właśnie 5. PANCAKES , bo o nich mowa. Tutaj nie mogło ich zabraknąć. Smaży się je na idealnie suchej patelni i powiedzmy sobie szczerze, musi być ona na prawdę dobra, bo pancakes nie mogą przywierać do dna. Muszą być idealne, gładkie, o pięknym kolorze. Zatem sprawdźmy Do roboty… Naleśniki smażone na suchej patelni, bez uprzedniego jej natłuszczania. Efektów chyba(...)ogrom mniejszych, czy też większych dań i potraw. Był kurczak obsmażony i podpieczony w piekarniku rozgrzanym do 200st. przez 30 minut Były sosy, kotlety, odsmażane ziemniaczki, po różnego rodzaju placki, itp. Wszystkie przepisy z wykorzystaniem tej patelni, będę oznaczała na blogu tagiem WOLL bo chcąc podzielić się z Wami wszystkimi dobrodziejstwami WOLL Szafir, ten wpis musiałby ciągnąć się
NiePieprz.plIbuprofen zaczyna działać, gorączka spada, więc nie mogę wykorzystać tego przeznaczonego na chorowanie dnia, tylko leżąc w łóżku. Wziąłem się wiec za domowy makaron. Czego użyłem
BaRepasDieta zawsze kojarzyła mi się z wymyślnymi produktami, których nigdy nie mogłam znaleźć w osiedlowym sklepie. Jagody goi, kiełki itp.- może i dobre, może i zdrowe ale nie zawsze dla wszystkich ogólnodostępne. Dlatego gdy chcę zrobić coś lekkiego, staram się by danie to składało się z tanich , ogólnodostępnych składników. Myślę, że wychodzi mi to całkiem nieźle. Placuszki z marchewki(...)takich właśnie osób zdecydowanie należę. Można je podawać na śniadanie lub kolację . Pierwotnie miały to być tylko placuszki z selera, jednak marchew nadałam placuszkom ciekawego słodkiego posmaku. Placki przygotowuje się na prawdę bardzo szybko , równie szybko znikają z talerza...na szczęście można jeść ich dużo bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Składniki: 15 dag korzenia selera 10 dag marchwi 8 łyżek
Pobite gary Barbarywarzywami. Wykładamy farsz na połowę placka tortilla. Składamy go na połowę i kładziemy na rozgrzanej suchej patelni, aby się przypiekł z obu stron. Powtarzamy czynność ze wszystkimi plackami i podajemy z sosem salsa. Nasza wersja salsy : 1 passata, 1/2 dużego pomidora, 3 łyżki kukurydzy, 1/4 słodkiej papryki, kilka krążków papryki jalapeno, jeśli nie macie to możecie zastąpić(...)oliwy z oliwek. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Wyciągamy chwilę przed podaniem. Jeśli za mocno zgęstniała możecie dolać nieco wody. Jako dodatek możecie podać frytki, kuskus, czy cokolwiek innego. Dobra będzie również jakaś surówka. Życzymy smacznego
vegetaniegrana -pieprz,sól,oliwa z oliwek -czosnek i cebula -koperek,seler naciowy -oregano A na wierzch parmezan tarty, pomidor w plastrach, kiełbasa lub ostre salami Trzemy ziemniaki jak na placki ziemniaczane, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach by nam wióreczka wyszły. Wkładamy do misy, dodajemy jajka, koperek i seler naciowy, sół, oliwę ,pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę(...)parmezan, układamy plastry pomidora, kiełbasy tudzież salami , posypujemy oregano...skrapiamy oliwą z oliwek..i do piekarnika na 180 stopni nawet na 200 ale trzeba patrzeć i regulować. Pieczemy dobre 45 minut . Podajemy z surówkami , gulaszem, grzybami...jak kto woli. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniWiosna, wiosna, wiosna... ach to ty... Nie wiem, czy to już, ale dzisiaj zdecydowanie nastrój wiosenny. Słoneczko świeci, temperatura na dwucyfrowym plusie, śnieg zalega już tylko
Wyprawy kulinarneCiasto francuskie jest ciastem praco i czasochłonnym. Kupne ciasto jest dobrym wyjściem, pod warunkiem że do jego przygotowania użyto masło, a nie inne tłuszcze (nie wnikajmy jakie). Jeżeli uda się nam kupić ciasto z masłem to ok, w innym przypadku, zdecydowanie polecam przygotowanie ciasta francuskiego w domu. Znany i podstawowy przepis jest dość trudny w wykonaniu, szczególnie dla niedzielnych kucharzy(...)prostu trzeba trochę więcej umiejętności. Ale jest łatwiejszy sposób na ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega na połączeniu dwóch ciast. ciasto
królestwo garówzeszłym tygodniu byłam na warsztatach śledziowych, które dla firmy SEKO prowadziła Samar Khanafer. Samar jest znana z eksperymentowania, doprawiania i bawienia się przepisami. Były więc placki ziemniaczane, bruschetty i bliny ze śledziem, śledzie piernikowe, śledzie z wódką, z cytryną i z gruszką. Jeśli można było coś wyczarować ze śledzia, Samar na pewno już na to wpadła. Najlepsze, że większość(...)cytryną, i z wódką . Kiedy wróciłam do domu postanowiłam pójść w klasykę i zrobić sobie tatar ze śledzia. Jest dużo mniej krojenia niż przy wersji mięsnej. To też dobra wersja do osób, które lubią, kiedy tatar ma dużo dodatków. Składniki na każdą osobę: 2 filety śledziowe (matjasy) pół cebuli pokrojonej w drobną kostkę ogórek kiszony (lub 2 małe) pokrojone
Ugotowane pozamiataneszynki szczypta suszonego oregano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre, gdy swobodnie odchodzi od ręki i nie klei się. Z ciasta formujemy kulę, delikatnie oprószamy ją mąką, umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy(...)zdejmujemy z ognia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią ( aby je odgazować). Wyrabiamy przez chwilę. Dzielimy na trzy części. Blaszki (najlepiej spody od tortownicy) delikatnie smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy placki i rozciągamy je na blaszce. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie posypujemy tartą mozarellą wymieszaną z tartym cheddarem. Układamy kawałki ananasa i szynki, ponownie posypujemy serem. Na koniec oprószamy odrobiną oregano
DefinicjaSmakuCiasto: 1,5 kg dobrych kremowych ziemniaków (użyłam odmiany Jelly) sól 2 jajka 2/3 - 1 szklanka mąki Nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka majeranku szczypta mielonego kminku olej do smażenia sól i pieprz do smaku 2 ziemniaki odłożyć. Resztę wyszorować i ugotować w łupinach, ostudzić, a następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać(...)chwilę na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso i przeciśnięty czosnek. Usmażyć. Dodać majeranek, kminek, dól i pieprz, ostudzić. Dwa odłożone ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie. Odrywać porcje ciasta wielkości
Czerwień i błękitsamo postępujemy z biszkoptem ciemnym, z tym że dodajemy 2 łyżki ciemnego kakao i tyleż samo mniej mąki. Krem: 5 kostek Kasi lub dobrego masła 3 budynie śmietankowe ugotowane wg przepisu 3 jajka 1 szklanka cukru aromaty wg gustu 2 słoiki dżemu wg gustu ¼ szklanki soku z świeżego czerwonego buraczka 3 kostki margaryny ucieramy na krem z zimnym budyniem(...)Połowę kremy odkładamy, a do drugiej połowy dodajemy stopniowo sok z buraka (jest bez smaku i aromatu także nie wpłynie na smak kremu). Biszkopty kroimy wzdłuż na dwa równe placki, potem przekrawamy na pół, czyli ostatecznie mamy 8 małych placków. Wszystkie placki skrapiamy Potrzebujemy dużą tece (sporo większą od blaszki w której piekliśmy biszkopty) na niej układamy
Jadło i czytadłoskładniki nie odznaczają się należytą jakością. PESTO Z LIŚCI SZAŁWII /własny;/ na słoiczek ok. 250 ml 2/3 szklanki listków szałwii 80g obranych pistacji 150 ml oliwy z oliwek dobrej jakości 80g sera Grana Padano 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli Listki płuczę, osuszam i wrzucam do kielicha blendera. Obrane pistacje prażę na suchej patelni, aby zaczęły(...)oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkifolię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.2.Po dwóch godzinach wykładamy ciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 5-6mm. Następnie wycinamy ciastka dowolnymi foremkami (gwiazdki,serduszka,grzybki,kwiatki itp.)3.Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciastka i smarujemy każde białkiem(...)ładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.12-15 minut. Ciastka powinny dobrze urosnąć i być zarumienione. Wykładamy i jemy ;)Dzisiejsza muzyczka ode mnie ;)Gdy jej słucham przeżywam 7 minut dobrej "fazy" i wiele rozmyślam. Miłego weekenduMichał
Gotuj Z MuzykąSkładniki: Na około 40 sztuk: 2 szklanki mąki 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka
Luźna Kuchniadomowa tortilla, ale w momencie jak zobaczyłam że w lodówce pozostał tylko jeden gotowy krążek, a pieczone w domu mi nigdy tak nie smakowały, to zamieniłam je na naleśniki :) Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: Naleśniki: 250ml mleka 150g mąki pszennej 100g mąki gryczanej 100ml oleju rzepakowego 50ml wody niegazowanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie(...)smaku Dodatkowo: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka przyprawy gyros Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni smażymy placki na złoty kolor. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanych 2 łyżkach oleju z przyprawą gyros. Studzimy. Sałatę łączymy z pokrojonymi pomidorkami, serem sałatkowym, pokrojonym drobno ogórkiem, jogurtem i posiekanym
Kuchnia w czekoladzie