej patelni (***) z obu stron - około po 30 sekund, aż pojawią się brązowe plamki, ew. bąble.  (Należy uważać, aby placków nie przypalić, można je odwracać kilkakrotnie. Tortilla miejscami powinna być lekko zarumieniona, ale nie za mocno(...)Jeśli będzie zbyt długo smażona - stanie się krucha i niezdatna do zwinięcia się.) (*) szklanka = 250 ml (**) Wodę należy zagotować, a następnie odczekać z 3 minuty. (***) Patelnia powinna być dobrej jakości z nieprzywieralnym dnem.  Tu akurat pierwszy raz użyłam naleśnikarki Ariete

Di gotuje
Serowo-jogurtowe placuszki śniadaniowe (light) 145

Zapraszam Was na przepis na pyszne placuszki. Idealne na śniadanie, proste w przygotowaniu, do tego w lekko odchudzonej wersji. Takie serowo-jogurtowe placuszki śniadaniowe (light), to

Słodkie okruszki
Przepis podstawowy na naleśniki 204

gazowana) 2 całe jajka szczypta soli Dobra patelnia i odrobina tłuszczu. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy mleko, wodę gazowaną i jajka, miksujemy. Ja często używam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron. Naleśniki podajemy

Słodkie okruszki
Po prostu naleśniki - przepis podstawowy 168

gazowana) 2 całe jajka szczypta soli Dobra patelnia i odrobina tłuszczu. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy mleko, wodę gazowaną i jajka, miksujemy. Ja często używam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi

Słodkie okruszki
Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 174

amerykańskim plackiem z pieczonych batatów zaintrygowała mnie Tren’ness Woods-Black podczas swoich odwiedzin w polskiej edycji MasterChefa. Tren’ness kontynuuje dzieło swojej babci i prowadzi jedną z najsłynniejszych restauracji kuchni soul food na nowojorskim Harlemie — Sylvia's Restaurant. Ponoć to jedno z miejsc, które trzeba koniecznie w Nowym Jorku odwiedzić. Sama kuchnia soul food stoi na straży dobrego imienia(...)inspirując się głównie oryginalnym przepisem Sylvi Woods. Kluczem idealnego nadzienia są przyprawy m.in.: wanilia, cynamon i mój ukochany kardamon. Ciasto wychodzi wspaniałe, w smaku dość podobne do popularnego placka dyniowego, chociaż bataty dodają niepowtarzalnej słodyczy i karmelowego aromatu. Gorąco je Wam polecam! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruchy spód: 220 g mąki orkiszowej (lub pszennej

Food Square
Orkiszowa wytrawna rolada i "Nic nie trwa wiecznie" 158

Składniki : Ciasto 42 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 300 g jasnej mąki orkiszowej 200 g razowej mąki orkiszowej łyżeczka soli ok. 350 ml ciepłej wody 4-5 łyżek dobrej oliwy Dodatki salami polędwica lub szynka ser dojrzewający np. grana padano dwie garści rozmrożonej fasolki szparagowej łyżeczek suszonego majeranku czosnek granulowany jajko łyżka sezamu Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej(...)wyrośnięcia. Wyrastanie zajmie ok. pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości ok. 5-7 mm. Ciasto posypać suszonym majerankiem i czosnkiem.  Na placku ułożyć plastry salami, wędliny, sera i fasolki (patrz zdjęcie obok). Zwinąć całość w ścisłą roladę, podwijając końce pod spód. Ułożyć na złączeniu ciasta i odstawić na kwadrans do ponownego wyrośnięcia. Posmarować

Weekendy w domu i ogrodzie
Hot dog domowym sposobem 242

Składniki : 200 g mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży ok. 100 ml ciepłej wody łyżka dobrej oliwy szczypta suszonego oregano szczypta soli pół łyżeczki suszonego czosnku pętko dobrej kiełbasy (u mnie jałowcowa) pieczarka lub dwie Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól i oregano. Wyrobić ciasto, polać je oliwą, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę(...)ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Ciasto rozwałkować w prostokąt (długości kiełbasy przekrojonej tak, by ułożyć ją w linii prostej). Pieczarkę pokroić w plastry.  Na dłuższym brzegu placka ułożyć kiełbasę, plastry pieczarki oprzeć o kiełbasę. Zwinąć w miarę ściśle w roladkę i ułożyć sklejeniem do spodu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. pół godziny

Weekendy w domu i ogrodzie
Eger - miasto winem płynące 170

dobre. Pierwsza restauracja nie powaliła na kolana, przy okazji można było się trochę pośmiać z  tłumaczeń zawartych w karcie - Polak tyle się wtedy óczy, rze chej! Bardzo popularna zupa z dzika z estragonem. Ta wersja jest na bazie pomidorów i papryki słodkiej. Wg mnie lepsza jest zabielana zupa, aczkolwiek mięso bardzo kruche i naprawdę smakowe.  Propozycja placka po węgiersku, czyli to, co ma placek po węgiersku ale w naleśniku. Niczym nie podobny do polskiej odmiany, gdzie placek, to gąbką nasiąknięta tłuszczem. Trochę taki misz-masz na pierwszy rzut oka. Ale smak o dziwo niezły - była to polęwdiczka wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor

Right Behind The Kitchen
Ciasto popapraniec na oleju i wodzie gazowanej. 138

masę ( 3/4) wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim i wierzch dekorujemy resztą kremu. Składniki na polewę rozpuszczamy w rondlu i mieszamy aż się dobrze połączą. Gdy przestygnie i zacznie tężeć polewamy nią ciasto i możemy sobie zaszaleć ze wzorkami. :) Jeszcze kilka słów o polewie.  Często dostaję maile z zapytaniem o przepis dobrą polewę. Jakie proporcje aby się

Dieta moja pasja
Kluski szare, kluski żelazne 148

który nieodmiennie mi się kojarzy z dobrymi kluskami domowymi w wersji dowolnej (kopytka, pyzy, śląskie do wyboru Kluski pasują zarówno do podrumienionej cebulki, ale sprawdzą się również z wszelkiego rodzaju mięsami w sosie. Podobno są i tacy, którzy jadają je z białym serem. Ja w każdym razie zawsze jak trę ziemniaki na placki, mam dylemat…. placki

Mieszam w Garnku
Nowa wersja placków z serka wiejskiego 151

Dzień dobry! :-) Niedziela jest dla mnie dniem, w którym większość czasu poświęcam na wielogodzinne refleksje sprowadzające się prostego do stwierdzenia: "JUTRO PONIEDZIAŁEK + NIE ZNOSZĘ SWOJEJ PRACY" ;p macie podobnie? może to lekko pokrzywione, ale nie potrafię tego zwalczyć. Przechodząc do rzeczy podaję przepis na moje wczorajsze śniadanie, placki z serka wiejskiego, odrobinę zmodyfikowane. Składniki: duże jajko 3 łyżki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowy kebab z kurczaka 380

naprawdę dobrej jakości. Zanim zdecydowałam się na nie, patrzyłam w różnych sklepach, niektóre ciężko było nią nazwać, szczególnie gdy były strasznie twarde. Moje były na cienkim cieście, puste w środku, czyli takie, jakie powinny być. Dzięki czemu, mogłam je bez większych problemów rozciąć, tak, aby mieć dwa placki, choć możecie się pobawić w różny sposób zawijania. Tak, jednak jest

Fabryka pomysłów