dobry placek - 1500 przepisów (strona:38/100)

Keti Prangulaishvili czyli czwarta Mentorka projektu 40 :) 174

placek chaczapuri ale w sumie to już robiliśmy na warsztatach z Keti i chyba zostawimy to na kolejne takie grupowe zajęcia. Pytam Keti czy moglibyśmy zrobić coś słodkiego, coś co nierozerwalnie wiąże się z Gruzją? Oczywiście – odpowiedziała. Takim czymś może być potrawa gozinaki . Co prawda gozinaki przygotowuje się na nowy rok niemniej jednak to jest tak dobre

Kuchenne Wariacje
Placek z porzeczkami i bezą 269

Placek z porzeczkami i bezą Po ponad dwóch miesiącach w końcu zebrałam się do napisania nowego postu. To był bardzo napięty czas i dużo się działo, zresztą dalej się dzieje. Na razie na ten temat rozpisywać się nie będę, choć pewnie będę musiała zahaczyć o kilka spraw, jeżeli w końcu zbiorę się do napisania relacji o Seebloggers. Dobra tyle

Pełny talerz
Naleśniki szpinakowe. Zielone na talerzu 222

Zobaczcie jaki piękny kolor mają moje naleśniki ! Są też pełne smaku, mięciutkie i delikatne jednocześnie. Smakują doskonale już same, ale nafaszerowane czymś pysznym to już delicje

Smaczna Pyza
556. Z karmelem. Brak czasu. 120

Kukurydziane pancakes z persymoną podane z ricottą i sosem karmelowym**z cynamonem i solomBiszkopt upieczony. Krem zrobiony. Jeszcze tylko 18 sztuk muffinek. Nakładające się urodziny dwóch

More food, love and dreams
Ciasteczka z wróżbą 190

łyżeczka wody 1 mała łyżeczka olejku cytrynowego 1 cukier wanilinowy Wykonanie :  Z podanych składników wyrabiamy ciasto niczym na pierogi. Szybko i energicznie.  Uzyskaną masę rozwałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka (jeżeli jest to konieczne podsypujcie lekko mąką ciasto przy rozwałkowaniu). Do wyciętych szklanką kółek wkładamy pozawijane karteczki i "lepimy pierożki"  I tak postępujemy(...)ciasta.  Poklejone ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy przez 15-20 minut. Tak wyglądają moje ciasteczka z wróżbą :) Pamiętajcie, że należy nie zapominać o dobrej zabawie podczas wieczoru Andrzejkowego, a przepis na te ciasteczka jest w sam raz na taką okazje :) Pozdrawiam

W Moim Magicznym Domu
Kila pomysłów na... 144

mnie na takie o to placki, bo z tej kaszy jeszcze żadnych nie próbowałam, zdecydowanie za późno to zrobiłam, bo jak za kaszą samą nie szaleje, tak te placki były strzałem w dziesiątkę. Pieczone kotlety z czerwonej soczewicy z ziarnami, podane z sosem czosnkowym,kalafior Ostatnimi czasami szaleję za bezmięsnymi kotletami i kombinuję z nimi jak tylko się(...)Ciecierzyca z marchewką w sosie z masła orzechowego, ryż jaśminowy Lubicie kurczaka w takiej wersji? Spróbujcie wersji bezmięsnej, nie pożałujecie, równie pyszna. No i na koniec stary dobry klasyk Makaron noodle z kurczakiem i warzywami; w sosie sojowym

More food, love and dreams
Proziaki z dżemem na idealny poranek 227

się smakiem przy dobrej książce i kawie. Sycące, smaczne i słodziutkie!Składniki:5 szkl. mąki1 l kefiru1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki sodyDżem Łowicz AroniaDżem Łowicz KiwiDżem Łowicz TruskawkaPrzygotowanie:Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać kefir (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię

Czarnawisienka
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 223

dobra proporcja sosu i kurczaka, dość pikantne, wyraziste danie, sycące i smaczne. Orientalne. Ciekawe.   Kurczak w sosie szpinakowym. Dla Kasi zbyt pikantny, ale to dlatego, że ma niski próg ostrości. Dobrze przyrządzony kurczak, ale niestety zbyt dużo sosu. Natomiast Mateuszowi bardzo smakował, wyraźna pikantność mu nie przeszkadzała. Do tego rzuciliśmy się jeszcze na dodatki. Pudhina Parantha, czyli miękki placek

W kuchni Karmel-itki
Jagodzianki 92

zawiniątko i po problemie. Na oko tylko musiałem odmierzyć 120 g masła. Ale to było proste. Podzieliłem kostkę masła na równe porcje, wziąłem tyle ile trzeba i gotowe :) No dobra, zgromadziłem wszystkie składniki i wziąłem się do roboty. Dodam jeszcze, że przepis Liski nieznacznie zmodyfikowałem, ale to tak tylko troszeczkę :) Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki(...)folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnnie wyjmujemy na stolnicę (możemy ją lekko posypać mąką) i dzielimy na 15 części. Każdą część wałkujemy na w miarę cienki placek i wypełniamy nadzieniem. Zawijamy, formujemy bułkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pewnie trzeba będzie to na dwa razy zrobić, chyba, że ktoś ma dwie blachy

Marder&Marder Manufacture
NALEŚNIKI Z MĄKI GRYCZANEJ 117

Składniki 1 1/2 szkl mąki gryczanej 1 1/4 szkl wody 1 szkl mleka 2 jaja 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki roztopionego masła ewentualnie masło klarowane lub

OliveandThyme
Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym 153

dobrych dziesięć lat. Przez tą dekadę z hakiem przepis uległ minimalnym zmianom, trochę go uprościłam i skróciłam czas gotowania. Tak zmieniony podaję tutaj. Te klopsiki naprawdę smakują każdemu, a dzieci za nimi szaleją :) Dodam jeszcze, że klopsiki są nieduże - trochę większe od orzecha włoskiego. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Placek

Posadzone i zjedzone
Domowe Bajaderki 133

Pora na przerobienie niedojedzonych ciast na coś pysznego do kawki albo herbatki ;) Baza (suchy placek lub niski biszkopt z którym nie mamy co zrobić + paczka biszkoptów + paczuszka petti brue) Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła(...)możemy ją wtedy właśnie w taki sposób wykorzystać. 125 ml mleka 3 łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku 2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli dla dzieci 2 łyżki cukru 80-100 gr dżemu wiśniowego (powidła śliwkowe, dżem z porzeczek ważne aby było kwaskowe) 2-3 łyżki masła lub margaryny posiekane orzechy, zapach rumowy, kilka posiekanych okienek czekolady wiórki

Gotowanie...to proste !
Pączki z dziurką. 173

drożdże i wyrabiamy ciasto.  Ciasto ma konsystencję, ciasta pierogowego, jest delikatne, ale wydaje się dość zbite - tak ma być! Gdy wyrobione ciasto jest już gładkie, rozwałkowujemy je na placek  grubości 1cm. Wykrawamy okrągłe pączki, a w środku dziurkę. Musicie uważać, aby dziurka w środku nie była zbyt duża, bo pączki z dużą dziurą nie chcą wyrastać(...)Wykrojone pączusie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, w tym czasie rozgrzewamy tłuszcz.  Smażę pączki we frytkownicy.  Jak tradycja nakazuje, powinien być to smalec, ale ja używam dobrej jakości oleju rzepakowego.Po smażeniu na smalec nie mogę pozbyć się zapachu tłuszczu z kuchni, a serdecznie tego nie znoszę. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor, odsączamy na papierowym

Farmażony
.1178. przepis poszukiwany 90

z mąki kokosowej z waniliowym jogurtem sojowym i chocolate chips~ Niezbyt urodziwe te placki...Muszę w końcu prosić Was o pomoc - jeśli ktoś ma przepis na wegańskie placki z mąki kokosowej, które nie będą się kruszyć i rozpadać na patelni to niech mnie poratuje! :( P.S. Wczoraj wiele osób pisalo że chciałoby spróbować świeżych daktyli wiec jeśli(...)Waszym mieście jest Alma lećcie do niej po nie! :) W moim mieście niestety nie ma tego burżuazyjnego sklepu (:D), ale w internecie widziałam że teraz je tam mają w dobrej cenie (coś koło 12-13 zł za pudełko

breakfast of dreams
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 170

Dobrego dinozaura" a tam na Pl.Wilsona bożonarodzeniowe budki... idą święta i niebawem zacznę słuchać "Last Christmas" :) Tymczasem szybka propozycja wcale nie świąteczna. Obiad, kolacja a dla chętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków(...)drugą stronę i rozpłaszczamy łopatką na grubość 1 cm. Placuszki zdejmujemy gdy są ładnie rumiane. Ogień gasimy a na gorącą patelnie wsypujemy parmezan. Gdy się rozpuści wkładamy placki. Gdy parmezan do nich przylgnie i się lekko zrumieni zdejmujemy placki z patelni. Podajemy ciepłe z rukolą skropioną cytrynowym sokiem

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania